Kolumnit

Välittämistä ei voi ulkoistaa

Toimituspäällikkö Pekka Vuollo. KUVA: Torvinen Maiju
Kolumnit 7.2.2019 12:00
Pekka Vuollo

Vanha mies tuli joka päivä. Hän käveli sairaalaan aamupäivällä, kävi välillä poissa ja tuli taas illansuussa.

Miehen vaimo makasi terveyskeskuksen vuodeosaston kahden hengen huoneessa ikkunapaikalla. Hän ei reagoinut juuri mihinkään, mutta söi kun puoliso lusikoi ruokaa suuhun.

Toimituspäällikkö Pekka Vuollo. KUVA: Torvinen Maiju

Vanhusten koti oli kymmenien kilometrien päässä terveyskeskuksesta. Mies kertoi vuokranneensa kylältä asunnon sitä varten, että voi olla vaimonsa kanssa sairaalassa.

Voi olla, että mies halusi varmistaa, että hänen puolisonsa saa riittävästi ruokaa. Asiasta ei puhuttu, mutta näytti vahvasti siltä ettei se ollut ainoa syy.

Suomalaisen vanhustenhoidon ongelmat on viime päivinä purskahtaneet esiin. Vanhukset eivät ole saaneet riittävästi ruokaa, heidän hygieniastaan ei ole huolehdittu ja heidät on jätetty yksin.Työntekijöitä laitoksissa on liian vähän. Alalle ei ole tulijoita ja he jotka ovat töissä, ovat loppuun asti väsyneitä.

Keskustelusta voisi kepeästi luulla, että vanhustenhoidon alennustila on aivan uusi asia.

Sitähän se ei ole. Asiantuntijat ja vanhustenhoidosta tehdyt tutkimukset ovat kertoneet korutonta kieltään kauan. He, jotka ovat seuranneet omaistensa hoitoa laitoksissa, ovat nähneet saman omin silmin itsekin. Vanhustenhoidon huutavan ääni korvessa, emeritaprofessori Sirkka-Liisa Kivelä on ajat sitten paljastanut, miten vanhuksia hoidetaan.

Viestejä ei ole kuultu, ei ainakaan kuunneltu. Toivottavasti lukossa olleet korvat nyt aukeavat. Politiikan hulabaloon perusteella voi olettaa, että niin on käynyt.

Vaikka suuri osa esiin tulleista hoidon puutteista liittyy yksityisten hoivakotien toimintaan, on korjaamista myös julkisella puolella. Ja kuten on nähty, sitä on muuallakin kuin hoivakodeissa.

Voi olla, että julkisen sektorin laitoksissa henkilökuntaa ei ole leikattu niin luuta myöten kuin yksityissä hoivakodeissa, mutta niissäkään ihmiset eivät saa sellaista hoivaa ja kohtelua kuin ansaitsisivat.

Näyttää siltä, että hoitajamitoitukset saadaan lakiin. Se ei yksin riitä, sillä ongelmista ei päästä ulos vain sillä, että hoitajamitoitukseksi määritellään 0,7. Muutakin korjattavaa on.

Osa hoitolaitosten rumista laiminlyönneistä selittyy huonolla johtamisella. Suurestakaan hoitajaplutoonasta ei ole hyötyä, jos se tekee vääriä asioita. Valtaosa vanhusten kanssa töitä tekevistä tekee töitä sydämellään ja kärsii, kun ei voi tehdä asioita niin hyvin kuin haluaisi. Alalla on myös ihmisiä, joiden pitäisi olla aivan muissa töissä kuin hoitamassa iäkkäitä ja sairaita ihmisiä.Ystävällinen ele tai kosketus eivät vie yhtään enempää aikaa kuin tiuskaisu ja tai kovakourainen tyynyn kohentaminen.

Järkyttävät kertomukset vanhusten kohtelusta hoivakodeissa kielivät suuryritysten ahneudesta. Murheellista on, että vanhusten huono kohtelu kertoo myös välittämisen, lähimmäisenrakkauden ja vastuullisuuden puutteesta. Ja ikävä kyllä se koskee myös meitä.

Välittämistä ei voi ulkoistaa hoivakotien tai vuodeosastojen työntekijöille eikä viranomaisille, vaan se kuuluu kaikille. Toki on aina lohdullisempaa löytää syy muualta kuin itsestä.

Vanhustenhoitoa koskevassa keskustelussa kyseltiin, missä on hoitaja kuolevan vanhuksen viereltä. Yhtä hyvin voi kysyä, missä on omainen kuolevan vanhuksen viereltä.

Terveyskeskuksen vuodeosastolla käynyt vanha mies jaksoi pysyä vaimonsa vierellä. Voi olla, että hän pysyy siinä vieläkin.

”Keskustelusta voisi kepeästi luulla, että vanhustenhoidon alennustila on aivan uusi asia. Sitähän se ei ole.”

MAINOS

Kommentoi

OK, kirjoitus, mutta siinä olen eri mieltä, että onko vika vain johtamisessa. Kyllä varmasti sielläkin, mutta minulla ainakin työelämässä on mukana myös oma järki eli en hyväksy työnantajan tai johtajan menettelyjä, jos ne eivät ole mielestäni eettisesti oikeita ja lain mukaisia. Ajattelen siis myös itse!

Olen saanut asioita kuntoon, kun olen kävellyt suoraan vastaavan henkilön esimerkiksi toimitusjohtajan puheille ja kertonut asian ja sitten seuraukset, jos niitä ei korjata. Näin yksinkertaista se on! Ymmärrän sen jotenkin, että kaikki eivät tähän pysty ja uhraamaan oman itsensä asian viemiseksi eteenpäin, koska sinustahan tulee siten huonomaineinen. Tähän voi vain todeta, että mitä sitten!

Toiseksi, merkittävää on, että miten valvoja uskaltaa puuttua asioihin ja viitsii. Niitä valvojia on todella vähän, jotka uskaltavat kyseenalaistaa asioita ja pyytää ne korjaamaan toiminnan pysäyttämisen uhallakin, jos sopimuksista ei ole pidetty kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä lähtökohta on että, palvelun tuottajaan voi luottaa ja että, yhtiö toimii lakien ja sopimusten mukaan. Seuraavana listalla on palvelun tilaaja, joka valvoo, että näin menetellään. Jos kunta tai kaupunki ei valvo, se on myös "kanssarikollinen".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mitään hyvää näkyvissä, minulla on edessä tarinan miehen kohtalo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tänäpäivänä on tärkeintä se, mitä jää sijoittajilla/omistajilla viivan alle. Unohtamatta selfien ottamista ja somessa tyhjänpäiväisyyksien kommentointia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
22
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
21
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
20
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
19
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen
17
Nelostiellä liikenneonnettomuus Oulussa Haarakankaan levähdyspaikan kohdalla – tilanteessa neljä loukkaantunutta, liikenne kulkee paikalla normaalisti
16
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta huomenna, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Kyllä maailma on paljon parempi paikka, kun meitä demareita on. Lue lisää...
Äärettömän hyvältä ä...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image