Kolumnit

Virkamies ei aina ole kaiken pahan alku

Kolumnit 2.8.2016 12:00
Jyri Paretskoi

Virkamiesviha on paitsi yksi suosituimmista kansallisharrastuksistamme, myös ilmiö, joka valitettavasti useimmiten perustuu väärinkäsityksiin, oletuksiin ja urbaanilegendoihin.

Tarinoissa vilisee tyhmiä, laiskoja, ilkeitä ja sadistisia virkamiehiä, jotka tekevät kaikkensa hankaloittaakseen tavallisen kunnon kansalaisen elämää.

Virkamies aiheuttaa sanana monille samanlaisia puistatuksia kuin vaikkapa oksennus, ripuli tai rutto.

Virkamiehen pakeille menemistä odotetaan pelon ja inhon sekaisin tuntein, koska kuitenkinhan ne hyväkkäät jotakin juonia punovat, pompottavat luukulta toiselle ihan piruuttaan ja käsiään yhteen hieroen hymistelevät ja odottavat, että pääsevät ainakin pientä tai mielellään suurta kiusaa tekemään.

Oikeasti suomalainen virkamies on tärkein ja merkittävin innovaatiomme, joka myös olisi erinomainen vientituote maailmalle.

Ei siksi, että kaikista virkamiehistämme sillä tavalla päästäisiin kerralla eroon, vaan siksi, että maailma hyötyisi suuresti.

Suomalainen virkamies on osaava, tasapuolinen ja tehokas, vaikka vitsit muuta väittävätkin. Muualla maailmassa asiat eivät ole yhtä hyvin kuin meillä, mutta niinhän se on, että usein on vaikea nähdä asioita hyvin liian läheltä.

Suomessa virkamiesten toiminta on säänneltyä ja valvottua. Suomalaista virkamiestä ei voi lahjoa. Tehtävien laiminlyönti tai laittomuudet johtavat rikosvastuuseen.

Päätökset ovat perusteltuja, ja ne pohjautuvat kaikille yhteisiin lakeihin ja asetuksiin.

Suomalainen virkamies on hyvin koulutettu ja asiantunteva. Vaikka usein kiroamme kaiken maailman byrokratiaa, hankalia lomakkeita ja säännöksiä, ovat ne kuitenkin tae siitä, että täällä asioita ei voi tehdä ihan miten sattuu. (Uskomatonta kyllä, se on paitsi yksilölle itselleen, myös yhteiskunnallisesti ajatellen järkevää.)

On hyvä, että meillä on sääntöjä, joiden noudattamista valvotaan.

Jos kuka tahansa saisi tehdä mitä tahansa miten tahansa, olisi miellä melkoinen soppa kauhottavanamme.

Suomi on aina ollut hyvä kasvualusta kohtuulliselle virkamiespopulaatiolle. Täällä on erinomaiset kouluttautumismahdollisuudet, ja monet virkamiehiksi päätyvät ovatkin omien alojensa huippuja.

He haluavat antaa työpanoksensa yhteiseen hyvään, vaikka yksityisellä sektorilla heidän palkkansa olisi paljon suurempi kuin julkisella sektorilla.

Valtion viroista suuri osa kohdistuu sisäisen tai ulkoisen turvallisuuden tehtäviin, kunnallisia viranhaltijoita taasen on eniten sosiaali-, terveys- ja sivistyspalveluissa.

Myytti toimettomista paperinpyörittäjäbyrokraateista elää kuitenkin sitkeästi, ja turhista ja ylimääräisistä virkamiehistä halutaan eroon hinnalla millä hyvänsä.

Poliitikkojen suusta kuulee usein, että julkinen sektori on paisunut aivan liian suureksi ja että virkamiehiä täytyy ehdottomasti karsia oikein rankalla kädellä.

Harvassa sen sijaan ovat ne poliitikot, jotka ihan konkreettisesti sanovat, keille kenkää oikein pitäisi antaa.

Opettajille, poliiseille, sairaanhoitajille vai kenelle?

Verohallinnossa vähennettiin virkamiehiä onnistuneesti tehostamalla sähköisiä palveluita.

Samalla logiikalla esimerkiksi terveydenhuollosta voitaisiin vähentää henkilöstöä, mikäli hoitohenkilökuntaa ei tarvittaisi niin paljon kuin nykyisin.

Tämä kuitenkin edellyttäisi kansalaisten terveydentilan paranemista ja parantamista, mutta ennaltaehkäisy ei ole koskaan ollut laskelmissa erityisen merkittävässä roolissa, koska säästöt eivät näy välittömästi vaan vasta pienellä viiveellä.

Tyypillisin ratkaisu säästöpaineiden alla on vähentää henkilöstöä työmäärän pysyessä samana. Jos täytyy valita, tehdäänkö asiat hyvin ja kunnolla, vai ”tehokkaasti” eli hirveän kiireen, stressin ja paineen alaisena hutaisten, on valinta minun mielestäni selvä.
Valitettavan usein vain raha ratkaisee.

Virkamies on parhaimmillaan silloin, kun hänellä on sopivasti työtä. Ei liikaa eikä liian vähän vaan sopivasti. Silloin hän suoriutuu perimmäisestä tehtävästään kiitettävästi.
Se perimmäinen tehtävä muuten on verorahojemme käyttäminen mahdollisimman hyvin hyödyksemme.

Suomalainen virkamies tai viranhaltija ei läheskään aina ole kaiken pahan alku ja juuri.

Päinvastoin, paljon nykyistä useammin he ansaitsisivat kiitoksen siitä, että neuvovat, palvelevat, hoitavat, opettavat ja turvaavat meitä muita.


Jyri Paretskoi on kirjailija Iisalmesta.

MAINOS

Kommentoi

Nykyään virkoja on muutettu toimeksi. Tämä antaa vain suurempaa valtaa päällikkövirkamiehille ja näin ollen valtaa käytetään entistä enemmän väärin. Ei virkamihelle voi antaa lisää valtaa, joka tekee virheitä. Nyt on selvästikin valta riisuttu ja annettu ylemmälle virkamiehelle lisää valtaa. Konfliktilanteissa työsuhteinen työntekijä (entinen virkamies saa rahakorvauksen kokemastaan väärinkohtelusta sen sijaan kun ennen sai palata virkaansa. Kumpi käytäntö on parempi jää nähtäväksi. Kalliimaksi tulee ainakin nykyinen työsuhteinen toimi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suorittavat virkamiehet ovat välttämättömiä. Lääkärit, hoitajat, opettajat, kenttäpoliisit jne ovat oikeita virkamiehiä. Jokaisessa organisaatiossa toimii kuitenkin "vastavirkamiehiä", joiden toiminta ei auta vaan häiritsee perustoimintaa. Vastavirkamiesten poisto parantaisi tuottavuutta ja toisi säästöjä. Ei siis niputetaan kaikkia samaan käsitteeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaipa suomalainen virkamiehistö yleisesti ottaen asiansa osaavaa on, mutta kun hyvän virkamiehen palvelua saaminen on rivikansalaiselle aina "tuurissaan". Kun huonotuurinen kansalainen välittää huonoa tuuriaan, hän saa arvion, ettei virkamies ole ylittänyt harkintavaltaansa. Tämähän pitää luonnollisesti paikkansa silloin, kun virkailija laiminlyö harkintavelvollisuutensa, mutta ilmoitus on huonotuurista kansalaista mollaava ja tehtävänsä laiminlyövää virkailija suojeleva.

Möhlivän virkamiehen suojeleminen huonotuurista kansalaista mollaamalla vahvistaa kansalaisten negatiivista suhtautumista virkamiehiin ja mukavuudenhaluisia virkamiehiä enenevässä määrin pinnalliseen työntekoon.

Virkailijoiden inhimillisyyden hyväksymisen ei pitäisi edellyttää virheen hyväksymistä eikä virheen uhriksi joutuneen lyttäämistä. Asiakkaan peruskunnioittaminen ja virheiden korjaamisesta saattaisivat jopa edistää virkamiesten yleistä kunnioitusta. Ainakin menetetty kunnioitus on ansaittava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole minullakaan valittamista virkamiehistä, pitää ymmärtää, että työtään he tekevät ja vieläpä hyvin.
Pitää huomata myös, että se virkamies on henkilö, jolle asiakas kiukkuaan purkaa vaikka oikeat kohteet olisivat Arkadianmäellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naulan kantaan. Tavallisella virkamiehellä on vähän valtaa sääntelyn sisältöön ja määrään. Hän tekee työtään niiden normien mukaan, jotka työnantaja asettaa, aivan kuten muutkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitoksia rakentavasta kirjoituksesta! (Useimmiten, kun päätöksiä tehdään, ei ole kyse yhdetä virkamiehestä, vaan esim. starttirahaa käsittelee sekä valmistelija ja päättäjä ja starttirahan maksatus on eriytetty tästä prosessista kokonaan! Ettei vain määrärahat ohjautuisi virkamiehen pussiin.)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpäs oli niin virkamiesmäistä tekstiä että olisi voinut olla vaikka virkamiehen näppäimistöstä
lähtöisin. Suomi tämä byrokratian, virkamiesten ja määräysten maa tulisi uudistaa kokonaan
karsimalla turhia määräyksiä, lupia ja täten myös virkamiehistöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä virkamies on kansalaisen vihollinen numero yksi. Mitään apua et virkamiehiltä saa, vain valvontaa ja sääntelyä. Ainakin puolet näistä byrokraateista pitäisi saada oikeisiin töihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulle jäi oikein huonokokemus Virkamiehistä Verotoimistoimistosta kun jouduin niiden kans tekemiseen ? Siellä ei kukaan ole vastuussa eikä asia kuulu kenelekään kun sinne soitaa siiretään taas uudelle virkailailijalle Meni vuosiaikaan ennen kun sai tiedon yhdeltä virkailijalta ja hän sanoi tämän yksituisenä ihmisenä eikä virkamiehenä ? että minun täytyy kääntyä Eduskunnan Oikeys asiamiehen puoleen sillä hänen on pakko otaa asiaan kantaa Ja näin tein enkä uskonut että sietä tulee vastausta Mutta vastaus tuli ja oli myötävä vastaus ja siitä alkoi asiat selvenemään Mutta oli kokemus en olisi uskonut miten ihmisiä kohdelaan `?Täällä olis paljon oppimista Miten kansalaisia kohdelaan Olen hyvin pettynyt miten kohdallani kävi En luota virkamiehiin yhtään tämäjälkeen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juurikin näin. Täytyy muistaa, että myös poliitikkojen päätökset kasvattavat julkista sektoria. He tekevät päätöksiä ja laativat lakeja, joita virkamiesten tulee noudattaa - ja pyytää samalla ne lukuisat dokumentit asiakkaalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen saanut useinkin apua terveydenhuoltoalan virkamiehiltä kuten lääkäreiltä ja sairaanhoitajilta sekä muiltakin hoitoalan virkamiehiltä, jotka ovat olleet kunnan tai valtion palkkalistoilla olevia virkamiehiä. Virkamiehiä ovat kaikki valtion ja kuntien virkasuhteessa olevat henkilöt, joita ovat edellä mainittujen lisäksi esimerkiksi kapiaiset, poliisit ja palomiehet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Joko olisi aika rekisteröitymiseen

On sillä ainakin kaksi merkitystä. Se, että tiedän rekisteröityneen nimimerkin kirjoituksen kirjoittajaksi jokseenkin va... Lue lisää...
Arvo Tasa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.12.

Fingerpori

15.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image