Kolumnit

Vaalipäivä lähestyy, taistoa odotellaan

Kolumnit 26.11.2017 12:00
Kyösti Karvonen

Hohhoijaa: ei uskoisi, että Suomessa järjestetään presidentinvaalin ensimmäinen (ja viimeinen?) kierros noin kahden kuukauden päästä. Countdown kohti vaalipäivää etenee, mutta suomalaisten saati muiden on vaikea huomata jostakin, että vaalit ovat noinkin lähellä.

Lyhyttä lyhyemmät kampanjat ovat tulleet Suomessa tavaksi demokratian juhlista eniten veriä kiertämään panevissa presidentinvaaleissa.

Tällä kertaa vaalitaistelu näyttää jäävän vielä normaalia tyngemmäksi. Lyheneminen johtuu siitä, että mukana on istuva presidentti ylivoimaisena ennakkosuosikkina ja siitä, että itsenäisyyden satavuotisjuhlinta vie huomiota tulevilta vaaleilta.

Demokratian ja äänestysaktiivisuuden kannalta lyhyt ja vielä mahdollisesti mitäänsanomaton kampanja ei ole hyväksi. Demokratian uskottavuus kärsii sitä enemmän, mitä laiskemmin käymme äänestämässä.

On lyhyissä rutistuksissa hyvätkin puolensa. Kampanjointi on kallista, ja pienessä, vakaassa ja vähäpuheisessa Suomessa vaaliteemat on käyty äkkiä läpi. Erot ehdokkaiden välillä eivät ole oikeasti kovin suuria.

Presidentinvaaleissa into lähteä uurnille on ollut sodan jälkeisenä aikana perinteisesti kohtuullisen korkea. Se on luonnollisesti noussut sitä korkeammaksi, mitä kihelmöivämpi kilpailuasetelma on ollut, ja päinvastoin. Jos ja kun tämä tekijä vaikuttaa paljon myös uurnille lähtöön 28. tammikuuta, edessä voi olla melko laiska äänestystapahtuma.

Presidentinvaalihistorian tähänastinen ja kenties lyömätön osallistumisennätys tehtiin vuonna 1982, jolloin ehdolla ei ollut enää kekkosta. Urho Kekkosen ylipitkän kauden keräämät paineet purkautuivat Mauno Koiviston valintaan niin voimakkaasti, että äänestysaktiivisuus nousi lähes 87 prosenttiin.

Sen jälkeen presidentinvaalien äänestysprosentti on laskenut tasaisesti. Kuusi vuotta sitten kakkoskierroksella se valahti alemmaksi kuin koskaan sitten vuoden 1950 vaalien, alle 69 prosenttiin.

Presidentti Sauli Niinistö on niin ylivoimainen ennakkosuosikki, että kutakuinkin ainoa jännitysmomentti liittyy siihen, valitaanko hänet heti ensimmäisellä kierroksella. Jos mitään järisyttäviä yllätyksiä ei kampanjassa eikä vaaliväittelyissä tule, suora valinta on enemmän kuin lähellä. Presidenttiehdokkaiden gallupkäyrät alkavat yleensä elää marras-joulukuussa. Jos käyrät pysyvät vakaina itsenäisyysjuhlinnan jälkeenkin, vaalitulos alkaa olla taputeltu.

Vaali-into ei silti välttämättä jää matalaksi Niinistön ylivoiman takia. Tämä johtuu siitä, että Niinistö lähti yli puoluerajat ylittävän kansanliikkeen eikä vain yhden puolueen ehdokkaaksi ja että liike keräsi kannattajakortteja veret seisauttavan määrän, noin 156 000 kappaletta. Moni kilpaileva ehdokas tuskin saa yhtä paljon ääniä edes varsinaisessa vaalissa.

Kaikesta huolimatta on syytä toivoa, että vaaliväittelyissä saataisiin aikaan kunnon keskustelua ja esille selkeitä vaihtoehtoja. Pari ensimmäistä ehdokaskeskustelua ovat olleet kohteliaita tilaisuuksia.

Niinistön taktiikka on selvä: vältä virheitä viimeiseen asti. Kun kohu nousi puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) sotaharjoituspuheista, presidentti Niinistö kertoi Ilta-Sanomille, ettei hän tiennyt asiasta etukäteen.

Keskustan ehdokas Matti Vanhanen rokotti presidentti Niinistöä sinänsä taitavasti siitä, mikseivät kaksi Niinistöä olleet sopineet yhteisistä puhenuoteista Yhdysvaltain puolustusministerin James Mattisin vierailun varalle. Vanhanen kyllä hallitsee substanssin, mutta hänestä on vaikea tehdä sytyttävää ehdokasta.

Sotaharjoituksia, joihin Yhdysvallat voisi tulla mukaan, on määrä käsitellä presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan eli tp-utvan kokouksessa itsenäisyysjuhlien jälkeen. Jos saa veikata, päätös harjoituksista lykätään vaalien yli. Nopea päätös varsinkin harjoitusten järjestämisestä pelaisi Niinistön kilpailijoiden syliin.

Ehdokaspakasta ovat nousseet selvästi omilla vaihtoehdoillaan vain Laura Huhtasaari (ps.) ja Nils Torvalds (r.). On kuitenkin niin, etteivät Huhtasaaren EU-vastaisuus ja Torvaldsin Nato-myönteisyys hetkauta kuin marginaaleja.

MAINOS

Kommentoi

Tulee vielä onneksi yksi ehdokas keskusteluihin mukaan. Paras ja terävä-älyisin kerää parasta aikaa kortteja ehdokkuudelle, kohta ovat kasassa. Saadaan Paavo ehdokkaaksi niin tulee sitä värikkyyttä ja rohkeutta keskusteluun, hymistelyllä ei enää pärjätäkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan sama, olen lopettanut numerolla äänestämisen aikoja sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

28
Koiteliin suunnitellaan uutta rakennusta – mukana ravintola, kokous- ja juhlatilat sekä saunatilat
24
Oulun kauppahallissa vuodenvaihteen jälkeen alkava remontti venyy jouluun – hallissa odotetaan kiihkeästi ratkaisuja
19
Kysyimme: Miksi dieselin hinta on jo sama kuin bensiinin?
16
Menot halutaan yhdessä kuriin – Oulu ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri selvittävät kustannustehokkuuden lisäämistä
13
Kunnianpalautus ammatilliselle koulutukselle – nyt tarvitaan asialliset tasokorotukset oppilaitoksien rahoitukseen Lukijalta
6
Suorapuheinen Pippa Laukka ohjaa laihduttamaan – Esko Eerikäisen aamumunakas vaihtuu puuroon
6
Poliisilta lisätietoa Kalajoen kuolonkolarista: Mercedeksen mittari pysähtyi 165 km/h lukemaan, lähellä ollut maanjäristysmittari rekisteröi törmäyksen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tämä jupakka jää historiaan esimerkkinä jääräpäisyydestä ja kollektiivisesta tyhmyydestä.

Tenava, olisit lainannut tämänkin Korkmanin sanomasta: "työtaistelu- toimiin on ryhdytty kevyin perustein ja osin poliit... Lue lisää...
Demokratian tekijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image