Kolumnit

Unkarin tili EU:lta yli kolme miljardia – ei ihme, että Orbán kepittää Suomea

Kalevan päätoimittaja Kyösti Karvonen.
Kolumnit 4.8.2019 9:00
Kyösti Karvonen

Pohjoismaat ovat yleensä vuodesta toiseen kärkisijoilla kaikissa selvityksissä, joissa mitataan tasa-arvoa, onnellisuutta, sananvapautta ja milloin mitäkin. Suomessa vaan kun ei uskota, kun ollaan ykkösiä ja vaivutaan murheen alhoon pienimmästäkin pudotuksesta.

Tänä kesänä Pohjoismaista Suomi ja Ruotsi ovat kuitenkin saaneet kaksi kärkästä arvostelijaa, joiden mielestä nämä mallimaat eivät ole läheskään niin hyviä kuin väitetään, päinvastoin.

Kalevan päätoimittaja Kyösti Karvonen.

Nämä kaksi ovat tietysti Unkarin pääministeri Viktor Orbán ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump. Orbán on ottanut silmätikukseen EU:n puheenjohtajamaa Suomen ja Trump amerikkalaisen räppärin tutkintavankeuteen sulkeneen Ruotsin.

Ei ole yllätys, että demaripääministerien johtamien Suomen ja Ruotsin hyvinvointivaltiopintaa raaputtavat juuri Orbán ja Trump. He edustavat samaa poliitikkotyyppiä, jolle faktoilla ei näytä olevan niin suurta lukua ja jolle liberaalidemokratia ei näytä olevan ihanneyhteiskunta.

Sen sijaan yllätys on se, mistä asioista herrat ovat alkaneet lyödä mynttiä.

Orbánin mielestä Suomella ei olisi varaa huomautella Unkarin oikeusvaltioperiaatteista, kun Suomen omakin oikeusvaltio on rempallaan. Trump ei taas ymmärrä sitä, miksei Ruotsi päästänyt räppäri A$AP Rockya vapaaksi heti kun hän soitti pääministeri Stefan Löfvenille.

Jos kommentit tulisivat muilta kuin pääministeriltä ja presidentiltä, ne voisi jättää omaan arvoonsa periaatteella paljon puhetta maailmaan mahtuu. Kun ne ovat kuitenkin tulleet nimenomaan heiltä, sitä hälyttävämpiä ne ovat.

EU:n perusperiaatteet siihen liittyessään hyväksynyttä Unkaria huolettaa se, että Suomen kaudella rakennetaan ehdollisuutta noiden periaatteiden ja EU-varojen saannin välille.

Ajatuksen siitä, että jos ei noudata yhdessä hyväksyttyjä sääntöjä, ei saa rahaakaan, luulisi olevan itsestään selvä. Tätä mieltä on leijonanosa EU-maista, ei vain Suomi.

Koska unkarilaiset kannattavat EU-jäsenyyttä, onko Orbánin turvallisempaa nokitella pientä Suomea? Kun Unkarissa oli kansanäänestys EU-jäsenyydestä vuonna 2003, peräti 83,8 prosenttia osallistuneista äänesti kyllä.

EU-varojen merkitys käy ilmi kylmistä numeroista. Nettosaaja Unkari sai EU:lta vuonna 2017 yli neljä miljardia euroa ja maksoi EU-budjettiin 0,8 miljardia euroa. Erotus eli reilut 3,2 miljardia selittää, miksi Orbán hyökkää.

Orbánin pistely Suomessa näkemistään oikeusvaltiopuutteista on näennäisen nokkelaa. Suomessa ei kyllä ole perustuslakituomioistuinta, mutta niin ei ole monessa muussakaan vakiintuneessa demokratiassa. Perustuslakituomioistuin on sen sijaan esimerkiksi sellaisissa demokratian mallimaissa kuin Uzbekistanissa, Syyriassa – ja Unkarissa.

Suomi–Unkari-maaottelu on paljon vakavampi asia kuin Ruotsi–USA-maaottelu. Jälkimmäinen on silti saanut ensimmäistä paljon suuremmat mitat.

A$AP Rockyn, oikealta nimeltään Rakim Mayersin, vapauttamista vaatinut vetoomus keräsi reilusti yli puoli miljoonaa tukijaa.

Trumpin tukijan, räppäri Kanye Westin puoliso, viihdejulkkis Kim Kardashian soitti presidentin vävylle Jared Kushnerille, joka otti asian esille Trumpin kanssa. Sen jälkeen Trump puhui 20 minuuttia puhelimessa pääministeri Stefan Löfvenin kanssa.

Trumpin kanssa samalla linjalla oli jopa joukko kongressin mustia edustajia. Vähän aiemmin Trump kehotti kongressin useita mustia naisjäseniä "menemään takaisin mistä ovat tulleet".

Ruotsin vankilaolot ja räppärin kohtelu olivat oma lukunsa. Hänen tukijansa kuvasivat vankilaoloja epäinhimillisiksi, vaikka Suomessa on niistä aivan toinen kuva. Räppärille kuulemma annettiin pilaantunutta vettä ja pidettiin eristyksessä.

Käsittämättömintä on silti se, että presidentti viis välitti Yhdysvalloissa pyhästä periaatteesta, jonka mukaan kaikki ovat yhdenvertaisia lain edessä. Siihen ei kuulu, että rikoksesta epäilty vapautuisi presidentin yhdellä puhelinsoitolla pääministerin käskystä.

Jos Mayers saisi vankeustuomion, palaisiko hän Ruotsiin ja pyytäisikö Ruotsi luovuttamaan ja luovuttaisiko Yhdysvallat hänet?

Suomen ja Ruotsin koettelemukset eivät ole ehkä vielä ohi.

MAINOS

Kommentoi

Suomi ja Ruotsi ovat silmätikkuina sen vuoksi, koska Suomi ja Ruotsi ovat Euroopan sosialistisimmat maat. Sosialismi ja populismi eivät sovi mitenkään yhteen. Populismi on ideologia maksimaalisesta yksilönvapaudesta ja koskemattomuudesta hallinnon edessä. Sosialismi puolestaan on ideologia hallinnon maksimaalisesta kontrollista yksilöä vastaan. Nämä kaksi ääripäätä eivät tule koskaan sopimaan yhteen. Se on mahdottomuus.

Muu vapaa maailma ei voi ymmärtää sitä miksi meillä ei ole Suomessa riippumatonta perustuslakituomioistuinta kuten muilla sivistysvaltioilla. Meillä on ainoastaan poliittisen eliitin omasta porukasta kokoama "perustuslakivaliokunta" joka ei sisällä ainoatakaan riippumatonta tuomaria. Tämä yksistään takaa sen, että Suomi on takapajula ja vasemmiston luvattumaa. Täällä yksilöt eivät vapaudellaan juhli, mutta hallintokoneisto juhlii, sillä perustuslaki ei aseta hallinnolle mitään rajoja. Siellä ei ole ylärajaa sille kuinka paljon eliitti saa meitä verottaa ja kuinka monta sääntöä eliitti voi meidän arkeen asettaa.

Suomen oikeistolaisin puolue kokoomus on maailman mittakaavalla vasemmistolainen joka kannattaa henkeen ja vereen supersosialista EU:ta. EU on maailman suurin sosialistinen tulonsiirtokoneisto joka imee massiivisen määrän rahaa kansoilta ja jakaa rahat sitten niin, että sitä saa vain harvat ja valitut. Eliitti toki vetää omat välistä, sillä pidetäänhän rahoilla yllä maailman suurinta sääntö- ja virkamieskoneistoa.

Ne mittarit jotka mittaavat Suomen sitä ja tätä, niin ovat laidasta lukien huuhaata. Sillä ei ole mitään merkitystä, että olemme jonkun eliitin mittarin kärjessä. Se tarkoittaa vain sitä, että me emme koskaan vastusta eliittiä ja maksamme niille niin monta miljoonaa kuin eliitti milloinkin haluaa. Sillä pääsee joka mittarin kärkeen. Todellisuudessa me jokainen tiedämme mitä kädestä-suuhun arkea tämä on ja auta armias kun postiluukusta kilahtaa vaikkapas sähkölasku, niin sosialistit ovat lisänneet siihen puolet veroa, että jos rahaa oli, niin ei ole enää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perusputinismi kuuluu viestistäsi niin voimakkaasti, että on jopa syytä arvailla tekstin alkuperää tehtaan tuotokseksi? Tehtaan takaa muuten löytyy eliitti jos jostakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En kyllä havainnut tuossa "krypton" kommentissa pienintäkään viittausta Venäjään sati sitten Putiniin. Mistä ihmeestä näitä yhteyksiä Putiniin keksitään, mielikuvitusko se jo tekee temppujaan teille Eurostoliitto fanaatikoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luepas uudestaan. Ja yritä ymmärtää lukemasi.
"Muu vapaa maailma ei voi ymmärtää sitä miksi meillä ei ole Suomessa riippumatonta perustuslakituomioistuinta kuten muilla sivistysvaltioilla." Miten Pohjoismaat ….. ei vapaita, ei sivistysvaltioita? Näin esimerkkinä.
"Suomen oikeistolaisin puolue kokoomus on maailman mittakaavalla...."
Suomen eduskunnan istumajärjestys puhuu muuta. Ja kaveeraaminen ulkomaisten veljespuolueiden kanssa kertoo karua tarinaa. Perusputinistit haluavat laulaa kansallislauluna "suuri ja mahtava" yhdessä muun äärioikeiston kanssa. Näin esimerkkinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä ovat ne paljon puhutut ja vaaditut EU:n yhteiset "arvot" joita jäsenmaiden täytyy jopa taloudellisten sanktioiden uhalla noudattaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Unkari hoitanut esimerkilliseti EU asioita, kolmen miljardia plussalla vuodessa, samaa ei voi sanoa Suomen politikoista, jotka ovat ansioituneet enimmäkseen toisten tuhlailujen maksajina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos Kyösti Karvonen. Samansukuista järkevää tekstiä kirjoittaa Suomen entinen Unkarin suurlähettiläs Petri Tuomi-Nikula tänään hesarin mielipidekirjoituspalstalla. Kannattaa lukea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

vai rahasta. Hyvä Karvonen, money talks. Arvot ovat liian usein kiertoilmaus kerjäämiselle ja jonkun toisen kustannuksella elämiselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päätoimittajalla menee vellit ja jauhot sekaisin. Perustuslakituomioistuin asiassa otetaan esille omasta mielestä kakkosluokan maita vertailuun, mutta ohitetaan ykkösluokan maat, joissa on perustuslakituomioistuin. Kyllähän sote-sekoilu todisti tämän puutteen. Mielenkiintoista on itserakkaan ja itsekeskeisen median omhyväisyys. Toinen kylläkin pienempi oikeusvaltio-puutteemme on sisäsiittoinen ja kuppikunta, julkisensanan neuvosto. Muutakin puutetta löytyy, mutta emmehän me mitään myönnä. Niin hyviä olemme omasta mielestämme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän tuo Trumpin sirkus ollut ihan vain ääntenkalastelua mustalta väestöltä. Älykkäänä ja viekkaana heppuna tiesi, että hänellä on vain voitettavaa, kun muka vähän soitteli ja twiittasi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trump'in maailmassa demokratia ja oikeusvaltioperiaatteet ovat sitä mitä iso-D kulloinkin niillä käsitteillä ymmärtää. Suomessa ainakin tähän asti on suurinpiirtein molemmat käsitteet määritelty yksiselitteisesti. Trump'in aikaa on jäljellä noin puolitoista vuotta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trump tullaan valitsemaan heittämällä toisella kaudelle. Suomalainen media häviää taas kerran yhdet vaalit ja itku jatkuu vielä vuosia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU:n päätös valita IMF:n pääjohtajaehdokkaaksi selkeästi sääntöjenvastainen kandidaatti sataa Unkarin ja Puolan laariin. Mitä onkaan seurannut niille EU-maille joilla on sääntöjenvastainen alijäämä budjetissa? Sakkoja, sakkoja, isoja sakkoja? Suomen kaltaisella pienellä maksumiehellä ei ole mitään merkitystä niin kauan kuin Saksa jaksaa maksaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:39
Ruukissa syntyi sunnuntai-iltana kaksipäinen sonnivasikka – Tilan isäntä: "1800 poi'itus­ta ta­ka­na, mut­ta tällaista en ole ennen nähnyt"
12:32
Vuoden Maaseutukasvoksi on valittu Kuhmon kaupunginjohtaja Tytti Määttä
12:30
Irakilaiskaksosten jutun oikeuskäsittely alkoi valokuvien vertaamisella – hovikäsittely tökkinyt kaksi vuotta
12:11
Hupisaarten purot saavat lisää taimenasukkaita syyskuun alussa
12:01
15 vuoden takainen ajatus muuttuu todeksi – Rukalle kohoaa 20 iglun kylä: "Valmista pitäisi tulla marraskuun aikana"
11:57
Satakunnan lennoston lentotoimintaharjoitus järjestetään syyskuussa Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa
11:21
Puita halaamalla voi saada hyödyllisiä mikrobeja – "Etsi mieluinen puu, ota hyvä halausote ja hengitä syvään"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image