Kolumnit

Vanhat laulut on kuultu jo aika monta kertaa – Vuosi on 2019 ja maailma tarvitsee uusia lauluja

Janne Nevala.
Kolumnit 15.3.2019 20:00
Janne Nevala
Janne Nevala.

Nostalgia. Kaipuu pullantuoksuiseen menneisyyteen, kun elämä oli vielä hallittavissa. Radiossa ja televisiossa oli kaksi kanavaa ja suomalaiset saivat mitaleita urheilukisoista.

Viikonlopun uutiset luettiin maanantain lehdestä. Maitopurkkeja oli punainen tai sininen, eikä lapsilla ollut koskaan mitään tekemistä.

Ennen oli kaikki paremmin, eikö vain ollutkin? Ei ollut. Mutta ehkäpä jotkut asiat ovat säilyttämisen arvoisia. Vaikkapa juuri se, ettei ollut mitään tekemistä. Tylsyys, joutilaisuus, aikaa ajatella omia ajatuksia. Vaarallisia asioita kustannustehokkuuden näkökulmasta.

Tai niinkin vanhanaikaiset asiat, kuin kohteliaisuus ja toisten ihmisten kunnioittaminen. Vielä jokin aika sitten esimerkiksi valtion päämiehiltä ja johtavilta poliitikoilta edellytettiin käytöstapoja. Heidän oletettiin toimivan esimerkkeinä kansalaisille siitä, kuinka yhteisiä asioita hoidetaan.

Nykyään kilpaillaan enemmänkin siltä, kuka lujiten kehtaa lyödä vastustajaa vyön alle. Fiktiot ja faktat menevät iloisesti sekaisin kun twitter laulaa ja kannattajaoletetut laulavat mukana. Sävel on rujo, eivätkä riimit osu kohdilleen. Mutta eipä sillä väliä, jos ajatusmaailma on, että tahtonsa saa läpi se, joka osaa ja viitsii pitää itsestään eniten mölyä ja meteliä.

Vuosi on 2019, meillä on enemmän tietoa käytettävissämme kuin koskaan ja totuus päätetään huutoäänestyksen perusteella. Eihän sen näin pitäisi mennä.

Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat, sanotaan. Aika ontuva sanonta. Tai liiankin osuva, nykyiset lauluntekijöiden korvaukset huomioiden. Taustalla lienee ajatus, että ihmisen toimintaa ja sanomisia ohjaa jokin taho, joka joko palkitsee tai rankaisee yksilöä sen mukaan, kuinka hyvin tämä sovittua liturgiaa noudattaa. Isoveli tai Isosisko säveltää ja sanoittaa kappaleet ja olettaa, että kaikki yhtyvät kiltisti kertosäkeeseen.

Ja kuitenkin jokainen ihminen vain pyrkii selviämään omasta elämästään parhaalla mahdollisella tavalla. Pitämään huolta itsestään ja läheisistään. Ehkäpä jopa vähän nauttimaankin kaiken suorittamisen ohessa. Ja leivätkin ostaa jokainen omilla, vähillä tai enemmillä, rahoillaan. Tai leipoo itse.

Miksi laulaa toisten lauluja, kun voi tehdä omansa? Joko vertauskuvannollisesti tai ihan käytännössä. Ehkä niillä ei nousta listojen kärkeen tai valloiteta maailmoja tai edes omaa kylää, mutta ainakin ne ovat omia. Sellaisia, joiden takana voi seistä.

Niin ihanaa kuin olisikin tuudittautua tutuille ja turvallisille nostalgia-aalloille, niin vanhat laulut on kuultu jo aika monta kertaa.

Vuosi on 2019 ja maailma tarvitsee uusia lauluja. Tehdään niitä.

Kirjoittaja työskentelee Limingan kirjasto- ja kulttuurijohtajana sekä kirjoittaa kirjoja ja lauluja.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

21:46
Oululaisjoukkueen kapteenille Ida Ruuskaselle saatetaan vinoilla etelän vetelistä – oikeasti hän on johtajatyyppi, joka uskaltaa olla äänessä
21:36
Britannia saamassa lykkäystä brexitille toukokuun 22. päivään asti – sopimukseton ero on edelleen mahdollinen
21:22
Matkailuyrittäjät peräävät hyviä liikenneyhteyksiä: "Jos autoilusta tehdään yhä kalliimpaa, mitä suomalaiset tekevät? He lentävät ulkomaille"
21:12
Oululaiselle Aapo Viippolalle hiihtosuunnistuksen MM-pronssia
21:12
Ainakin 72 kuoli Mosulin lauttaturmassa – suurin osa uhreista oli uimataidottomia naisia ja lapsia
21:11
Mosambikiin iskenyt myrsky on yksi pahimmista luonnonkatastrofeista – tuhansia odottaa yhä pelastamistaan
21:07
Etta taipui kotisalissaan, Hurrikaani tasoitti sarjan ja palautti kotiedun itselleen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon kuntaa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi luoteistuuli on voimakasta yöstä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono Kainuun maakunnassa, Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Inarin ja Utsjoen kuntia sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Taas SUOMI onnellisin maa.

185 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Taas SUOMI onnellisin maa.

Provon takaa paljastui Yhdistyneet Kansakunnat, YK. Lue lisää...
Otin asiasta selvää ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image