Kolumnit

Tulos tai ulos – Sipilä omassa sopassaan

Kolumnit 7.3.2018 20:00
Katja Hänninen

Eduskunnasta

Elina Lepomäki sanoi ääneen sen, minkä asiantuntijat ja kollegat ovat tienneet jo kauan: hallituksen sote-uudistus on kaikkea muuta kuin tavoitteiden mukainen eikä sitä ole järkeä viedä eteenpäin.

Tämä sai hallituskumppanit varpailleen ja vakuuttelemaan, että sote viedään maaliin, maksoi mitä maksoi. Sipilän ”tulos tai ulos” -puheet ja uhkailu hallituksen kaatumisella tuntuu epätoivoiselta yritykseltä pitää rivit suorina ja hiljentää kriittisten äänten kasvava joukko.

Jo nyt hallituksen sote-sekoilut ovat saaneet aikaan epätietoisuutta ja paniikkiratkaisuja. Palveluiden näivettymisen ja keskittämispelon vallassa kunnat ovat lähteneet ”varmistamaan” lähipalveluita keskittämällä tuotantoa yksityisiin käsiin. Kansainväliset terveysjätit taputtavat käsiään samaan aikaan kun kokoomusta peesaavat kepuministerit pyyhkivät kylmää hikeä otsaltaan ”pakko viedä maaliin” -mantraa hokien.

Kenen etua hallitus ajaa uudistuksella, joka ei vastaa sille asetettuja tavoitteita? Ei ainakaan sen tavallisen ihmisen, jolle oikea-aikaiset ja laadukkaat sote-palvelut piti turvata.

Kaiken kukkuraksi keskustaa vaivaa aluepoliittinen skitsofrenia. Maalaisliiton ajoista alkaen on puhuttu aluepolitiikan merkityksestä ja koko Suomen asuttuna pitämisestä, mutta mitä onkaan tapahtunut keskustavetoisen hallituksen aikana? Keskittämisvimma on leimannut niin koulutuspolitiikkaa, oikeudenhoitoa kuin terveyspalveluitakin. Uudistuksiksi verhoillulla leikkauspolitiikalla näivetetään pikkuhiljaa pienten kuntien ja kaupunkien elinvoimaisuus palveluiden kadotessa kasvukeskuksiin.

Esimerkki kaksilla rattailla ajamisesta on päivystysasetuksen kiristys, jonka pääarkkitehti on keskustalainen ex-peruspalveluministeri Rehula.

Hän runnoi läpi ryhmässään ja eduskunnassa lakipykälät, jotka johtavat väistämättä pienten sairaaloiden synnytystoiminnan ja leikkaustoiminnan alasajoon. Samalla kun maakunnassa kepulaiset ovat liian myöhään heränneet vastustamaan ministereidensä ajamaa keskittämistä, on Sipilän hallitus siunannut kaikki kiristykset ja säästöt.

Raahen sairaalan leikkaustoiminta ja Oulaskankaan synnytykset voidaan turvata lain tai asetuksen muutoksella, mutta löytyykö siihen poliittista tahtoa hallituksen riveistä? Toivottavasti.

Kansalaisaloitteiden käsittelyssä korostetaan omantunnonvapautta. Silti synnytystoiminnan turvaamiseksi laaditun kansalaisaloitteen kohdalla kepulaisten kädet sidottiin. Toisin oli, kun alkoholilakia muutettiin. Sen ensimmäisessä käsittelyssä edustajat saivat äänestää omantunnon nimissä myös esitystä vastaan. Näin epäjohdonmukaisesti keskittäjä Sipilä johtaa nukkehallitustaan.

Kirjoittaja on Vasemmistoliiton kansanedustaja Raahesta.

MAINOS

Kommentoi

Mikä on vasemmistoliiton vaihtoehto? Jatketaan entisellään ja annetaan yritysten jatkaa saalistustaan vapaasti? Vai onko palvelujen sosialisointi se kaikki kaikessa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös se juuri oppositio vienyt kunnilta mahdollisuuden tarjota sote-palveluja? Kunnan olisi tarvinnut toki yhtiöittää palveluntarjontansa, jotta palvelun tarjoajien kilpailu olisi pysynyt terveenä. Eikö alkuvaiheessa ollut juuri tuo yhtiöittäminen suurin metakan syy?

Onko tämä kirjoitus aitoa surkuttelua kansalaisten ontuvan terveyden huollon takia vai riemuhuutoa menestyneestä oppositiopolitiikasta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SOTE ei täytä tavoitteitaan.
Se on vain veronmaksajille kallis hallintohimmeli jolla kepun politrukit saavat suojatyöpaikkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tuskin tietää tai ei ainakaan halua hurmoshenkisessä kirjoituksessaan muistaa, että tiettyjen toimenpiteiden kieltäminen liian pienissä sairaaloissa johtuu vain ja ainoastaan potilasturvallisuuden vaatimuksesta. Meidän turvallisuusvaatimuksemme eivät ole eurooppalaisittain korkeat. Esimerkiksi Britannian vaatimustaso sydänleikkausten tekemiseen on niin korkea leikkausten määrä vuodessa, ettei näin pikku maassa niitä voitaisi suorittaa juuri ollenkaan, koska turvallisuusrajan ylittämiseen vaadittu leikkausmäärä ei kirurgeilla eikä leikkaavissa yksiköissä toteudu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä ainakin tulen käymään soteuudistuksen jälkeenkin edelleen Kontinkankaan hyvinvointilaitoksessa, silloin kuin asiaa on. ,Mikään ei niin paljon muutu uudistuksen jälkeen. Vain hallinnossa tulee suuria muutoksia, joilla ei ole hoidon kannalta mitään merkitystä.

Tämä Hännisen kirjoitus on hyvin tyypillinen vasemmiston pelottelu juttu. Rakki-koirien puolueita kaikki viher-vasemmiston joukot. Ei uskoisi että he ovat "sivistyneitä" ja korkeasti koulutettuja. Kuvitellaan, että me oikeasti sivistyneet ja korkeasti koulutetut uskoisimme valheeta ja panettelut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Auttaisiko tässä nyt kansalaisaloite; että tätä uudistusta ei enää jatketa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

vasemmiston oma politiikka ei aikaan,kuin työttömyyttä,köyhyyttä,lisää veroja ja valtionvelkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko nykyinen politiikka kummoisempaa; lisää velkaa, työllisyyttä lisätään aktiivimallin kaltaisilla toimilla. Köyhiä kyykytetään samaan aikaan, kun osinkoja jaetaan ennätysmäärä. Tässähän kritisoidaan juurikin sitä, että asiantuntujoiden mielestä ratkaisu in kallis, josta seuraa valtion velan lisääntyminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansanedustaja kirjoittaa pääosin asiaa. Soten soppa on niin sakea, että kansalaisen on täysin mahdotontaa aavistaa, millaista mallia milloinkin suunnitellaan. Siihen nähden, että kukaan ei ole aikoihin yrittänytkään käyttää mitään tosiasia-argumentteja, varsinkaan tieteellisiä tutkimuksia erilaisten mallien toimivuudesta, ei voi odottaa kuin sekasotkua. Kuka ajaa kansan ja kuka jonkun eliittiporukan etuja?

Olisin kuitenkin toivonut kansanedustajalta, jotain vaihtoehtoista ehdotusta. Kansalaiset voivat haukkua hallitusta haukkumisen ilosta, mutta kansanedustajan pitää esittää parempi idea. Ei pelkkä nollavaihtoehto riitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Orpo on kuulopuheiden mukaan tokaissut Sipilälle "mulle markkinat ja sulle hallintohimmelit". Siinä tiivistettynä päähallituspuolueiden tärkeimmät soteen liittyvät osiot. Vielä, kun löytyisi taho, jota kiinnostaisi tasa-arvoisten ja kustannustehokkaiden terveyspalvelujen kehittäminen. Valitettavasti sellaisia puolueita ei nykyhallituksessa ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image