Kolumnit

Vaa­li­ra­ha­kes­kus­te­lu on jaksettava käydä loppuun

Kolumnit 7.10.2009 0:00
Kyösti Karvonen
Jo puolitoista vuotta kestäneessä vaalirahapyykissä saatettiin nähdä käännekohta viime viikolla. Pääministeri Matti Vanhanen ei kaatunut, ja politiikan omituisten lainalaisuuksien takia hänen asemansa itse asiassa vahvistui sekä omassa puolueessa että laajemminkin. Jos vielä tänään Vanhasen omakotitalon tehtävässä tupatarkastuksessa ei löydy korruptoituneita lautoja, vaalirahakeskustelulta saattaa mennä suurin puhti.

Se olisi vahinko. Vaikka jatkuva uutisointi tuntuisikin kansalaisista jo kyllästyttävältä, poliittisen rahan lähteissä on yhä perattavaa. "Maan tapa" on paljastunut, mutta sen kaikki juuret eivät, saati että olisi luotu uudet käytännöt. Tässä vaiheessa on vasta kalpea aavistus esimerkiksi siitä, missä määrin säätiöistä on lypsetty varoja sääntöjen vastaiseen poliittiseen rahoitukseen.

Lisäksi politiikan ja liike-elämän ehkä tärkein ja epäilyttävin risteyskohta, kunnallispolitiikka kaavoituksineen kaikkineen, on vielä kutakuinkin penkomatta. Kunnallistasolla tehdään liike-elämän kannalta tärkeimmät käytännön ratkaisut. Ja on vielä niinkin, että toisin kuin valtakunnan tasolla, päätöksenteon taustoja ei välttämättä haluta tai uskalleta penkoa paikallistasolla riittävän syvältä.

Silminnäkijä-ohjelman heittämillä korruptioväitteillä on niiden rajuuden ja Yleisradion vahvan aseman takia arvaamattoman suuri merkitys journalistien yleiselle uskottavuudelle. Jos väitteet osoittautuvat hutiksi, on suuri vaara, että poliitikot ja viranomaiset käyttävät tapausta perustellakseen jo tätäkin ennen kasvaneita mielihalujaan lähdesuojan murtamisesta nykyistä helpommin. Jos tällainen Lex Yleisradio, tai Lex Korvola, todella säädettäisiin, Silminnäkijä olisi tehnyt journalismille karhunpalveluksen.

Korruptioväitteiden tueksi pitäisikin saada äkkiä lisävalaisua. Muutoin paine lähdesuojaa vastaan kovenee. Näin puhui jo Keskisuomalaisen ex-päätoimittaja Erkki Laatikainen (kesk.) YLE Keski-Suomen kolumnissaan: "Laissa on säädetty rangaistavaksi esimerkiksi kiihotus jotakin kansanryhmää vastaan... Rangaistavaa olisi oltava myös kiihotus kansanvaltaa ja sen vastuunkantajia kohtaan." Hän moitti, että "lukuisat journalistit liekehtivät tarkoitushakuisuutta."

Laatikaisen ideoiman lainkohdan kaltaisia, mielivaltaisuuden sallivia pykäliä taitaa tällä hetkellä löytyä esimerkiksi Venäjän lainsäädännöstä. Ja tarkoituksenmukaisuuden kaltaiseen helmasyntiin hän ei varmaan koskaan itse ole sortunut, eihän? Kyllä nykyiset pykälät ovat aivan riittäviä saattamaan niitä rikkoneet journalistit edesvastuuseen.

Vanhanen ohjasi jo viime viikolla taitavasti kaiken huomion lautakasaan, vaikka potentiaalisesti paljon kiusallisempia kasoja on tarjolla. Valtiontalouden tarkastusvirasto sekä Patentti- ja rekisterihallitus penkovat puolueiden ja niitä lähellä olevien säätiöiden ja yhdistysten kytkyjä vaalirahoitukseen. PRH on jo sanonut, että vaalirahaa jakaneet, keskustaa lähellä olevat Nuorisosäätiö ja Maaseudun kukkasrahasto ovat todennäköisesti rikkoneet sääntöjään. Vanhanen voi Nuorisosäätiön hallituksen entisenä puheenjohtajana vallan hyvin joutua korvausvastuuseen säätiölle aiheutetusta taloudellisesta vahingosta.

Vaalirahatonginnassa on toki ollut ylilyöntejä, mutta on oltu myös ällistyttävän pehmeitä. Nova Kiinteistökehityksen entinen toimitusjohtaja Arto Merisalo on putkasta päästyään noussut tiedotusvälineissä jonkinlaiseen puolivirallisen lausunnonantajan asemaan. No, hänen asiantuntijuuttaan vaalirahoituksessa tuskin kukaan kiistää.

Yhtä lailla kritiikittömästi tiedotusvälineet ovat uutisoineet etenkin keskustan puoluesihteerin Jarmo Korhosen toinen toistaan kauniimpia ehdotuksia vaalirahoituksen avoimuuden lisäämisestä. Hänen luulisi olevan vihoviimeisiä esiintymään tässä asiassa. Liikuttavaa oli lukea myös Nuorisosäätiöstä vaalirahoja saaneen, RAY:n hallituksen johdosta eronneen Jukka Vihriälän vaikertelua. Hän arvioi katumuksessaan kriisin niin syväksi, että olisi aika pitää uudet vaalit. Niin, Vihriälähän oli itse kriisiä yhtenä luomassa.

Novan konkurssipesän velkojatkin ovat päässeet turhan vähällä. He hienosti sanottuna kohtuullistivat summia, joita Ilkka Kanerva joutui palauttamaan 60-vuotiskemujensa sponsorirahoista ja keskusta saamistaan vaalirahoista. Ovatkohan konkurssipesien velkojat yhtä laupiaita tavallisiakin kuolevaisvelallisia kohtaan?

Vaalirahakohu on vellonut niin rajusti, että suhteellisuudentaju on kadonnut välillä siellä sun täällä. Tämäkin todistaa siitä, ettei keskustelua ole missään nimessä käyty vielä loppuun. Aihe on avoimen kansalaisyhteiskunnan luonnin kannalta niin tärkeä, että se pitää jaksaa käydä loppuun. Muuten maan tapa ei muutu.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Kysykää vielä, että miten siellä eduskunnan kerhoilla on niin paljon rahaa! hei haloo, 200:lle ihmiselle. Kyllä vanhustenkerhossakin ihmettelivät vanhukset sitä urheilukerhon rahamäärää! Siis kansanedustajat ovat tätä nykyä (puolueeseen katsomatta) etuoikeutettujen rälssi, jolla on eri oikeudet kuin kansalaisilla. Toivottavasti ensi vuonna tuulee pöksyissä. Meillä muillakin täällä taantumassa tuulee ja kovaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erittäin hyvä kirjoitus, jossa pysyttiin asioissa ja kokonaisuudessa. Ei annettu Vanhasen mitätöintipuheenvuorojen vaikuttaa, jolla pyrki keskittymään siihen pienempään eli "lautakasaan". Me Suomen kansa olemme olleet koko ajan tietoisia, että pääasia tässä on muualla, josta pm. pyrkii vaikenemaan eikä anna kysyjille puh.vuoroja. Laatikainen on muuttunut vain keskustan puhetorveksi, ei totuutta etsivänä toimittajana. Valitan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa asiallinen ja ytimekkäästi kirjoitettu kolumni siitä, missä todellakin mennään. Kaikesta aiheeseen kyllästymisestä huolimatta, sotkua riittää vielä pitkäksi aikaa. Todennäköisesti kunnalispolitiikan ja talouselämän väliset lonkerot jäävät ruotimatta, mutta nyt on ainakin luotu painetta myös kuntasektorille toimintakulttuurin muuttumiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tähän sotkuun pitää jo lopultakin ottaa mukaan ammattiyhdistysliikkeen tuki kokonaisuudessaan ja yksipuolisuudessaan.Saisi koko älämälöö syksyisiä värejä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Ei näytä Karvonen sulattavan vieläkään eikä juuri muutkaan Kalevan toimittajat että Vanhanen ei ole sen kummenpi syyllinen kuin muutkaan poliitikot." Kuule luepa tuo artikkeli uudestaan, ja tällä kertaa ihan ajatuksen kanssa, niin huomaat että Vaalirahakeskustelussa on kyse muustakin kuin jostain Vanhas-Matin lautakasasta. Kannattaa muulloinkin esim. poliitikkojen lausuntoja kuunnellessa miettiä tarkkaan, että mihin on tarkoitus huomio kiinnittää - ja mikä asia siellä taustalla oikein käryää josta huomio halutaan pois. Eli: "kuka hyötyy ja miten?"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei näytä Karvonen sulattavan vieläkään eikä juuri muutkaan Kalevan toimittajat että Vanhanen ei ole sen kummenpi syyllinen kuin muutkaan poliitikot. Kyllästyttää todella tämä jokapäiväinen jauhaminen aiheesta yksipuolisuudellaan. MIssä on toimittajien tasapuolisuus?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä meijän on jaksettava käyvä vaalirahakylyvetys loppuun asti. Riihi-säätiö, Kokkolan kaupungin Jutalle antamat rahat, tamperelaisen kokoomusrouvan pesukoneet, Lipposen muotokuvat jne on ehottomasti pengottava samalla lun keskustan johtajat, säätiöt ja jäsenistö kylvetetään. Minä kylyvettäsin YLE:n, MTV3:n ja Jungnerin ja Korvolan ja Korholan ja Richtin ja Jakob Södermannin ja Saaren

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

62
MT: Lidlin salmonellaa sisältänyt jauheliha havaittiin Oulussa – "Takaisinvedossa on kyse kuluttajan varoittamisesta"
53
Viime kesän kuivuus toi noin 10 prosentin korotuksen sähkölaskuun – sadekesä pudottaisi sähkön hintaa, muttei sähkölaskun loppusummaa
47
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla 16 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna – työttömien määrä laski 3 800 hengellä
32
Qstock yhteistyöhön design-yritys Vallilan kanssa – muun muassa Pikisaari, Rautasilta ja toriaitat koristavat festivaalikassia
31
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
28
Hailuodon kiinteän yhteyden rakennustyöt voisivat alkaa loppukesästä 2020 – "Valtio alkaa maksaa, kun liikenne menee yli"
24
Pohjantuuli puhaltaa – Oulunsalon Riutunkarin tuulivoimalat halutaan korvata uusilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

244 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Myynti ikäihmisille

Eiköhän ne tiedot rauhanyhdistyksellä vaihda omistajaa. Sopivasti uskonveljet töissä paikoissa, jossa pääsee käsiksi tie... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image