Kolumnit

Verotietojen julkisuus kuuluu avoimeen Suomeen – Verohallinto hätäili isossa asiassa

Kyösti Karvonen on Kalevan päätoimittaja.
Kolumnit 2.11.2019 9:00
Kyösti Karvonen

Ensi maanantaina Kaleva.fi:stä ja tiistain Kalevasta löytää tietoja siitä, ketkä ansaitsivat eniten viime vuonna ansio- ja pääomatuloja ja paljonko he maksoivat niistä veroja.

On pakko kirjoittaa "tietoja" eikä tiedot, sillä ne eivät ole välttämättä kattavia eivätkä siten välttämättä niin luotettavia kuin ne voisivat olla ja kuinka luotettavia ne ovat edellisvuosina olleet.

Taustalla ovat EU:n tietosuoja-asetus ja vuoden alussa voimaan tullut uusi tietosuojalaki. Niiden nojalla Verohallinto hyväksyi ainakin yli sata hakemusta estää omien verotietojen luovutus medialle annettaviin verotietolistoihin.

Kyösti Karvonen on Kalevan päätoimittaja.

Verohallinto ei ole suostunut kertomaan, millä kriteereillä se hyväksyi pyynnöt ja ketkä niitä tekivät. Hakemusten takaraja oli ensin viikko ennen ensi maanantaita, mutta niitä hyväksyttiin takarajankin jälkeen. Takarajan siirtäminen on sangen jaloa muutoin äärimmäisen tarkkana viranomaiselta tunnetulta verottajalta.

Verohallinto käyttää kriteereistä ympäripyöreää ilmaisua "henkilökohtainen erityinen tilanne". Tuon määritelmän alle mahtuu kaikki mahdollinen maan ja taivaan väliltä.

Ei kai perusteluksi sentään kelpaa naapurin kateus tai kotikylän sosiaalinen paine?

Mikä takaa sen, että Verohallinnon hyväksymä salaushakemus kestäisi kriittisempää tarkastelua? Tämä ei tarkoita, etteikö hyväksymiselle voisi olla painavia ja hyväksyttäviä perusteita. Ne vain olisi pitänyt määritellä tarkasti etukäteen ja kertoa julki.

Kaikkien verotiedot ovat toki julkisia vastakin, mutta niitä pitää käydä varta vasten katsomassa verotoimistossa. On aivan selvää, että jos Verohallinnon nyt ottama tulkinta pitää, vuoden päästä hakemuksia tulee jo tuhansia ellei kymmeniätuhansia.

Suomi on vakiintunut avoimeksi ja läpinäkyväksi yhteiskunnaksi. Siinä julkisuusperiaate on pääsääntö, josta tehtävien poikkeusten pitää olla perusteltuja.

Suomessa on tapana puhua iloisesta veronmaksajasta. Sokea Reettakin näkee verotiedoista, mistä tulee melkoinen osa rahoista, joilla hyvinvointiyhteiskunta pyörii. Kovalla työnteolla ansaitussa ei ole häpeämistä, pikemminkin päinvastoin.

Suomessa puhutaan paljon myös tasa-arvosta ja tuloeroista. Hyvätuloisimpien verotietojen julkistaminen on hyvä keino mitata niitä myös käytännössä pelkkien puheiden sijasta. Verotietojen julkisuus vie lisäksi pohjaa veronkiertoepäilyiltä – tai antaa niille syytä.

Hyvätuloiset ovat useimmiten vastuullisissa tehtävissä. Niihin kuuluu ikään kuin työsuhde-etuna se, että takapuolen tulee niin sanotusti kestää merivettä eli julkisuutta, joka saattaa olla kriittistä. Se ei ole suuri hinta hyväosaisuudesta.

Jos Verohallinnon nyt ottama tulkinta hyväksytään haastamatta, on paikallaan kysyä, mitä halutaan salata seuraavaksi. Vaikka Suomi on yhä hyvin avoin yhteiskunta, sellaisena pysyminen ei ole itsestäänselvyys vaan arvo, jota pitää vaalia.

Hallinto-oikeuden emeritusprofessori Olli Mäenpää sanoi Talouselämän haastattelussa, että verotietojen luovuttamista ei pitäisi estää, jos niitä käytetään journalistisiin tarkoituksiin.

Ylitarkastaja Noora Kontro sanoi samassa lehdessä, että vastustamisoikeutta sovelletaan verotietolistoihin, koska Verohallinto ei katso käsittelevänsä tietoja journalistisessa tarkoituksessa. Perustelu on kyllä saivartelua.

Verotietojen käyttöä journalistisiin tarkoituksiin voi verrata EU:n tietosuoja-asetuksen vaatimuksiin oikeudesta tulla unohdetuksi.

Oikeus tulla unohdetuksi ei koske esimerkiksi tiedotusvälineissä julkaistua sisältöä. Tämän takia journalististen sisältöjen poistaminen verkkosivuilta on hyvin korkean kynnyksen takana. Näitä pyyntöjä tulee allekirjoittaneellekin paljon.

On varmaan niin, että siellä täällä verotietojen uutisointi on mennyt ja menee taaskin liian pitkälle. Verojulkisuuden vastustajat sanovat, että se lietsoo kateutta. He unohtavat julkisuuden yhteiskunnallisen merkityksen.

Journalismin yksi perussäännöistä on, että yleisöllä on oikeus saada tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.

Tiedotusvälineiden kautta laajasti julki tulevat verotiedot jos mitkä ovat asia, josta yleisöllä on oikeus saada tietää.

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Nyt kun lukee noita lööppejä veroista, voi todeta kuinka turhaa tietojen julkistaminen on. Julkistamista puolustaa ainoastaan lehdistö, miksihän? Julkisiahan nuo tiedot ovat nytkin kaikkien osalta, mutta niitä ei toimiteta medialle suoraan, vaan joutuvat vähän tekemään töitä saadakseen ne

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksihän se on muuten noin päin, että ne kansalaiset jotka eniten tämän yhteiskunnan menoja maksaa, niin heidät ikään kuin julkisesti listoille laitetaan? Miksi se ei ole niin päin, että ne ketkä eniten meidän yhteisiä verorahoja käyttävät, niin heidän nimensä olisivat listoilla? Eikö se kannattaisi mieluummin kytätä sitä, että ketkä niitä yhteisiä rahoja väärin käyttää? Saatettaisiin saada kiinni erilaisia tukia perusteettomasti käyttäviä kun napurit kuulisivat mitä kaikkea toinen nostaa ja kuinka paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyy kyllä olla eri mieltä: Kyllä jokaisella kansalaisella tulee olla oikeus päättää siitä, mitä itseään koskevia tietoja saa ilmoittaa julkisuuteen. Mielestäni tässä syvästi loukataan yksilövapautta. Tällaiset tiedot ovat vain ja ainoastaan juorulehtitason materiaalia ja ihmettelenkin päätoimittajan jokseenkin sivistymätöntä kannanottoa. Olen pettynyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisikohan saada nimensä piiloon sen takia kun tienaa niin vähän. Eivät naapurit pääsisi surkuttelemaan Tinurin kohtaloa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todellinen korkeatasoinen sivistysvaltio julkistaisi kaikkien KAIKKI tulot täysin riippumatta niiden lähteestä ja/tai muodosta tai siitä ovatko ne nykyisin verotettavia vai ei. Kansakunta saisi siten tiedon keille kaikille lahjoitamme valtavia summia mm. erittäin eriarvoisena tulojen verottomuutena.
Suomen voimassaolevasta lainsäädännöstä mm. verolaki on lähinnä läpimätä viritelmä mahdollistamaan palkansaajan omaisuuksen varastamisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotenkin tulee fiilis, että henkilöllä on Jotain salattavaa, ellei hän suostu verotietojen julkaisemiseen. Hyvä veronmaksaja voisi päinvastoin olla iloinen ja ylpeä voituaan kerryttää yhteistä kassaa, josta terveydenhoito, koulutus ym yhteiset maksetaan. Voitaisaisiinko julkistaa lista veronmaksajista, jotka eivät halua tietojaan julkisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kas kun ei terveystietojen julkistaminen. Verotietojen julkistamisesta voi kateusyhteiskunnassamme koitua paljon haittaa esim. pienellä kylällä yrittäjälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska verotiedot ovat Suomessa julkisia niin millä oikeudella verohallinto, siis jotkut viranhaltijat, niitä salaa?
Onko kyse vakavammasta rikoksesta vai pelkästä tavanomaisesta tahallisesta potkujen arvoisesta virkavirheestä?
Tutkinta selvittää mikä on oikeudellinen tilanne ja määrää seuaamukset - ettei vastaavaa enää jatkossa tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Median julkisuus myös kuuluu, avoimeen Suomeen. Eikä tietojen salailu,nykyiseen tyyliin !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksityisyys on jokamiehen oikeus. Iltapäivälehdet voivat kirjoittaa lukijalampailleen soopaa muistakin asioista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivoisin Kalevalta astetta laadukkaampaa ja substanssipitoisempaa journalismia aiheesta, joka on juridisesti varsin moniulotteinen ja edellyttää sekä EU:n tietosuoja-asetuksen, kansallisen tietosuojalainsäädännön että verotietojen julkisuutta koskevan lainsäädännön hallitsemisen - kyse ei ole asiasta josta voi laukoa fiilipohjaisia mielipiteitä mihinkään suuntaan ymmärtämättä mistä todella on kyse. Yleisemmin kannattaa muistaa että pohjoismainen verotietojen julkisuus on kansainvälisesti harvinaisuus ja monessa muussa maassa vastaavaa mallia ollaan pidetty paikallisen perustuslain vastaisena. Verotietojen julkisuudesta ollaan päätetty Suomessa aikakaudella kun digitalisaatio oli hyvin eri tasolla ja tarve yksityisyydensuojalle oli pienempi. Ei siten ole mikään itsestäänselvyys että julkinen avoimuus ajaisi yksityisyydensuojan edelle Suomessakaan nyt vuonna 2019.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Medialle luovutettavissa listoissa on joka tapauksessa vain yli 100 000 e ansainneet, joten hakeneissa on varmasti osa sellaisia, jotka ovat hakeneet kieltoa turhaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka tai ketkä päätoimittajan mielestä tekevät kovaa työtä tai ahkeroivat, kuten kokoomuksen piirissä on tapana sanoa? Pakko todeta, että ahkera ei ole sama kuin työnarkomaani vaan työntekijä voi olla ahkera vaikka ei koskaan tekisi ylitöitä tai kahta työtä. Monet kovaa työtä tekevistä ovat teollisuus- ja palvelualoilla, usein varsin huonosti palkatussa työssä. Palkka- ja pääomatuloverot ovat vain osa kokonaisverotusta esim. ALV kerryttää aika paljon tuloja valtion kassaan ja se kohdistuu myös pienituloisimpiin eli hekin pyörittävät hyvinvointiyhteiskuntaa omalta osaltaan vaikka eivät ehkä siltikään itse pääse nauttimaan siitä hyvinvoinnista. Jos talouden tulokset jaettaisiin oikeudenmukaisemmin, parempituloisetkin voisivat maksaa vähemmän veroja. Tämäkin kansantalouden perusasia on tänne kirjoittamaan ehtineiltä jäänyt ymmärtämättä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan oikein alv kerryttää verotuloja, nekin tulevat yrityksiltä, siis niiltä jotka ovat ottaneet riskiä ja sioittaneet yritykseen joka työllistää ja maksaa palkkaa. Suommessa on vähän väärin käsitetty tasa-arvo. Suomessa on mahdollisuuksien tasaarvo, eli jokainen voi kouluttautua ja perustaa yrityksen, ja vaurastua. Tasa-arvo ei tarkoita sitä että kaikilla olisi sama palkka. Se on kommunismia, ja sitähän emme halua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

on ostaja/kuluttaja, joka sen arvonlisäveron maksaa. Yrittäjä hinnoittelee tuotteen alvillisena myydessään tuotteen kuluttajalle.
Kun yrittäjä ostaa elinkeinotoiminnan harjoittamiseen tavaroita/palveluita saa yritys vähentää niihin liittyvät arvonlisäverot. Yritys tilittää Verohallinnolle veron myynnin ja ostojen arvonlisäverojen erotuksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokainen asiakas maksaa tuotteita ostaessaan ALV:n. Eikö Eirassa olla tästä vielä selvillä? Yhtään yritystä ei ole perustettu työllistämis- tai palkanmaksutarkoituksessa. Jokainen suomalainen ei voi perustaa yritystä ja vaurastua; kuka sitten tekisi ne työt?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurituloinen kuluttaa enemmän kuin pienituloinen, eli maksaa niitä alvejakin enemmän kuin pienituloinen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

” Suomessa puhutaan paljon myös tasa-arvosta ja tuloeroista. Hyvätuloisimpien verotietojen julkistaminen on hyvä keino mitata niitä myös käytännössä pelkkien puheiden sijasta.”

Lehdistön shokkilööpeillä ei todellakaan mitata käytännössä tuloeroja ja tasa-arvoa. Niillä saadaan ennestään kaunaiset ihmiset entistä vihaisemmiksi, vaikka todellisuudessa ”rikkaita” on Suomessa vain kourallinen. Ja suurin osa on vaurautensa ansainnut, vaikka sitä on monen vaikea käsittää.

Käytännön tuloerojen mittaamista tekee esimerkiksi Tilastokeskus kattavan aineiston perusteella.

Tehkää Kaleva ennemmin tutkimustietoon perustuva juttu siitä kuinka käsittämättömän pienet tuloerot meillä todellisuudessa on.

Ne ovat lähes maailman pienimmät - kiitos erittäin runsaiden verovaroilla maksettujen tulonsiirtojen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni tässä nyt hieman väännellään ja käännellään asian laitaa. Tämä pitäisi kirjoittaa reilusti oikein mistä on kysymys: "Verotietojen julkisuus kuuluu sosialistiseen Suomeen".

Tuo on äärivasemmistolainen ilmiö, että verotetaan kansaa jokaisessa mahdollisessa käänteessä ja sitten pistetään toinen kansalainen kyttäämään toista julkistamalla verotiedot. Vasemmistolainen hallintokoneisto tässä ajaa takaa sitä, että jos joku kansalainen on onnistunut välttämään veroja, niin toinen kansalainen kavaltaisi hänet. Mistään muusta tässä ei ole kyse.

Suomen vasemmistolaisuus on niin äärimmäistä, että mikään muu maailman maa ei toimi samoin. Siitä me tiedämme, että hallintomme kohtelee omia kansalaisiaan varsin törkeästi.

Lisäksi nuo julkistetut verotiedot ovat rikollisille kuin keikkakalenteri, sillä murrot, varkaudet ja kiristykset kannattaa kohdistaa niihin kansalaisiin joilla rahaa on. Some-aikakaudella sitten vain nimeä hakukoneeseen ja tonkimaan tietoja onko leski tai yksinäinen tai muutoin helppo kohde rikokselle. Jos hallintomme kansan turvallisuudesta yhtään välittäisi, niin ihmisten tietoja ei tuolleen julkistettaisi. Ei ne muutkaan maat niitä julkista, koska haluavat kansalaistensa olevan rikollisilta turvassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

20.11.
Postin työriitaan ei saatu keskiviikkona ratkaisua – PAU: keskeiset asiat yhä ratkaisematta
20.11.
Voitot kiersivät ravilegenda Pekka Korpea juhlakilpailussa – toisen juhlalähdön voittoon ajoi poika Janne Korpi
20.11.
Tähtitodistaja: Trump vaati Ukrainalta vastapalvelusta vierailusta Valkoiseen taloon
20.11.
Uutissuomalainen: Omistajaohjausministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista
20.11.
Kun professori Vesa Puuronen pyysi Mannerheimin kuvan poistamista kasvatustieteilijöiden kiltahuoneelta, oli lopputuloksena valtava myrsky
20.11.
Kaleva Live: 22-Pistepirkon Oulun-keikka keskiviikkona Tilaajille
20.11.
Pudasjärven lentokentän vuokrakiistan taustalla lukion ilmailulinjan oppitunnit – Suviseurojen järjestäjät odottavat oikeuden päätöstä lentokentän käytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kovapalkkaisimmat ammattityöntekijät kuuluu ammattiliittoon. Nytkin itselleni maksetaan 25% enemmän kuin TES määrää. Amm... Lue lisää...
FAKTAA.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image