Kolumnit

Tekikö Orpo "kallit"? – Onnettomat sanavalinnat olivat ensimmäinen paha moka

Kolumnit 10.2.2019 9:00
Kyösti Karvonen
Kyösti Karvonen

Politiikan ei sanota olevan matematiikkaa, mutta on siinä sitäkin. Kysykää vaikka kokoomuksen entiseltä puheenjohtajalta Alexander Stubbilta ja nykyiseltä puheenjohtajalta Petteri Orpolta.

Stubbin alamäki alkoi loppuvuodesta 2015, kun hän väitti eduskunnassa, että 90 prosenttia hallintarekisteristä annetuista lausunnoista olisivat olleet myönteisiä. Niiden osuus oli kymmenen prosentin pinnassa.

Stubbin päihittänyt Orpo erehtyi sanomaan hoitajamitoituskeskustelun tiimellyksessä, että "ihminen ei ole desimaali" ja että desimaalit ovat lillukanvarsia.

Normaalioloissa Orpon sanomisiin olisi tuskin tartuttu, mutta kun vanhusten hoito on tasavallan ykköspuheenaihe runsaat kaksi kuukautta ennen eduskuntavaaleja, ne olivat lievästi sanottuna epäonnistuneita.

Kun kokoomus vielä jäi ainoana puolueena vastustamaan hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin, Orpon tasaisen nousujohteisesti sujuneen puheenjohtajuuden ensimmäinen paha epäonnistuminen oli valmis.

Moka näkyi heti Ylen gallupissa yli kahden prosenttiyksikön kannatuksen laskuna. Kokoomukselle noin 17 prosenttia on osapuilleen puolueen niin sanottu peruskannatus. Vaaleja ei sillä voiteta, vaan päälle tarvitaan riittävä määrä liikkuvia äänestäjiä. He kaikkosivat kahdessa viikossa.

Stubbin kliffaa hei -tyylistä tarpeekseen saanut kokoomusväki valitsi tasaisen ja yllätyksettömän Orpon. Valtiovarainministerinä hän on oululaisittain ölövinä seurannut vierestä pääministeripuolue keskustan ja pääministeri Juha Sipilän alamäkeä.

Hallituskauden loppua kohti talous on kasvanut, työllisyysaste on noussut ja hallitus on tehnyt kokoomukselle mieleistä politiikkaa samalla kun puolue on istunut opposition nuotiossa keskustan housuilla. Toisin kuin Sipilällä, Orpon teflon on kestänyt, tähän asti.

Orpon käsissä saattoivat olla jo suurimman puolueen paikka ja pääministeriys. Ovat ne toki mahdollisia vieläkin, mutta hän ei olisi voinut tehdä pahempaa virhettä, niin herkkä kysymys vanhusväestön hoidosta on.

Muilla puolueilla hoksnokka sen sijaan toimi, ja ne ryntäsivät tukemaan hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin. Kokoomuksen jäänti lähtökuoppiin on sitäkin yllättävämpää, koska yleensä se haistaa politiikan tuulet herkästi.

Huonosta tilannetajusta kertoi sekin, että kokoomusnuoret masinoivat somekampanjan, jossa usutettiin lähettämään saippuaa SDP:n sijaisjohtajalle Sanna Marinille käsien pesuun. Tämä oli aiemmin äänestänyt Tampereella hoitajamitoituksen alentamisen puolesta. Orpo joutui lopettamaan kampanjan.

Orpon kokoomuksella on nyt tiukka paikka saada läpi selitys, ettei ole tarkoitettu mitä on tullut sanotuksi. Puolue kun on jo muutenkin leimautunut terveyden- ja vanhustenhuollon yksityistämisen mannekiinipuolueeksi. Mielikuvaa ei yhtään hälvennä se, että liuta eturivin kokoomuslaisia on lähtenyt johtotehtäviin alan yrityksiin.

Kokoomuksen desimaaliahdinko ei välttämättä hellitä edes koko keväänä. Pihtisynnytyksessä oleva sote-maakuntauudistus perustuu vaihtokauppaan, jossa keskusta saisi maakunnat ja kokoomus valinnanvapauden.

Valinnanvapaudessa on kysymys paljolti samasta asiasta kuin vanhustenhuoltokeskustelussa. Opposition on helppo niputtaa nämä kaksi asiaa mahdollisesti edessä olevassa soteväittelyssä. Tässä tilanteessa kokoomukselle voisi olla helpotus, jos sote-uudistus kaatuisi jo valiokuntakäsittelyssä.

Kaikilla puolueilla on hoivakeskustelussa ketunhäntä kainalossa. Niissä kaikissa tiedetään, etteivät ongelmat poistu lakiin kirjoitetulla desimaaliluvulla. Hoidettavat ovat erikuntoisia, ja tarvitaan muutama sata miljoona rahaa ja useita tuhansia hoitajia lisää.

Mutta kun vaalit painavat päälle, on pikkupakko tarjota hokkuspokkusratkaisua eli yhtä lausetta lakiin. Toisin kuin muut puolueet, kokoomus tarjosi sanavalinnoillaan kylmää kättä, ja se kostautui.

Lähiviikot näyttävät, tuleeko Orpon onnettomista sanavalinnoista samanlainen myllynkivi kokoomuksen kaulaan kuin silloisen eduskuntaryhmänjohtaja Timo Kallin sanoista keskustalle keväällä 2008.

Kalli myönsi rikkoneensa lakia vaalirahoituksen julkistamisesta, koska siitä ei ollut laissa rangaistusta.

Kirjoittaja on Kalevan päätoimittaja.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Orpon kokoomuksella on nyt tiukka paikka saada läpi selitys, ettei ole tarkoitettu mitä on tullut sanotuksi. Puolue kun on jo muutenkin leimautunut terveyden- ja vanhustenhuollon yksityistämisen mannekiinipuolueeksi.

Mielikuvaa ei yhtään hälvennä se, että liuta eturivin kokoomuslaisia on lähtenyt johtotehtäviin alan yrityksiin.

HYVIN kirjootettu kiitos Kaleva

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No mutta tähänhän on standardiproseduuri olemassa. Pyydetään anteeksi, sanoudutaan irti ja vaaditaan muilta samaa. Miksei kokoomus pane toimeksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hoito- ja hoiva-alalla on käytössä kansanvälinen hoitoisuusluokitus potilaita ja hoidettavia varten, jonka määrittää aina hoitava lääkäri ja sen mukaan hoidetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äänestämättä jää kok/kesk puolueet ek-vaaleissa omalla kohdalla. Ovat leikkureineen iskeneet kaikkeen, paitsi miljonäärien ja hyväveli kavereiden taskuihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joskus aikanaan seurattiin kuinka Lipponen kompasteli lillukan varsissa; jännä nähdä koska kokoomuslaisten päänuppi ylettyy lillukanvarsiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"ihminen ei ole desimaali" ja tää oli moka. Mutta millälailla, kertokaas pienelle ihmiselle, kun kirjoittaja ei sitä huomannut kertoa. Vai ovatko ihmiset vain desimaaleja vai mitä päätoimittaja hakee?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No desimaaleilla tarkoitetaan tässä yhteydessä lakiin kirjattavaa vähimmäishoitajamäärää yhtä hoidettavaa kohden ,Orpon mielestä desimaaleilla ei ole merkitystä ,eikä koko minimimitoitusta tarvitse kirjata lakiin.
Mielestäni on kyllä aika iso merkitys sillä onko esim. 1,1 hoitajaa ,vai 1,9 hoitajaa hoidettavaa kohden.
Todellisuudessa kyse on kuitenkin Kokoomuksen intressipiireihin kuuluvien bisneksentekijöiden etujen puolustamisesta .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Orpon kompastelu puheissaan tietää vain hyvää kansan kannalta, nyt Orpo ei voi enään peesailla kepuleita, joten joutuvat ottamaan irtiottoja sipilismistä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perukaa sote, valinnanvapaus ja terveydenhoidon yksityistämien niin palataan sitten joskus asiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällä hetkellä suunnilleen puolet hoivapalveluista tulee yksityisiltä toimijoilta. Ei niitä voi lopettaa. Ei kunnilla ja kaupungeilla ole mitään mahdollisuutta korvata yksityistä palvelua. Eikä kannata, koska siellä on paljon hyvää - jopa erinomaista toimintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö vastuullisen median tulisi ampua faktoja käyttäen hokkuspokkusratkaisut alas, jotta Suomi menestyisi jatkossakin? Hoivakeskustelussa näillä hokkuspokkusehdotuksilla puuteroidaan omat virheet, jotta voitettaisiin vaalit. Vanhusten hoiva vaatisi erityistä vastuullisuuta ja toimivia ratkaisuja, koska lähivuosina hoivan tarve kaksinkertaistuu väestön ikääntymisen johdosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virkamiehet pimittivät tiedon vastuuttomasta toiminnasta vuosikausia, luultavasti poliitikoiden toiveiden mukaisesti, kunnes vastuullinen media nosti kissan pöydälle eikä ongelmien lakaisu maton alle enään onnistu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt ihastellaan jotain hoksnokkaa joka on vain poliittista pyrkyryyttä ja äänestäjien nuoleskelua vaikka samat puolueet itse toimivat puheidensa vastaisesti.

Kyllä pääkirjoitustasolla kuuluisi ajaa vastuullista politiikkaa ja kannustaa poliitikkoja muuhun kuin halpaan äänenkalasteluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos nyky menon hajanaisuuden ja ristiriitojen valtakunnassa jokin puolue on liki main 20 pinnassa niin se on vaalilähtökohtaan erittäin hyvä. Nämä vaalit tulee olemaan erikoiset. Itse aikoinaan voitin monta vetoa Soinin noususta. Tarkoittaa sitä, että uudistuksille on reikää tai koloa. Jokin mitoitus asia hoitajapulassa on toisen arvon juttu. Nyt sekoitetaan asioita ja mennään median mukaan. Lissu sai millin ja Kalle veromätkyjä. Ota äänestäjä koppia. Minkä vuoksi pitäisi, kun pitäisi rakentaa oma perhe ja nähdä tulevaisuutta. Ennen sanottiin muotia nykyjään trendi ja agenda. Voi tätä pelastajien jeesustelua. Ugh minä vastustan, mutta kerro. Siksikö että naapuri ajaa punaisella Jaguaarilla vai siksikö, että verottaja vie aina ja liksaa ei virtaa kotiin. Toisaalta nämä 18 + äänestäjät ovat helppoa kamaa. Istu ja rauhoitu. Tele hernekeitolle tai makkaralle, niin kerromme ..........Ensin oli toimeentulo ja huvitus. Nyt on hyvitykset ja jokin työpaikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Petteri Orpo (Kok). Sitä saat mitä suustaan päästit! hoitajamitoitukseen liittyvissä puheissasi.
Olen monene kanssa jutellut ! ketä tai mitä puoluetta kannattaa äänestää, monelle on selväksi tullut mikä! puolue jää pois äänestys vaihtoehdoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomuksella oli aluksi tässä ihan hyvä linja mutta sitten piti alkaa peesata muita tyhjänlupailijoita. Pettymys oli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

12:03
Kärpät jatkaa tyylilleen uskollisena, ketjut täysin uuteen kuosiin kolmanteen liigafinaaliin – Manner: ” Haemme muutoksilla kollektiivista draivia” Tilaajille
11:51
VR voitti Tampereen ratikkakilpailun – liikenne alkaa vuonna 2021
11:17
Ruotsalaispoliitikon asumisesta taas kohu – oli kirjoilla äitinsä luona ja nosti korvauksia perheensä asunnosta
11:14
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät
10:58
Kainuun soten alueelta löydetty tavallista laajemmin VRE-bakteeria – seulonnoissa 25 löydöstä
10:51
Pesäpallo tuli Nivalan ykköspaikalle, kaupungissa viritellään uuden kentän myötä pesisbuumia – Kempeleen Kiri polkaisee kauden käyntiin Nivalassa Sotkamon Jymyä vastaan
10:33
Neuvottelut: Venäjän Putin ja Pohjois-Korean Kim yrittävät vakauttaa tilannetta Korean niemimaalla
35
Kiinnostus aurinkoenergiaan kasvaa, mutta kunnianhimoisten tavoitteiden toteutuminen epäilyttää – "Ilmastoteko se varmaan meille on"
32
Oikeusministeriön vaalijohtaja ei muista Oulun ennakkoäänestyspaikalla sattunutta vastaavaa virhettä – Seurauksena ainakin lain tulkinnan tähdentäminen vaalivirkailijoille
21
Harkimo: "Harkitsemme Liike Nytin rekisteröimistä puolueeksi" – Yhden edustajan puolue saisi valtiolta tukea 148 175 euroa vuodessa
18
Oulun rakennusvalvonta lisää vuorovaikutusta arkkitehtuurimatkoilla ja aamukahveilla – katso esittelyvideo oululaisesta kulttuuriympäristöstä
12
Jo lähes miljoona suomalaista täydensi viime vuonna veroilmoitustaan verkossa – Nämä asiat pitää ilmoittaa itse
9
Osa europarlamenttiin pyrkivistä kansanedustajista on vain keräämässä ääniä puolueelle – Asiantuntijan mielestä se on epärehellistä, mutta samaa tapahtuu ympäri Eurooppaa
9
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Siten, että pienituloisen työuransa aikana kartuttama euromääräinen eläkekassa ei riitä kustantamaan hänen tulevia eläke... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image