Kolumnit

Vain koko maakunta

Kolumnit 2.1.2019 20:00
Juha Pylväs

Eduskunnasta

Kuluneella vaalikaudella on tapahtunut enemmän kuin monissa aiemmissa kausissa yhteensä. Suuret muutokset ja uudistukset aiheuttavat välillä ymmärrettävästi pelkoa. Kautta vuosisatojen ihmiskunnan kehitys on kuitenkin perustunut muutoksiin ja kykyyn uudistua. Vaikka paljon vaalikaudessa on uudistettu, jää paljon uudistuksia myös tulevalle hallitukselle, ketä siellä istuukaan.

Paljon on ihmisten parissa kiitosta saanut normien purkaminen. Me suomalaiset olemme pikkutarkkoja ja noudatamme sääntöjä liiankin säntillisesti moniin muihin verrattuna. Suurin osa helposti purettavista normeista on purettu ja jatkossa suurimmat norminpurut vaativat isompaa lainsäädännön uudistamista. Lakien uudistamisen yhteydessä yleensä tehdään muutoksia ja kevennetään samalla valvonnan seurantaa ja normeja. Tässäkin uudistuksessa pitää luottaa, että uusi lainsäädäntö on kansalaisten kannalta parempi kuin normitettu vanha lainsäädäntö.

Vaalikauden suurimpana uudistuksena on ollut maakuntauudistus yhdessä sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmän uudistamisen kanssa. Valmista siitäkään isosta uudistuksesta ei kerralla tule, vaan uudistamista ja uuden mallin kehitystä pitää jatkaa tulevaisuudessakin. Maakuntauudistuksen hienona tavoitteena oli siirtää päätösvaltaa maakuntiin ja maakuntakeskuksiin. Enpä olisi uskonut sitä vallan siirron vastustuksen määrää ministeriöissä, jos siitä olisi joku etukäteen varoitellut.

Kun valtaa siirretään maakuntiin, sen pitää olla aitoa vallan siirtoa. Silloin päätökset tehdään aidosti maakunnassa ja maakunnan omien erityispiirteiden mukaisesti. Jollakin päivystysasetuksella pelkästään tällainen alueen ihmisten tahto ja osaaminen jyrätään täydellisesti. Maakunnan etu tuskin on, että synnytetään ambulansseissa. Maakunnallisella päätöksellä laaja maakunta osaa itse päättää palveluverkostonsa tarpeet ja kattavuuden. Sitä yksikään virkamies Helsingissä ei osaa paremmin kuin maakunnan asukkaat. Erilaisuus pitää tunnistaa ja tunnustaa sekä antaa mahdollisuus maakuntien kehittyä omien vahvuuksien mukaisesti.

Tulevalla vaalikaudella alueellisuutta ja maakunnan päätöksentekomahdollisuuksia pitää lisätä entisestään. Tuossa tavoitteessa pitää olla kaikilla yhteinen tahto, jotta siihen myös päästään. Vahva maakunta tarvitsee myös koko maakuntaa. Oulussakin on hyvä muistaa, että ilman laajaa väkirikasta Pohjois-Pohjanmaata Oululle käy nopeasti Kokkolan tavoin. Millainen maakunta on maakunta, jos kaikki asukkaat asuvat yhdessä kaupungissa ilman vahvoja ympärysalueita.

Kirjoittaja on keskustan kansanedustaja Ylivieskasta.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Onko Pylväs jo perehtynyt leikkaustoiminnan loppumiseen Pohjois-Pohjanmaalla jos valmisteilla oleva terveydenhoitolain muutos, jolla on tarkoitus alas ajaa leikkaustoimintoja pienemmissä yksiköissä ja siirtyä Ouluun. 30 minuutin aika raja ei riitä joka paikkaan ja kuten tänään Kalevasta saimme lukea hyvän ja selkeän kirjoituksen Raahen kuntayhtymän johtajalta. Oletko hereillä vai onko samaa sumutusta kuin Oulaskankaan synnytys osaston alas ajo oli. Nyt on vaikuttamisen aika vai oletko edes perillä mitä eduskunnassa päätetään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi kuinka hienoa työtä teitte eduskunnassa. Ajoitte alas Oulaskankaan jossa oli toimiva synnytysosasto. Miksi ette toimineet, kun eduskunta käsitteli asetusta, että 1000 synnytystä rajana ja vielä Kepu ministeri Saarikko kovensi asetusta. Kyllä kansanedustajana olisi pitänyt tietää, että on turha syyttää Valviraa. Valvira toimi niin kuin laki ja asetukset edellytti. Pidättekö meitä asukkaita niin tyhmänä ettemme ymmärrä todellista syytä Oulaskankaan alas ajoon. Syyttävän sormen voi esittää ainoastaan teihin politikkoihin, jotka mahdollistitte tämän vääryyden. Näin saatiin hyvin toimiva synnytystoiminta lakkaamaan ja pitkät synnytys matkat Ouluun vaikka korkea syntyvyys on alueellamme.

Samaa voi sanoa yhden luukun toiminnasta ympäristö asioissa. varmasti olet tietoinen kuinka valvomatonta on viranomaisten valvonta ympäristörikoksissa. Halusit ilmeisesti keventää lainvastaisen toiminnan kiinni jääntiä. Näin ainakin kirjoituksestasi ymmärrän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksi tämmöinen hallitus lisää ja olemme hukassa. Ei se kohelluksen määrä tee ketään onnelliseksi vaan edeuskuntatyön hyvä laatu tuo menestystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan oikein Juha Pylväs! Kirjoitin jo 22.11.2012 Kalevan mielipide palstalla " Oulu tarvitsee voimakkaat naapurit." Silloin elettiin Kataisen hallituksen suurkunta haaveissa. Kun Oulustakin oltiin tekemässä lähes maakunnan kokoista kaupunkia, ajatus tuntui järjettömältä. Oli pakko tarttua kynään ja lytätä koko ajatus. Ajatukseni kiteytyi ym. otsikkoon. Yksikään kaupunki ja keskus ei tule toimeen ilman ympäröivää toimeliasta ja vaurasta maakuntaa. Oulu onkin saamassa hyvinvoivat ja yritteliäät naapurit Ylivieskaa myöten!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei niitä päivystysasetuksia virkamiehet hyväksy ja allekirjoita. Pylväänkin olis ollut hyvä olla tietoinen ja hereillä koko vaalikausi, kun lakeja ja asetuksia on valmisteltu. Valmisteluvaiheessa voi vaikuttaa ei jälkeenpäin syytellä muita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:44
Kokoomus haluaa tiukentaa hoitotakuuta ja uudistaa soten kuntapohjalta: Vapaaehtoiset kuntayhtymät keinona
16:20
Asiantuntijat pitävät Lokan ja Vehkoon välistä oikeudenkäyntiä poikkeuksellisena – "Tämä on vasta ensimmäinen näytös"
16:18
Nokian yt-neuvottelut päättyivät, Oulusta irtisanotaan noin 70 työntekijää
15:59
Unelmien liikuntapäivä järjestetään Oulussa toukokuussa – kaupunki etsii tapahtumia päivään
14:47
Googlelle jälleen miljardisakko EU:lta – muutti jo eilen hakukonetoimintojaan
14:37
Viktor Orbán muovasi Fideszistä äärikonservatiivisen populistipuolueen – nyt sitä uhkaa lähtö EPP-puolueperheestä
13:39
Donner tilittää eduskuntavuosistaan – Soini halusi koko ajan ulkoministeriksi, harva kollega jutteli tai esitteli itsensä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan keski- ja itäosassa sekä Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Oulun Stora Enson tehdas onko seuraava?

146 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeiden OSTOvoimaa on korotettava

Kyllä minä mieleni pahoitin. Laitan tämän kommentin tietättömyyden piikkiin. En kirjoita enempää. Lue lisää...
yks`vaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image