Kolumnit

Tällaista on oi­keis­to­lai­nen politiikka

Kolumnit 15.10.2015 12:00
Ilkka Lappalainen

”Hallitus on vankka
kätyrlauma sankka
se kauhuntuskaa levittää
yli onnettoman maan.”

Punakaartilaisten marssi kaikuu Sipilän hallituksen puuhasteluja punnitessa. Kauhuntuska kilpistyy SSS-hallituksen oikeistolaiseen talouspolitiikkaan.


Oikeistolainen politiikka tarkoittaa tilan raivaamista markkinoille, vapaalle kilpailulle. Uskotellaan, että talousongelmat ja ihmisten elämisen puutteet ratkaistaan yksityisten yritysten kilpailun avulla.

Sen vastakohtana on valtion ja kuntien roolia yhteiskunnan perusasioiden järjestämisessä korostava vasemmistolainen politiikka. Lähtökohdiltaan se kiteytyy ihmettelyyn, miten jokin palvelu voi olla järkevämmin ja edullisemmin järjestettävissä voittoa tavoittelevien markkinavoimien kuin voittoa tavoittelemattoman julkisen sektorin tekemänä.


Vaikka kuinka puolueiden sanotaan lähentyneen toisiaan, jako oikeistoon ja vasemmistoon putkahtaa pintaan ajoittain. Nyt aikaisempaa selvemmin. Jako on kuin takaraivoon iskostunut tapa hahmottaa sitä, miten asioita pitäisi hoitaa.

Yksi oikeistolaisen politiikan keskeisistä maalitauluista on verotus; varsinkin progressiivinen verotus, jolla pyritään tasaamaan rikkaiden ja köyhien välisiä eroja.

Kun hyvinvointi jätetään markkinoiden armoille, verotusta ei tarvita juuri muuhun kuin väkivaltakoneiston, sotavoimien ja poliisin ylläpitoon. Tämän ajattelutavan mukaan muut tarpeet hoituvat kysynnän ja tarjonnan kohdatessa.

Jos kaikille kansalaisille halutaan turvata mahdollisimman yhtäläinen elämisen ja elämässä etenemisen perustaso, mihin niin sanottu hyvinvointivaltio pyrkii, tarvitaan verotuloja.

Sipilän hallituksen julkisiin palveluihin kohdistuva leikkauspolitiikka on osuva esimerkki oikeistolaisesta ajattelusta. Kirves iskee kovimmalla voimalla pienituloisiin, viimeksi työttömiin, sekä valtion ja kuntien palveluksessa oleviin, joista suurin osa on pieni- tai keskituloisia.

Yritykset on jätetty rauhaan. Edes yritystukiin, joita oikeistopuolueissakin pidetään tehottomina ja kilpailua vääristävinä, ei kajota. Sen sijaan yrityksiä tuetaan erilaisin helpotuksin vakuuttamalla talouden nousun vaativan tätä.


Hallituksen normienpurkutalkoot, niin järkeen käyvältä kuin ne kuulostavatkin, on osa yritystä heikentää valtion ja kuntien toimintaa.

Toki normeissa on paljon sulaa byrokraattista hulluutta, mutta monen säädöksen takana on pyrkimys taata ihmisille edes minimitason turva. Tällöin normit suojaavat heikoimmassa asemassa olevia.

Esimerkki tästä on hallituksen kaavailut höllentää vanhustenhuollon hoitajamitoitusta.

Kauan on tiedetty, että vanhusten hoitajia on liian vähän. Kun heitä edelleen karsitaan, murennetaan yhtä hyvinvointivaltion tärkeimpiin peruspalveluihin kuuluvaa tehtävää. Tähtäimessä on vaikea nähdä muuta kuin yritys raivata lisää tilaa yksityisille bisneksille vanhustenhuoltoon.


Voi tietysti kysyä, olisiko politiikka erilaista vasemmiston ollessa hallituksessa. Ei välttämättä, jos muistellaan parin vuosikymmenen takaisia Paavo Lipposen (sd.) hallituksen aikoja. Lipponen kuritti köyhää kansaa jopa kovemmin kuin Sipilä.

Ammattiyhdistysliikkeen päälle ei sentään soviteltu pakkopaitaa.

Lipponen älysi panna paukkuja koulutukseen, josta oikeisto on perinteisesti kantanut huolta ainakin juhlapuheissa. Se poiki. Sen sijaan Sipilän sivistyshallitus pyyhkii koulutuksella pöytää. Näin roolit saattavat vaihtua.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Kylläpä siellä taas höpötetään kaikenlaista jopa yksilön vapaudesta.Perusasetelma ei ole vuosien saatossa
muuttunut miksikään .Se on TYÖN ja PÄÄOMAN välinen ristiriita. Työläiset erehtyivät ja luulivat että porvari on työläinen ja antoivat "ainokaisesa"porvarille.Nyt maksetaan kalliisti itkien siitä vapaudesta äänestää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pelkkä oikeuslaitoksen ja väkivaltakoneiston ylläpito kuulostaa hyvältä, valtiohan keskittyisi silloin ydintehtäväänsä. Muuten voitaisiin toimia järjestöjen ja yritysten ja osuuskuntien pohjalta, joilla voisi olla osin julkinenkin rahoitus. Tärkeintä olisi, ettei kannattamatonta ja jälkikäteen purkamiskelvotonta virkamieskoneistoa rakentuisi joka ikisen pikkuasian ympärille. Ilman liiketaloudellista vastuuta jokainen organisaatio tekee itse itsestään tarpeellisen ja paisuu. Nokiassakin näin kävi, mutta markkinat lopulta purkivat tilanteen. Kipeää kävi, mutta onpa taas tuloskuntoinen firma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Media on ottanut oikeudekseen sananvapauden nimissä kaivella esiin kaikki asiat työ- ja yksityiset poliitikkojen historiasta ja menneisyydestä. Kyllä saman pitää koskea sitten myös toimittajia. Erityisesti riippumattomaksi itseään kutsuvien lehtien lukijoilla on oikeus tietää artikkelin kirjoittajan taustoista. Toimittaja Lappalainen on ollut Neuvostoliiton propaganda lehden päätoimittaja, joten jokainen voi itse päätellä onko tällä mahdollisesti vaikutusta siihen miten Toimittaja Lappalainen politiikasta kirjoittaa. Saapa nähdä kestääkö Kaleva lainkaan itseään koskevaa kritiikkiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pakko tehdä oikeistolaista politiikkaa, jotta valtion ja kuntien talous saadaan kuntoon. Vasemmiston keinoilla se ei onnistunut.
Miten kukaan (ainakaan toimittajista) ei enää tunnu muistavan, että ennen vaaleja oli tärkein teema saada valtion velan syöksykierre katkaistua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai että kaartilaisia ja marsseja. Kuulostaapa sotaiselta. Pitääkö tässä pelätä vasemmiston väkivallan kasvua?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nim Tsipras Miten se oikeiston vastuu ilmenee, sanotaanko nyt työttömästä, syrjäseudun alemmasta sosiaaliluokasta olevasta nuoresta, märissä vaipoissaan kärvistelevästä vanhuksesta? Sinun mielestäsi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaan riippuu kuinka oikealle menee. Laissez-fairen kannattajien mielestä kaikki on omillaan, mutta heistä puhuminen oikeistona on kuin stalinisteista puhuminen vasemmistona.

Minun mielestä heikommista pitää huolehtia. Tämä varmistetaan huolehtimalla ettei julkinen sektori ja valtion interventiot kasva liian suureksi. Julkisella puolella on vielä paljon leikattavaa (olen itse julkisella). Ongelma on byrokraatit, jotka leikkaavat tuottavasta portaasta, ei kynänpyörittäjistä ja johtajista. Toinen ongelma on valtion maailmaa syleilevät ideologiset hankkeet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nim TSIPRAS " Oikeisto ajaa yksilön vapauksia ja VASTUITA" Aika mielenkiintoinen tulkinta sinulla "oikeistolaisesta politiikasta". Kopioitu varmaan suoraan Oikeiston oppikirjasta
... ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä kohden minun käsitys menee metsään?

Oikeistolainen politiikka pyrkii ennen kaikkea valtion interventioiden vähentämiseen. Ei meidän hallitus sitä ole tekemässä. Joo, mukana on kyllä kaikki oikeistopolitiikan huonot puolet (leikkauksia huono-osaisille), mutta ei ollenkaan niitä hyviä. Voidaanko muka silloin sanoa, että hallitus tekee oikeistolaista politiikkaa? Ei, hallitus sekoilee ihan omiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuota nui... Aika mielenkiintoinen tulkinta kirjoittajalla "oikeistolaisesta politiitkasta". Kopioitu varmaan suoraan Vasemmiston oppikirjasta.

Oikeisto ajaa yksilön vapauksia ja vastuita. Suomessa on liikaa valtion sekaantumista asioihin, joihin sitä ei tarvita (tasa-arvo valtuutetut, kulttuuritulkit, tuulivoimatuet, yritystuet jne jne). Järjestelmä toimii paremmin, ketterämmin ja terveemmin, jos valtion sekaantumista vähennetään. Samalla voidaan sitten myös lisätä ihmisten omaa hyvinvointia heidän oman työskentelyn kautta (matalampi verotus).

Miten tämä sitten sopii nykyisen hallituksen linjauksiin? No ei oikein mitenkään. Ei suomen hallitus aja "oikeistolaista politiikkaa", se ajaa vasemmistolaista kontrollipolitiikkaa. Valtio pyörii entiseen malliin paikoissa, jossa sitä ei tarvittaisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen sentään oikeisto sanoi olevansa oikeisto, vasemmisto vasemmisto, keakusta noin keskellä ja muut ääripäiden välillä.
Nyt Kepu paljastuu äärioikeistolaiseksi, kokoomus ja persut markkinoivat itseään työväestön puolueeksi. SDP:stä kukaan ei ota selvää, milloin sitä sun tätä, mielelläänhän tuo rahaa Kreikan kasinopelureille lähettelee.
Roolit eivät vain muutu, ne yhtenevät. Narrin kaapu jää äänestäjälle, siis kaiken maksajalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:44
Kokoomus haluaa tiukentaa hoitotakuuta ja uudistaa soten kuntapohjalta: Vapaaehtoiset kuntayhtymät keinona
16:20
Asiantuntijat pitävät Lokan ja Vehkoon välistä oikeudenkäyntiä poikkeuksellisena – "Tämä on vasta ensimmäinen näytös"
16:18
Nokian yt-neuvottelut päättyivät, Oulusta irtisanotaan noin 70 työntekijää
15:59
Unelmien liikuntapäivä järjestetään Oulussa toukokuussa – kaupunki etsii tapahtumia päivään
14:47
Googlelle jälleen miljardisakko EU:lta – muutti jo eilen hakukonetoimintojaan
14:37
Viktor Orbán muovasi Fideszistä äärikonservatiivisen populistipuolueen – nyt sitä uhkaa lähtö EPP-puolueperheestä
13:39
Donner tilittää eduskuntavuosistaan – Soini halusi koko ajan ulkoministeriksi, harva kollega jutteli tai esitteli itsensä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan keski- ja itäosassa sekä Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Oulun Stora Enson tehdas onko seuraava?

146 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeiden OSTOvoimaa on korotettava

Kyllä minä mieleni pahoitin. Laitan tämän kommentin tietättömyyden piikkiin. En kirjoita enempää. Lue lisää...
yks`vaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image