Kolumnit

Vitkuttelu maksaa

Kolumnit 10.7.2012 0:00
Ralf Sund

Rio de Janeirossa kokoontuivat alkukesästä maailman valtiot YK:n siipien suojaan pelastamaan maapalloa. Rio+20 –kokous paneutui kestävään kehitykseen. Kaksikymmentä vuotta aiemmin oltiin saman teeman äärellä Riossa.

Mennyt kaksikymmentä vuotta ei ole ollut mikään menestystarina. Parempaa ei ole luvassa jatkossakaan. Jotain on saatu aikaan, mutta se ei riitä, sillä kestämätön kehitys kiihtyy. Maapallolla edetään oikeaan suuntaan, mutta tavoite karkaa.

Maaillman valtiot saivat aikaiseksi ison nipun hurskaita toivomuksia. Ilmastonmuutoksen hillintään tähtäävät YK:n kokoukset ovat olleet myös pettymyksiä.

Näiden päätösten jälkeen maapallo ei ole kestävällä kehitysuralla. Kaikkein vaikein tilanne on ympäristön osalta. Eipä sosiaalisesti kestävässä kehityksessäkään ole hurraamista.

Ympäristön kestävyyden kannalta kasvohuonepäästöjen kasvu aiheuttaa maapallon lämpenemistä, josta seuraa vakavia ongelmia. Ilmastonmuutoksen vaikutuksista on kiistelty vuosia.

Pieni epäilijöiden joukko on saanut mediassa paljon tilaa. Ilmastotieteen saloihin vihkiytymättömän on ollut vaikea muodostaa kantaansa.

Enemmistö ei aina ole oikeassa, mutta kun yli 99 prosenttia ilmastotieteilijöistä on ilmiön olemassaolosta ja vaikutuksista suurin piirtein samaa mieltä, lienee viisasta tukeutua siihen.

Maapallon keskilämpötila on noussut 0,7 astetta sadan vuoden aikana. Nykymenolla lämpötilan nousu kiihtyy niin, että vuonna 2050 on lämpötila noussut selvästi yli kaksi astetta.

Tämä puolestaan merkitsee elämän kannalta monenlaisten ongelmien kasvua. Merkittävin muutos liittyy ääreisilmiöiden voimakkaaseen kasvuun: lisää isoja tulvia, myrskyjä, helteitä, kuivuutta jne. 

Miksi tehokkaita päätöksiä ei saada aikaiseksi, mistä kenkä puristaa?

Suurin ongelma liittyy ”valkoisen miehen taakkaan”. Maapallon kehittynein osa on saanut kasvattaa elintasoaan pilaamalla ympäristöä ja tuottamalla kasvihuonepäästöjä.

Nyt kun kehitysmaat ovat teollistumassa ja aloittamassa saman elintason nousuun vievän polun kulkemisen, esitetään, ettei se käy, koska kasvihuonepäästöjä on hillittävä.

Kehitysmaat ovat oikeassa protestoidessaan kasvua rajoittavia ilmastonmuutostoimia.

Teollisuusmaat ovat valmiit rahoittamaan kehitysmaiden ilmastonmuutosinvestointeja, mutta eivät kehitysmaiden mielestä riittävästi.

Maapallon pelastaminen on pattitilanteessa. Samassa jamassa se on ollut jo yli 20 vuotta.

Maapallolta puuttuu tarpeeksi vahva koko maailmaa säätelevä päätöksentekojärjestelmä.  Ilmastonmuutos ei tunnusta valtioiden rajoja, se ei vaihda valuuttaa eikä tarvitse passia.

Päätöksenteko on kansallista. Kunkin yksittäisen alueen etu ei ole sama kuin maapallon etu. YK:n vahvistaminen olisi välttämätöntä ongelmien ratkaisemiseksi. 

”Valkoisen miehen taakka” ja maailman toimivaltaisen hallituksen puute estävät maapallon suunnan kääntämisen terveelle uralle.

Valtioiden rajat ylittävän päätöksenteon vaikeus on paljastunut myös Euroopassa, joka ei kykene ratkaisemaan maanosan elinvoimaa heikentävää talouskriisiä.  Kansallinen etu voittaa maanosan edun.  

Varhainen puuttuminen olisi kustannustehokasta. Sama sääntö pätee niin ilmastonmuutoksen torjunnassa kuin talouskriisin hoidossa.

Ongelmat ja ratkaisukeinot ovat eri foorumeilla. Päätöksenteko on kansallista ja ympäristö- ja talousongelmat ovat ylikansallisia.

Todennäköistä on, että päätöksiä tehdään sitten kun on pakko.

Siinä vaiheessa kun ilmastonmuutos aiheuttaa selvästi ja laajasti vakavia ongelmia ihmisille kaikkialla maapallolla, syntyy tarvittavia päätöksiä.

Sama kuvio näyttää toteutuvan myös eurokriisin hoidossa. Vitkuttelulla on iso hintalappu.

Kirjoittaja on toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n pääekonomisti.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Ralf Sundin kommentti ei kerro ilmastosta ja sen vaihtelusta, vaan yksinkertaisesti poliittiseksi mantraksi yleistyneestä uskosta. Sen ohella mitä nimimerkki "Ilmari" eilen aivan oikein kirjoitti voin myös omalta osaltani hieman oikaista Sundin käsityksiä.

Aihetta, oman merigeologin tutkijan uran ohella, yli kaksivuosikymmentä seuranneena, on todettava, että koko ilmastonmuutoskeskustelu on perustunut pitkälti virheellisiin tieteellisiin tulkintoihin uskovien ympäristöaktivistien tehokkaaseen poliittiseen lobbaukseen.

Kun poliittinen tutkimusrahoitus rakentuu pitkälti poliittisiin päätöksiin, ei rahoituksesta riippuvaiset tutkijat voi juurikaan poiketa omaksutusta tutkimussuunnasta. Kun tätä samaa vääristynyttä linhjaa tukevat myös ekonomistit, kuten brittien Nicholas Stern, niin vastaan apneminen on todella vaikeata. Olihan se juuri Stern joka vuosia siten julkaisemassa raportissaan totesi, että viivyttely ilmastonmuutoksen torjunnassa nostaa joka vuosi torjuntaan tarvittavien pääomien määrää.

Sternin laskelmat perustuivat jo lähtökohtaisesti virheellisiin lähtötietoihin. Lisäksi on todettava, että on suuruuden hullutta kovutella, että ihminne pystyisi rajallisilla resursseillaan kilpailemaan maapallon ilmastoa säätelevän auringon kanssa.

Sund on oikeassa, että tuhlailevat elintapamme ovat johtamassa suuriin ongelmiin, tosin ei tulevan ilmaston suhteen, sehän on aina vaihdellut ja tulee niin tekemään vastaisuudessakin, vaan maapallon väestön lisääntymisen takia. Kasvava määrä ihmisiä havittelemassa länsimaista elintasoa johtaa vääjäämättä käytettävissä olevien resurssien niukkuutta kohti.

Palatakseni ilmastotieteeseen, niin aiheesta on keskusteltu tämän vuoden Tieteessä Tapahtuu lehdessä useassa numerossa, alkaen vuoden esnimmäisestä numerosta, jossa Ilmatieteen laitoksen Mikko Alestalon pääkirjoitus http://ojs.tsv.fi/index.php/tt/issue/view/757 kirvoitti mm seuraavassa numerossa kärkkäitä mielipiteitä hänen näkemyskiään vastaan. Keskustelua ilmastonmuutoksesta on k.o. sarjassa ollut aiemminkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uusin tutkimus osoittaa että viimeisimmän 2000vuoden aikana lämpötila on laskenut 0,3 astetta. Pelottavaa että rahoista vastaava henkilö elää kuvitteellisessä maailmassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Pieni epäilijöiden joukko on saanut mediassa paljon tilaa. Ilmastotieteen saloihin vihkiytymättömän on ollut vaikea muodostaa kantaansa."

Jaa pieni?. Riippuu keneltä asiaa kysytään. Kysytäämpä vaikkapa geologeilta, fyysikoilta, tilastotiteilijöiltä tai ihan kotimaisilta lustotutkijoilta niin hiilidioksihypoteesia epäillään laajasti ja hyvin vankasti perusteltuina. Ns ilmastomallit ja halu uskoa ei oikein kaikille riitä. Itse asiassa koko CO2-hypoteesi nojaa ilmastomalleihin.

"Enemmistö ei aina ole oikeassa, mutta kun yli 99 prosenttia ilmastotieteilijöistä on ilmiön olemassaolosta ja vaikutuksista suurin piirtein samaa mieltä, lienee viisasta tukeutua siihen."

Satun tietämään, ettei prosenttisi ovat yksiselitteisesti valhetta. Tuon suuntaisia lukuja on joskus hehutettu "todisteena" ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta. Tehdään sopivat kysymykset ja valitaan sopivat vastaajat ja esitetään isot prosenttilukemat vaikka totuus on ihan toinen. Päämäärä on Sundin tapaisten uskon vahvistaminen ja ainahan tuon joku nielee.

"Tämä puolestaan merkitsee elämän kannalta monenlaisten ongelmien kasvua. Merkittävin muutos liittyy ääreisilmiöiden voimakkaaseen kasvuun: lisää isoja tulvia, myrskyjä, helteitä, kuivuutta jne."

Ja tämä liittyy myös siihen kuinka ilmastouskovaiset valjastavat normaalit ja toistuvat sääilmiöt muka todisteeksi ilmastonlämpenemiselle. Ennen talvien lämpimyys oli selvä merkki ilmaston lämpenemisestä. Kun talvet muuttuvat takaisin kylmiksi ja lumisiksi, on sekin todiste ilmastonmuutoksesta. Voit kyllä repiä leukojasi mutta mitään tilastollista todistetta et pysty esittämään.

"Päätöksenteko on kansallista. Kunkin yksittäisen alueen etu ei ole sama kuin maapallon etu. YK:n vahvistaminen olisi välttämätöntä ongelmien ratkaisemiseksi."

Suomeksi sanottuna kannatat maailmanhallitusta ja Suomen suvereniteetin menettämistä. No empä yhtään ihmettele puoluekantasi tuntien. Näin se Sund on valjastanut oletetun ilmastonlämpenemisen palvelemaan poliittisia tarkotusperiään.

"Varhainen puuttuminen olisi kustannustehokasta. Sama sääntö pätee niin ilmastonmuutoksen torjunnassa kuin talouskriisin hoidossa."

Emme edes tiedä lämpeneekö ilmasto ja miksi. Miksi siis yrittäisimme korjata jotakin kun emme tiedä onko ilmasto rikki?. Ilmasto on toki lämmennyt pienestä jääkaudesta lähtien ihan luonnollisesti. Parin viime vuosikymmenen lämpenemisen ei ole mitenkään poikkeuksellista. Ilmasto on alituisessa muutoksessa muutenkin. ei siihen hiilidioksidia tarvita. Viimeiseen 15 vuoteen globaali ilmasto ei muuten ole lämmennyt, joten homma on hoidossa ilman Sundin vihervasemmistolaista propagandaakin.

"Siinä vaiheessa kun ilmastonmuutos aiheuttaa selvästi ja laajasti vakavia ongelmia ihmisille kaikkialla maapallolla, syntyy tarvittavia päätöksiä."

Ole uskossasi vahva;D.

"Kirjoittaja on toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n pääekonomisti."

Ja tämä tittelihän antaa vankan tietopohjan puhua ilmastoasioista?. Ei oikein vakuuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:22
Analyysi: Koripalloliiga NBA on kannustanut seuroja ja pelaajia olemaan poliittisesti aktiivisia, mutta ääni kellossa muuttuu kun kritiikki kohdistuu Kiinaan Tilaajille
8:39
Pääministeri Trudeaun Liberaalit voitti niukasti Kanadan vaalit – Kanadan arvioidaan menevän poliittisesti vasemmalle
7:18
Tieliikennekeskus varoittaa huonosta ajokelistä Koillismaalla ja Kainuussa
7:00
Ilta on Peter von Baghin – hänen Kreivinsä kertoo naiselta toiselle kiertävästä Pertti Ylermi Lindgrenistä
7:00
Hirviö paljastuu glamourin takaa – Harvey Weinstein osoitti valtaansa alistamalla
7:00
Linnanmaan uimahallin rakentamista ei saa lykätä – on vaikea kuvitella, mikä julkinen investointi olisi parempi Lukijalta
7:00
Suomi ehdottaa: Lehdistönvapauden rikkominen voisi jäädyttää jäsenmaan EU-varat
17
Urheiluseuran kausikortin voi lainata kirjastosta jo useissa kaupungeissa – Oulun Kärpät ei innostu ilmaisten kausikorttien jakamisesta
12
Iso urheilukortteli alkaa nousta Hiukkavaaraan – kuntosalin ja padelhallin käsittävä kuntokeskus saattaa olla pystyssä jo vuoden päästä
12
Suomi ehdottaa: Lehdistönvapauden rikkominen voisi jäädyttää jäsenmaan EU-varat
8
"Venäläiset ovat kauhean kiinnostuneita, missä sakon voi maksaa heti" – Virolaisille Suomessa rapsahtaneet sakot jäävät enimmäkseen maksamatta
6
Linnanmaan uimahallin rakentamista ei saa lykätä – on vaikea kuvitella, mikä julkinen investointi olisi parempi Lukijalta
5
Raksilan markettien tilalle rakennetaan asuintaloja – uusi kauppakeskus nousee pysäköintialueen paikalle
5
Teleoperaattori DNA:n kaapelitelevisio- ja kaapelilaajakaistapalveluissa oli pitkään kestänyt häiriö osassa Oulua

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Varsinais-Suomen, Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Ajokeli on huono Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Maataloustuet.

118 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Rikkaan ajatuksia

Jos ei olisi rikkaita, jotka maksavat paljon veroa, köyhilläkin olisi kurjemmin. Monet hyvätuloiset yrittäjät työllistäv... Lue lisää...
Kiitos hyville veron...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

22.10.

Fingerpori

22.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image