Kolumnit

Työvuorosta sossun luukulle

Kolumnit 3.2.2020 20:01
Risto Kalliorinne

Viime viikolla Yle tarttui tärkeään teemaan eli työssäkäyvien köyhyyteen. Uutinen ravisteli monen käsityksiä työelämästä, sillä perinteisesti on totuttu ajattelemaan, että työllä tullaan toimeen ja palkkatyö mahdollistaa elämän ilman sosiaalitukia. Näin ei kuitenkaan ole, sillä Suomessa on noin 200 000 työntekijää, jotka eivät tule palkallaan toimeen.

Palvelualojen ammattiliiton PAMin keväällä julkaiseman Töissä mutta köyhä -tutkimuksen mukaan Suomessa maksettiin vuonna 2017 noin 500 miljoonan euron edestä sellaisia tukia, jotka voidaan tulkita pienten palkkatulojen kompensaatioksi. Näin paikataan pieniä palkkoja ja vajaita työviikkoja.

Tasapainottelu työn ja työttömyyden välillä on tutkimuksen mukaan räjähdysmäisessä kasvussa palvelualoilla. Vuonna 2011 palvelualojen työttömyyskassasta noin 20 prosenttia sai päivärahan soviteltuna, kun vuonna 2018 vastaava osuus oli noin 38 prosenttia.

Tämä osoittaa, että osa-aikatyön määrä on kaksinkertaistunut. Se on huolestuttavaa, sillä moni haluaisi tehdä enemmän työtä. Moni myös jumiutuu pienipalkkaisiin osa-aikatöihin. PAMin tutkimuksen mukaan majoitus- ja ravitsemisalalla työskentelevät osa-aikaiset olivat työskennelleet 63 prosenttia työurastaan osa-aikaisina eli kyseessä ei ole mikään työuran välivaihe. Osa-aikaisuus tuottaa myös pienituloisia eläkeläisiä eli toimeentulovaikeudet jatkuvat myös työuran jälkeen.

Ovatko yritykset sitten niin heikossa kunnossa, että parempaan ei vain ole mahdollisuutta? Näin ei ole, sillä alan yritykset tekevät ennätystuloksia ja liikevaihto kehittyy suotuisasti.

Nyt työehtosopimuksista neuvottelevat palvelualoista kiinteistöala sekä kaupan ala. Kiinteistöalalla liikevaihto ja liiketulos ovat kehittyneet positiivisesti jo viiden vuoden ajan. Kaupan alan suurimmat toimijat SOK ja Kesko puolestaan tekivät vuonna 2018 noin 700 miljoonan euron tuloksen (Kesko 332 miljoonaa, S-ryhmä 355 miljoonaa), ja hyvä tuloskunto on jatkunut myös sen jälkeen.

Samaan aikaan, kun palvelualojen työntekijät rukoilevat vuokrarahoja perheelleen sosiaaliluukulta, tekevät alan yritykset kovaa tulosta ja niiden johtajat palkitaan miljoonatienesteillä. SOK:n ja Keskon toimitusjohtajien vuosiansiot olivat vuonna 2018 yli kaksi miljoonaa euroa, ja varmasti tällöin on hankala samaistua tavallisen kaupan työntekijän arkeen, jossa palkka ei riitä edes minimitoimeentuloon.

Kokoaikaisen työn lisääminen on tärkeintä, jotta vähennetään työssäkäyvien köyhyyttä. Työvoimapulasta huolestuneiden yritysten kannattaisikin lopettaa valitusvirret ja tarjota lisää työtunteja osa-aikaisille työntekijöilleen.

Risto Kalliorinne on järjestöjohtaja Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:ssä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Minua on mietityttänyt se, että pystyykö esim. Prisma maksamaan pieniä palkkoja ja teettämään osa-aikatyötä siksi, että käyttää virolaista työvoimaa. Jos henkilö käy Virosta käsin työssä pääkaupunkiseudun Prismassa, niin hänellehän varmasti hyvin sopii se, että on osa-aika työ ja Viron halvempien elinkustannusten vuoksi myös pärjää pienemmällä palkalla. Tuo on tullut mieleen siksi, että lähes aina ellei viimeaikoina aina ole Prisman kassana ole ollut henkilö, jonka puhe paljastaa virolaislähtöiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosi ihana kirjoitus. Siinä on sydäntä. Porvarit ja kansainväliset markkinat ovat meidän suomalaisten turma. Kyllä kaikki yritystoiminta pitää sosialisoida. Joka firmaan punaisen kirjan kantaja. Sen pitää olla yksinhuoltaja nainen. Vain siten firma menestyy ja sitten kaikille sama palkka. Kaksi työpäivää viikossa on mun vaatimus. Naapurin Pete on samaa mieltä. Tästä ei sitten tingitä. Nyt baariin. Ukkoja kattoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Unohtuiko yli kaksi miljardia asumistukia PAM:n laskelmista? Tuki on tuki ja pois muilta veronmaksajilta olipa tuen nimi mikä tahansa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perustoimeentulotuki siirtyi Kelaan 1.1.2017, siis enään ei käydä sosiaalitoimen luukulla. Harkinnan varaista toimeentulotukea voi hakea sosiaalitoimistosta sen jälkeen kun on saanut päätöksen Kelasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kannata tarttua pikkuasioihin. Monet joutuvat juoksemaan sekä kelassa että kunnan sosiaalitoimen luukulla; siinä se yhden luukun uudistus.
JOllakin taholla - eduskunnalla? - pitäisi olla näkemystä, ettei anneta syntyä tällaisia yksilöille ja koko yhteiskunnalle huonoja tilanteita. Työllään jokaisen pitäisi tulla toimeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kirjoitus. Eipä tartte ihmetellä, miksi Suomeen ei synny enää vauvoja niin paljon kuin muutama vuosi sitten. Osa-aikaisuus, määräaikaisuus, nollatuntisopimukset ja mahdottomat työajat lasten kannalta vain siksi, että saisimme käydä iltayöstä kaupassa, jos sattuu huvittamaan.
Osa-aikaista vuorotyötä tekeville on vain ihan muutama päiväkoti Oulussa, kun yksityiset päiväkodit eivät ota vuorolapsia (koska niille kalliimpaa). Jos pitää mennä Kelan sossuun jo yksin asuvana, miten siinä uskallat perustaa perheen. Eikö hälytyskellot jo soi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Ai niin se onnistu nimittäen vetkuttaa niin että asia vanheni ja maksu osoitettiin viattomille veronmaksajille

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kirjoitus. Jos työttömiksi laskettaisiin kaikki sellaisetkin jotka joutuvat hakemaan palkkansa lisäksi sosiaaliturvaa, Suomen todelliset kammottavat työttömyysluvut tulisivat julki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Raivostuttaa lukea tuollaista tekstiä, missä rivien välistä lyödään työttömiä kylmästi naamaan ja kovaa.

Parhaimpien ja näkyvimpien yritysten voitto ei todellakaan ole syy epäoikeudenmukaisille palkankorotuksille. Ensin pitäisi saada työtä työttömille ennen kuin hyväosaiset ryhtyvät ahnehtimaan itselleen lisää. Eikä yrityksiä voi siihen pakottaa, vaan yritystoiminnan pitää olla kannattavaa. Nyt se ei sitä ole kuin muutamalle harvalle firmalle, muut toimivat kannattavuuden rajoilla tai rajan alla.

Ymmärrä, että vauraus tulee työnteosta eikä lakkoilusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kommentti. Vain osa yrityksistä tekee huipputuloksia. Määräaikaisesti isoin osa tämän alan yrityksistä on tilanteessa, että kannattavuus on niin ja näin. Esim. Kausivaihtelu on isoa. Riston kirjoitus on toki taitava, mutta faktoja poimittu vähän tarkoitushakuisesti ja mutkia vedetty suoriksi. Asiasta sinänsä olen samaa mieltä. Kokopäivätyön palkalla pitäisi tulla toimeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ihminen ei tule toimeen kokopäivätyön palkalla, ei syynä ole palkan pienuus vaan elinkustannusten suuruus. Elinkustannusten kasvu taas seuraa suoraan palkkojen korotuksista. Eli lakkoilu ja palkankorotukset vain kiihdyttävät oravanpyörää parantamatta mitään, mutta heikentävät avoimen sektorin mahdollisuuksia pärjätä Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun väität että palkankorotukset aiheuttavat pienituloisuutta. Helposti pystyy näkemään todellisen pienituloisuuteen johtavan syyn kun katsoo muutakin kanavaa kuin mainostelevisioita ja tvitteriä. Kaikki suurten yritysten miljoonapalkoilla loisivat johtajat julistavat suureen ääneen ihmisten laiskuutta ja pienituloisten ahneutta kun ne kehtaavat pyytää elämiseen riittävää palkkaa. Jos joku ihminen tienaa miljoonan tai yli alkaa hän heti syyttää pienituloista ahneeksi ja laiskaksi. Todennäköisesti on itse kuitenkin hommannut asemansa hyväveliverkoston tai keinottelun avulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palkankorotukset aiheuttavat tulottomuutta, joka on paljon pahempaa kuin pienituloisuus.

Minulle on ihan sama mitä muutama suurituloinen väittää, koska he eivät kuulu elinpiiriini, mutta minä välitän siitä, että te "pienituloiset" haukutte minua laiskaksi, kun en yritykistä huolimatta saa työtä. Siksi en voi enää olla tekemisissä eliitin eli työläisten kanssa, vaan minun pitää eristyä yhteiskunnasta, kun en kestä sitä jatkuvaa halveksuntaa.

Minulle te kuulutte ihan samaan kategoriaan kuin johtajat, porvareita kaikki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tärkeitä tietoja vakavasta asiasta. Kokoaikaista työtä täytyy saada lisää ja palkan pitää olla tehdystä työstä sellainen, että sillä voi elää. Nuorilla ihmisillä perheen perustaminenkin on paljon epävarmempaa, mikäli työn saantiin ja palkka-asioihin liittyvät asiat eivät ole kunnossa.

Kiitokset kolumnistasi Risto Kalliorinne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö höpö. Suomessa jokainen voi pärjätä minimipalkalla. Täytyy vain olla tarkka kuluistaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa ei laissa ole yleistä minimipalkkaa, joka olisi kaikille töille absoluuttinen minimipalkka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No minimipalkka kyllä on, se on jotain kahdeksan euron paikkeilla/tunti, mutta mitään minimituntimäärää ei ole määritelty, eli kuukauden palkka voi olla ihan yhtä hyvin se 8€, 32€, 600€ tai se tasan 0€

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

1.4.
Oulun kaupunki myy Hietasaaren huvilat huutokaupalla – viiden myynnissä olevan huvilan kunto vaihtelee täysin remontoidusta romahdusvaarassa olevaan Tilaajille
1.4.
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
1.4.
Uefa siirsi kaikki kesäkuun jalkapallomaaottelut – tanskalaistiedon mukaan naisten EM-kisat lykätty vuodella
1.4.
Oululainen Tinja-Riikka Korpela on päässyt Evertonin maalivahtina aistimaan englantilaisten intohimoa jalkapalloa kohtaan: "Se on henki ja elämä" Tilaajille
1.4.
Toukokuun tornien taisto peruttiin koronavirusepidemian vuoksi
1.4.
Vientikiellot iskevät omaan nilkkaan viennistä riippuvissa maissa – "Rajoituksia voi jäädä päälle, kun kriisi on ohi"
1.4.
Korona työllistää myös tulkkeja, kun hallituksen tiedotustilaisuudet tulkataan suorana viittomakielle – intensiivinen simultaanitulkkaus vaatii kokemusta: "Työ on kuormittavaa ja tilaisuudet sisältävät tärkeitä asioita" Tilaajille

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aamulla huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Savon maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

277 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image