Kolumnit

Taloudelliset ennusteet faktaa ja fiktiota

Kolumnit 10.6.2008 0:00
Antti Suvanto
Taloudelliset päätökset perustuvat suurelta osin tulevaisuutta koskeville odotuksille. Auton tai asunnon ostoa harkittaessa joudutaan ottamaan huomioon tuleva tulokehitys. Tulevat tulot ovat aina enemmän tai vähemmän epävarmoja. Nämä epävarmat tulo-odotukset kuitenkin vaikuttavat kotitalouksien kulutus- ja säästämispäätöksiin samoin kuin velanottohalukkuuteen jo tällä hetkellä.

Odotukset tulevista tuotoista vaikuttavat siihen, millaisia strategioita yritykset laativat, miten paljon ne päättävät investoida koneisiin ja laitteisiin ja paljonko työvoimaa ne palkkaavat. Yritysten tuotto-odotukset ovat vieläkin epävarmempia kuin kotitalouksien tulo-odotukset.

Myös talouspoliittiset päättäjät katsovat tulevaisuuteen. Hallitusohjelmat laaditaan vuosiksi eteenpäin. Talousarvion tähtäin on yleensä yksi vuosi eteenpäin. Rahapoliittisessa päätöksenteossa tähdätään vaikutuksiin, jotka toteutuvat kahden tai kolmen vuoden päässä. Vaikka talouspolitiikalla pyritään muovaamaan tulevaisuutta, elävä elämä tuo jatkuvasti yllätyksiä, joita suunnitelmia tehtäessä ei voi ottaa huomioon.

Kotitalouksien ja yritysten käyttäytyminen ja talouspoliittiset päätökset vaikuttavat siihen, millaiseksi talouden kasvu- ja inflaationäkymät muodostuvat. Sijoitusten odotetut tuotot puolestaan riippuvat yritysten, toimialojen ja kansantalouksien kasvunäkymistä.

Koska kotitalouksien, yritysten, sijoittajien ja talouspoliittisten päättäjien käyttäytyminen on eteenpäin katsovaa, siitä seuraa, että suhdannekäänteiden ennustaminen on teoriassa mahdotonta. Jos kotitaloudet yllättäen alkavat odottaa, että heidän tulonsa nousevat ensi vuonna, se vaikuttaa heidän käyttäytymiseensä jo nyt. Auton tai asunnon hankintaa aiennetaan, minkä seurauksena taloudellinen aktiviteetti vilkastuu vastoin aiempia ennusteita jo tänä vuonna. Jos yritysten kannattavuuden arvellaan ensi vuonna kohentuvan, pörssikurssit muuttuvat jo tänään.

Tästä huolimatta talousennusteita tehdään ja niitä luetaan. Ennustajat ovat yleensä suurin piirtein oikeassa. Ennustaminen on mahdollista sen vuoksi, että vanhoilla faktoilla on pitkä häntä. Kuluttajat ja yritykset reagoivat hitaasti kohtaamiinsa yllätyksiin. Toimijoiden informaatio on puutteellista ja sen kerääminen vie oman aikansa. Useimmiten palkkoja tai hintoja voidaan muuttaa vain jonkin ajan kuluttua. Lisäksi aiemmat sopimukset rajoittavat mahdollisuuksia reagoida uuteen informaatioon.

Yritysten ja kotitalouksien tulevaisuutta koskevat odotukset ovat tämän päivän faktoja. Niiden pohjalta voidaan muodostaa kuva tulevaisuudesta, mutta tämä kuva on parhaimmillaankin vain kertomus, tarina yhdestä mahdollisesta tulevaisuudesta.

Tulevia faktoja ei kuitenkaan voi kirjoittaa etukäteen. Vaihtoehtoisia tarinoita voidaan aina kertoa. Tästä seuraa, että talousennusteissa liikutaan enemmän tai vähemmän fiktion puolella.

Kokonaistaloudellinen ennuste on - tai ainakin sen tulisi olla - johdonmukainen kertomus todennäköisestä tulevaisuudesta. Ennusteen numeroiden on oltava johdonmukaisessa suhteessa toisiinsa. Toisin sanoen niiden täytyy täyttää tietyt tilinpidon vaatimukset, kuten sen, että tulojen on oltava yhtä kuin tulojen käyttö.

Ennusteen numeroiden on perustuttava joukolle julkilausuttuja oletuksia. Kellään kotimaan talouden ennustajalla ei ole mahdollisuutta tehdä riippumatonta ennustetta kaikkien maiden talouskehityksestä ja kaikkien raaka-aineiden hinnoista. Kuitenkin nämä vaikuttavat kotimaan talouskehitykseen. Siksi tarvitaan oletuksia erilaisista asioista, kuten öljyn hinnasta, valuuttakursseista tai Yhdysvaltain talouskasvusta. Tärkeintä on, että nämä oletukset ovat järkeviä ja hyvin perusteltuja.

Tarina kuitenkin on vähintään yhtä tärkeä kuin numerot, ellei tärkeämpi. Mutta myös tarinan on oltava johdonmukainen siten, että se ottaa huomioon taloustieteellisen tiedon kuluttajien, yritysten ja sijoittajien käyttäytymisestä ja sen lisäksi tilastollisesti havaitut säännönmukaisuudet niiden käyttäytymisessä.

Ennuste on hyödyllinen vaikka se ei osuisikaan kohdalleen. Koska ennuste on aina epävarma, sitä on syytä täydentää arviolla ennusteeseen liittyvistä tärkeimmistä epävarmuustekijöistä.

Kuvaa voi monipuolistaa sillä, että perusennusteen lisäksi esitetään yksi tai useampi vaihtoehtoinen kehityskulku, toinen joukko numeroita ja toisenlainen tarina. Tähän harvoilla ennustajilla on aikaa ja resursseja.

Ennuste antaa myös merkityksen uudelle tiedolle. Uusi tilastoluku on ennustajan kannalta informatiivinen ainoastaan silloin, kun se selvästi poikkeaa ennustetusta. Ennusteesta poikkeava uusi tieto, yllätys, pakottaa ennustajan etsimään syytä poikkeamaan. Kun näille yllätyksille löytää selityksen, silloin jotain on opittu. Uusien faktojen myötä numerot yleensä muuttuvat seuraavassa ennusteessa, mutta tarina ei välttämättä muutu. Joskus myös koko tarina joudutaan muuttamaan.

Parhaimmillaan ennuste on silloin, kun se muuttaa talouspolitiikkaa ja taloudellista käyttäytymistä. Talouden kehitys muuttuu siten, että ennustettu epäsuotuisa kehitys ei toteudukaan. Tässä tapauksessa ennuste menee pieleen, mutta yhteiskunta voi paremmin.

Kirjoittaja on osastopäällikkö Suomen Pankissa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

6:13
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
6:00
Häyrysenniemi on kolme vuotta keskellä katuremonttia, asukkaat tyytymättömiä – liittymien katkaisusta ei ole informoitu etukäteen, autoja jäänyt loukkuun pihoille pahimmillaan useiksi päiviksi Tilaajille
6:00
Hongkongista tuli somen propagandatilien tuorein näyttämö – "yhtiöille on oleellista tiedottaa siitä, että ne ovat ryhtyneet toimenpiteisiin"
21.8.
Kerrostaloasunnossa tulipalo Rovaniemellä – ei henkilövahinkoja
21.8.
Syyttäjä: Omakotitaloista vietiin yli 50 000 euron edestä tavaraa – Kohteisiin päästiin löytämällä vara-avaimet
21.8.
Lippo löi itsensä pääsarjan portille – Ulvilan kentästä peräti 24 juoksua
21.8.
Sulava Arktis houkuttelee rahakkaita turisteja: Suomessa rakennettu alus matkaa parhaillaan Koillisväylän läpi, ja lipun hinta oli lähes 40 000 euroa
7
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
5
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
3
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana
3
Oulu palkkaa ulkopuolisen selvittäjän etsimään säästökohteita – "Oulu ei ole mikään kriisikaupunki, mutta työtä pitää tehdä"
2
Henkilöstöpalvelualalla pulaa työntekijöistä – toimitusjohtaja Merru Tuliaran mukaan työllistämiskynnystä tulisi madaltaa
2
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
2
Oulun kaupunki luopumassa työterveysyhtiöstä – konsernihallinto esittää myytäväksi koko osakekantaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image