Kolumnit

Vanhassa Raahessa väännetään oikein joukolla huvimyllyn kampea

Kolumnit 24.3.2009 0:00
Timo Myllykoski
Eläviä kuvia Raahessa jo yli 70 vuoden ajan tarjonnut elokuvateatteri Bio Huvimylly on juuri nyt suuremman mielenkiinnon kohteena kuin vuosikymmeniin. Elokuvateatterirakennuksen tontin omistavan Soveliuksen apurahasäätiön aikeet purkaa tontillaan oleva elokuvateatteri ja rakentaa tilalle asuntoja on saanut kaupunkilaiset haukkomaan henkeään.

Säätiön aikeiden toteutuessa palanen raahelaista kaupunkihistoriaa pyyhkiytyisi pois vanhasta Raahesta. Kaupunkilaiset ovat suunnitelmista äimissään, useammastakin syystä. Vuonna 1937 valmistunut Bio Huvimylly on paitsi kaupungin ainoa elokuvateatteri, niin myös yksi vanhimmista edelleen elokuvateatterikäytössä olevista elokuvateatterirakennuksista Suomessa.

Itse rakennuksen omistaa nykyinen yrittäjä, mutta tontti on siis paikallisen säätiön omistuksessa. Yrittäjän ja säätiön välinen tontin vuokrasopimus päättyy marraskuussa 2011. Siihen, mitä sen jälkeen tapahtuu, yritetään nyt löytää ratkaisu.

Erityisesti elokuvateatteriksi suunnitellun Bio Huvimyllyn rakennustyöt aloitettiin 1936 ja se valmistui seuraavana keväänä. Malliltaan rakennus vastaa 1930-luvulla maaseudulle suositeltua elokuvateatterirakennustyyppiä. Raahessa elokuvateatteri tosin rakennettiin suosituksesta huolimatta niin sanotulle välitontille, eikä omalle tai kulmatontille.

Pelko historiallista elokuvateatteria uhkaavasta kohtalosta on synnyttänyt muun muassa nettiadresseja rakennuksen säilyttämisen puolesta. Kun sen enempää yrittäjä kuin kaupunkikaan evät ole päässeet säätiön kanssa sopimukseen tontin vuokrasopimuksen uusimisesta, on Raahen kaupunki nyt ottamassa järeämmät otteet käyttöön. Keskustan valtuustoryhmä teki edellisessä kaupunginvaltuuston kokouksessa valtuutettu Markku Ylikuljun esittämänä aloitteen, jossa esitetään tilanteen niin vaatiessa jopa Bio Huvimyllyn tontin pakkolunastamista kaupungin omistukseen.

Ennen pakkolunastuksen selvittämistä kaupunki tullee kuitenkin tarjoamaan Soveliuksen apurahasäätiölle vaihtokauppaa, jossa elokuvateatterin tontti siirtyisi kaupungin omistukseen ja säätiö saisi korvauksena kaupungilta toisen kaava-alueella sijaitsevan tontin. Näin kaupunki voisi vuokrata tontin elokuvateatterin yrittäjälle ja turvata siten rakennuksen säilymisen Kauppakadun varrella.

Koko jupakassa raahelaisia hämmästyttää ehkä eniten Soveliuksen apurahasäätiön hallituksen puheenjohtajan Reino Temmeksen toiminta. Aktiivikuntalaisena ja erityisesti vanhan vaalijana esiintynyt Temmes on ollut näkyvästi puolustamassa vanhaa Raahea ja sen historiallista ruutukaavaa, ja siten vastustamassa muun muassa jo toteutunutta Prisman laajennusta. Nyt yhtäkkiä sama mies onkin pyyhkimässä uudisrakentamisen tieltä maan tasalle yhtä puu-Raahen maamerkkiä.

Kaupungin virkakoneiston ryhtyessä päättäjien painostamana toimenpiteisiin Bio Huvimyllyn säilyttämiseksi vaikuttaa vahvasti siltä, että Temmes jää jälleen kerran uuden ja vanhan välisessä kiistassa alakynteen. Tosin tällä kertaa vanhan vaalimisen vastustajana.

Elokuvateatterin puolustajia sopinee samalla muistuttaa siitä, että kaupungin toimenpiteillä Bio Huvimylly pystytään kyllä säilyttämään, mutta elokuvateatterin toiminnan turvaavat maksavat asiakkaat.

***

Plastiikkakirurgi Rolf Nordström sai julkisuudessa esittämän tahtonsa läpi ja putosi Tanssii tähtien kanssa -kilpailusta. Kukahan julkkiskilpailijoista ilmoittautuu seuraavana vapaaehtoiseksi lähtijäksi?

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Roger: Hankippas käsiisi vaikkapa Panu Kailan Talotohtori. Vanhat rakennukset != laho ja homeinen talo, joka joutaa purkaa. Bio Huvimyllyssä on aivan omaa luokkaansa oleva tunnelma, pahoin pelkään etteivät Raahelaiset edes tajua millainen helmi heidän käsissään on. Hyvänä esimerkkinä ovat nämä purkupyrkimykset. Itse olen Raahesta kotoisin ja pyrin vaimoni kanssa käymään huvimyllyssä elokuvissa aina pitäjässä käydessämme - Huvimyllyn atmosfääri ja aulatilan esineet hakkaavat kaikenmaailman KinoPlazat 16-0.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuonne suuntaan silloin tällöin katsomaan elokuvia täältä Oulustakin käsin, todella hieno paikka!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

1.4.
Oulun kaupunki myy Hietasaaren huvilat huutokaupalla – viiden myynnissä olevan huvilan kunto vaihtelee täysin remontoidusta romahdusvaarassa olevaan Tilaajille
1.4.
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
1.4.
Uefa siirsi kaikki kesäkuun jalkapallomaaottelut – tanskalaistiedon mukaan naisten EM-kisat lykätty vuodella
1.4.
Oululainen Tinja-Riikka Korpela on päässyt Evertonin maalivahtina aistimaan englantilaisten intohimoa jalkapalloa kohtaan: "Se on henki ja elämä" Tilaajille
1.4.
Toukokuun tornien taisto peruttiin koronavirusepidemian vuoksi
1.4.
Vientikiellot iskevät omaan nilkkaan viennistä riippuvissa maissa – "Rajoituksia voi jäädä päälle, kun kriisi on ohi"
1.4.
Korona työllistää myös tulkkeja, kun hallituksen tiedotustilaisuudet tulkataan suorana viittomakielle – intensiivinen simultaanitulkkaus vaatii kokemusta: "Työ on kuormittavaa ja tilaisuudet sisältävät tärkeitä asioita" Tilaajille

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aamulla huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Savon maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

277 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image