Kolumnit

Työeläkkeet ovat sukupolvia yhdistävä – ei erottava – projekti

Kirjoittaja Janne Pelkonen on erityisasiantuntija Työeläkevakuuttajat Telassa. KUVA: Mika Pakarinen / Keksi Agency
Kolumnit 3.10.2019 12:00
Janne Pelkonen

Suomessa on käynnissä hidas, mutta perusteellinen väestöllinen vallankumous. Tilastokeskuksen syntyvyyslukujen perusteella muutosvauhti kiihtyy edelleen. Vuonna 2010 syntyi vielä noin 61 000 vauvaa, minkä jälkeen ikäluokkien koko on pienentynyt vuosittain. Viime vuonna syntyi enää noin 47 500 ja tänä vuonna jäätäneen jopa alle 45 000. Pohjaa ei ole ehkä vielä nähty.

Muutokset väestörakenteessa näkyvät pitkällä aikavälillä, mikä tekee ilmiöstä vaikean poliittisen päätöksenteon aikajänteen kannalta. Työeläkejärjestelmässä vaikutukset alkavat tuntua vuosisadan puolen välin tienoilla, kun tänä vuonna syntyvät pienet ikäluokat ovat kolmekymppisiä ja rahoittavat vanhusväestön eläkkeitä.

Tällä vauhdilla työeläkemaksuun kohdistuu 2050-luvulla korotuspaine, joka on suurempi kuin mitä aiemmin arvioitiin. Arvioita tekee Eläketurvakeskus, jonka pitkän aikavälin rahoituslaskelmia päivitetään säännöllisesti.

Viime aikaisen julkisen keskustelun perusteella voisi luulla, että sukupolvien intressit ovat eläkekysymyksissä täysin vastakkaiset. Näin ei todellisuudessa ole. Päinvastoin, työeläkkeet ovat sukupolvien yhteinen projekti, jonka kestoa ei mitata vuosissa tai edes vuosikymmenissä. Suomessa kaikki työtä tekevät ovat osallisena työeläkevakuutuksessa, ensin maksajana ja lopulta saajana.

Sukupolvisopimuksia on yhteiskunnan eri tasoilla, ja pyrkimys jatkuvuuteen leimaa oikeastaan koko ihmiskunnan toimintaa. Jokaisen pitäisi tunnistaa oma asemansa ja vaikutuksensa erilaisissa ikäpolvien välisissä ketjuissa. Vanhemmat sukupolvet tekivät töitä hyvinvointiyhteiskunnan eteen. Nuoret joutuvat suunnittelemaan elämää aiempaa epävarmemmassa ja ennustamattomammassa maailmassa.

Fakta on, että hyvinvointiyhteiskunta ja työeläkkeet ovat jatkossa yhä pienempien työssäkäyvien ikäluokkien harteilla. On entistä tärkeämpää huoltaa työeläkkeen kaltaisia yhteisiä instituutioita. Vanheneminen on kaikkien yhteinen kohtalo, ja siihen on järkevintä vastata jakamalla myös riskejä yhdessä.

Eläkekeskustelua käydään helposti kuplissa, joihin mahtuu vain yhden sukupolven näkökulma kerrallaan. Vastakkainasettelu on ymmärrettävä tunnereaktio, mutta on myös nykypolitiikalle ominaista, että omia joukkoja yhdistetään ja tiivistetään kärjistämällä ja erottamalla ”meidät” muista.

Eläkekeskustelussa on kaksi hyvin erilaista näkökulmaa: jotkut nuorisotoimijat haluavat leikata ja jotkut eläkeläistoimijat korottaa työeläkkeitä. Tarvitsemme tutkittua tietoa ja keskustelua, jotta kaikkien suomalaisten intressit saadaan huomioitua. Pitää kuunnella myös niitä, jotka eivät ole ylimpänä barrikadeilla.

Isoihin yhteiskunnallisiin kysymyksiin ei löydetä ratkaisuja agitoimalla oman porukan ydinkannattajia. Päinvastoin, eri elämänvaiheiden arjen ymmärtäminen vaatisi uteliaisuutta ja omien kuplien rikkomista. Vastakkainasettelua ei taas ole tiedon tuottaminen eläkkeitä koskevien politiikkavaihtoehtojen vaikutuksista väestöryhmiin.

Ensisijaisesti meidän tulisi pyrkiä vaikuttamaan väestökehitykseen sekä talouskasvun edellytyksiin ja työllisyyteen. Syntyvyys on asia, johon vaikuttaminen on pahamaineisen vaikeaa. Lapsiystävällisen kulttuurin vahvistamisen tulisi olla kaikkien suomalaisten asia.

”Yksi lapsi vähemmän” -periaate ilmastopolitiikan puolesta ei toimi Suomessa, koska lapsia ei juuri jäisi jäljelle. Työperäisen maahanmuuton houkuttelu Suomeen on jatkossa olennaista. Ajatuksia näihin tulee antamaan Väestöliiton uusi, alkuvuodesta 2020 julkaistava Väestöpoliittinen ohjelma, jonka valmistelussa Tela on mukana.

Vasta viime kädessä ratkaisuksi jää eläkejärjestelmän sopeuttaminen. Riskienjaosta eri ikäluokkien välillä pitää voida keskustella, mutta kauaskantoiset seuraukset on syytä huomioida. Eläkeläisen tilanne on haavoittuvin, koska hän ei voi enää vaikuttaa toimeentuloonsa. Toisaalta on myös huolehdittava, että eläkemaksun taso ei nouse nuorilla kohtuuttomaksi. Tulevia eläkkeitä heikentämällä tai merkittävällä eläkemaksujen nousulla voidaan riskeerata koko järjestelmän kannatusperusta.

Nykymenolla joudutaan etsimään erilaisten keinojen yhdistelmiä, jotta eläkkeiden rahoitus on kestävällä pohjalla. Mitään yhtä patenttiratkaisua ei ole olemassa. Keinoja kuitenkin on, tosin ei yhtään helppoa. Fakta on myös, että työeläkejärjestelmä ei ole välittömässä kriisissä.

Tietoon perustuvalla päätöksenteolla on hyvä rakentaa laajoja sosiaalipoliittisia uudistuksia, kunhan samalla vastuunkantajiakin löytyy. Poukkoilematon eläkepolitiikka on ollut maamme vahvuus. Pohjan sille ovat luoneet työmarkkinaosapuolten päätöksentekokyky sekä laaja yhteisymmärrys koko poliittisen päätöksenteon puolella. Kutistuvalla kansakunnalla ei ole varaa muuhun kuin yhtenäisyyteen isojen kysymysten kohdalla.

Kirjoittaja Janne Pelkonen on erityisasiantuntija Työeläkevakuuttajat Telassa.

MAINOS

Kommentoi

Ihmiset elävät nykyisin 80-90 vuotiaiksi joten heidän perillisensä ehtivät jopa eläkeikään?
Perintöjen ja tulevien eläkkeiden yhdistämisestä voitaisiin saada aikaan yli sukupolvien kestävä siirtymä.
Tietysti ylärajat pitäisi olla perinnölle, siirtymän kestolle( €/kk ?), eläketasolle ja oikeudenmukainen takuuhintajärjestelmä perintö omaisuudelle...
Tämä ajatus on lähtöisin niistä toteamuksista että kun tulevien eläkkeiden pienuutta hyvitellään muka tulevilla perinnöillä suurilta ikäluokilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä ns uutinen on täysin virheellinen ja puolueellinen koska todellisuudessa nyky nuorista
Eläkkeelle pääsee vain eliitti ja rikkaat naiset muut kun kuolevat ennen jatkuvasti nousevaa
Eläke ikää koska tilastollisesti miehet kuolevat 10 vuotta ennen naisia ja lisäksi köyhät kuolevat
Yli 10vuotta ennen rikkaita lisäksi pienempi syntyvyys ei oikeasti vaikuta työläisten määrään
Mitenkään ainakaan seuraavaan 40 vuoteen koska työttömiä on yli 600,000 menee kymmeniä
Vuosia ennen kuin laskennallisesti työssäkäyvien määrä alkaa laskea kun ei kaikille ole koskaan
Ollut töitä eikä ole myöskään tulevaisuudessa jossa tekoäly ja robotit tulevat viemään loputkin
Helpoista töistä joita vähemmän koulutetut tyhmät ihmiset tekevät joten syntyvyys ei tule vaikuttamaan
Mitenkään työllisten määrään ainoastaan työ ikäisten määrä vähenee mikä tarkoittaa pienempää
Työttömyyttä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työttömyys syntyy osaamattomuudesta - siis sellaisen työn, jolle on kysyntää. Todella osaavat ihmiset luovat itse työt sekä työpaikat.

Puhuit tyhmistä ihmisistä. En ehkä pidä ilmaisusta, mutta aina tulee olemaan tietty suhteellinen osuus ihmisiä, jotka eivät osaa juuri mitään. Toivotaan, että se on laskemaan päin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:02
"Minun pelkoni, kipuni ja toiveeni ohitettiin täysin", sanoo rovaniemeläinen Sanna – Osalle naisista synnytys on katkera kokemus, joka jättää mielen haavoille jopa vuosiksi Tilaajille
14:26
Kuninkaita kaatui shakkiturnauksessa Oulun pääkirjastossa – nopea shakkipeli kestää kymmenestä minuutista alle tuntiin
14:21
Auto törmäsi hitaassa vauhdissa rakennuksen seinään Tornion keskustassa, vahingot jäivät pieniksi
14:00
Pompeiji on yhä tutkijoiden aarreaitta, joka välittää tietoa modernista ja naisia arvostavasta yhteiskunnasta – Ria Berg löysi muinaisesta lyhdystä tekstiviestin menneisyydestä Tilaajille
13:47
Ilmatieteen laitos varoittaa: Ajokeli muuttuu iltapäivällä huonoksi Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – taivaalta tulee lunta ja räntää
12:57
Nuoria houkutellaan suomalais-ugrilaisten kielten pariin somessa – 22-vuotias udmurtti Anastasiya Ivanova laulaa Instagramissa omalla kielellään
12:56
Kaupunginojan pinnalta löytyi öljyä Raksilassa, pelastuslaitos selvittää tilannetta ja aineen alkuperää
31
Analyysi: Anne Berner-shown jälkeen uusi hallitus painoi junaliikenteen kilpailukuvioissa jarrua – yltiövapaa markkinatalous on vasemmistolle kauhistus
30
Y-sukupolvi odottaa esimieheltä kahdenkeskisiä keskusteluja – "Milleniaalit haluavat mennä eteenpäin osaamisessaan, tavoitteet ovat heille tärkeitä"
25
Erilliset tuvat voivat vaikeuttaa naisten aselajin valintaa ja katkaista tiedonkulun – Varusmiehet kannattavat yhteistupia, koska nyt tutustuminen on hankalaa
25
Omistaja yllätti autoonsa murtautuneen miehen ja huitoi tätä kepillä Rovaniemellä – murtautuja ja auton omistaja otettiin kiinni
18
Korkein oikeus kumosi Pelson vartijan murhanneen vangin vapauttamispäätöksen – Vanki oli liittynyt United Brotherhoodin jäseneksi
15
Suomi valmistautuu pienydinreaktorien luvitukseen
10
Poliisi: Kuljetusyritykset varoittavat toisiaan liikennevalvonnasta Kainuussa – vaikeuttaa ylikuormien kontrollointia ja vaarantaa turvallisuutta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Ranuan ja Posion kunnissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Pelottava ihminen?

Joidenkin mielestä ihminen, jota ei voi höynäyttää ja sanoo suoraan, kuin asiat on, ovat pelottavia, minusta loistavia i... Lue lisää...
tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image