Kolumnit

Terveysaseman aulassa saa yskiä rauhassa

Mirja Niemitalo.
Kolumnit 7.12.2017 12:00
Mirja Niemitalo

Kun huikeat satavuotisjuhlat on taputeltu, Ouluhallin kutsuvieraiden selfiet ihasteltu ja Linnan catwalkin asuarvioinnit tehty, voidaan vähitellen palata arkeen, vaikkapa tuonne terveyskeskuksen odotusaulaan.

Oulun johto sai kylmän suihkun, kun Mehiläinen kertoi aikeistaan, joilla oululaiset voisivat valinnanvapauden nimissä hakea hoitoa muualtakin kuin jonottamalla kaupungin terveysasemilla ja päivystyksessä.

Jos prosessille ei anneta tyylipisteitä, niin Mehiläinen ja Siikalatva tekivät oululaisille ison palveluksen, kun saivat nostatettua keskustelua palveluiden saatavuudesta.

Keskustelua on syytä jatkaa nyt, kun saatiin päättäjien huomio. Tätä ennen oululaiset ovat saaneet hoiperrella ja yskiä oman terveysasemansa odotusaulassa ihan kaikessa rauhassa. Riitauttamalla ja torjumalla yksityisen toimijan Oulu saattoi pelastaa rahansa. Se ei kuitenkaan merkitse sitä, että oululaisten palvelut paranisivat.

Periaatteessa Oulussa on kaikki hyvin. Kaupungin hyvinvointi- ja terveyskeskuksiin voi tulla ilman ajanvarausta. Ajan voi varata pankkitunnuksilla myös netissä sähköisen omahoitopalvelun kautta, jos aikoja sattuu olemaan ja olet oikeaan aikaan liikkeellä, kuten aamuyöstä. Varmaa käsitystä ei ole siitä, miten Oulun terveysasemien palveluita käyttävät asiakkaat pystyvät sairasvuoteelta käyttämään sähköistä varausta.

Monelle ikäihmiselle ja ehkä vähän nuoremmallekin mobiilivarmenteen kanssa äheltäminen voi olla vierasta verrattuna siihen, että paikan päällä terveyskeskuksessa voi ovensuusta napata vuoronumeron.

Sähköinen omahoitovaraus osataan ilmeisen huonosti, koska niin moni pyrkii vastaanotolle jonottamalla. Tosin voi käydä niin, että tuntien odotuksen jälkeen tarjolla on eioota. Seuraavana päivänä voi yrittää uudestaan. Jos on oikein paha tilanne, voi siirtyä jonottamaan yhteispäivystykseen sikäli, kun voimia vielä riittää.

Pahimmassa tapauksessa seuraavana päivänä ei omin jaloin tarvitse lähteä enää minnekään.

Tietoa, sovelluksia, tunnistavia ja ennakoivia terveysteknologian diagnostiikkahärpäkkeitä on markkinoilla runsaasti. Kalevassa on tavan takaa esitelty terveys- ja hyvinvointiteknologian uusimpia sovelluksia, laitteistoja, tunnistimia, koneistuksia ja ohjelmistoja. Tarjolla on terveysteknologian ja hyvinvointipalvelujen innovaatio-, testaus- ja kehitysympäristö. Osana tätä klusteria teknologiayritykset voivat Oysin TestLabissa testata laitteistojaan ja ohjelmistojaan todenmukaisessa ympäristössä.

Miksi osaamista, analytiikkaa, nanotekniikkaa, radioteknologiaa ja robotiikkaa ei koota yhteen ja sovelleta terveysasemilla kootusti yhdessä paikkaa.

Oulun viisaat ihmiset voisivat laskea päänsä pilviä hipovista visioista arkeen ja luoda kauhuja herättävän yhteispäivystyksen ovelle superrobotin. Sen sylin kautta päivystykseen tulevalta otettaisiin yleisimmät sairauksien tunnistamisessa tarvittavat laboratoriokokeet, mittaukset ja läpivalaisut. Laite analysoisi datan ja vertaisi niitä potilaan aiempiin tietoihin.

Parhaassa tapauksessa robotti ojentaisi aulaan edenneelle asiakkaalle lääkemääräyksen ja hoito-ohjeet. Lääkäri vielä varmistaisi asian, keskustelisi potilaan kanssa, ohjaisi kotiin, jatkohoitoon tai osastolle.

Toive olisi, että robotti tehtäisiin pikaisesti riippumatta siitä, milloin hallintorakenteet muuttuvat. Kelpaisi varmaan referenssiksi myös maailmalle.

MAINOS

Kommentoi

Oulun terveysasemien palvelut ovat aikoinaan toimineet hyvin verrattuna tähän päivään. Jos et ole jatkohoidettava, joudut ilman muuta jonottamaan tuntitolkulla akuuttivastaanotolla aulassa, vaikka vaiva ei olisi akuutti. Ennen tavalliseen krooniseen lääkäritarpeeseen saattoi varata ajan etukäteen, vaikkakin ehkä kahden viikon päähän. Siten se toimi ja saattoi jopa valita lääkärin, joka oli sinua aikaisemminkin hoitanut.

Nyt tuntien odotuksen jälkeen kerron lääkärille tulosyyni ensin jollekin kirjaavalle hoitajalle ja kohta tulee sattumanvaraisesti kuka tahansa lääkäri, jolle toistelet niitä samoja, mitä juuri äsken olit kertonut kirjaajalle. Pian hän konsultoi jotain toista lääkäriä, jotta tietää, miten olisi syytä ko. tapauksessa toimia jne... Saat olla varma, että kun seuraavan kerran vaivaudut samaan rumbaan, toistelet samoja ja uusia oireita aivan eri henkilöille kuin edellisellä muutama vuosi sitten tapahtuneella käynnilläsi, jolloin päätit, että kun tauti ei ole kuolemaksi, elelet sen kanssa.

Julkinen terveydenhoito toimi ennen huomattavasti joustavammin, mutta jostain syystä siitä on haluttu tehdä potilasta nöyryyttävä show. Varmaankin halutaan näillä nykyisillä järjestelyillä huolehtia siitä, että jokainen, jolla liikenee jokunen euro, ohjautuu yksityisille terveysasemille. Eittämättä ohjaamme verorahamme yksityiseen kukkaroon entistä useammin ja mahdollisesti veroparatiisitilille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kontinkankaalle sain viimeksi kiireettömän ajan vain siksi ,että piti hankkia todistus ajokorttia varten - senkin odotus kesti pari kuukautta ja hoitaja sanoi jo soittaessa, että yksityiselle kannattaa mennä, saa äkkiä mutta kun ei ole rahaa ei saa ja kuulin myös sen hoitajan suusta, että Kontinkankaalle ei saa kiireettömiä aikoja, kaikki asiat noin yleensä pitää hoitaa akuutissa ja jonottaa neljättä tuntia vaikka hakisi vain isyyden selvittämiseen liittyvää tutkimusta ja siinä sitä sitten kauppalistan kanssa kiusataan hoitajaa puoli tuntia ja ylikin, kun se hiki hatussa naputtelee kauppalistaa puhtaaksi, pakkohan ne on jossakin hoitaa. Kontinkankaalle kun on koottu niin monen lakkautetun terveysaseman potilaat - näin ymmärsin hoitajan näkemyksen. Että tältä pohjalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei sinne tarvi lähteä yskimään. Yleebsä virusperäinen ja paranee kotikonsteilla. Tämän päivän ihminen haluaa öillerin ja lääkärin joka oireiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Sipilän ylimielisyys syöksee keskustan oppositioon!

höpöttää valheita.Suomi ei ole ollut missään vaiheessa konkurssin partaalla.Sipilä on ainoastaan saanut aikaan,köyhän ka... Lue lisää...
Älä viitsi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image