Kolumnit

Tärkeä kevätkausi alkamassa

Kolumnit 9.1.2019 20:00
Antti Rantakangas

Eduskunnasta

Eduskunta aloitti kevätkauden istunnot eilen tiistaina. Päätämme lähiviikkojen aikana tärkeästä maakunta- ja sote-uudistuksesta, jossa palveluiden turvaaminen tulevaisuudessa kaikille edellyttää maakunnallista vahvaa toimijaa. Nyt tehdään historiaa, kolmen vaalikauden ajan valmisteltu uudistus saadaan vihdoin maaliin. Maakuntahallinto lisää alueiden omaa päätösvaltaa huomattavasti.

Toinen kevään päätettävä asia on sotilas- ja siviilitiedustelulaki, mikä antaa viranomaisille tarvittavat valtuudet kansalaisten turvallisuuden ylläpitämiseen.

Sipilän hallitus jättää hyvän perinnön, aivan toisenlaisen minkä itse sai. Tavoite 72 prosentin työllisyysasteesta toteutui etuajassa ja valtion velkaa lyhennettiin viime vuonna lähes miljardilla, ensimmäisen kerran kymmeneen vuoteen.

Tulevalla vaalikaudella tarvitaan sosiaaliturva- ja verouudistus, joilla työnteko nostetaan aina kannattavaksi ja mahdollistetaan yritysten omistajavaihdokset myönteisellä tavalla turvaten työpaikkojen säilyminen Suomessa.

Erityisen huolestuttavaa ovat olleet vihervasemmiston puheet metsien käytön rajoituksista ja autoilun kustannusten lisäämisestä. Metsämme kasvavat ennätysvauhtia ja sitovat hiiltä yhä enemmän. Metsien vuosikasvusta hakataan vain 70 prosenttia, joten uutta kotimaista puuta siis löytyy kaikille tehtaille, eikä hakkuiden lisääminen vaaranna hiilinielujamme. Pohjoiseen suunniteltavat investoinnit lisäisivät puunkäyttöä, ja toisivat paljon uutta työtä ja toimeentuloa maakuntiin. Suomen hiilidioksidipäästöt ovat vain 58 miljoonaa tonnia, kun ne koko maailmassa ovat noin 34 miljardia tonnia vuodessa.

Sähköautoja on esitetty ratkaisuksi liikenteen päästöjen vähentämiseksi. Pitää muistaa, että autoilijat ja muut liikkujat maksavat veroina jo nyt kahdeksan miljardia euroa. Joukkoliikennettä ei juurikaan enää ole, joten monissa perheissä tarvitaan kaksi autoa työ- ja asiointimatkoihin.

Pienituloisten rahat eivät riitä kymmenien tuhansien eurojen sähköautojen hankintaan, joten vältetään ylilyöntejä ja vältetään rajoittamasta ihmisten liikkumista. Tehdään osamme, mutta huolehditaan samalla ihmisten toimeentulosta ja mahdollisuudesta asua kotiseudullaan.

Petokannan kasvu huolestuttaa paljon kansalaisia. Susikannan määrää tulee jatkossa alentaa merkittävästi kannanhoidollisella metsästyksellä, kuten tehdään muun muassa karhujen ja ilveksen osalta. Muuten uhkana on omankäden oikeuden käyttö, joka ei kuulu oikeusvaltion lähtökohtiin. Vahinkoperusteisissa kaatoluvissa pitäisi luottaa poliisiviranomaisen nopeaan ratkaisuun. Uudet linjaukset tarvitaan vielä tämän kevään aikana.

Hyvää alkanutta vuotta 2019.

Kirjoittaja on keskustan kansanedustaja Haapavedeltä.

MAINOS

Kommentoi

Kolumnistin mukaan hallitus jättää jälkeensä hyvän perinnön. Siitä kyllä voi olla totaalisesti toistakin mieltä. Ajatellaanpa esimerkiksi millaiseen kurimukseen hallitus on sattanut maan köyhät, sairaat, työttömät, lapsiperheet ja opiskelijat. Ammatillinen koulutus on pilattu, palvelujen yksityistämisestä on tullut niin keskustalle kuin kokoomuksellekin elämää tärkeämpi tehtävä. Sote-soppa muhii peloittavasti ja tavalla, joka tulee viemään palveluja erityisesti maaseudulta ja pienimmiltä kaupungeilta. Näin varmistetaan maaseutualuieden autioitumista. Onpa siinä jo perintöä ihan taakaksi asti...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maaseudulta loppuu taksipalvelut, Oulaskankaalta synnytykset ja Raahesta leikkaukset. On siinä saavutusta maaseudun puolustajille kerrakseen...Alue kiittää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos nyt vain pysyttäisiin tässä vanhassa mallissa, niin se ainakin toimisi. Tämä kepun Sote on sellainen sotku, kun sitä on korjailtu jo moneen kertaan ja tullaan vielä korjailemaan, että unohtakaa koko asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

sote himmelistä kivan viran .jossa piirrellään kepu kaavioita ja himmeleitä ajan kuluks

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Vai puolustat erilaisia ihmisiä etkä ole niitä tuijottanut?? Ainakin Lesta-Sipilä ei ole kuulunut tähän joukkoon. Olipa ... Lue lisää...
jerme

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image