Kolumnit

Vanhassa Raahessa väännetään oikein joukolla huvimyllyn kampea

Kolumnit 24.3.2009 0:00
Timo Myllykoski
Eläviä kuvia Raahessa jo yli 70 vuoden ajan tarjonnut elokuvateatteri Bio Huvimylly on juuri nyt suuremman mielenkiinnon kohteena kuin vuosikymmeniin. Elokuvateatterirakennuksen tontin omistavan Soveliuksen apurahasäätiön aikeet purkaa tontillaan oleva elokuvateatteri ja rakentaa tilalle asuntoja on saanut kaupunkilaiset haukkomaan henkeään.

Säätiön aikeiden toteutuessa palanen raahelaista kaupunkihistoriaa pyyhkiytyisi pois vanhasta Raahesta. Kaupunkilaiset ovat suunnitelmista äimissään, useammastakin syystä. Vuonna 1937 valmistunut Bio Huvimylly on paitsi kaupungin ainoa elokuvateatteri, niin myös yksi vanhimmista edelleen elokuvateatterikäytössä olevista elokuvateatterirakennuksista Suomessa.

Itse rakennuksen omistaa nykyinen yrittäjä, mutta tontti on siis paikallisen säätiön omistuksessa. Yrittäjän ja säätiön välinen tontin vuokrasopimus päättyy marraskuussa 2011. Siihen, mitä sen jälkeen tapahtuu, yritetään nyt löytää ratkaisu.

Erityisesti elokuvateatteriksi suunnitellun Bio Huvimyllyn rakennustyöt aloitettiin 1936 ja se valmistui seuraavana keväänä. Malliltaan rakennus vastaa 1930-luvulla maaseudulle suositeltua elokuvateatterirakennustyyppiä. Raahessa elokuvateatteri tosin rakennettiin suosituksesta huolimatta niin sanotulle välitontille, eikä omalle tai kulmatontille.

Pelko historiallista elokuvateatteria uhkaavasta kohtalosta on synnyttänyt muun muassa nettiadresseja rakennuksen säilyttämisen puolesta. Kun sen enempää yrittäjä kuin kaupunkikaan evät ole päässeet säätiön kanssa sopimukseen tontin vuokrasopimuksen uusimisesta, on Raahen kaupunki nyt ottamassa järeämmät otteet käyttöön. Keskustan valtuustoryhmä teki edellisessä kaupunginvaltuuston kokouksessa valtuutettu Markku Ylikuljun esittämänä aloitteen, jossa esitetään tilanteen niin vaatiessa jopa Bio Huvimyllyn tontin pakkolunastamista kaupungin omistukseen.

Ennen pakkolunastuksen selvittämistä kaupunki tullee kuitenkin tarjoamaan Soveliuksen apurahasäätiölle vaihtokauppaa, jossa elokuvateatterin tontti siirtyisi kaupungin omistukseen ja säätiö saisi korvauksena kaupungilta toisen kaava-alueella sijaitsevan tontin. Näin kaupunki voisi vuokrata tontin elokuvateatterin yrittäjälle ja turvata siten rakennuksen säilymisen Kauppakadun varrella.

Koko jupakassa raahelaisia hämmästyttää ehkä eniten Soveliuksen apurahasäätiön hallituksen puheenjohtajan Reino Temmeksen toiminta. Aktiivikuntalaisena ja erityisesti vanhan vaalijana esiintynyt Temmes on ollut näkyvästi puolustamassa vanhaa Raahea ja sen historiallista ruutukaavaa, ja siten vastustamassa muun muassa jo toteutunutta Prisman laajennusta. Nyt yhtäkkiä sama mies onkin pyyhkimässä uudisrakentamisen tieltä maan tasalle yhtä puu-Raahen maamerkkiä.

Kaupungin virkakoneiston ryhtyessä päättäjien painostamana toimenpiteisiin Bio Huvimyllyn säilyttämiseksi vaikuttaa vahvasti siltä, että Temmes jää jälleen kerran uuden ja vanhan välisessä kiistassa alakynteen. Tosin tällä kertaa vanhan vaalimisen vastustajana.

Elokuvateatterin puolustajia sopinee samalla muistuttaa siitä, että kaupungin toimenpiteillä Bio Huvimylly pystytään kyllä säilyttämään, mutta elokuvateatterin toiminnan turvaavat maksavat asiakkaat.

***

Plastiikkakirurgi Rolf Nordström sai julkisuudessa esittämän tahtonsa läpi ja putosi Tanssii tähtien kanssa -kilpailusta. Kukahan julkkiskilpailijoista ilmoittautuu seuraavana vapaaehtoiseksi lähtijäksi?

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Roger: Hankippas käsiisi vaikkapa Panu Kailan Talotohtori. Vanhat rakennukset != laho ja homeinen talo, joka joutaa purkaa. Bio Huvimyllyssä on aivan omaa luokkaansa oleva tunnelma, pahoin pelkään etteivät Raahelaiset edes tajua millainen helmi heidän käsissään on. Hyvänä esimerkkinä ovat nämä purkupyrkimykset. Itse olen Raahesta kotoisin ja pyrin vaimoni kanssa käymään huvimyllyssä elokuvissa aina pitäjässä käydessämme - Huvimyllyn atmosfääri ja aulatilan esineet hakkaavat kaikenmaailman KinoPlazat 16-0.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuonne suuntaan silloin tällöin katsomaan elokuvia täältä Oulustakin käsin, todella hieno paikka!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16.2.
CNN: Yli tuhat USA:n oikeusministeriön ex-työntekijää vaatii ministerin eroa – Barrin epäillään taipuneen Trumpin painostukseen
16.2.
Uusien elämysten iltapäivä – Lentopalloseura Etta sai Iissä uusia ystäviä: "Tällaiset pelit ovat lajille älyttömän tärkeitä" Tilaajille
16.2.
Son Tottenhamin sankari – Arsenal juhli murskavoittoa
16.2.
Hallitus aikoo muuttaa potilasdirektiivin toimeenpanoa sote-uudistuksen yhteydessä
16.2.
Miten hallita aikaa niin, että rentoutumisellekin jää tilaa? Oululaisopiskelija: "Tärkeintä jaksamiselle on ehtiä möllöttää välillä kotona"
16.2.
Iin uudessa liikuntahallissa lähes 500 katsojaa, Ettan peliesitys ei riittänyt
16.2.
Lentopallohuumaa Iissä – nimikirjoitukset menivät kuin kuumille kiville, vaikka Ettan esitys pelikentällä jäi pahasti vajaaksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa ja Keski-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Lapissa lumisateen vuoksi.

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 25 m/s.
Maan etelä- ja itäosassa sekä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lounaistuuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Marinin kallis vedätys

159 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi asuntojen arvo laskee koko suomessa?

kysykääpä itseltänne että missäpäin oulua haluaisitte asua, jos olisi varaa. Siellä eivät hinnat laske. Kaikki eivät näe... Lue lisää...
Sijaintisijainsijain...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image