Kolumnit

Ukrainan aseteollisuus on kriisin ydin

Kolumnit 12.9.2014 0:00
Tarkka Jukka

Presidentti Vladimir Putinista tuli hetkessä Venäjän kansallissankari. Krimin kaappaus hiveli korskeaa suurvenäläisyyttä eikä tuntunut maksavan mitään. Nyt rahaa tarvitaan kuitenkin äkkiä ja paljon. Presidentti joutuu ryöväämään sitä uskollisilta oligarkeiltaan ja kansallisista vararahastoista. Nämä tahot eivät luultavasti enää pidä Krimin valtausta hyvänä ideana.

Krimillä toteutettu operaatio oli tarkoitus toistaa Donbassissa, mutta kaikki menikin pieleen. Kapinallisten johtoon ilmaantui sekalainen joukko paikallisia kuumakalleja, satunnaisia pyssymiehiä ja mafiapomoja. Osa heistä ei ottanutkaan vastaan Putinin käskyjä, mutta Venäjän aseet kyllä kelpasivat.

Venäjän sekaantuminen Ukrainan sisällissotaan maksaa sotilaiden verta. Venäläiset eivät siedä poikiensa tapattamista pelkän kansallisylpeyden vuoksi. Viime maaliskuussa 74 prosenttia venäläisistä kannatti sotilasoperaatiota Ukrainassa. Nyt sen tuki on 41 prosenttia. Samaan aikaan sodankäynnin vastustus on noussut 13 prosentista 43 prosenttiin.

Lännen sanktiot purevat. Suurbisneksen rahoituksen päivittäinen pyöritys ei taidakaan olla ihan yksinkertaista. Isojen kaupunkien vauras keskiluokka ei luultavasti ilahdu kun länsimaisen elämän makeudesta nauttiminen käy yhä hankalammaksi ja kalliimmaksi.

Putin kukistaa Ukrainan, mutta menettää ukrainalaiset ja joutuu hautaamaan unelmansa Euraasialaisesta unionista. Krimillä hankittu kunnia voi vielä muuttua häpeäksi Ukrainassa.

Putinin hovissa kaikki ei ole hyvin. Ennuste on huono, eikä se lupaa hyvää meille ulkopuolisillekaan. Ansaan mennyt karhu on vaarallinen.Putinin toimien kauhistelu ja hämmästely on ehkä jättänyt varjoon koko ongelman ytimen. Neuvostoaikana nykyisen Ukrainan alueelle rakennettiin korkean teknologian aseteollisuuskeskus. Venäjä on siitä yhtä riippuvainen kuin oli Neuvostoliitto, mutta äkkiä se alkoikin liukua Kremlin ulottumattomiin.

Brittien arvovaltainen RUSI-ajatushautomo arvioi keväisessä raportissaan Ukrainan aseteollisuuden merkitystä Venäjälle. Järjestelmien ja komponenttien vienti ei ole järisyttävän suurta, mutta sen strateginen merkitys on lähes suunnaton. Kolmannes siitä on teknologiaa, joita Venäjä ei pysty hankkimaan muualta eikä kehittämään itse, ei ainakaan lähivuosina.

Venäjän jättimäiset, jopa kymmentä taistelukärkeä kantavat mannertenväliset SS-18-ohjukset suunniteltiin 1970-luvulla Ukrainan neuvostotasavallassa. Nykyisin Venäjän strategisen iskukyvyn järeimmän järjestelmän huollosta ja päivityksestä vastaa sen rakentajayritys itsenäisessä Ukrainassa, joka hamuaa kohti Euroopan unionia ja unelmoi Nato-jäsenyydestä.

Mannertenvälisten SS-25 ja SS-19-ohjusten ohjausjärjestelmät ovat ukrainalaisia. Yhdessä SS-18-ohjusten kanssa ne ovat yli puolet Venäjän strategisesta iskukyvystä. Ukraina valmistaa myös lentokoneiden ja helikoptereiden moottoreita, ilmataisteluohjuksia ja lentokoneiden hydraulijärjestelmiä. Venäjä on sitoutunut toimittamaan lähivuosina eri maihin 260 helikopteria, joissa on ukrainalaiset pää- tai apumoottorit. Lehtitietojen mukaan Ukrainan asetehtaiden toimitukset Venäjälle ovat jatkuneet separatistien kapinasta ja Kievin määräämästä vientikiellosta huolimatta. Ei olisi ihme jos elokuun massiivisen humanitaarisen rekkakaravaanin paluukuormassa olisi kulkenut Venäjän asevoimille korvaamatonta Ukrainassa rakennettua tai huollettua asekalustoa.

Putinin päätavoite on luultavasti ukrainalaisen strategisen aseteollisuuden kaappaus Venäjän hallintaan. Ylenmääräisen kansalliskiihkon lietsonta peittää tämän raadollisuuden armeliaalla sumuverholla. Venäjä on naamioinut samalla tavalla kaikki aikaisemmatkin uusimperialistiset operaationsa.Jos kriisi joskus loppuu jonkinlaiseen sopimukseen Donbassin itsehallinnosta, siinä on varmasti myös klausuuli, jolla Venäjä rajaa Ukrainaan jäävän aseteollisuuden sekä Kievin keskushallinnon että Donbassin paikallishallinnon ulottumattomiin.

Ukraina menetti Putinin sodassa Krimin, kuten Suomi Stalinin sodassa Karjalan. Mutta Ukraina menettää käytännössä myös Donbassin, vaikka Venäjä ei liitä sitä valtioalueeseensa. Putin kaappaa alueen aseteollisuuden ja uraani- ja kivihiilikaivosten tuotannon, ja se riittää. Muuten Krimillä ja Donbassissa asuu ankeus ja kurjuus kuten Neuvosto-Karjalassa.

Aikaa varmasti kuluu ennen juonen paljastumista. Putinin monikantaneuvottelun peruskaava on askel eteen, kaksi taakse ja sama uudestaan. Aikaa kuluu, uutisotsikoita syntyy, ja Putinin juoni kypsyy hiljalleen kohti täyttymystään. Putin peittää aikeensa orwellilaiseen propagandaan. Musta on valkoista, ja sitä ei tarvitse todistaa. Tyyli on sama kuin neuvostoradion sodan aikaisessa Suomi-propagandassa. Lähetykset olivat silkkaa tyhmyyden komiikkaa ja niiden uutisankkuri sai lempinimen Moskovan Tiltu.

Putinin väki ei ole oppinut alkeitakaan siitä, minkä osoitti jo Moskovan Tiltun typerehtiminen 1940–1944. Kun propagandan älyttömyys ylittää kohtuuden, se herättää vain pilkkaa ja myötähäpeää. Nykyisen Venäjän tiltut aiheuttavat sen, että kukaan ei enää usko yhtäkään Moskovasta tulevaa uutista tai kommenttia, ei vaikka joku niistä sattuisi olemaan tosi ja järkevä.

Kirjoittaja on valtiotieteen tohtori, joka toimii vapaana tutkijana ja kolumnistina.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Jos nykytason pakotteet (jotka lähinnä estävät putin-leirin oligarkkien vaimoja shoppailemasta Nizzassa) aiheuttavat pääomapaon, voi kysyä mitä tehokas pakotepolitiikka saisi aikaan. Putinin pysäyttäminen energiamarkkinoiden avulla tekisi Eurooppaan kalliin ja viluisen talven, mutta saisi Venäjän kaupunkien keskiluokan kyllästymään isänmaalliseen uhoon. Pysyisikö Putin silloin vallankahvassa pelkästään Buranovon mummojen äänillä maaseudulta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä opimme tästä, vai opimmeko mitään.Herrat senkun porskuttaa . Tavallinen kansa kapinoi.Parhaat päsevät sotaan ja menettävät henkensä.NS rajoitettua teurastusta sanon minä.Yhteiskunta voi huonosti.Toivottavasti pysymme vain tässä.Minunkin tuttavapiiriini kuuluu maailman kansalaisa, saman suuntaisesti ovat selostelleet.Kaivannaistoimintaa, siitä taistelevat ne jotka sen omistavat .Omat sotajoukot puollustavat.Yksi ylimääräinen ratas pelissä, tuskin politiikon ääni paljon kuuluu.Toden näköistä on ,kun tämä hulibali jatkuu ,vielä vähemmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottahan tuo kaikki on. Koko jupakka juontaa juurensa Hrustsevin anteliaisuudesta. Meni luovuttamaan Ukrainan pois. Jos Venäjän puolustusteolliuudesta suuri osa sijaitsee Ukrainassa, on täyttä hulluutta kuvitella, että siitä luovuttaisiin vapaaehtoisesti ja annettaisiin perivihollisen käsiin samalla ihan kaikki. Putin ei ole hullu, vaan erittäin tarkka strategi, jonka konstit vain näyttävät vanhanaikaisilta ja luihuilta kun on totuttu lännen sliipattujen veijareiden tekopyhiin lupauksiin. Hän sentään ajaa oman maansa etua toisin kuin monet meikäläiset johtajat ja poliitikot, jotka polvet ruvella kumartelevat lännen rahapiirejä, jotka valloittavat maailmaa niin ovelasti, ettei sitä tyhmempi heti edes huomaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paras analyysi jonka olen lukenut Ukrainen tilanteesta.Onhan tuon kirjoittanutkin tutkija jonka nimikin on TARKKA.
Itä-Ukrainassa on myös aika huomattavat malmivarannot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rehellisesti kysyttynä, mikä estää Venäjää sijoittamasta uudelleen vaikka kaikki Ukrainassa olevat sotatuotteiden tehtaat ostamalla tehtaat Ukrainalta? Olisi säätytty nyt jo yli 3000:lta kuolleelta ja vuosikymmeniä kestäneeltä vihanpidolta Ukrainaa kohtaan. Niinhän tehtiin toisen maailmansodan aiikana. Samoin aikoinaan suunniteltiin Lada-autotehtaan sijoittamista keskelle valtiota erään Siperian joen keskivaiheille, jotta kuljetuskustannukset olisi minimoitu koko valtakunnan alueella. Putinin puolelta ajateltuna kyseessä on puhtaasti arvovalinta: Joko rahat olisi käytetty väestön hyvinvoinnin edistämiiseen tai niin kuin nyt valtettavasti näyttää käyneen ulkopoliittiseen pulllisteluun. Ulkopoliitiikka ei ole sisäpolitiikan jatke, jolla vain ajetaan koko Venäjä taloudelliseen, sotilaalliseen ja poliittiseen eristykseen. Se tulee kalliiksi ja Venäjältä loppuvat rahat ensin, kun kansantalous on vain kymmesosa koko EU:n kansantaloudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulin samaan tulokseen jo Heinäkuussa. Vaikken olekaan valtiotieteiden tohtori, vaan vain ahkera twiittaaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosi hyvä että Jukka Tarkka muistuttaa näistä Ukrainan ongelman teollis-strategisista tekijöistä. Ne eivät ole koskaan olleet mitään salaisuuksia, mistä huolimatta ne on unohdettu. Kun Krimin "valvonta" oli strategista maantiedettä, nämä teolliset jutut ovat vastaavan painavia tekijöitä. Nimenomaan niiden vuoksi osapuolten - Venäjän, USA:n, EU:n ja Ukrainan - olisi tullut istua neuvottelupöytään ja pysyä siinä kunnes "paavi," eli ratkaisu, on löydetty. Sopasta kun voi kehittyä tosi suuri ja pitkä-aikainen. Ukrainan, ongelman seurausten rahoittaminen on painava juttu.

Nyt ollaan tilanteessa, jossa osapuolet saavat maksaa enemmän ja enemmän, kun varaa on vähemmän ja vähemmän. Jotakin on käsittämättömän pahasti pielessä koko jutussa, kuten onnettomissa mobilisaatioissa ennen ensimmäistä maailmansotaa aika täsmälleen sata vuotta sitten. Tuolloin Eurooppa menetti "asemansa" muualla maailmassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytynee muistuttaa, että aina 90-luvulta lähtien Venäjän johtajat ovat varoitelleet Naton laajentumisesta. Viime vuosina he ovat tehneet selväksi, että eivät katsoisi sivusta, jos strategisesti tärkeä naapurimaa Ukraina muuttuisi lännen linnakkeeksi.Vuonna 2008 Nato julisti juhlallisesti, että Ukraina ja Georgia "tulevat olemaan Naton jäseniä" jossain vaiheessa. Samana vuonna EU käynnisti ohjelmansa Ukrainan talouden integroimiseksi EU:n talouteen. Venäjän johto näkee EU:n toimet vain keppihevosena Naton laajentumiselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähän haluaisin lisätä vielä yhden kysymyksen.
Miksi Venäläiset ovat kiinnostuneet juuri nyt Ukrainan tietotaidosta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerrankin kolumni, josta saa myös tietoa. Kommentit tarkentavat.
Miksi ei suomalainemn media ole ollut kiinnostunut näistä aseteollisuusasioista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ukrainan aseteollisuus sodan perustana on erinomaisen looginen teoria vaikkakin matkassa on pari pientä mutkaa. Donbassin alueella ei ole mitään erityisen merkittävää aseteollisuutta. Lähin merkittävä sellainen sijaitsee Zaporizhiassa, Dneprin varrella, jossa valmistetaan helikoptereiden moottoreita, joita ilman Venäjän on vaikea tulla toimeen. Dnepropetrovskissa, edelleen Dneprin varrella, sijaitsee ballististen ohjusten suunnittelukeskus. SS-18 ja SS-25 ohjusten ohjausjärjestelmät ja itse ohjukset valmistetaan Harkovassa. Kaikkiin näihin on matkaa parisen sataa kilometriä lähimmästä venäläisterroristien hallitsemasta alueesta. Paljon pitäisi sotia ja monta ruumislaatikkoa lähettää kotiin ennen kuin nämä kohteet voitaisiin saavuttaa. Ei toki mahdotonta, mutta edellyttäisi aivan eri kokoluokan sotatoimia.

Taloudellisesti asiaa tarkastellen Donbassin alue ja Krim voitaisiin vallan hyvin ojentaa Venäjälle ja vielä kiitellä kun ottavat vastaan. Molemmat ovat aina olleet erittäin rankasti subventoituja alueita ja monenlaisen harmin ja vaivan lähteitä. Krim näyttää jo pysyvästi menetetyltä ja Ukrainan kannattaisikin ehkä alkaa keskittyä erilaisten sota- ja aluekorvausten kiristämiseen kansainvälisillä foorumeilla sotilaallisten toimien sijasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ukrainan aseteollisuus on elintärkeää Venäjälle. Pääosa siitä sijaitsee kuitenkin separatistien hallitseman Donbassin ulkopuolella, muun muassa ohjusteollisuus, helikopterien moottorit, laivojen kaasuturbiinit. Saattaa olla, että Putinin alkuperäinen tavoite oli Novorossia, johon kuuluisi Ukrainan etäosa helikopterimoottoreineen ja laivanrakennusteollisuksineen. Nyt ehkä Novorossiasta luovutta - tai sitten ei. Aika näyttää, kuinka pitkälle Venäjä ja Putin menevät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sodalle pitää aina yrittää hakemalla hakea rationaalinen selitys. Yksilötasolla ajateltuna väkivaltaiseen käyttäytymiseen taipuvaiset myös haluavat perustella tekojaan rationaalisesti, vaikka suurin syy on heidän omaksumassaan toimintatavassa. Hitlerin toimintaakin pystyi perustelemaan ratioaalisesti ja arvonihilistisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ukrainan kriisin ydin on Yhdysvallat, jonka toimesta Ukrainaa johtaa rosvojoukko, joka aloitti sotatoimet Itä-Ukrainan kansaa vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin, nimim. "Usa lietsoo sotaa". Usa ensin valtasi Krimin ja pakotti sen osaksi Venäjää. Siitten Usa vei väkisin venäläiset sotajoukot Itä-Ukrainaan ja pisti ne terroritoimiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tässä USA ole syyssä. Syy löytyy lähempää ja nimi alkaa P:llä. Hän menee kuinka pitkälle vain. Oma kansa ei vaikuta mitään. Ei vaikuta äitienkään "kapina". Muutama tuhat kuollutta omista haudataan salaa.

Niin "mukava" ja "rehellinen" mies omallek kansalleenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

266 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko menee ruokaan

En laske mut paljon. Tänään tilaasin kun laiskotutti kotiinkuljetuksella 70 euron eestä valmista ruokaa:) Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image