Kolumnit

Tuleva säästökuuri imee mehut vaalikojulla – eli mistähän Z-sukupolvi aikanaan valittaa?

Toimittaja Mirja Niemitalo.
Kolumnit 11.2.2019 12:00
Mirja Niemitalo

"Seuraavaa hallitusta odottaa säästökuuri. Esiin kaivetaan valtiovarainministeriön raportti, jossa kerrotaan paljonko säästetään ja mistä."

Nyt on se aika vaalikaudesta, jolloin kukaan poliitikko ei puhu säästöistä. Sen sijaan puolue toisensa jälkeen on kampanjateemoja esitellessään luvannut parantaa ainakin lasten, nuorten, opiskelijoiden, perheiden, työntekijöiden, yrittäjien ja eläkeläisten asemaa.

Parempaan suuntaan ollaan menossa, sillä näin ensihätään jokaisesta luvataan pitää huolta, ketään ei jätetä yksin ja kaikille luodaan mahdollisuuksia. Tällaisten odotusten valossa ei ole ihme, että Suomi on maailman onnellisin maa.

Vaalikentillä halutaan tuoreen kyselyn mukaan puhua etenkin terveyspalveluista, työttömyydestä ja ilmastosta (HS 7.2.). Maahanmuutto ja rikollisuus ovat ylitsepääsemättömiä aiheita viimeaikaisten tapahtumien takia.

Jatkuvien säästötalkoiden takia oma verotus ja valtion velkaantuminen kiinnostavat. Rikotut koulutuslupaukset ovat myös vaalikeskusteluissa kuuma teema.

Alhaisena matava syntyvyys on huolipuheesta ja merkittävyydestään huolimatta vaaliteemojen häntäpäässä. Syntyvät ikäluokat ovat entistä pienempiä. Siksi huoltosuhde heikkenee tulevina vuosikymmeninä kriittiseen tilaan, ellei ihmettä tapahdu. Lapset jäävät hankkimatta, kun ei löydy sopivaa kumppania.

Lapsensaanti-ikä hurahtaa hetkessä ohi, kun kaikki kynnelle kykenevät patistetaan nopeasti opiskelemaan ja sieltä pikavauhtia työmarkkinoille, jotta selvitään kestävyysvajeesta.

Varttunut väestönosa on kampanjoissa perinteisesti erityishuomion kohteena. Vanhustenhoidon laiminlyönnit kertovat karua kieltään siitä, että huomioon on myös aihetta.

Eläkeläisten suuresta äänipotentiaalista huolimatta kampanjahumusta puuttuu tällä kertaa nostalginen taikasana. Vanhoina hyvinä aikoina taitetun indeksin mainitseminen sähköisti tunnelman vaalikojulla hetkessä.

Miten käy vaalilupausten tällä kertaa? Todennäköistä on, että vaalien jälkeen kaivetaan esiin valtiovarainministeriön virkamiesraportti, jossa kerrotaan paljonko säästetään ja mistä.

Seuraavaa hallitusta nimittäin odottaa heti säästökuuri. Menopaineita on pakko hillitä, verorakennetta ja verotukia muutettava, yritysten sijoittumista helpotettava jne.

Menossa ollut myönteinen talouskehitys oli vain ensiapua, sillä säästöjä on jatkettava, veroja kiskottava lisää ja väki saatava töihin. Muuten hukka perii. Vaalikampanjan käyminen näissä oloissa on ehdokkaille epäkiitollista puuhaa.

Hellittämättä vaaniva kestävyysvaje kurittaa, koska työllisyysaste on liian matala ja väestörakenne epäedullinen. Tällä vaalikaudella työllisyysaste on noussut talouskasvun, mutta myös ilmeisen epämiellyttävien työllisyystoimien ansiosta 72 prosenttiin. Sekään ei riitä, sillä työllisyysasteen pitäisi olla vähintään 75 prosenttia, mieluummin enemmän.

Palataan vielä taitettuun indeksiin. Taitetussa indeksissä työeläkkeiden korotuksessa hintojen nousu vaikuttaa 80 prosenttia ja palkkojen nousu 20 prosenttia. Kultaisessa menneisyydessä indeksejä painotettiin yhtä paljon eli 50 prosenttia kumpaakin. Tästä luovuttiin 1996 yli 65-vuotiaiden ja 2005 myös alle 65-vuotiaiden kohdalla.

Taitettua indeksiä edeltävään aikaan ei ole paluuta, vaan huolena on, miten eläkkeet ylipäätään pystytään maksamaan. Vuonna 2000 syntyneen nuoren alin eläkeikä on 68,2 vuotta.

Voi vain arvailla, minkälaista indeksiä vastaan Z-sukupolvi ilmestyy aikanaan valittamaan vaalikojulle.

Kirjoittaja on Kalevan pääkirjoitustoimittaja.

MAINOS

Kommentoi

Suomi EI ole säästänyt mistään hallinnossa, vaan miljardikulut ovat maailman suurimpia ja kasvaneet NOPEASTI entisestään. Ainut ketä on potkittu ovat työttömät, lapset, sairaat ja vanhukset, samaan aikaan kun Trafit ja muut valtion syöttöporsaat vain turpoavat johtajien johtajista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä ketä ja miksi. Miten äänestää kansainvälinen nuori suomalainen. Sanoiko isä vai äiti ennen lähtöä: muista eväät. Kokematon nuori juoksee niinkuin ikäisensä. On parempaakin tekemistä. Syö paskas. Sanopa vielä, syö paskaas. Se on lähtö nyt. Ehkä kaveri lähti Espanjaan tai Ruotsiin. Siinä eduskuntavaalit. Aika ymmärrettävää. Miksi äänestää 12+ puolueesta jotakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi, mitä, milloin,kenelle nämä säässtökuurit, yrityksillekkö joilla 3 vuotta täys tuotantö ja jotka investoivat ulkomaille. Tällainenko on markkina -talous revitää kansalta jaetaan yrityskukena vaikka se ei lisää työllisyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maatilan emännät ja isännät ei maksa tai kerrytä omaa eläkettä, mutta pihalla seisoo 3-5 autoa ja sama määrä traktoreita joka lähtöön. Alv tä vaan peliin ja poistoja keksitään. Itkuvirsiä lauletaan ja haukutaan virkamiehiä ja verottajia. Lapsilla on oma opiskeluasunto ja tukia haetaan joka reästä. Sitten seuraa kauppaketjut, eu ja lopuksi eduskunta, jotka on unohtanut vuosisadan tilan pitäjän. Ennen oli piikoja renkiä ja 1000 ha maata. Vanha ukko kunnallispäättäjä ei enää vaikuta ja pelasta. Tuulen suunta on muuttunut. Valtiolta vielä saa kun jaksaa ruikuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jopa vetäisit taivaan aikuisen itkuvirren maatalouden tuista ja monista traktoreista. Olisit edes vaivautunut ottamaan asioista selvää ennenkuin päästelet noin paksua suustasi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaksi mummoa tökötti peliautomaatilla ja rahaa virtasi sisään ei ulos. Molemmat narisi köyhyydestä ja toinen oli rollaattorilla liikkeellä. Kaikki oli huonosti ja muualla vika. Nyt naristaan taas. Rahaa rahaa ja rahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Säästökuurilla vain tapetaan alkava nousukausi alkuunsa.

Ensin pitää poistaa työttömyys ja sen jälkeen kaikki muu on helppoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton kannatus hurjassa nousussa

183 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi suuri osa suomalaisista vastustaa velkakattoa?

Kyllä velkakatto olisi järkevää. Jos ei pysty hoitamaan asioitaan. Toisethan siinä ovat maksajina muodossa tai toisessa.... Lue lisää...
Dr. Feelguud

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image