Kolumnit

Talouden ja politiikan huolet painoivat osakekursseja

Kolumnit 11.1.2019 20:00
Risto Murto
Risto Murto.

Osakekurssit ovat heiluneet Suomessa ja maailmalla viimeisten kuukausien aikana. Lopputulemana viime vuodesta tuli osakesijoittajalle kehno. Euroalueen suurimpien yritysten kurssikehitystä kuvaava indeksi laski viime vuonna 15 prosenttia. Kiinan osakemarkkinat laskivat noin neljänneksen. USA:ssa osakemarkkinat ovat laskeneet, mutta muita markkinoita selvästi vähemmän.

Markkinoita on heiluttanut moni asia. Globaalin talouden suhdannehuipun arvioidaan ajoittuneen viime vuoden alkuun. Tällä hetkellä kasvuennusteita alennetaan erityisesti Kiinaa ja Eurooppaa koskien. USA:ssa rahapolitiikan kiristyminen ja tähän liittyvä lyhyiden korkojen nosto on myös vaikuttanut osakemarkkinoihin.

Kansainvälisen politiikan epävakaus on myös aiheuttanut kurssiheiluntaa. Globaalisti tärkein asia on USA:n ja Kiinan välinen kauppasota ja tullien nostot. Maailman kahden suurimman maan kauppasota on väistämättä huono asia kansainväliselle taloudelle.

Lisäksi Brexit on huolettanut Euroopassa etenkin, kun riski hallitsemattomasta Britannian EU-erosta on kasvanut.

Pidempiaikainen kuva on toisenlainen. Viime aikojen kurssiheilunnasta huolimatta finanssikriisin jälkeiset vuodet ovat olleet varsin hyviä osakesäästäjille. Nousun tasaisuutta kuvaa, että USA:ssa osaketuotot olivat joka vuonna positiivisia finanssikriisin jälkeen aina vuoteen 2017 asti. Hyvä putki katkesi vasta viime vuonna.

Myös suomalaiselle osakesäästäjälle viime vuodet ovat olleet positiivisia. Viimeisen kymmenen vuoden keskimääräinen osaketuotto on ollut lähes 12 prosenttia. Suomalaisten osakemarkkinoiden tuotto on ollut myös kilpailukykyinen muiden markkinoiden tuottoihin verrattuna.

Alhaiset korot ovat olleet tärkeä syy hyvälle kurssikehitykselle. Korot ovat olleet finanssikriisin jälkeen historiallisen alhaiset. USA:ssa tilanne tosin on jo osittain normalisoitunut korkojen nostojen kautta, mutta Euroopassa ja Japanissa korot ovat edelleen hyvin alhaiset. Tämä on ajanut sijoittajia etsimään tuottoja muista sijoitusvaihtoehtoista, esimerkiksi osakesijoituksista.

Myös talouskasvu ja yritysten hyvä kannattavuus on nostanut osakekursseja. Yritysten kannattavuutta ovat tukeneet useat tekijät. Vaikka talouskasvu on jatkunut nyt käytännössä kymmenen vuotta, se ei ole johtanut palkkojen kasvuun. Yritykset voittivat toistaiseksi tulojakotaistelun USA:ssa.

Erityisesti teknologiayritysten kurssikehitys on ollut hyvää. Yritysten kuten Amazonin, Googlen ja Facebookin markkina-asemat ovat poikkeuksellisen vahvoja ja kannattavuus useimmiten erityisen hyvää. Tällä hetkellä neljän suurimman amerikkalaisen teknologiayhtiön yhteenlaskettu markkina-arvo ylittää koko Saksan pörssin markkina-arvon.

Euroopan osakemarkkinoiden tuotot ovat jääneet selvästi USA:n tuotoista finanssikriisin jälkeen. Viimeisen kymmenen vuoden aikana amerikkalaisten osakkeiden tuotto on ollut noin kaksinkertainen Eurooppaan verrattuna.

Yksi USA:n ja Euroopan ero on toimialajakauma. Euroopasta puuttuvat amerikkalaisia teknologiayhtiöitä vastaavat yhtiöt. Sen sijaan Euroopassa esimerkiksi pankit ovat olleet perinteisesti tärkeitä yhtiöitä osakemarkkinoilla.

Valitettavasti pankkien kurssikehitys on ollut finanssikriisin jälkeen huono. Myös viime vuosi oli huono suurien eurooppalaisten pankkien kurssikehitykselle.

Eurooppalaisten yritysten kannattavuus jää myös yleisesti jälkeen amerikkalaisista. Tutkijat ovat tulkinneet tämän johtuvan kovemmasta kilpailutilanteesta. USA:ssa markkinat ovat keskittyneet harvalukuisten isojen yritysten käsiin. Euroopassa markkinat ovat sirpaloituneet.

Käytännössä EU:ssa monella toimialalla on vahvoja kansallisia toimijoita, kun USA:ssa koko mannerta hallitsee harvalukuinen joukko yrityksiä. EU:ssa myös kilpailuviranomaisten asema on tänä päivänä vahvempi kuin USA:ssa.

Vuosi 2019 on toistaiseksi alkanut osakemarkkinoilla rauhallisemmin kuin viime vuosi päättyi. Tärkein asia on USA:sta saadut rauhoittavat viestit taloudesta ja keskuspankista. Maailmantalouden vauhti on hidastumassa, mutta amerikkalainen kuluttaja ei ole tästä välittänyt. Tuoreimmat luvut työmarkkinoilta kertovat myös kasvun jatkuvan.

Tärkeässä roolissa ovat myös keskuspankkiirit. USA:ssa odotettiin lyhyiden korkojen nousun jatkuvan, kun keskuspankki normalisoi rahapolitiikkaa. Osakemarkkinat rauhoittuivat, kun keskuspankin pääjohtaja vakuutti keskuspankin seuraavan herkästi talouden kehitystä.

Osakesijoittajalle ympäristö on edelleen mielenkiintoinen. Normaalin osakesäästäjän kannattaa muistaa, että osakekurssien lyhytaikainen ennustaminen on liki mahdotonta. Tässä suhteessa harkittu, pitkäaikainen säästäminen on turvallisen tapa toimia.

Risto Murto on työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Vai puolustat erilaisia ihmisiä etkä ole niitä tuijottanut?? Ainakin Lesta-Sipilä ei ole kuulunut tähän joukkoon. Olipa ... Lue lisää...
jerme

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image