Kolumnit

Urpilainen lähtee Brysseliin – lähetti SDP:n johtamalle hallitukselle vel­ka­ter­vei­siä

Kalevan päätoimittaja Kyösti Karvonen.
Kolumnit 1.9.2019 9:00
Kyösti Karvonen

Suomalaiset EU-komissaarit, entiset ja nykyinen, ovat olleet paljon esillä. Ensimmäinen, Erkki Liikanen, julkaisi muistelmakirjan. Toinen, Olli Rehn, oli mukana IMF:n pääjohtajapelissä. Kolmas, Jyrki Katainen, tekee paluuta Suomeen ja Sitraan.

Neljänneksi on nousemassa SDP:n entinen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Jutta Urpilainen. Hänen tuleva salkkunsa on vielä hämärän peitossa. Urpilaisen toivesalkku liittyisi talouteen, ulkosuhteisiin tai osaamiseen. Hänen on tietysti läpäistävä europarlamentin seula ennen kuin komissaarius on takuuvarma.

Urpilainen on aloittanut henkisen siirtymisensä Suomen sisäpolitiikasta Brysselin kuvioihin. Sen näki Maaseudun Tulevaisuuden tällä viikolla julkaisemasta haastattelusta. Toivottavasti se on luettu myös Antti Rinteen (sd.) uudessa hallituksessa, joka valmistautuu ensimmäiseen budjettiriiheensä.

Urpilainen kantoi huolta siitä, että pitkän laman peruina Suomen velkataakka on nyt paljon korkeampi kuin vuosikymmen sitten ja että vaikka talous on kasvanut neljä viime vuotta, on eletty velaksi ja tehty alijäämää.

Myös Rinteen hallitus aikoo ottaa lisää velkaa ja tavoittelee, että valtion tulot ja menot olisivat tasapainossa vaalikauden lopussa. En olisi tavoitteeseen pääsystä kovinkaan varma.

Ei ole ihme, että Urpilainen tökkäsi näin edellistä hallitusta, josta SDP oli ulkona. Kiinnostavinta on kuitenkin se, että terveisiä meni myös oman puolueen johtamalle hallitukselle.

Urpilainen kyllä ymmärsi hallituksen halun satsata tulevaisuuteen investoinneilla ja kohentaa kansalaisten perusturvaa. Häntä huolestuttaa talouden pitkä trendi. "Jos ajaudumme uuteen eurokriisiin tai tulee yllättävä talousshokki, Suomen tilanne on haastavampi kuin kymmenen vuotta sitten."

Näinhän se on: asiat näkee paremmin vähän kauempaa. Urpilainen voi jo komissaariehdokasasemassaan puhua tavallista suoremmin. Komissaari ei edusta omaa maataan, vaan saattaa jopa joutua tukistamaan sitä jostakin.

Urpilainen on, kiinnostavasti sinänsä, sanoillaan samoilla linjoilla kuin suurimpien oppositiopuolueiden johtajat Jussi Halla-aho (ps.) ja Petteri Orpo (kok.).

Urpilaisen varoituksen sanojen taustalla ovat varmasti hänen kokemuksensa valtiovarainministerinä Kataisen hallituksessa. Tuolloin Kreikan velkakriisi räjähti EU:n syliin ja Suomi oli jo lamaputkessa.

Kreikan kriisi oli kova koettelemus ensimmäistä ja ainoata ministerin pestiään hoitaneelle Urpilaiselle. Hän neuvotteli Suomen Kreikalle antamille lainoille vakuudet, joiden arvosta oltiin monta mieltä.

Kreikan tukeminen oli silloin Timo Soinin johtamille perussuomalaisille taivaan lahja. Puolue sai ensimmäisen jytkynsä vuoden 2011 eduskuntavaaleissa.

Varoittelussa on tuskin enää kysymys Urpilaisen ja hänet vuonna 2014 puheenjohtajavaalissa niukasti päihittäneen Rinteen huonoista väleistä. Näin olisi voinut hyvinkin olla vähän aiemmin.

Urpilaisen ja Rinteen välinen jännite laukesi, kun Rinne nosti Urpilaisen komissaariehdokkaaksi hallituksen muodostamisen yhteydessä.

Sitä ennen kaksikon välit olivat kuin viulunkieli. Vuonna 2015 valtiovarainministeri Rinne möläytti avoinna olleeseen mikrofoniin slovakkikollegalleen, että Urpilainen oli aloittanut puheenjohtajakampanjansa.

Lisäksi Rinne myöhemmin pyysi Urpilaista olemaan asettumatta ehdolle eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi ja torppasi hänen pääsynsä pankkivaltuustoon.

Vielä keväällä Rinne sanoi, että SDP:llä voisi olla kaksikin ehdokasta – Urpilainen ja Eero Heinäluoma. Se oli outoa ääneen ajattelua. Vasta vähän myöhemmin Rinne kakaisi ulos, että on naiskomissaarin aika.

Puolueiden kärkihahmojen henkilökohtaisilla suhteilla on politiikassa yllättävänkin suuri merkitys.

Esimerkiksi SDP:tä kalvoi, ja pitkään, Paavo Lipposen ja Erkki Tuomiojan välinen jännite. Sitä ennen Kalevi Sorsan ja Mauno Koiviston välit olivat kauan samanlaiset.

Kun Urpilainen lähtee nyt Brysseliin, Rinteen ei tarvitse pelätä haastetta ainakaan hänen suunnaltaan. En haluaisi uskoa, että komissaarivalinnan takana olisi ollut halua lähettää mahdollinen kilpailija kauas.

MAINOS

Kommentoi

Alleviivaisin tuosta otsakkeesta "Urpilainen lähtee" , se siinä on parasta ja se siitä .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähän astisista komissaareista Liikanen, Rehn, Katainen on suunta vain ylöspäin. Alaspäin ei voi enää mennä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jutan salkku on todellinen minisalkku. Että alaspäin mennään rymisten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo Kreikan vakuusasia mielellään pannaan Urpilaiselle viaksi. Joka kuitenkin katsoi television vaalilähetyksen ja muistaa niin tietää, että haastattelija kysyi Kataiselta, Kiviniemeltä ja Urpilaiselta Kreikalle myönnettävistä rahoista. Katainen ja Kiviniemi oikopäätä ilmoittivat, että Kreikan rahoituspakettiin osallistutaan (EHDOITTA). Urpilaiselle vastausvuoro tuli viimeisenä ja hän joutui myöntymään, että osallistutaan ( kysehän oli myös seuraavaan hallitukseen pääsystä) mutta nimen omaan Urpilainen sanoi, että annettavalle rahalle täytyy saada vakuudet. Eli hän piti siinä tiukinta linjaa. En ole todellakaan ole demari, kaikkea muuta, mutta jokin roti täytyy olla ihmisten syyttämisessäkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Urpilainen tosin puhui takuuksista - ilmeisesti hän sekoitti termit takuu ja vakuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis lopulta moniääninen SDP tai myös järjen äänen sisältävä SDP? Tässähän on kysymys siitä, että komissaariehdokas ei voi olla sidottu puoluepolitiikkaan tai ay-liikkeen saneluihin eikä tietenkään päivänpolitiikkaa ohjaaviin typeriin ideologioihin. Urpilainen puhui hyvin relistisesti Maaseudun Tulevaisuuden haastettelussa. Sen sijaan Rinne edustaa monessa mielessä ummehtunutta ay-poliittista suuntaa, jonka lähtökohta ei ole kansantalouden kokonaisuus. Kaikki osoittaa, että hallitus on valmis lisäämään menoja synkeistä näkymistä huolimatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Urpilainen komissaariehdokkaana vain ja ainoastaan ns. lohdutuspalkintona, mikä sekin on venyvä käsite. Heinäluoma olisi todellisuudessa ansainnut sen näytöillään huomattavan äänimääränkin perusteella. Rinteellä oli kuitenkin oma asema pääosaa näyttelemässä. Jotta uskottavuus saisi jalansijaa, oli hehkutettava "Naisten vuoroa vihdoin ja viimein" systeemillä tehostettuna. Siinä Urpilainen onkin antanut työnäyttöä uurastamalla itsensä kehumisessa. Tältä asiat ovat näyttäneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitkä don Eeron todelliset näytöt ovat? AY-politiikkako?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on nettovelattomin teollisuusmaa, joten olisi parempi velkaantua muiden tahdissa.

Joka tapauksessa työttömyys pitää poistaa millä tahansa eettisesti kestävällä keinolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko kyseessä suomalaisten rahojen jakomatka muille maille vai ollaanko tuomassa lisää työvoimaa työvoimapulaan ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskon haluun lähettää kilpailija pois. Mutta, kilpailija ja talousasiat. Oudoksuttava yhdistelmä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Velka, varsinkin valtion velka, on joko veli tai velipuoli. Kukaan ei ihan varmasti voi sanoa onko se hyvä vai huono, vaikka kuinka esiintyisi varmana asian suhteen. En näkisi velkaa itsessään kovinkaan suurena ongelmana varsinkaan nyt, kun keskuspankkikin pyrkii selvästi elvyttämään pitämällä korot jopa pakkasen puolella. Enempi pitäisi vaan keskittyä tekemään asioita yhä paremmin. Paljon parjataan, että otetaan ns syömävelkaa eli sellaista rahaa, joka ei tuota esim investointina. Minun mielestä syömävelka ja investointivelka ovat ihan ok, koska edellisellä pidetään kaikki yhteiskunnan jäsenet mukana ja hengissä ja jälkimmäinen mahdollistaa talouden kasvun. Yritystuet saattavat olla, poislukien isot investoinnit,, sellainen kankkulankaivo, johon rahaa lapioimalla ei vättämättä tiedä mihin se loppujen lopuksi menee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:15
Mies löi naista 13 kertaa puukolla ylävartaloon Raahessa, miehen mukaan kyse oli hätävarjelusta – syyttäjä vaatii vankeustuomiota
11:06
Henkilöautot nokkakolarissa Kalajoella – viisi henkilöä loukkaantui, kaksi vakavammin
11:05
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
10:52
Kerrostalohuoneistossa syttyi tulipalo Sotkamossa – yksi ihminen vietiin jatkohoitoon
10:52
Suomen vanhin lotta Saara Kanerva on kuollut – 107-vuotias Kanerva oli Tornion vanhin asukas
10:33
Keskustan Minna-Maaria Sipilä eroaa Kempeleen kunnanhallituksen jäsenyydestä – vetoaa kahdella paikkakunnalla asumiseen
10:14
Näin Hahtiperän hylyn kappaleita lastattiin autoon Oulussa
52
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
38
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
26
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
24
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
19
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"
15
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin
14
Vanhan laivanhylyn kappaleet lähtivät rekalla Oulusta etelään kunnostettaviksi – paluu koittaa vuoden tai kahden päästä, katso video

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image