Kolumnit

Vastuun ulkoistaminen on hölmöä hommaa

KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Kolumnit 19.2.2018 12:00
Daniel Wallenius

Kesällä 2013 irlantilaisessa Bettystownin kylässä Dublinin pohjoispuolella sijaitsevalla leikkipaikalla sattui onnettomuus.

15-vuotias teinipoika meni iltahämärissä leikkikentälle, hyppäsi taaperoille tarkoitettuun keinuun ja alkoi kiikkua. Hän putosi selälleen ja halvaantui vyötäröstä alaspäin.

Poika perheineen haastoi leikkikentän ylläpitäjän oikeuteen ja vaati korvauksia sillä perusteella, että keinu oli suunniteltu tavalla, joka johti pojan putoamiseen. Keinujen käyttöä ei myöskään ollut erikseen kielletty teini-ikäisiltä.

Ylläpitäjä kiisti vaatimukset sillä perusteella, että poika käytti keinua, joka oli suunniteltu nuoremmille ja käytti sitä vaarallisesti.

Osapuolet sopivat lopulta kiistan oikeussalin ulkopuolella. Halvaantunut poika sai korvauksia 975 000 euroa.

Herttoniemen hyppyrimäkialueella Helsingissä puolestaan kuoli vuonna 2015 teinityttö. Hän laski hyppyrimäkeä istualtaan ja törmäsi sen poikki viritettyyn teräsvaijeriin. Kaksi muuta tyttöä loukkaantui onnettomuudessa.

Nyt viittä ihmistä syytetään kuolemantuottamuksesta ja kahdesta vammantuottamuksesta, yhtä ihmistä myös tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Kolme syytetyistä on Helsingin kaupungin työntekijöitä, kaksi mäkihyppyseuran aktiiveja.

Syyttäjän ja uhrin omaisten näkemys on, että alueen ylläpidosta ja turvallisuudesta vastaavat henkilöt aiheuttivat turman pitäessään mäessä teräsvaijereita.

Vaijereiden tarkoitus oli estää mäessä tapahtuvaa asiatonta käyttöä, esimerkiksi mopolla ajelua.

Näitä kahta esimerkkiä yhdistää ainakin kaksi asiaa.

Kumpikin oli äärimmäisen surullinen ja traaginen tapahtuma. Kummankaan ei myöskään olisi tarvinnut tapahtua.

On ihan totta, että onnettomuuksilta olisi vältytty, jos keinua ei olisi suunniteltu keikahtamaan ja jos hyppyrimäkeen ei olisi viritetty teräsvaijeria. Aivan yhtä totta on, että onnettomuuksilta olisi vältytty, jos 15-vuotias ei olisi lähtenyt keinumaan keinulla, johon hän ei kokonsa puolesta mahdu istumaan oikein. Tai jos nuoret eivät olisi luvattomasti lähteneet laskemaan mäkihyppymäkeä pimeydessä.

Oikeus ottaa aikanaan kantaa siihen, onko mäen ylläpitäjillä korvausvelvollisuutta vai ei. Samalla se kuitenkin tulee määritelleeksi sen, kuka lopulta on syyllinen onnettomuuteen.

Syyllisyyskysymys on helppoa ja perusteltua selvittää tilanteissa, joissa joku on toiminut selkeästi oikein ja vahinko on tapahtunut siitä huolimatta. Hyvä esimerkki tästä ovat suojatiekolarit. Mutta syyllisten etsintä silloin, kun jonkun harkintakyky on pettänyt, helpottaa lähinnä onnettomuuteen joutuneen tai tämän läheisten tuskaa. Isossa kuvassa se ei palvele ketään.

”Tosiasiassa minkään paikan tai tavaran suunnittelija tai ylläpitäjä ei voi keksiä kaikkia tapoja, joilla heidän keksintöjään voidaan käyttää väärin.”

Vaarana on kulttuuri, jossa ylilyöntejä sattuu entistä enemmän, koska vastuun ulkoistamisesta tulee normi. Kyllähän minä näin voin tehdä, kun sitä ei ole kukaan keksinyt kieltääkään.

Tosiasiassa minkään paikan tai tavaran suunnittelija tai ylläpitäjä ei voi keksiä kaikkia tapoja, joilla heidän keksintöjään voidaan käyttää väärin. Ihmisiä kuolee ja loukkaantuu harkintakyvyn pettämisen vuoksi joka päivä. Näin on ollut aina.

Sillä vaikka se kuulostaakin ikävältä, maailma nyt vain toimii niin, että sitten kun olet riittävän vanha liikkumaan ilman huoltajaasi, vastuun teoistasi kantaa yksi ihminen.

Löydät hänet kävelemällä kylpyhuoneeseen ja katsomalla lavuaarin edessä suoraan eteenpäin.

MAINOS

Kommentoi

Kyse on aivan eriluokan asioista. Toinen on suunnitteluvirhe ja vaijerin veto mäessäliikkumisen estämiseksi on törkeää . Laittaa nyt giljotiini sellaiseen paikkaan .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On noin 100% varmaa että leikkikentän tarvikkeita käytetään väärin. Itse muistan lapsuudesta kuikka keinuissa seisottiin, kainulaudalla seisottiin jne. Jos laite on suunniteltu täysin väärin, se aiheuttaa turhia riskejä.
Jos laitteen valmistajalla on pelko siitä että sanktioita voi tulla, ei kannata mennä siitä missä aita on matalin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, miten on, voinko ajaa moottoripyörällä sallittua ajonopeutta ja tulee mutka, ja en saa jostakin syystä kääntymään pyörää ja ajan metsään. Kuka on vastuullinen, onko se moottoripyörän valmistaja, vai ajaja? Tämä on ihan sama tilanne kuin kiikkujalla. Ei moottoripyörässä lue, että ei saa antaa teini-ikäisille ja miksi sillä voi ajaa/ei voi ajaa mutkassa ulos? Tässä sitä nyt ollaan! Kompastun kynnykseen ja halvaannun. Kenen on vastuu?

Mielestäni vastuu on näissäkin tapauksissa yksilöllä. Ei tuotteita voida suunnitella kaikille ja kaikki mahdolliset riskit huomioiden. Tässä toisessa tapauksessa - niin oliko vaijerimerkitty niin, että se oli helposti havaittavissa. Se olisi minimissään pitänyt tehdä ja kyltti, että mäki ei ole käytettävissä. Jos oli merkitty, ei syy ole mäen ylläpitäjien, vaan laskijoiden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitoksia kolumnista. Asia on juurikin näin. Jos rakennuttajaa / ylläpitäjää voidaan pitää vastuussa kaikista niistä älyttömistä käyttötavoista, joita ihmiset keksivät, ei meillä kohta kukaan rakenna yhtään mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pitäisi rakentaakkaan julkisin varoin, vaan kodit itse rakentaisivat nämä härvelinsä omalle pihamaalleen, tai taloyhtiön pihamaalle omalla vastuulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämäkö sitten olisi suurta viisautta, höpö ja höpö. Näitä onnettomuuksia tulee aina tapahtumaan, vaikka maailmasta tehtäisiin äärettömän turvallinen. Tosin sen jälkeen, on aika vaikea elää, kun muuta ei voida ajatellakaan kuin turvallisuutta. Tosin ei se ole elämää mielestäni! Näissäkin tapauksissa vanhemmat ulkoistavat asioita yhteiskunnalle, kun heidän oma valvonta petti pahasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa on vaarallisen voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Koillismaalla ja Etelä- sekä Keski-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta aamusta alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

151 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Juttutupa on kateellisten keskustelukerho. Kotitalousvähennyksen leimaaminen rikkaitten asumistueksi on järjen köyhyyttä... Lue lisää...
Vähäistä on tuo

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image