Kolumnit

Vasta toinen kierros huipentaa kansanvaalin

KUVA: Kontiainen Jarmo
Kolumnit 25.1.2018 12:00
Petri Laukka

Kolmen yön päästä Suomessa järjestetään normaali presidentinvaali. Normaali tarkoittaa tässä tapauksessa kohtalaisen järkeviin puheisiin painottunutta kampanjointia. Tylsyydeksikin sitä voi kutsua. Hurmoksellista menoa ei ole vaalikentillä nähty.

Kahdeksan ehdokkaan mittelö on sujunut meikäläiseen tapaan kohteliaasti. Osittain vieraskoreus johtuu istuvan presidentin gallup-ylivoimasta. Mutta asiallisuus kertoo myös muusta: kun nojaa tosiasioihin, väittely ei mene haistatteluksi.

Vastakkain ovat sivistyneet henkilöt, vaikka kaikkien kyvyt eivät presidentiksi riitä alkuunkaan.


Yksitoikkoisuudesta
kannattaa olla tähän maailmanaikaan iloinen.

Euroopassa on käyty useita repiviä vaalikampanjoita, joissa on hyökätty, yökätty ja möykätty. Vaaleja on seurannut suuri hämmennys, kun kansakunta on jakautunut toisiaan vieroviin ryhmittymiin. Britannia on vielä pitkään halki brexit-kansanäänestyksen jäljiltä.

Yhdysvaltain presidentti valittiin epätodellisissa olosuhteissa runsas vuosi sitten. Valhetta pinottiin valheen päälle, ja möläyttelijä voitti.

Donald Trumpin valinnan jälkeen päätöksenteko on hidastunut, mutta vastaavasti Trumpin kabinetin henkilökunnan vaihtuvuus on nopeutunut. Porukkaa on lappanut sisään ja ulos kuin lumilingosta.

Eivätkä vaalit päättyneet äänestystulokseen. Koko Amerikka heittelehtii törkykampanjan jälkimainingeissa. Meneillään on tutkimus, millä tavalla Venäjä vaikutti vapaan maan vaaleihin.


Suomen vaalissa
vieraan valtion vaikutusyritykset ovat jääneet vähiin. Pekka Haaviston ja Sauli Niinistön verkkosivustojen botti-iskuja lukuun ottamatta ei ole epäilyjä maan rajojen ulkopuolisesta toiminnasta.

Yksikään ehdokas ei oman ilmoituksensa mukaan saa rahallista tukea muista maista - juuri Venäjältä.

Suomi ei aina ole ollut näin terveellä pohjalla. Vielä 1960- ja 70-luvuilla kampanjarahaa tulvi Neuvostoliitosta ja Yhdysvalloista. Ajan henkeen kuului, ettei esimerkiksi SKP:n, keskustan tai SDP:n puoluetoimistoissa mietitty ulkopuolisen rahoituksen moraalista puolta.

Keskustan puoluesihteeri Arvo Korsimo kirjoitti vuonna 1961 Moskovaan kirjeen, jossa pyysi suoraan rahaa Urho Kekkosen presidentinvaalityöhön. Jatkokautta uhkasi SDP:n ja kokoomuksen Honka-liitto.

Neuvostoliitto lähetti käteistä ja lätkäytti varmemmaksi vakuudeksi vielä nootin perään syksyllä 1961. Sisäpolitiikkaa sekoittaneen uhkavaatimuksen seurauksena Olavi Honka luopui ehdokkuudestaan.


Presidentin
valinnan täysi rappio nähtiin vuonna 1974. Kansalta vietiin mahdollisuus äänestää. Demokratian salvokset natisivat. Syynä oli yhden ihmisen oikuttelu.

Kun Kekkonen ei suostunut ehdokkaaksi, eduskunta valitsi hänet valtion johtoon ilman jonninjoutavaa vaalia, poikkeuslailla.

Hupsutteluksi meni myös seuraava vuoden 1978 presidentin vaali. Eduskuntapuolueet vasemmalta oikealle nimesivät itselleen saman .koko kansan. ehdokkaan. Kokoomus, keskusta, SDP ja SKDL tukivat Kekkosta, joka sai vaaleissa 82 prosenttia äänistä.

Onneksi monipuoluemaa oppi kantapään kautta, ettei kansanvalta toteudu ilman erilaisia ehdokkaita.


Nykyisessä
suorassa kansanvaalissa on hienointa rivejä tiivistävä toinen kierros. Se on koettu tähän saakka aina.

Kaksi ehdokasta joutuu korostamaan eroja, hylkäämään löysät puheet ja ottamaan taisteluparina vähän yhteenkin. Se huipentaa presidentin valinnan. Sunnuntaina nähdään, toteutuuko viimeinen erä.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa kehittyy illalla tai yöllä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy paikoin voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa kehittyy illalla tai yöllä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy paikoin voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millainen auto pitäisi laittaa ettet olisi kateellinen?

Laita sellanen auto jonka haluat ja johon sinulla on varaa ilman rahoitusta. Rekisteritiedon perusteella näkee kuitenkin... Lue lisää...
käteisostaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image