Kolumnit

Venäjä vahvistaa asemiaan Ukrainassa

Kolumnit 19.8.2016 12:00
Kristi Raik

Heinäkuu oli itä-Ukrainan taisteluissa pahin kuukausi vuoteen. Asia jäi muiden Eurooppaa kesän aikana ravistelleiden kriisien varjoon, kunnes Venäjä viime viikolla syytti Ukrainaa terrori-iskujen valmistelusta Krimillä ja uhkaili vastatoimilla. Syytöksille ei ole näyttöä.

Ukrainan kriisissä saattaa olla käynnistymässä uusi vaihe, jossa Venäjä hakee uusia keinoja Ukrainan epävakauttamiseksi ja palauttamiseksi Venäjän etupiiriin. Nyt on kulunut yli puolitoista vuotta toisen Minskin sopimuksen solmimisesta, jossa Venäjä, Ukraina, Saksa ja Ranska määrittelivät tiekartan kohti konfliktin ratkaisua. Sopimuksen toteutumismahdollisuudet olivat jo lähtökohtaisesti huonot.

Sopimus on jättänyt liikaa tilaa eri tulkinnoille. Venäjä on pyrkinyt käyttämään sitä välineenä, jolla sen kontrolloima separatistihallinto tunnustettaisiin lailliseksi ja se saisi erityisaseman, mukaan lukien veto-oikeuden koskien maan ulkopoliittista linjaa.

Samaan aikaan edes sopimuksen kolme ensimmäistä kohtaa – tulitauko, raskaan aseistuksen vetäminen pois konfliktialueelta ja ETYJ:n tarkkailijoiden pääsy koko alueelle – eivät ole toteutuneet.

Venäjä on viime aikoina toimittanut lisää sotakalustoa sekä Donbasiin että Krimille.


Ukrainan kriisin aikana on käynyt selväksi, etteivät kansainväliset sopimukset, säännöt tai normit sido Venäjää. Eivät myöskään tosi-
asiat – Venäjä kiistää yhä olevansa sodan osapuoli, eikä sillä tunnu olevan väliä, ettei tähän väitteeseen usko kukaan. Kyyninen suhtautuminen sääntöihin ja sopimuksiin, oli kyseessä sitten urheiludoping, jätevesien puhdistaminen tai tulitauko, on kovin tuttua neuvostoajoilta. Jatkumo KGB:stä FSB:hen Venäjän keskeisenä vallankäyttäjänä on viime vuosina vain vahvistunut.

Tässä piilee keskeinen ero Venäjän ja länsimaiden välillä.

Toki kansainvälisiä normeja rikotaan myös lännessä, ja käytännössä suurvallat ottavat itselleen enemmän vapauksia tehdä poikkeuksia sääntöihin kuin pienemmät valtiot. Siitä huolimatta lännessä on vahvoilla liberaali käsitys kansainvälisestä järjestyksestä, jonka mukaan sopimukset sitovat yhtä lailla kaikkia osapuolia ja säännöt ja normit suojelevat etenkin pienempiä ja heikompia. Ukrainan kriisi horjuttaa tätä käsitystä ja tietysti myös itse liberaalia järjestystä.


Venäläinen toimittaja-kirjailija Mihail Zygar kertoo kirjassaan Putinin sisäpiiri valaisevan esimerkin maailmankuvien erilaisuudesta. Neuvostoliitto ja Yhdysvallat solmivat bakteriologiset aseet kieltävän sopimuksen vuonna 1972. Vasta 1980-luvun lopulla venäläiset ja amerikkalaiset tarkastajat pääsivät paikan päälle tutkimaan, pitikö toinen osapuoli sopimuksesta kiinni.

Amerikkalaiset asiantuntijat huomasivat, ettei Venäjä ollut noudattanut sopimusta, mutta venäläiset eivät löytäneet Yhdysvalloista merkkejä rikkomuksista. Venäjän johtopäätös oli, että amerikkalaiset huijasivat – Venäjä ei vain löytänyt heidän biologisia aseitaan.

Olennainen ero Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä on myös se, että Yhdysvaltojen tekemistä kansainvälisen oikeuden loukkauksista käydään vapaasti kriittistä keskustelua. Korjausliikkeitäkin syntyy sekä maansisäisen demokraattisen prosessin että ulkoisen paineen tuloksena.

Presidentti George W. Bushin (2001-2009) valmius yksipuoliseen voimankäyttöön, piittaamattomuus kansainvälisistä normeista ja osin myös liittolaissuhteista oli vahingollinen Yhdysvaltojen maineelle ja asemalle. Kuitenkin presidentti Putinin tiedetään arvostaneen ja ihailleen tuntemistaan johtajista erityisesti Bushia.

Minskin sopimukset ovat toimineet Ukrainan kriisissä Venäjän kannalta välineinä sinetöidä voimapolitiikalla saavutettuja voittoja. Nyt on vaara, että uuteen neuvottelukierrokseen haetaan jälleen vauhtia kiihdyttämällä taisteluita.

Venäjä on turhautunut Minskin sopimukseen, joka ei ehkä enää auta sitä saavuttamaan tavoitteitaan Ukrainassa. Viimeaikaisilla toimillaan Venäjä on vahvistanut asemaansa mahdollisten uusien neuvottelujen varalle.

Uusi sotilaallinen hyökkäys on mahdollinen. Sellaisen uhkakin saattaa jo luoda riittävästi painetta myönnytyksiin Ukrainan ja lännen taholta. EU:n valmius vastata mahdolliseen kovenevaan voimankäyttöön on kyseenalainen.


Suomenkin johto ilmaisi aikaisemmin tänä vuonna toiveita edistyksestä kriisin ratkaisemisessa. Nämä toiveet perustuivat Venäjän ja Yhdysvaltojen käymiin kahdenvälisiin neuvotteluihin, joiden sisällöstä on tihkunut julkisuuteen kovin vähän tietoa. Neuvottelut eivät ilmeisestikään ole tuottaneet tulosta.

Neuvotteluasetelman luulisi sinällään aiheuttaneen huolta Suomelle. Jos Ukrainan kohtalosta päätetään kahden suurvallan välisissä neuvotteluissa, ilman Ukrainan tai muidenkaan eurooppalaisten osallistumista, Euroopan turvallisuus hapertuu entisestään.


Kirjoittaja Kristi Raik on vanhempi tutkija Ulkopoliittisessa instituutissa.

MAINOS

Kommentoi

'Siitä huolimatta lännessä on vahvoilla liberaali käsitys kansainvälisestä järjestyksestä, jonka mukaan sopimukset sitovat yhtä lailla kaikkia osapuolia ja säännöt ja normit suojelevat etenkin pienempiä ja heikompia.' - ??? Libya, Syria, Iraq, Afghanistan, Serbia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voitko tarkentaa, mitä kansainvälisiä sopimuksia Venäjä ei noudata Ukrainaan suhteen? Koska tässä suomalaiselle medialle tyypillisessä propaganda-artikkelissa ei ole mitään todisteita, vaan pelkkää Venäjän vastaista toiveajattelua ja retoriikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhdysvallat voi tehdä mitä tahansa mutta aina syyttävät Venäjää omista teoistaan. Olen edelleen sitä mieltä että yhdysvaltojen ja naton joukot poistettava koko euroopasta . Juuri ne ovat Maailman maiden tuhoajia. Suomen on päästävä eroon eu:sta ,muuten meillä ei ole Isänmaata jättää ,tuleville sukupolville. Ukrainan konfliktin syypäitä ovat eu ja usa. Juuri ne aiheuttivat katastrofin siellä. Nyt vaikuttaa siltä että samaa yrittävät Krimillä. EU ja USA eivät kunnioita demokratiaa Krimillä.Krimin kansa on äänestänyt ja halunnut liittyä Venäjään. Pahasti näyttää siltä että on sodittava ja rajusti ennenkuin eu ja usa uskovat etteivät voi tehdä mitävaan. YK näyttää olevan täysin turha koska usa voi mennä ja pommittaa maita halujensa mukaan. Ne eivät välitä siviileistä eikä ihmisten kärsimyksistä. Ajavat ainoastaan omia etujaan ja järjestelevät eri maiden johtoa ,halujensa mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pietarissa on vissiin ollut vodka alennuksessa tuosta vailla päätä taikka häntää olevasta tekstistä päätellen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asia on juuri noin kuin "Venäjän on puolustettava Krimiä" kirjoittaa. Eipä sitä voinut tämä "olipa jne" viestittäjä kumota. Häneltä tulee vain sitä mitä natokiimaisilta ja sotahulluilta aina tulee. Ei siis asian tynkääkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulisi tämän Raikin ottavan pikkuisen selvää asioista, mutta näyttää propandandan tekemisessä olevan liian kiire.
En ota nyt kantaa poliittisiin ambitioihin enkä länsimaisiin anteeksipyyntöihin, ne eivät pommitusten uhreja auta.
Raik väläyttää bakterologisia aseita. Jos hän olisi ottanut asioista selvää, olisi hän huomioinut, että USA:sta lähetettiin "vahingossa" pernaruttobakteeria liittolaismaiden laboratorioihin ei niin kauan aikaa sitten.
Jos ja kun Raikin muukin analyysi on tätä luokkaa, valheellusta prooagandaa, ei se varmasti Eestin moraalista hyvää kuvaa anna. Olisiko Putin opettanut?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yrittäsit nyt edes panostaa kirjoitus asuun, niin joku saattaisi uskoakki tekstisi. Huomaa kyllä, että teksti on muun kuin Suomalaisen kirjoittama.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja siksi toisekseen, kyllä minä Suomessa syntynyt olen, mutta eihän tuollaista hiiltymättä voi lukea.
Kuten Reikilla aina: luo itse uhkakuvia ja vastaa fantasioihinsa itse. On siinä tutkija.
Kännyn kanssa tulee helposto näppäilyvirheitä.
Suomen kieltä olen opiskellut korkeimmalla tasolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkoitin tuolla edellisellä sitä, että pitäähän nyt tutkijaksi itseään kutsuvalta odottaa jonkinlaista puolueettomuutta käsittelemäänsä asiaan. Näin ei Raikin tapauksessa ole.
Sieltä tulee mutu-tietoa Venäjästä kuin nato-hyllystä.
USA:ssa käyty "kriittinen keskustelu" mainitaan kuin sakramentti, puuttumatta laisinkaan nykyiseen maailmanpoliittiseen tilanteeseen ja sen syihin. Ukraina mainitaan anekdoottina sen sisäisistä ongelmista ei sanaakaan.
Kovin on heppoiset perusteet ulkopoliittisella instituutiolla valita yhden naisen totuus venäjä-keskusteluun.
Ei muuta tästä tutkijasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ottaisit asioista selvää, niin tietäisit, että pernarutto on tavallinen sairaus luonnossa. Afrikassa on villieläinten keskuudessa epidemioita säännöllisesti. Virtahevot ovat oikein surullisen kuuluisia joukkokuolemistaan. Eikä se nykyinen Siperian epidemiakaan ole mikään FSB:n asekoe, vaan aivan luonnosta peräisin. Jos sairauksia ei tutkita, niin niitä myöskään osata torjua. Vaikka ehkä teikäläisen venäläinen mentaliteetti sairauksiin on sellainen lakoninen, että kaikkiin vitsauksiin on olemassa yksi vissi parannuskeino, AK-47, joten kaikki muu lääketieteellinen tutkimus on ajan ja rahan haaskausta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö jenkeillä ole aika samantapaiset lääkkeet, tosin kertaluokkia tehokkaammat?
Afganistan, Irak, Syyria, Serbia, Vietnam.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika lapsellinen olet, liekö ikä mikä. Oletko Sinä jenkkilässä kirjoilla? On naurettavaa aina teidän natokiimaisten vetoomus, että jos on asioista eri mieltä (usein oikeassa), niin on venäläinen. Kasva aikuiseksi ja kirjoittele sitten, jospa järki kasvaisi Sinullakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:36
Oululaisen lähiöpubin omistajat harjoittivat alkoholin ohimyyntiä eivätkä merkinneet omia juomia kirjanpitoon – käräjäoikeus tuomitsi ehdolliseen vankeuteen
6:00
Kysyimme Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien paikallisyhdistysten uusilta puheenjohtajilta, miten he aikovat toimia luottamustoimessaan Kaupallinen yhteistyö
6:00
Karjasillan asemakaavamuutosta vauhditettava – tilanne on kohtuuton alueella asuville ja sinne kodin haluaville Lukijalta
6:00
Talvilomaksi lumen keskelle? Useassa hiihtokeskuksessa on vielä tilaa, mutta kannattaa olla nopea Tilaajille
24.2.
Janne Kuokkanen joutui kauppatavaraksi – Oulunsalon kasvatti vaihtaa maisemaa päittäin Sami Vatasen kanssa
24.2.
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
24.2.
Tshernobyl näkyy yhä Perämeren pohjassa: raskasmetallien pitoisuudet ovat laskeneet jo montakymmentä vuotta – "Jotakin ollaan merialueilla tehty oikein" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

211 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lentoaseman vastuu koronaviruksen tarttumisessa

tuo korona virus hysteria ampuu yli ja kovasti enemmän tappaa normaali infulenssa kausi ihmisiä.pitäs kävellä suojain s... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image