Kolumnit

Työttömyys ei rankaisemalla vähene

Kolumnit 3.1.2018 10:00
Hanna Sarkkinen

Eduskunnasta

Vuoden alussa astui voimaan niin sanottu työttömyysturvan aktiivimalli. Päätös ajettiin läpi eduskunnassa joulun alla hallituspuolueiden eli keskustan, kokoomuksen ja sinisten äänin.

Kyse on suomeksi sanottuna työttömyysturvan vajaan viiden prosentin leikkauksesta. Jos työtön ei onnistu kolmen kuukauden aikana saamaan silpputyötä tai pääsemään aktivointitoimien piiriin, päiväraha pienenee. Työttömiä siis rangaistaan työttömyydestä – melko orwellilaista, sanoisin.

Työttömyysturvaa leikataan, vaikka työtön hakisi aktiivisesti töitä ja tekisi hyödyllisiä vapaaehtoistöitä. Kyse ei siis ole aktiivimallista, vaan puhdasoppisesta työttömien kyykyttämisestä.

Malli on alueellisesti eriarvoistava. Erityisen hankala aktiivimalli on syrjäseutujen työttömille, joille ei välttämättä ole tarjolla juurikaan työvoimapalveluita tai keikkatyömahdollisuuksia.

Ongelma on myös se, että malli luo valtavasti uutta byrokratiaa, kun te-toimistojen täytyy tarkastaa ihmisten aktiivisuutta kolmen kuukauden välein. Säästöjä lailla tuskin syntyy, sillä lisääntyvä byrokratia maksaa ja entistä useampi työtön joutuu toimeentulotuen varaan.

Työttömyyden vähentämiseksi ja työmarkkinoiden kohtaanto-ongelman ratkaisemiseksi täytyy tehdä todellisia toimia, eikä kyykyttää ja rangaista työttömiä. Väliaikais- ja silpputyön vastaanottamisen kannusteita tulisi lisätä korottamalla työmarkkinatuen suojaosaa ja säätämällä myös toimeentulotukeen suojaosa, ettei pieni työtulo heti leikkaisi etuuksia.

Käyttöön tulisi viipymättä ottaa ajantasainen tulorekisteri, jotta sosiaaliturvan ja työtulojen yhteensovittaminen olisi saumatonta ja jottei lyhytaikaisen työn vastaanottaminen hankaloittaisi toimeentuloa.

Aikuisten työvoimapoliittisen koulutuksen määrää tulisi lisätä ja omaehtoista koulutusta helpottaa entisestään, jotta työtön voisi kouluttautua työvoimapulasta kärsiville aloille. Palkkatukimäärärahoja tulisi lisätä, jotta pitkäaikaistyöttömien työllistäminen helpottuisi. Yritystukia tulisi kohdentaa siten, että Suomeen syntyisi uusia työpaikkoja myös jatkossa.

Joidenkin työttömien kohdalla sosiaalisten ja terveydellisten ongelmien ratkaiseminen on ennakkoehto työllistymiselle, joten toimivat sosiaali- ja terveyspalvelut ovat tärkeitä myös työllisyyden kannalta.

Valtaosa työttömistä ei ole työttömiä omasta halustaan, vaan olosuhteiden pakosta. Eikä työttömyysturva ole niin antelias, että sen turvin olisi leppoista elellä. Työttömät haluavat työllistyä, mutta sen esteenä on työpaikkojen puute sekä puutteellinen, vääränlainen tai vanhentunut koulutus ja joskus myös työkyvyn alenema tai työkyvyttömyys. Nämä ongelmat eivät työttömiä kyykyttämällä ratkea.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton kansanedustaja Oulusta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (72)

Aika halventavaa puhua silpputyöstä. Tämmöisen propagandan levittäminen on täysin vastuutonta jopa vasemmistolaiselta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeaa asiaa, valitettavan totta. Nyt järki käteen poistettava tämä huuhaamalli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun on avoimia työpaikkoja, tekemällä tehtyjä työpaikkoja, niin sinne töitä tekemään jokainen työtä vailla oleva. Tällä tavoin työttömyys vähenee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt pitää ottaa käyttöön työpaikoilla tapahtuvaa koulutusta. Esimerkkinä Uudenkaupungin autotehdas. Ei tarvitse mennä kouluihin lorvimaan, vaan pääsee heti tositoimiin ja alkaa saamaan, alku palkkaa ja näin opetuskin on todella tehokasta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka pääpiirteissään olenkin samaa mieltä, niin yksi asia pistää silmään: tulorekisterin vaatiminen. Luulisi kansanedustajan olevan tietoinen, että kuvatun kaltainen tulorekisteri on tulossa käyttöönn ensi vuonna. Tämä on ollut tiedossa jo pidemmän aikaa ja omassa työssäkin olen siihen jo valmistautunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aktiivimallin mukaan työttömän pitää muuttaa työn perässä. Miten työttömällä on varaa muuttaa? Mistä saa kahden-kolmen kuukauden takuuvuokran uutta asuntoa varten? Entisen vuokra-asunnon takuuvuokran saa ulos vasta joskus. Muuttoauton maksaminen, kaikki muut kullut, miten ne voi maksaa?
Aktiivimallin mukaan työttömän pitää perustaa yritys. Miten, millä rahalla? Yrittäjän tulot ovat ensimmäisen vuoden aikana todella pienet, jos niitä edes on. Ei kaikista voi tulla yrittäjiä.

Entäpä jos kokeiltaisiin asiaa käytännössä. Eduskunnan kokoukset järjestettäisiin eri puolella Suomea, kansanedustajan työtä saa tehdä vain 18 tuntia kuukaudessa ettei tuleva eläke vaarannu ja matkakuluja ei makseta. Kansanedustajan tulee itse hankkia majoitus ja maksaa se, maksaa matkakulut sekä eväät sekä muut työn tekemisestä aiheutuvat kulut sekä kirjata työtunnit ja ilmoittaa ne TE-toimistoon TE-toimiston lomakkeella. Mikäli TE-toimisto ilmoittaa, että hänelle on sopivampaa työtä tai kurssi jossain muualla, sinne on mentävä. Lisäksi TE-toimisto ottaa kansanaedustajaan yhteyttä säännöllisesti ja tivaa, että miksi arvoisa kansanedustaja ei ole hakenut Oikeita Töitä. Näin pääsee ikäänkuin työkokeilun kautta asiaan käsiksi. Vartiainen saa erikoisluvan pitää blogia kokeilusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja työllistäminen ei rankaisemalla lisäänny. Sarkkiselle ja muille vastaaville todelliseen työelämään ja yritystoimintaan koskaan osallistumattomille olisi hyödyllistä ymmärtää yksinkertaiset lainalaisuudet yritysmaailmasta. Yrityksiä ei perusteta työllistämistä varten vaan tuottamaan tuloa omistajilleen. Suomessa suurelle osalle yrittäjistä nuo tulot tarkoittavat palkansaajan keskimääräistä kuukausiansioita tai vähän sen alle. Itse yritin 15 vuotta sitten yritystoimintaa todellisella syrjäseudulla. Työhaluisia työttömiä oli paljon ja töitäkin olisi riittänyt mutta vihervasemmiston kansoittamat tietyt valtion virastot löivät joka käänteessä kapuloita rattaisiin ja lopulta vielä estivät (laittomasti) kannattavan yritystoiminnan jatkamisen. Työntekijät kortistoon, investoinnit yrittäjän velkataakaksi ja kaikki oli taas kuin ennenkin sillä seudulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työttömyys ei myöskään vähene juttutupaan kirjoittamalla. Tänne kirjoittelu on pelkkää populismia, Sinulla on harvinainen mahdollisuus vaikuttaa asioihin ns. paikan päällä, Käytä sitä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työttömyys vähenee työmarkkinoita vapauttamalla. Tähän myös Vasemmisto on valmis, koska ajaa työttömien asiaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun pudotetaan vähimmäistoimeentuloakin, niin sieltä ei sitten työelämään enää koskaan noustakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä tarkoitat? Eikö juuri nälän tullessa ala viimeistään työ kuin työ kiinnostamaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se työ tekeminen nälkään auta. Ruoka auttaa. Tämmöset perusasiat olisi hyvä olla kaikilla tiedossa. Saat jakaa ja kertoa kavereilleski.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aktiivimalli on tarkoitettu aktiivisille työttömälle.
Jos ei ole työikäinen tai työkuntoinen, silloin tulee muut tuet/ratkaisut käyttöön.

Kyllä työnteko on hyväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aktiivimalli on luotu pelkästään työttömyyskorvausmenojen alentamista varten . Itse työttömien tilannetta ne eivät paranna millään tavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entäpä jos,veronkierron ja harmaan talouden poistoon käytettäisiin yhtä paljon aikaa ja voimavaroja,kuin aktiivimallien ja sote kusetusten suunnitteluun ja toteutukseen?.Seuraavaksi Juhana Torkkupeitto ruoskii työttömiä Senaatintorilla,musiikista vastaa soveltuvuuseläkeläisten kuoro (Lipponen,Holmlund,Karpela,Linden) esittämällä Dire Straits klassikon Money for nothing...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (72)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Jos eläkekatto tulee voimaan nyt, siis nyt. Se vaikuttaa ensimmäisenä tällä hetkellä 17-18v työuraansa aloittelevilla. I... Lue lisää...
öö ei...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.10.

Fingerpori

18.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image