Kolumnit

Urpilainen lähtee Brysseliin – lähetti SDP:n johtamalle hallitukselle vel­ka­ter­vei­siä

Kalevan päätoimittaja Kyösti Karvonen.
Kolumnit 1.9.2019 9:00
Kyösti Karvonen

Suomalaiset EU-komissaarit, entiset ja nykyinen, ovat olleet paljon esillä. Ensimmäinen, Erkki Liikanen, julkaisi muistelmakirjan. Toinen, Olli Rehn, oli mukana IMF:n pääjohtajapelissä. Kolmas, Jyrki Katainen, tekee paluuta Suomeen ja Sitraan.

Neljänneksi on nousemassa SDP:n entinen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Jutta Urpilainen. Hänen tuleva salkkunsa on vielä hämärän peitossa. Urpilaisen toivesalkku liittyisi talouteen, ulkosuhteisiin tai osaamiseen. Hänen on tietysti läpäistävä europarlamentin seula ennen kuin komissaarius on takuuvarma.

Urpilainen on aloittanut henkisen siirtymisensä Suomen sisäpolitiikasta Brysselin kuvioihin. Sen näki Maaseudun Tulevaisuuden tällä viikolla julkaisemasta haastattelusta. Toivottavasti se on luettu myös Antti Rinteen (sd.) uudessa hallituksessa, joka valmistautuu ensimmäiseen budjettiriiheensä.

Urpilainen kantoi huolta siitä, että pitkän laman peruina Suomen velkataakka on nyt paljon korkeampi kuin vuosikymmen sitten ja että vaikka talous on kasvanut neljä viime vuotta, on eletty velaksi ja tehty alijäämää.

Myös Rinteen hallitus aikoo ottaa lisää velkaa ja tavoittelee, että valtion tulot ja menot olisivat tasapainossa vaalikauden lopussa. En olisi tavoitteeseen pääsystä kovinkaan varma.

Ei ole ihme, että Urpilainen tökkäsi näin edellistä hallitusta, josta SDP oli ulkona. Kiinnostavinta on kuitenkin se, että terveisiä meni myös oman puolueen johtamalle hallitukselle.

Urpilainen kyllä ymmärsi hallituksen halun satsata tulevaisuuteen investoinneilla ja kohentaa kansalaisten perusturvaa. Häntä huolestuttaa talouden pitkä trendi. "Jos ajaudumme uuteen eurokriisiin tai tulee yllättävä talousshokki, Suomen tilanne on haastavampi kuin kymmenen vuotta sitten."

Näinhän se on: asiat näkee paremmin vähän kauempaa. Urpilainen voi jo komissaariehdokasasemassaan puhua tavallista suoremmin. Komissaari ei edusta omaa maataan, vaan saattaa jopa joutua tukistamaan sitä jostakin.

Urpilainen on, kiinnostavasti sinänsä, sanoillaan samoilla linjoilla kuin suurimpien oppositiopuolueiden johtajat Jussi Halla-aho (ps.) ja Petteri Orpo (kok.).

Urpilaisen varoituksen sanojen taustalla ovat varmasti hänen kokemuksensa valtiovarainministerinä Kataisen hallituksessa. Tuolloin Kreikan velkakriisi räjähti EU:n syliin ja Suomi oli jo lamaputkessa.

Kreikan kriisi oli kova koettelemus ensimmäistä ja ainoata ministerin pestiään hoitaneelle Urpilaiselle. Hän neuvotteli Suomen Kreikalle antamille lainoille vakuudet, joiden arvosta oltiin monta mieltä.

Kreikan tukeminen oli silloin Timo Soinin johtamille perussuomalaisille taivaan lahja. Puolue sai ensimmäisen jytkynsä vuoden 2011 eduskuntavaaleissa.

Varoittelussa on tuskin enää kysymys Urpilaisen ja hänet vuonna 2014 puheenjohtajavaalissa niukasti päihittäneen Rinteen huonoista väleistä. Näin olisi voinut hyvinkin olla vähän aiemmin.

Urpilaisen ja Rinteen välinen jännite laukesi, kun Rinne nosti Urpilaisen komissaariehdokkaaksi hallituksen muodostamisen yhteydessä.

Sitä ennen kaksikon välit olivat kuin viulunkieli. Vuonna 2015 valtiovarainministeri Rinne möläytti avoinna olleeseen mikrofoniin slovakkikollegalleen, että Urpilainen oli aloittanut puheenjohtajakampanjansa.

Lisäksi Rinne myöhemmin pyysi Urpilaista olemaan asettumatta ehdolle eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi ja torppasi hänen pääsynsä pankkivaltuustoon.

Vielä keväällä Rinne sanoi, että SDP:llä voisi olla kaksikin ehdokasta – Urpilainen ja Eero Heinäluoma. Se oli outoa ääneen ajattelua. Vasta vähän myöhemmin Rinne kakaisi ulos, että on naiskomissaarin aika.

Puolueiden kärkihahmojen henkilökohtaisilla suhteilla on politiikassa yllättävänkin suuri merkitys.

Esimerkiksi SDP:tä kalvoi, ja pitkään, Paavo Lipposen ja Erkki Tuomiojan välinen jännite. Sitä ennen Kalevi Sorsan ja Mauno Koiviston välit olivat kauan samanlaiset.

Kun Urpilainen lähtee nyt Brysseliin, Rinteen ei tarvitse pelätä haastetta ainakaan hänen suunnaltaan. En haluaisi uskoa, että komissaarivalinnan takana olisi ollut halua lähettää mahdollinen kilpailija kauas.

MAINOS

Kommentoi

Alleviivaisin tuosta otsakkeesta "Urpilainen lähtee" , se siinä on parasta ja se siitä .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähän astisista komissaareista Liikanen, Rehn, Katainen on suunta vain ylöspäin. Alaspäin ei voi enää mennä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jutan salkku on todellinen minisalkku. Että alaspäin mennään rymisten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo Kreikan vakuusasia mielellään pannaan Urpilaiselle viaksi. Joka kuitenkin katsoi television vaalilähetyksen ja muistaa niin tietää, että haastattelija kysyi Kataiselta, Kiviniemeltä ja Urpilaiselta Kreikalle myönnettävistä rahoista. Katainen ja Kiviniemi oikopäätä ilmoittivat, että Kreikan rahoituspakettiin osallistutaan (EHDOITTA). Urpilaiselle vastausvuoro tuli viimeisenä ja hän joutui myöntymään, että osallistutaan ( kysehän oli myös seuraavaan hallitukseen pääsystä) mutta nimen omaan Urpilainen sanoi, että annettavalle rahalle täytyy saada vakuudet. Eli hän piti siinä tiukinta linjaa. En ole todellakaan ole demari, kaikkea muuta, mutta jokin roti täytyy olla ihmisten syyttämisessäkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Urpilainen tosin puhui takuuksista - ilmeisesti hän sekoitti termit takuu ja vakuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis lopulta moniääninen SDP tai myös järjen äänen sisältävä SDP? Tässähän on kysymys siitä, että komissaariehdokas ei voi olla sidottu puoluepolitiikkaan tai ay-liikkeen saneluihin eikä tietenkään päivänpolitiikkaa ohjaaviin typeriin ideologioihin. Urpilainen puhui hyvin relistisesti Maaseudun Tulevaisuuden haastettelussa. Sen sijaan Rinne edustaa monessa mielessä ummehtunutta ay-poliittista suuntaa, jonka lähtökohta ei ole kansantalouden kokonaisuus. Kaikki osoittaa, että hallitus on valmis lisäämään menoja synkeistä näkymistä huolimatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Urpilainen komissaariehdokkaana vain ja ainoastaan ns. lohdutuspalkintona, mikä sekin on venyvä käsite. Heinäluoma olisi todellisuudessa ansainnut sen näytöillään huomattavan äänimääränkin perusteella. Rinteellä oli kuitenkin oma asema pääosaa näyttelemässä. Jotta uskottavuus saisi jalansijaa, oli hehkutettava "Naisten vuoroa vihdoin ja viimein" systeemillä tehostettuna. Siinä Urpilainen onkin antanut työnäyttöä uurastamalla itsensä kehumisessa. Tältä asiat ovat näyttäneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitkä don Eeron todelliset näytöt ovat? AY-politiikkako?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on nettovelattomin teollisuusmaa, joten olisi parempi velkaantua muiden tahdissa.

Joka tapauksessa työttömyys pitää poistaa millä tahansa eettisesti kestävällä keinolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko kyseessä suomalaisten rahojen jakomatka muille maille vai ollaanko tuomassa lisää työvoimaa työvoimapulaan ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskon haluun lähettää kilpailija pois. Mutta, kilpailija ja talousasiat. Oudoksuttava yhdistelmä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Velka, varsinkin valtion velka, on joko veli tai velipuoli. Kukaan ei ihan varmasti voi sanoa onko se hyvä vai huono, vaikka kuinka esiintyisi varmana asian suhteen. En näkisi velkaa itsessään kovinkaan suurena ongelmana varsinkaan nyt, kun keskuspankkikin pyrkii selvästi elvyttämään pitämällä korot jopa pakkasen puolella. Enempi pitäisi vaan keskittyä tekemään asioita yhä paremmin. Paljon parjataan, että otetaan ns syömävelkaa eli sellaista rahaa, joka ei tuota esim investointina. Minun mielestä syömävelka ja investointivelka ovat ihan ok, koska edellisellä pidetään kaikki yhteiskunnan jäsenet mukana ja hengissä ja jälkimmäinen mahdollistaa talouden kasvun. Yritystuet saattavat olla, poislukien isot investoinnit,, sellainen kankkulankaivo, johon rahaa lapioimalla ei vättämättä tiedä mihin se loppujen lopuksi menee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:55
Limingan Niittomiehiltä rohkaiseva esitys salibandyn Divarissa sarjakärkeä vastaan, vaikka jatkoajalla tulikin kirpaiseva tappio
21:41
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
21:12
Stadion Snowcross keräsi 160 kuljettajaa ja ärhäköitä kelkkoja Raksilaan
21:07
Ronaldon käsittämätön maaliputki jatkuu aina vain – vain kaksi pelaajaa pystynyt samaan aiemmin, kaikkien aikojen ennätys enää yhden ottelun päässä
20:44
Henkilöauto suistui katolleen ojaan Kiimingintiellä – kukaan ei loukkaantunut
20:35
Puistonpenkit peittyvät veteen Helsingissä – MTV paikalla helsinkiläispariskunnan kodissa, jota tulvavesi lähenee
20:26
Voimakas tuuli on kaatanut puita ja katkonut sähköjä – vesi on noussut teille useissa paikoissa
189
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
74
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
72
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
59
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
32
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
29
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

252 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mikset ole osakkeen omistaja?

Olenhan minä salkunomistaja ja osingoilla on mukava elellä. Lue lisää...
wiisas neitsyt

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image