Kolumnit

V-sukupolvi löysi toisensa kriisin syövereissä

Kolumnit 18.12.2009 0:00
Mikkola Arja

Trenditutkijat ovat menneinä vuosikymmeninä tunnistaneet maailmalla kaikenlaisia sukupolvia. Esimerkiksi X-sukupolven edustajat sattuivat syntymään 60-luvun alusta 80-luvun alkuun. Sitä seuraavan Y-sukupolven edustajia on kutsuttu myös netti-ihmisiksi. Heitä taas seuraa parhaillaan Z-sukupolvi eli 11/9-sukupolvi.

Kutakin sukupolvea määrittää hyvin erilainen suhtautuminen vaikkapa politiikkaan, mediaan tai tulevaisuuteen. Ajatellaan nyt vain nykynuoria, jotka pyrkivät julkisuuteen keinolla millä hyvänsä tai katselevat joukolla, kun uhria potkitaan maassa.

Sukupolvien välisistä syvistä kuiluista on tosin löytynyt yllättävä yhteinen nimittäjä: niin sanotun V-sukupolven edustaja voi olla minkä ikäinen tahansa.

V-sukupolvi tarkoittaa välittävää ja vastuuntuntoista. Sen edustajat haluavat jakaa tietoa ja tekemisiään keskenään. He ovat informoituja ja valmiita tutustumaan tuntemattomiinkin. Suuntausta on nimitetty myös anteliaaksi sukupolveksi.

V-sukupolvi signalisoi vastaliikettä kriisiajalle, ahneuden ja itsekkyyden 2000-luvulle, joka onnistui viemään maailmantalouden lähes perikatoon.

Barack Obamakin panosti välittävien kansalaisten joukkovoimaan ja keräsi vaalityöhönsä 500 miljoonaa dollaria pikkupuroista. Myös saksalaiset ovat nostaneet vanhat, pehmeät partioarvot - avuliaisuuden, luotettavuuden ja ystävyyden - jälleen ensisijaisiksi, kireän kilpailun ja kiivaan tahdin vastapainoksi.

V-sukupolvikin on julkisuudenkipeä, esiintyväthän sen edustajat tauotta verkossa toisilleen. He ovat olemassa vain, koska he päivittävät Facebookia, YouTubea, Twitteriä ja Flickriä tai tuhansia blogejaan. He jakavat keskenään niin videot kuin valokuvansakin ja kirjaavat hetkessä laajan lähipiirinsä luettaviksi niin intiimit mielialansa, sikainfluenssan viimeiset vaiheet kuin ostoksilla tehdyt löydötkin.

Välittäjien sukupolvi ei ehkä ole edes tavannut tuttujaan, mutta se panostaa mahtavaan yhteisvaluuttaan. Koossapitävä voima on keskinäinen luottamus ja rehellisyys. Vain harva esimerkiksi vaihtaa identiteettinsä Facebookissa. Tutkijatkin ovat hämmästelleet, ettei sosiaalisen median varjossa teeskennellä.

Kuluttajien käänteitä valppaana seuraavilla markkinoilla on tosin todettu sekin, että vain hyvin pieni osa sosiaalisesta verkkoyhteisöstä toimii aloitteellisesti, uutta sisältöä luoden. Neljä viidestä yhteisön jäsenestä poimii vain rusinat päältä.

Toisaalta tavoittavat pelkästään Facebookiin kirjatut havainnot kerralla yli sata ihmistä, joten joukot kiinnostavat varsinkin kuluttajina.

Suomessa sosiaaliset ja eettiset tuotteet ovat vasta tulossa. Vielä meillä ei maistella keskellä talvea kuumaa keittoa tuotekampanjaa varten lämmitetyllä bussipysäkillä tai hankita paitaa, jolla kantaja julistaa tekevänsä hyvän työn. Tarjolla on kuitenkin pieniä tekoja, kuten vaippa, jonka avulla voi lahjoittaa jäykkäkouristusrokotteen lapselle. Joulupakettiin taas voi kääriä virtuaalisen vuohen, joka ilostuttaa jonkin kaukaisen maan köyhää.

Välittäminen ei onneksi jatkossakaan rajoitu pelkkiin etäkontakteihin. Myös irtisanottu, joka suunnittelee jakavansa aikansa vapaaehtoistyön parissa, on antelias. Samaan sarjaan kuuluvat myös englantilaisen tv-sarjan miljonäärit, jotka saavat palkaksi hyvän olon heidän lahjoittaessaan aikaa ja rahaa uusille, varattomille ystävilleen.

arja.mikkola@kaleva.fi

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

41
Poikkeusluvalla 17-vuotiaana saatu ajokortti ehti vanheta reilun viikon: Nuori mies kaahasi Pyhäjärvellä tutkaan 177 km/h
40
Helsinki-Vantaalla vaaratilanne – matkustajakone laskeutui varatulle kiitotielle
23
Jos presidentti Niinistö liputtaisi Nato-jäsenyyden puolesta, joka toinen suomalainen hyväksyisi liittoutumisen, kertoo Alma Median kysely
23
Yle: Neljä puoluetta valmis supistamaan ilmavoimien hävittäjien määrää, puolustusministeri taas nostaisi määrän sataan - "Kyse siitä, puolustetaanko koko maata"
21
Liian syvät metsäojat pilaavat vesistöjä – tutkijan mukaan syvälle ojitukselle ei ole metsätaloudellisia perusteita
13
Donald Trump ja Kim Jong Un tapaavat helmikuussa – ydinaseriisuntaa koskevaa huipputapaamista pohjustettiin Valkoisessa talossa
12
Ulkomainen omistus ei ole riski Suomen huoltovarmuudelle – Asiantuntija: "Kyllä alus tulee, jos maksetaan tarpeeksi korkea rahti"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

246 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko menee ruokaan

No kylläpä oli taas aloitus. Nyt Lidlin kannattajat voivat taas avata sanaisen arkkunsa. Meidän perheessä ei ole koskaan... Lue lisää...
hyvää kotimaista

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image