Kolumnit

Toiveissa nopea kuolema ennen vaippoja – Tuskin vanhuksilla säästäminen tähän loppuu

KUVA: Jarno Pellinen
Kolumnit 2.2.2019 8:00
Jaana Mattila
KUVA: Jarno Pellinen

Eutanasia tai nopea luonnollinen kuolema ennen vaippoihin ja hoitokotiin joutumista. Sitä toivovat maakuntalehden lukijat kommenteissaan – itselleen.

Herätys päättäjät! Kun suomalaisäänestäjät alkavat toivoa ennenaikaista kuolemaa, on syytä havahtua. Vaalit lähestyvät ja tavoitteena on saada heidät uurnille, ei uurnaan.

Tällä hetkellä se vain valitettavasti näyttää siltä, että juuri sitä päättäjät toivovat. Ainakin sen jälkeen kun suomalaiset jäävät eläkkeelle.

Pikaista ihmiselon päättymistä heille, sillä ikääntyminen maksaa. Vanhukset tulevat Suomelle aivan liian kalliiksi.

Mutta miksi tästä nousi niin suuri kohu juuri nyt?

Tilanne kotihoidossa ja laitoshoidossa on ollut tiedossa pitkään, vuosikausia. Liittojen edustajat tiedottivat haamuhoitajista ja hoitajavajeesta viimeksi marraskuussa, ja tutkimukset ovat kertoneet vanhustenhoidon karusta todellisuudesta jo luvattoman kauan.

Ongelmia on niin julkisella puolella kuin yksityisissä hoivakodeissa.

Mitään ei ole kuitenkaan tehty, harva on ollut kiinnostunut.

Ennen kuin viime viikolla, kun valvova viranomainen Valvira päätti vihdoin tarttua vanhustenhoidon epäkohtiin ja sulki yhden yksityisistä hoitolaitoksista.

Ehkä vaalien läheisyys vaikutti, ehkä tilanteelle ei kerta kaikkiaan voinut enää ummistaa silmiään.

Valviran teko räjäytti joka tapauksessa kohun ilmaan, ja vanhustenhoidon puutteet nousivat kaikkien huulille.

Jokainen puolue haluaa nyt tavalla tai toisella parantaa vanhusten tilannetta. Aika näyttää, jäävätkö puheet pelkiksi vaalipuheiksi. Teot ratkaisee kuitenkin raha.

Onko säästämisessä tullut nyt kipuraja vastaan? Tuskin.

Edellinen hallitus aloitti sen, mitä nykyinen jatkaa ja todennäköisesti tulevakin. Sosiaali- ja terveyspalveluista on pakko pihistää, kun rahat eivät riitä.

Tai niin sitä ainakin perustellaan. Sillä sote-uudistustakin on perusteltu. Menoja on leikattava, vaikka terveydenhoitoa järjestetään Suomessa jo nyt paljon halvemmalla kuin monessa muussa OECD-maassa.

Jos kerran vanhuspalvelut ovat täällä niin tappiollista toimintaa, miten yksityiset terveyspalveluyritykset pystyvät käärimään niillä niin suuria voittoja?

Meistä kaikista tulee vanhoja, jos vanhaksi saamme elää.

Makaaminen nälkäisenä ja likaisena sängyssä, ehkä sidottuna ja lääkkeillä huumattuna, ei kuitenkaan houkuttele.

Mikäli vanhustenhoidon tulevaisuus on sitä, mitä se on nyt, yhdyn maakuntalehden lukijoiden toiveisiin. Lakia eutanasian sallimiseksi on syytä uudelleen harkita.

Tai kuolisi saappaat jalassa ennen vaippoihin joutumista.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (37)

Vaippoihin joutuminen ei ole eutanasian asia. Naiset varsinkin ovat jo tottuneet pitämään apuna sidettä jos jotain ylimääräistä on vuotanut. Näin moni mies ja nainen kun pidätyskyky on heikentynyt. Minusta on loukkaavaa ja tyhmää ottaa kriteeriksi vaipat. Huonoa ja halveeraamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eduskuntavaalit lähestyvät ja poliitikkojen puheet sen mukaiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä muistutus! Tulehduspotilas lähti huolimattomuuden vuoksi uuteen toimintaympäristöön, vain siksi koska oli hiprakoissaan puhunut vuosia sitten saappaatjalassa lähdöstä. 70luvulla ja vielä 80luvulla kuului kyseisiä toiveita johtuen ikärakenteestamme, olemme kuitenkin vuodessa 2019 eikä vieläkään ole poistunut kyseinen käsite, näemmä. Onko muuttoliike maaseudulta vai kommunikaation katko, ken tietää. Kipupotilaan toiveena ehkä ymmärretävää muttei tapapotilaan. Mitä tulee eläke- ja vakuutuskassoihin sekä muihin veroihin, ne on joku vetänyt liiveihinsä eikä eläkelläisillä ole kuin murto-osa omasta ajastaan. 80vai90 ja risat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä pitäisi kaikkien hoivakotien ja kotipalvelu hoidossa olevien vanhusten tilanteet ja asiat tarkistaa perinpohjin. Täällä Pudasjärvelläkin.
On niin järkyttäviä asioita mediassa tälläviikolla koko ajan, mitä on paljastunut vanhusten hoidosta ympäri Suomea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eutanasia pitää sallia.

Valtio ja kunnat voisivat kuitenkin edes sen verran arvostaa näitä ja pystyttää muistotaulun:

"Suomen kestävyysvajeen ja suursijoittajien puolesta henkensä uhranneiden muistolle"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voiton tekeminen on oikein ja yrityksen tehtävä. Mutta viimeisen rahan hakeminen kenestäkään välittämättä, edustaa huumekauppiaan moraalia. Otetaan kaikki, mikä ihmisestä saadaan irti. Säälittävään jengin hommaa.
Nippelitietona: Esperin eronnut naistoimitusjohtaja on muuten toiminut Kokoomuksen sote-valmistelussa asiantuntijana monta vuotta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joku totesi, että avustettu itsemurha pitäisi sallia. Tiedoksi, että se on kyllä sallittua jo nykyäänkin. Suomessa itsemurhassa avustaminen ei ole rikos. Lääkäriavusteiseen itsemurhaan ja mielellään aktiiviseen eutanasiaan pitää saada lainsäädäntöön ohjeistus ja kirjaus ja sallia nämä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhushoito on niin järkyttävällä tasolla Suomessa, ettei sitä tahdo osata sanoiksi pukea. Täysin heitteillä vanhukset ovat.
Kotihoidossa pakotetaan asumaan sekaisia vanhuksia, jotka eivät osaa ollenkaan pitää itsestään huolta. Joilla ei muisti toimi ollenkaan. Harhailevat pitkin tienoita, eivätkä tiedä mistä ovat tulossa ja minne menossa. Koti on aina hukassa.
Myös sellaisia vanhuksia, joilla muisti toimii, mutta fyysinen kunto on niin huono, etteivät edes vessa-asioitaan pysty yksin hoitamaan, vaatteita pukemaan, saatikka, että saisivat itse mitään juotavaa tai tai syötävää itse eteensä.
Hoivakodeissa vanhuksia makaa sängynpohjalla. Tai on istutettu tuoleihin tuntikausiksi huoneissaan.
Jotkut hoivakodit on muutettu kotipalvelun piirissä oleviksi, että hoitaja käy vaan joskus päivisin ja yöllä katsomassa.
Järkyttävää tasolla on vanhushoito 😩

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ja,kun minä tulen laitosikään ole päättänyt käydä viimeisen pilkkireissun sulan reunalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä kaikesta meidän olisi puhuttava, kun puhumme vanhusten ja sairaiden hoidosta? Nyt puhunta hipoo etupäässä sitä, onko kirottu yksityinen vai ihana julkinen hoitomuoto parempi. Sekä yksityinen hoitobisnis että julkinen sektori kamppailevat yhtä suurissa vaikeuksissa, mutta valokeilassa pyörii yksityinen hoitoala, vaikka myös julkisella puolella on pahoja laiminlyöntejä. Vai puhuisimmeko rahasta ja satsauksista vai prioriteeteista? Pitäisikö näkökulmia laajentaa ja puhua mm. siitä, että ihmisten elinikäodotus on noussut, mikä lisää tuntuvasti hoivamenoja. Elämme tulevaisuudessa toisin sanoen yhä suuremman kestävyysvajeen puristuksessa. Vai panemmeko ökyrikkaat suurelle verolle ja voittoa tuottavat yritykset "vedelle ja leivälle". Emmekö voisi sittenkin saada työllisyysasteen 80 prosenttiin; onhan se Sipilän hallituksen myötäväikutuksella humahtanut jo 73 prosenttiin eli 6 prosenttiyksikköä neljässä vuodessa. Tätä ei kuitenkaan erään kiukkuisebn kaverin mukaan saisi mainostaa, mutta otetaan se nyt esille. Onnistuttaisiinko Rinteen johdolla pääsemään jo 79 prosenttiin?

Vaihtoehtoja siis on, mutta onko niitä malttia toteuttaa. Vaalien huumeen omainen vaikutus on vallannut poliitikot, joilla on suuri huoli jatkopestistä Arkadian mäellä. Se auttaa kummasti puhumaan ohi suunsa tai mitä sylki suuhun tuo. Ottakaa poliitikot nyt järki vihdoin viimein käteen tai emme äänestä vaaleissa ollenkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunnat antavat palvelusetelit Yksityiset keksivät kiduttaa niillä asiakkaita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iso rikos alkupuolella vanhuutta, pääsee vankilaan, se parempi paikka kuin hoitolaitos

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai kysyttäiskö vasemmistolaisilta? Rahaa vaativat kaksin käsin joka asiaan. Ainoa asia, joka ei saa vastausta on se, että mistä ne rahat saadaan? Vaaditaan ilmaista päivähoitoa, ilmaista varhaiskasvatusta, oppivelvollisuusiän nostoa, ilmaista toisen asteen koulutusta, satasta lisää eläkkeisiin, ilmaista perustuloa kaikille, lisää maahanmuuttoa kaikille jne. muutamia maimitakseni. Kerropa Kätilötön mistä rahat? Porvareiltako?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä jos pudotettaisiin yritystuet 4 --> 3 miljardiin vuodessa? Nehän siitävät veroja osakkeenomistajien taskuihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pikkuisen voisi nipistää ulkomaisilta sijoittajakoijareilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä noille aikamiespojille löytyy rahaa ja heitä viedään jokapaikaan,mutta vanhukset saavat olla pissavaipoissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rahaa kyllä löytyy kun on vain haluja. Voisihan kansanedustajat luopua avustajista,torkkupeiteistä ja siivota omat huoneensa,myös olisi mahdollista luopua puoluetuesta.Mutta kun on omanokka edessä rahaa kyllä löytyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joutaa täältä kuolla jos seuraavakin hallitus on yhtä ketku kuten nykyinen mulle mulle mulle mulle ei sulle mulle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (37)

Uutisvirta

18:15
Miesten trapin finaalipaikat karkasivat suomalaisilta Hollolassa
18:03
Valtteri Bottas huilaa kotimaisemissaan ilman sopimusstressiä
18:00
Sentencedin comebackia ei kannata toivoa, sillä sitä ei tule, sanovat yhtyeensä menneisyyttä muistelevat Sami Lopakka ja Vesa Ranta – kirjoja sen sijaan ilmestyy Tilaajille
17:00
"Liberaalivyörytys" ja "Pride-ideologia" rajoittavat konservatiivien mielestä sananvapautta – Tämä uhka saa perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit lähentymään toisiaan Tilaajille
15:33
Pyhäjärvellä ulosajo – yksi henkilö viety sairaalaan
15:21
Matkailuyhdistys haluaa kestävän kehityksen sertifikaatin Ruka-Kuusamon alueelle – Matkailuyrittäjät näkevät aluesertifikaatin hyvänä välineenä
14:30
Omakotitalo paloi Ylitorniolla lauantaina – viranomaiset vaitonaisia palon syystä
23
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
23
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
20
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
20
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen
20
Nelostien onnettomuus Oulun Haarakankaan kohdalla oli nokkakolari – pohjoisen suunnasta tullut henkilöauto ajautui vastaantulevien kaistalle
17
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Kyllä maailma on paljon parempi paikka, kun meitä demareita on. Lue lisää...
Äärettömän hyvältä ä...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image