Kolumnit

Vapautta ja vastuuta

Kolumnit 17.1.2018 10:00
Eero Suutari

Eduskunnasta

Suomalaiset haluavat enemmän vapautta ja vastuuta. Minulle tämä tarkoittaa enemmän luottamusta ihmiseen ja terveen järjen käyttöön, kuin ylhäältä annettuihin kieltoihin, määräyksiin tai normeihin.

Sääntelyn järkevöittämisestä ja norminpurusta tuli kesällä 2015 aloittaneen hallituksen painopisteitä. Edellisellä kaudella vastuullani oli kokoomuksen normitalkoiden kannanoton kirjoittaminen. Tuolloin kirjasin tavoitteeksi: "järkevimmillä normeilla aikaan työtä ja talouskasvua".

Hallituksen kahden vuoden aktiivisen työskentelyn jälkeen tämä työ on tuottanut tulosta: sääntelyä on järkeistetty sekä karsittu turhaa byrokratiaa. Kansalaisten arki on helpottunut, yritystoiminnan ja maatalouden toimintaedellytykset ovat parantuneet ja investointien liikkeellelähtö on sujuvampaa.

Paljon on tapahtunut yritysten toimintaedellytysten parantamisen osalta. Liikennettä, alkoholin vähittäismyyntiä ja maakaasumarkkinoita koskevaa sääntelyä on järkevöitetty. Lisäksi yritysten mahdollisuuksia keskittyä ydintoimintaansa on parannettu lisäämällä mahdollisuuksia sähköiseen asiointiin lupapalveluissa sekä purkamalla ulosottoon liittyviä kannustinloukkuja.

Toinen iso yrittäjiä helpottava normihanke on kansallisen tulorekisterin perustaminen. Työnantajat pystyvät jatkossa ilmoittamaan henkilöstönsä palkkatiedot yhdellä kertaa kaikille viranomaisille ja muille tahoille. Tulorekisteri otetaan käyttöön vuonna 2019. Uudistuksen tavoitteena on vähentää työnantajien hallinnollista taakkaa yksinkertaistamalla palkkatietojen ilmoittamista viranomaisille ja muille tietoja tarvitseville tahoille. Tänä vuonna käynnistettävä elintarvikelainsäädännön kokonaisuudistus tarjoaa myös mahdollisuuksia parantaa maaseudun yrittäjien toimintaedellytyksiä.

Arjen sujuvuutta on lisännyt myös perinteisten viranomaismenettelyjen- ja palvelujen digitalisoituminen. Tämän seurauksena muun muassa Trafin asiakasmaksuja on voitu pysyvästi alentaa. Järkevämpi sääntely tuntuu siis konkreettisesti meidän jokaisen kukkarossa. Pelkästään edellisenä vuotena meidän jokaisen arkea helpotettiin myös sähköisen henkilökortin käyttöönotolla, uudistamalla nimilainsäädäntöä sekä yhdenmukaistamalla ammatillisen koulutuksen byrokratiaa.

Tällä vaalikaudella hallitus on lisäksi vapauttanut kauppojen aukioloajat sekä mahdollistanut työttömyysetuuden joustavamman käytön esimerkiksi opiskeluun tai oman yrityksen perustamiseen.

Rakentamisen puolella kohtuullistettiin haja-asutusalueiden jätevesien käsittelyvaatimuksia. Myös rakentamisen lupa-asioissa on monin paikoin siirrytty soveltamaan kevyempää ilmoitusmenettelyä.

Ilokseni voin todeta, että 2015 aloitetut norminpurkutalkoot ovat tuottaneet tulosta. Hallitus ei kuitenkaan tyydy, ja siten hyydy norminpurussakaan. Emme jää ihailemaan jo tehtyjä saavutuksia - päinvastoin, norminpurkutyötä jatketaan vaalikauden loppuun asti.

Kirjoittaja on kokoomuksen kansanedustaja Kajaanista.

MAINOS

Kommentoi

E.S.:
"Myös rakentamisen lupa-asioissa on monin paikoin siirrytty soveltamaan kevyempää ilmoitusmenettelyä."

Vauhtia myös kansanedustajan kotikaupungin Kajaanin norminpurkutalkoisiin!
Ensimmäisenä voi aloittaa erittäin byrokraattisesta Kajaanin Rakennusvalvonta- ja ympäristönsuojelu -tulosyksiköstä.
Ko. yksiköstä on tullut parin viime vuoden aikana maalaisjärkeä ymmärtämätön vallankäyttäjä ja pakkoluvittajarahastaja aivan mitättömissäkin asioissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eräässä kansainvälisessä vertailussa talouden vapautta tarkasteltaessa Suomi oli vuonna 2000 sijalla 50. Sen jälkeen talouden vapautuminen on nostanut sijoituksen sijoille 17-18. Tämän perusteella taloudessa olisi pitänyt mennä vuosina 2001-2017 todella hyvin. Miten on mennyt?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suitsutuksen keskelle kannattaisi ottaa hieman faktaakin käytännöstä. Hallitus ei ole mm. onnistunut työttömyyden hoidossa aikaansaamaan mitään järkevää ja tuloksia tuottavaa. Varsinainen murheenkryyni eli tämä aktiivimalli on tyypillinen oikeistohallituksen tuote, josta mitää positiivista ei tule tarjolle itse työttömille. Yrittäjille hallitus on kyllä tarjonnut varsinaisen tukiviidakon hyödynnettäväksi ja jopa ilmaista työvoimaa työttömien aktivoinniksi naamioituna.
Olisi ollut todella mielenkiintoista kuulla Suutarin ja ennenkaikkea yrittäjäkentän kommentit hallituksen tulevasta työnhaunpakkolaista, jolla tähdätään pelkästään työttömyskorvausten merkittävään leikkaukseen. Mitä sanovatkaan yrittäjät, kun hallitus pakkotoimin painostaa työttömät vuoden sisällä lähettämään vähintään 14 miljoonaa työnhakemusta heidän luettavakseen? Jos olisin yrittäjä, antaisin mahtavasta tukipolitiikasta huolimatta hallituksen kuulla suorat sanat "auringon valon viemisestä säkillä pimeään rakennukseen".
Suutarin mukaan hallitus on vastannut kansalaisten vapauden ja vastuun vaatimuksiin luottamuksella ja järjen käytöllä. Itse en tiedä toista hallitusta maassamme joka olisi enemmän esittänyt ylhäältäkäsin annettuja kieltoja, määräyksiä ja pakotteita. Että sellaista vastuuta ja luottamusta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vauhtia lisää siihen normien purkuun! Ja uusia lakeja saa tehdä vain purkamaan vanhoja. Täysin uudet lait pitää laittaa jäihin. Tavoite karsia puoleen lakikirjat, niin ollaan oikeilla raiteilla. Tieliikkennelaki ei ainakaan ensinäkemällä pura sääntelyä ja normeja. Sielläkin on turhaa valvottavaa ja turhia sääntöjä, jotka työllistävät viranomaisia sekä maksavat kansalaisille. Normien purku pitäisi näkyä kaikkialla ja sen pitää myös näkyä kansalle valtionvirkojen ja henkilöstön vähennyksinä, jotka tuovat oikeita verosäästöjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siellä taas joku kotikylän neropatti paljastaa täydellisen ymmärtämättömyytensä ja tiedon puutteensa. Mitkä valtion virat purkaisit ja kuinka monta henkilöä vähennettäsiin ja paljonko olisi lopullinen säästö? Mihin vähennetyt henkilöt menisivät töihin; veisikö joku sinun työpaikkasi? Jos jäisivät työttömäksi ei nettosäästö olisi kovinkaan suuri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt ei ihan tainnut mennä oikein. Valtiontaloudesta vapautuvat resurssit sekä rahan että henkilöiden osalta lisäävät taloutta muualla. Kaikki luonnollisesti muualle kuin valtion talouteen syntynyt taloudellinen aktiviteetti on kestävempää ja parantaa talouden kantokykyä. Eli kyllä talous paranee jokaisesta valtiolta vapautuneesta resurssista ja valtiontalouden kestokyky paranee ulkoisen verokertymän kautta. Ei se valtion oman rahan siirtely taskusta toiseen paljon julkista taloutta paranna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa kehittyy illalla tai yöllä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy paikoin voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa kehittyy illalla tai yöllä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy paikoin voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millainen auto pitäisi laittaa ettet olisi kateellinen?

Laita sellanen auto jonka haluat ja johon sinulla on varaa ilman rahoitusta. Rekisteritiedon perusteella näkee kuitenkin... Lue lisää...
käteisostaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image