Kolumnit

Tutkimus tuo elinvoimaa pohjoiseen

Kolumnit 15.11.2017 10:00
Marisanna Jarva

Eduskunnasta

Pohjoiselle Suomelle on entistä tärkeämpää kehittää alueen vahvuuksiin liittyvää tutkimus- ja koulutustoimintaa. Erityisesti metsä- ja kaivosteollisuus tarjoavat valtavia mahdollisuuksia kehittää uusia materiaaleja, yritystoimintaa ja tuotantoa lähellä raaka-aineitamme. Suurimman hyödyn saavutamme alueemme yhteistyöllä tutkimuspohjaisen yritystoiminnan kehittämiseksi.

Hyvänä esimerkkinä ovat Kainuussa vauhtiin päässeet monimetalliyhtiö Terrafame, raitio- ja junavaunuja tuottava Transtech sekä kehitteillä oleva biotuotetehdas KaiCell Fibers Oy, joihin liittyvää koulutusta ja tutkimusta tehdään paljon Oulun alueella.

Yritysten uudet tuotteet ja teknologiat tuovat lisäarvoa erityisesti Oulun yliopistolle. Sen alla Kajaanissa aloittaakin ensi vuonna modernin biojalostuksen tutkimusryhmä ja lahjoitusprofessuuri biotalouden tuotantoprosesseihin ja mittaukseen liittyen. Rahoitukseen osallistuvat myös Kainuun liitto, Kajaani, Valmet Automation, St1 ja Luonnonvarakeskus.

Terrafamen monimetalliyhtiö on saamallaan yksityisrahoituksella rakentamassa nikkeli- ja kobolttisulfaatteja valmistavan tehtaan, tavoitteena markkinajohtajuus etenkin sähköautojen akkukemikaalien valmistajana. Omavaraisuudella mineraaleissa voidaan lisäksi houkutella akkuteollisuuden suurtehtaita Suomeen.

Terrafamen monimetalliuuttolaitoksessa tuotetaan jatkossa myös monia harvinaisia maametalleja, joita tarvitaan niin älylaitteissa ja roboteissa kuin avaruus- ja puolustusteollisuuden tarpeisiin.

Mahdollisuus omavaraisuuteen harvinaisissa materiaaleissa luokin Suomelle turvallisuuspoliittisen merkityksen suurvaltojen nyt hallitsemilla maailmanmarkkinoilla.

Muihin uusiin mahdollisuuksiin kuuluu muun muassa kaivosten jätevesien esipuhdistus puusta jalostettavalla nanoselluloosalla, joka pidättää tehokkaasti metalleja ja sulfaattia. Kaivannais- ja metalliala sekä metsäteollisuus yhdistettäessä metallia jalostetaan jatkossa nanosellun kanssa vahvemmiksi ja kevyemmiksi tuotteiksi, tiede on tässä vielä aluillaan.

Erilaisia korkean jalostusarvon tuotteita tullaan kehittämään myös KaiCellin yhteyteen rakentuvassa biotalouden ekosysteemissä, jolle esikuvaa tuo Oulussa kehittynyt it-ala.

Tutkimus vahvistaa maamme elintärkeää vientiä, josta 2/3 tehdään Uudenmaan ulkopuolella. Täydessä toiminnassaan Terrafame luo 4 300 henkilötyövuotta, kun yksi yhtiön työpaikka synnyttää yli kuusi työpaikkaa pohjoiseen ja koko maahan alihankinnan ja toimitusketjujen kautta. Tutkimuspohjaisen yritystoiminnan kehittäminen maakunnissamme on siis isänmaallinen teko 100-vuotiaalle Suomelle.

Kirjoittaja on keskustan kansanedustaja Paltamosta.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

14:34
Kommentti: Viimeistään uutiset eduskunnasta kertovat, että kiusaamisesta on tullut uusi kansantautimme
14:02
Diplomaattilähde: Turkin viranomaiset aikovat tänään tutkia Saudi-Arabian konsulaatin Istanbulissa - konsulaattikäynnin yhteydessä kadonneen toimittajan kohtalosta tarjolla vain spekulaatioita
13:55
Oulun kierrätyskeskus suljettuna kahden viikon ajan
13:54
Eduskunnan jättävä Antero Vartia on perustanut säätiön torjumaan ilmastonmuutosta
13:49
Ilmastonmuutos tuo eteläisiä sienilajeja pohjoiseen - suppilovahvero on hivuttautunut vuosien saatossa Lappiin asti
13:28
Poikapingviinipari sai lahjaksi aidon munan ja alkoi hautoa sitä
13:23
Airiston Helmi -tutkinnassa vangitut vaativat vapauttamistaan – asianajajan mukaan vangitsemisen jatkaminen olisi kohtuutonta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

KUINKA ALAS HALLITUS VOIKAAN MENNÄ

223 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sipilän ylimielisyys syöksee keskustan oppositioon!

Sipilä on täysi tunari, jonka tuhoja joutuu kokonainen sukupolvi suomalaisia korjailemaan. Onneksi ei saa enempää aikaan... Lue lisää...
Touho-serkun sukua, ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.10.

Fingerpori

15.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image