Kolumnit

Valittiinpa johtoon kuka vain, keskustalla on nyt etsikkoaika

Kalevan päätoimittaja Kyösti Karvonen.
Kolumnit 25.8.2019 9:00
Kyösti Karvonen

Keskustan ylimääräiseen puoluekokoukseen on enää vajaat kaksi viikkoa. Kouvolassa on määrä valita seuraaja Juha Sipilälle. Puheenjohtajavalinnat ovat aina sytyttäneet keskustassa suuria intohimoja ja päättyneet usein tiukkoihin äänestyksiin.

Jos loppukirivaihe ei muuksi muutu, tällä kertaa on toisin. Vaikka edessä on äänestys, kahden melko samanlaisen ehdokkaan välinen kamppailu on ollut väritöntä, hajutonta ja mautonta.

Elinkeinoministeri Katri Kulmuni ja puolustusministeri Antti Kaikkonen tekevät kampanjoissaan parhaansa eikä heissä ole moittimista. Laimea kampanja liittyykin ehdokkaita enemmän siihen, missä jamassa puolue on.

Keskustaa on, niin kauan kuin muistan, kutsuttu auringonlaskun puolueeksi, mikä pitkään todistettiin vääräksi vaali vaalilta. Jos puolueen meno jatkuu nykyisellään, väärä väite uhkaa muuttua totiseksi todeksi.

Auringonlaskun uhasta eivät puhu enää vain kilpailijat ja media, vaan keskustalaiset itse, tosin toisin sanoin. Keskustan konkarikolmikko – Seppo Kääriäinen, Pekka Perttula ja Ossi Martikainen – teki näin elokuun alussa Kanava-lehdessä.

Kolmikon mielestä keskustan romahdus ei ole paha uni, vaan "tilanne on juuri niin tukala kuin miltä se näyttää".

Troikka perustelee synkkää analyysiään vastaansanomattomilla vaaliluvuilla. Keskustan kannatus on romahtanut 2000-luvulla presidentinvaaleissa yli 30, kuntavaaleissa yli kuusi sekä eduskunta- ja EU-vaaleissa yli kymmenen prosenttiyksikköä. Presidentinvaaliluvut eivät tosin ole vertailukelpoisia muiden vaalien kanssa.

Kolmikon maaliin osuvan analyysin mukaan keskustaa syövät eniten perussuomalaiset ja vihreät, jotka ovat "ottaneet keskustan pihteihinsä" kamppailussa poliittisen keskikentän hallinnasta.

Herrat eivät puhu korrektiuttaan nimillä, mutta heidän kritiikkinsä terävin kärki kohdistuu väistyvään puheenjohtajaan.

Keskustaa ovat johtaneet ja politiikkaa suunnitelleet puolueen johtoryhmä, ministeriryhmä ja johdon avustajat, kolmikko kirjoittaa. Tällainen johtotyyli on korostunut Sipilän puheenjohtajakaudella.

Väistynyt veteraaniedustaja Sirkka-Liisa Anttila sanoi äsken Ylessä asian kärkevämmin: viime vaalikaudella puolueen sisällä ei tykätty kritiikistä. "Tultiin jopa etukäteen sanomaan, että nyt pitäisi olla hiljaa", Anttila latasi.

Mieskolmikko kaipaa takaisin keskustaa, joka on enemmänkin liike kuin puolue, joka on omintakeisesti vihreä ja joka ajaa perhe- ja aluepolitiikkaa.

On eri asia, onko näistä kovin tutuilta kuulostavista lääkkeistä uudeksi menestysrohdoksi.

Sen sijaan kolmikon ilmastoanalyysissä on uutta: "Ei ole keskustalle kunniaksi, jos sen edustajat näyttävät keskustelussa asettuvan törsäämisen ja tärväämisen puolelle silloin, kun punnitaan talous- ja luontoarvojen kestävää tasapainoa."

Keskusta ei ole ahdingossaan yksin. Perussuomalaisten ja vihreiden pihdit vievät kannatusta lisäksi etenkin SDP:ltä ja myös kokoomukselta.

Kahden kesällä julkaistun tutkimuksen mukaan politiikassa talouspoliittisen vastakkainasettelun rinnalle on tullut liberalismin ja konservatismin kamppailu, etenkin nuorten parissa.

Politiikan arjessa tuota kamppailua käyvät tiukimmin vihreät ja perussuomalaiset. Keskustan ja demarien nuorisokannatus on romahtanut. Kun vielä vuonna 2003 alle 35-vuotiaista kannatti keskustaa 23 mutta tänä vuonna enää kuusi prosenttia. Demarien vastaavat prosentit olivat 16 ja seitsemän.

Keskustan ja SDP:n ongelma näkyy liberalismin ja konservatismin kamppailua kuvaavalla niin sanotulla GAL–TAN -akselilla. GAL-puolella kannatetaan liberaaleja arvoja, TAN-puolella kansallismielistä konservatismia.

Keskusta valitsee uutta johtajaa keskellä tutkimusten piirtämää isoa kuvaa.

Laimeaa kisaa latistaa entisestään se, että puolue valitsee pätkäpuheenjohtajalle seuraajan jo ensi kesänä. Ainakin nyt vaalissa on kaiken muun latteuden päälle väliaikaisuuden tuntu.

Keskustalla on tulevaisuutensa kannalta tavallista tärkeämpi etsikkoaika. Ei ole kyse vain siitä, johtaako puoluetta kulmuni, kaikkonen vai saarikko.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (27)

Kyllä keskustalla on vielä mahdollisuuksia nousta. Meitä lapsiperheitä ja meitä metsänomistajia ja meitä pienyrittäjiä on Suomessa kuitenkin vielä paljon. Ottamalla nämä asiat polittikan keskiöön niin nousu on varma. Ja Kulmunin Katri on vielä paras näitä asioita ajamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskusta menestyy tulevaisuudessakin, mikäli se noudattaa sanomaansa lupausta. Lupaus ylipolvisuudesta, että ympäristö jätetään paremmassa kunnossa seuraavalle polvelle. Historia tulee todistamaan, mikäli näin tehdään, on oltu oikealla asialla. Tämän päivän keskusta toimii ison rahan juoksupoikana, napsien vain pikavoittoja, ilman tulevaisuuden strategiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä ennustetaan Keskustan loppua. Jos niin käy, niin sitten äänestän Kristillisdemokraatteja.

En ikikuuna Vihreitä enkä muitakaan sosialisteja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustan olisi kannattanut kuunnella Paavo Väyrystä, joka varmasti tunsi keskustalaisten äänestäjien tunnot parhaiten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kepu ei syö siniset eikä kokoomus eikä vasemmisto eikä vihreät eikä mikään muukaan puolue.
Kepu syö ihan itse itseään.
Ei sen kummempaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kepu on täysin tarpeeton puolue. Ainoa oikea päätös olisi, jos lakkauttaisi itsensä. Nyt on iltalypsyt lypsetty ja kuppaukset kupattu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilää pahempaa johtajaa ei kepulle voi tulla eli siinä mielessä sama kuka valitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustavaikuttajat eivät uskalla sanoa julkisuudessa ääneen kuka vei oikeistolaisella politiikallaan ja henkilövalinnoillaan Keskustan rotkoon.
Sen sanomalla tunnustaisivat, että valitsivat väärän henkilön puolueen johtoon,,,,jälleen kerran, mutta nyt se kulminoitui oikein rysähtämällä kaikkien aikojen vaalitappiona.
Tuolla maakunnissa siitä ovat perinteiset keskustalaiset kyllä uskaltaneet sanoa jo vuosia, mutta ei heitä ole puoluejohdossa kuunneltu.
Tuli vaalit ja sitten olikin pakko kuunnella.
Keskusta meni kuitenkin vaalitappion jälkeen hallitukseen eikä siitäkään maakunnissa tykätty ja kannatus laski vielä vaaleista.
Ja kuka olikaan vielä hallitusneuvotteluita Keskustan puolesta vetämässä.
No Sipilän Juhahan se oli.
Keskustalla on nyt kaksi ehdokasta.
Valitsemalla väärän jatkuu Keskustan alamäki.
Oikealla valinnalla pysyy edes tasamaalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kolmen kopla Sipilä, Berner ja Rehn olivat tuo kolmen kopla joka karkoitti äänestäjät, mm. allekirjoittaneen. Puolue joka ajaa kokoomuslaista politiikkaa eikä kuuntele kentän ääntä, eikä edes entistä kunniapuheenjohtajaa saa rauhassa jäädä kiehumaan omaan ylimielisyyteensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkonen ei Keskustan alamäkeä katkaise. Kaikkonen on liian oikeistolainen, pahasti ryvettynyt eikä hänellä ole sellaista luontaista karismaa jolla voittaisi puolelleen nuoret aikuiset. Keskusta on vuosien varrella ajautunut sivuraiteelle kuten teki SKDL aikoinaan. Kepulla ei ole ollut mitään tarjottavaa nuorille aikuisille eikä puolue ole pystynyt saamaan kannatusta etelän isoimmista kaupungeissa missä Eduskuntavaalit aina ratkaistaan. Kepu on työnsä tehnyt. Sotien jälkeinen jälleenrakennus ja maatalouden laajentuminen koko maahan on taakse jäänyttä elämää. Maaseudulta keskustalaisten vanhempien lapset valuvat Ouluun ja etelän isoihin City-Taajamiin. Siellä he äänestävät vihreitä tai jopa vassareita. Kepulla oli hetkensä ja puolueen olisi pitänyt uskaltaa ajaa ympäristöasioissa Vihreänliikkeen ohi vasemmalta. Nyt se myöhäistä. Kepu vajoaa maaseudun kuihtumisen mukana noin 5-6 % puolueeksi samalla kun kaupungeissa viihtyvä PS nousee noin 30 % kannatuksella ensi vaaleissa Eduskunnan suurimmaksi puolueeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kepu on pihalla kuin lumiukko. Aivan sama kumpi ehdokkaista valitaan, syyt on syvemmällä. Jo usean vaalikauden ajan kepupolitiikka on ollut lähempänä kokoomuspolitiikkaa kuin alkiolaista maalaisliittolaista politiikaa. Ei tarvitse kuin muistelee Esko Ahon, Mari Kiviniemen, Matti Vanhasen jne. viitoittamaa tietä.
Mitä viime vaalikauteen tuli, se viimeistään avasi paatuneimmankin syrjäseudun kepu kannattajan silmät - Kepu = Kokoomus. Vai voiko toisin väittää Berneriläisestä liikennepolitiikasta, Rehulalais-Saarikkolaisesta sosiaali-ja terveyspolitiikasta, sekä Sipiläläisestä talouspolitiikasta. Kyllä Kepu vaan pyllisti ja syvään syrjäseutujen naisvaltaisille työpaikoille sekä -aloille, takseille, eläkeläisille, opiskelijoille, tavallisille palkkatyössä käyville viran- ja toimenhaltijoille.
Tähän kun vielä lisätään maakuntien, kaupunkien sekä kylien kepujohtoiset valtuustot jotka sarvikuonomaisesti ökyisännän äänellä ajavat erilaisia heikennyksiä maaseutujen peruspalveluihin niin ei voi kuin odottaa että kannatuskäppyrät laskevat kuin lehmän häntä. Aluepolitiikasta ei ole mitään tietoa.
Jos kepu aikoo vielä nousta suosta, riittääkö puheenjohtajavaihdos? Vinkkinä mainittakoon että eiköhän samalla tulisi ulottaa puhdistukset myös piiri- sekä kuntatasolle.
Ei olisi Kekkosen aikaan ollut tällaista touhua...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harvassa kunnassa taitaa keskustalla oll yksinkertainen enemmistö valtuustoissa. Mitä ne toisten puolueiden valtuutetut tekevät, jos heitä enemmistönä viedään, kuin pässiä narussa? Kuten aiemmin Rovaniemmellä. Sosdemin kansanedustaja/kaupunginvaltuutettu oli valtuuston kokouksissa vain sen aikaa, että sai kokouspalkkion, lähti pois ja varahenkilö tuli tilalle. Sellaista päätöstekoa. Muuten, eläkeläisenä voin kertoa, että minulla menee taloudelliseti paremmin, kuin vielä työssäollessani.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siksihän ne Vihreät nuoret ovat tehneet aloitteen eläkkeiden leikkaamisesta.
Ilmeisesti asiaa syytä tutkia koska näin on että moni eläkeläinen pärjää taloudellisesti paremmin kuin moni nuori opiskelija tai työssä käyvä. Eli on Mersua alla ja ulkomailla käyskennellään...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä GAL-TAN akseli on ihan hyvä yritys, mutta siinä on yhdistelty toisiinsa asioita, jotka eivät toisiinsa kuulu. Todellisuudessa vastakkain ovat yliopistokaupunkien nuoret naiset ja kantasuomen keksi-ikäiset miehet. Hieman vielä tiivistettynä, miesten ja naisten poliittinen arvomaailma on merkityksellisellä tavalla jakautunut. Tämä näkyy selkeästi myös puolueiden kannatuksessa. Keskustalla on valinnan paikka - haluaako puolue olla miesten puolue vai naisten puolue? Toisin sanoen pitäisikö liittoutua vihreiden vai perussuomalaisten suuntaan? Toki olennaista on myös perinteinen "oikeisto-vasemmisto"-akseli, mutta Kokoomuksen ja Demarien väliin ei taida jäädä elintilaa Keskustalle.

Sipilä ja Berner hakivat yhteistyötä Kokoomuksen tontilta ja tulos oli Keskustalle ansaittu katastrofi. Nyt haetaan takinkääntöä Demarien kumppaniksi, josta ei myöskään hyvä seuraa. Poliittista tilaa olisi, jos puolue teksi vahvan valinnan ja ryhtyisi kantasuomalaiseksi puolueeksi, eli puolustaisi Kehä 3:n ulkopuolella asuvia ihmisiä. Tällöin pääkaupunkiseutu olisi Kokoomuksen ja Vihreiden mandaattia ja kantasuomi Perussuomalaisten, Keskustan ja Demarien mandaattia. Tässä suhteessa pitäisi olla korva herkkänä kantasuomalaisille arvoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se näin on. Sillä ei ole enää mitään väliä kuka keskustan johtoon valitaan, sillä kenelläkään se ei kiinnosta. Keskusta on sen meille nyt näyttänyt, että he rakastavat sosialismia aivan yhtä paljon kuin SDP ja vihreät. Siinä ei ole mitään rajaa kuinka paljon keskusta on valmis kehittelemään uusia sääntöjä ja veroja yhdessä muiden sosialistien kanssa.

Eikä tämä edes mitään rakettitiedettä ole, sillä vasemmistolaisuus on väistymässä koko maailmasta aivan ennennäkemättömällä vauhdilla. Kuluneen kahden vuoden aikana vasemmistohallituksia on romahtanut enemmän kuin kertaakaan sitten Carl Marxin teesien. Vasemmistolaisuus on tuomittu hävitykseen tältä planeetalta, koska ihmiset ovat aloittaneet juuri heräämisen pitkästä ja synkästä painajaisesta ja enää emme hyväksy eliitin ylivaltaa ja riistoverotusta. Keskusta tuhoutuu muun vasemmiston mukana eli trendi tältä osin sama kuin muuallakin maailmassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kummasti näyttivät rakastavan oikeistoa edellisessä hallituksessa ollessaan..)
Näin se mielipide muuttuu :)
Ihmiset muuten tosiaan heräsivät eliitin ylivaltaan ja äänestivät kumma kyllä vas. puolueita :)
EIkös olekin kumma juttu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskusta on vaikeassa välikädessä tällä hetkellä. Alkion perinne ei välttämättä näy puolueen toiminnassa.Puolue on pelannut väärillä korteilla jo kauan aikaa. Maaseudun autioituminen on jatkunut edelleen, koska ei ole haluttu uudistaa maaseutua, vaan on pysytty perinteissä, jotka eivät vastaa nykyajan elämistä. Perinteinen peli asettaa vastakkain maaseutu ja kaupunki ei käy enää. Kamppailun laajentaminen maakuntien ja kaupunkien välille ei ole myöskään viisasta.Keskustan kannattajista kaikkein uskollisempia ovat vanhoilliset uskovaiset, joiden ajatuksia edes kaikki niiden kannattajat enää tue. Keskustan pysyminen suurten joukossa edellyttää selvästi Suomen polittisen tilanteen uusarviointia. On löydettävä selvä ohjelma maaseudun elinvoimaisuuden lisäämiselle. Ilmastokysymyksistä on sanottavat selvät todisteet kannattajille. Pienyrittäjien tueksi on myös tultava voimakkaammin, koska niitä on satoja tuhansia. Niitä ei saa päästää kokoomuksen , oikeiston leiriin. On myös lisättävä tukea työväestölle niin, että sitä ei käsitetä pienyrittäjien vastaiseksi toiminnaksi. Näitähän voisi jatkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustan "vihreys" näkee luonnossa vain käyttöarvon. Tätähän tarkoittaa "tolkun vihreys" ja mikähän se olikaan samaa asiaa tarkoittava uusi termi, jota en nyt muista. Taisipa joku keskutalainen puhua jossain temppuvihreydestäkin. Noiden kaikkien taustalla on pääasia vain luonnon hyväksikäyttö. Niihen voidaan lisätä "kestävällä tavalla", mutta se ei mene äänestäjilta enää läpi.
Eikä keskustalla ole enää mitään yksinoikeutta maatalousasioihin, kun niistä tietävät muutkin. Vihreilläkin on maaseutuohjelma maataloustukineen. Niissä vain tuetaan toimenpiteitä ja vaikutuksia pelkkien hehtaarien sijasta.
Jotain kummaa on myös keskustalaisten suhtautumisessa vihreisiin. Ollaan ylimielisiä, vähätellään ja ilkutaan puolueelle, joka on jo huomattavasti keskustaa suurempi. Kyllä sieltä keskutasta on vuotoa myös vihreisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (27)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image