Kolumnit

Varautuminen osaksi ope­tus­suun­ni­tel­maa

Kolumnit 13.11.2019 20:00
Hanna-Leena Mattila

Eduskunnasta

Pärjäätkö kolme päivää, jos sähköt menevät poikki ja olet saarroksissa muusta maailmasta? Me maaseudulla asuvat olemme tottuneet varastoimaan elintarvikkeita jonkin verran muutenkin, sillä lähimpään kauppaan on yleensä useita kilometrejä eikä sinne noin vain kipaista, jos joku sattuu loppumaan.

Aika monella meistä on myös varalämmitysjärjestelmä, yleensä puulla lämpiävät leivinuunit, jos myrsky kaataa puun sähkölinjan päälle.

Me nykyihmiset olemme oppineet luottamaan siihen, että yhteiskuntamme eri järjestelmät toimivat. Sähköä saa töpselistä, junat kulkevat aikataulussa ja ruokakaupan hyllyt notkuvat elintarvikkeista.

Varautuminen pahan päivän varalle tuntuu kansalaiskyselyissä olevan ainakin kaupunkilaisille vieras asia, vaikka käytännössäkin on nähty, että sähkön- ja vedenjakelukriisit voivat koskettaa myös kaupungissa asuvia.

Elintarviketeollisuuslakko, karppaushysteria tai kuljetusten häiriintyminen tyhjentävät todistetusti kaupan hyllyt muutamassa päivässä elintarvikkeista. Marttojen tai Suomen Pelastusliiton ohjeistama pieni mutta monipuolinen kotivara pelastaa tuolloin puuduttavalta ruokavaliolta.

Kuulun siihen ikäluokkaan, jolle peruskouluikäisenä opetettiin kansalaistaitoa. Peräänkuulutan tämän sillisalaatin kaltaisen oppiaineen palauttamista opetussuunnitelmaan. Varautumista pystyy opiskelemaan kaiken ikäisenä omalle kypsyystasolle sopivilla asioilla. Peruskouluikäisille on tärkeää oppia liikkumaan oikeassa liikenteessä ja myös verkkoliikenteessä, jotta ei tule yllätetyksi kaikessa viattomuudessaan.

Medialukutaidon kehittäminen kaikissa ikävaiheissa vähentää alttiutta joutua hybridivaikuttamisen uhriksi.

Toisen asteen opiskelijoille voisi opettaa taitoja, miten olla avuksi yhteisölleen mahdollisen kriisin tullen. Kuten sota-aikana sotilaspojat ja pikkulotat olivat tarpeellinen apu kotirintamalla, pystyvät täysi-ikää lähestyvät nuoret olemaan aidosti avuksi, kun heillä olisi harjoiteltuina taidot antaa ensiapua tai selvitä kolmesta vuorokaudesta ilman sähköjä.

Uskon, että varautumiskurssi opettaisi tarpeellisia selviytymistaitoja muutenkin elämään ja sitouttaisi paremmin osaksi yhteiskuntaa.

Varautuminen on sama asia kuin olla kaukaa viisas. Suomalaisen yhteiskunnan kokonaisvarautuminen nojaa kansalliseen yhtenäisyyteen ja uskottavaan puolustukseen, jonka pönkänä on vahva maanpuolustustahto.

Nuorten maanpuolustustahdon ylläpitämiseen kannattaa satsata. Vakavin yhteiskuntaamme uhkaava sisäinen vaara liittyy syrjäytymiseen. On inhimillisesti tärkeää mutta myös järkevää pyrkiä pitämään kaikki mukana yhteiskunnassamme.

Kirjoittaja on keskustan kansanedustaja Raahesta.

MAINOS

Kommentoi

ps. Norjassa on valtavat luolat vuoristoissa. Ihmiset USA: ssa tekee bunkkerit ja monen vuoden ruokavaraston. Onko Halle Lujaa tulossa. Onko suolisto kunnossa ja lääkevarasto täydellinen. Erotatko plus ja miinusjohdon. Vai oliko se jing jang. Joogaatko. Pysytkö erossa nuuskasta. Mitä on siis realismi ennen ja nyt. Onko puolue tärkeämpi kuin selviytyminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myös nähnyt ja kokenut vaikutukset ja rikkauden, mutta kun tämän päivän perheet ovat rikkinäisiä henkisesti ja taloudellisesti. Kiinnipitovoimat ovat heikot. Näen mahdollisuudet, mutta realismi lyö päin näköä. Onneksi lasten oikeudet kasvaa eli ladten vieroitus toisesta vanhemmasta on pian rikos. Narsistit alas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23:26
Kaksi miestä mur­tau­tui lii­ke­ti­loi­hin ja va­ras­toon Ko­la­ris­sa – aje­li­vat va­ras­te­tuil­la moot­to­ri­kel­kal­la ja mön­ki­jäl­lä läpi yön, kunnes poliisi sai miehet kiinni
23:16
Kärpät palasi voittojen tielle junioripainotteisella joukkueella – Päävalmentaja Manneria sijaistava Lauri Mikkola: ”Tämä oli iso taisteluvoitto”
23:04
Ikimuistoinen ilta – Kärppien tähtien tuuraajaksi hälytetty Olli Vanttaja, 20, nautti kauan odottamastaan liigadebyytistä jokaisella solullaan Tilaajille
21:56
Korjaamohallissa tulipalo Torniossa, vahingot jäivät lieviksi
21:06
Oulujoella käyty koulua 90 vuotta – juhlaa vietettiin keskiviikkona
20:58
Oulujoen koulua on kehitetty perinteitä kunnioittaen – se perustettiin Oulujoen kuntaan 1939
20:52
Ylivieskassa hurja liikenneonnettomuus: henkilöauton hirvikolari johti törmäykseen pakettiauton kanssa
111
Katri Kulmuni: Keskusta ei hyväksy kaikkien al-Holin suomalaisten kotiuttamista – Paine ulkoministeri Haaviston ympärillä kasvaa
99
Ulkoministeri Pekka Haavisto: Minulla ei ole tietoa operaatiosta, jolla suomalaisia tuotaisiin al-Holin leiriltä Suomeen
72
Kärpät ja kuusi muuta seuraa solmivat jättimäisen yhteistyön: Koskettaa yli 2500 pelaajaa – "Suurin jääkiekon seurayhteistyö koko Suomessa"
66
Suurin osa al-Holin suomalaisista lapsista on alle kouluikäisiä – joukossa on myös orpoja
63
Halla-ahon tietojen mukaan al-Holin leiriltä suunniteltu tilauslento Suomeen – Pääministeri Marin: uuden hallituksen linja ei poikkea aiemmasta
55
Hallitus istunut vajaan vuorokauden - oppositiosta sataa jo rankkaa arvostelua
46
Sanna Marinin hallitus sulki ensitöikseen ministereiltä pyöröoven – puolen vuoden karenssi, jos siirtyy "eturistiriidan" synnyttäviin tehtäviin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on huomenna huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

Matti ja Teppo laulaa - se on mahtavaa- jne Ok-talo ,167 neliötä yksin. Oikein naurattaa ko ajattelee pikkukopperoasukke... Lue lisää...
on missä mällätä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

11.12.

Fingerpori

11.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image