Kolumnit

Taivas ei pudonnut Tikkakosken takia

Kolumnit 24.12.2017 12:00
Kyösti Karvonen

Vaikka on jouluaatto, on pakko palata vielä koko viikon tasavaltaa kuohuttaneeseen Tikkakoskigateen. Helsingin Sanomat kertoi hallussaan olevista korkeimman turvaluokituksen salaisista papereista, jotka koskevat Puolustusvoimien salamyhkäistä Viestikoekeskusta.

Palataan ensin kuitenkin historiaan ja talvisodan loppupäiviin maaliskuussa 1940. Tuolloin Suomen Tietotoimisto STT kertoi, että eduskunnan ulkoasiainvaliokunta olisi hyväksynyt rauhanehdot. Ennenaikaisen uutisen tulkittiin johtaneen siihen, että Suomen Moskovassa olleiden neuvottelijoiden yritykset saada muutoksia ehtoihin epäonnistuivat.

STT:n edustajat saivat lyhyet maanpetostuomiot. STT ei saanut tietoa salaisista asiakirjoista vaan proosallisesti eduskunnan kuppilasta, jossa ulkoasiainvaliokunnan kaksi jäsentä oli väitellyt rauhanehdoista kovaäänisesti. Väittelyn kuullut oletti, että valiokunta oli hyväksynyt ne. Vaikka uutista yritettiin kumota, se ehti levitä maailmalle.

Tällä kertaa ei ole kysymys yhtä dramaattisesta asiasta, vaikka punaleimapapereita olikin päätynyt HS:lle. Poliisitutkinnassa ja todennäköisessä oikeudenkäynnissä selviää myöhemmin, mitä seuraamuksia tapauksesta tulee. Niitä ei kannata ennakoida.

En aivan vähästä kommentoi muiden tiedotusvälineiden tekemisiä, kukin vastaa omistaan. Sen verran kuitenkin, että ihmettelen, miksi HS katsoi aiheelliseksi kertoa alleviivaten, että sillä on hallussaan salaisia, joskin vanhoja ja yllätyksettömiä, asiakirjoja. Onpa joku kutsunut uutisen ulospanoa ”punaleimapornoksi”.

Itsekin olen nähnyt turvaluokiteltuja papereita, mutta olen allekirjoittanut vaitiolosopimuksen. Siksi niistä ei sen enempää; ei niissä minusta suurempia salaisuuksia ole edes ollut.

Sitäkin useammin minullekin, kuten toimittajille yleensäkin, on kerrottu salaisia, ei-julkisia tai luottamuksellisia tietoja, joista sitten on tehty harkinnan mukaan uutisia. Vuotajat ovat varmaan rikkoneet joitakin sääntöjä, ja olenpa itsekin voinut tehdä tietämättäni niin.

Joitakin seuraamuksia on toki ollut. Kun kirjoitin erään presidentin pitämästä puhuttelusta korkea-arvoiselle sotilaalle, presidentti näytti pitkään myrtynyttä naamaa. Kun olin mukana uutisoimassa yritystä muuttaa yya-sopimusta, yrityksen keskeinen henkilö ei ole tervehtinyt sen koommin.

Vuodot ovat vanhan sanonnan mukaan demokratian voiteluaine. Paljon yhteiskunnallisesti merkittäviä asioita jäisi kertomatta ilman niitä. Vuotajalla on yleensä jokin tarkoitusperä menettelylleen. Tiedotusvälineen on otettava tämäkin huomioon arvioidessaan, mitä julkaisee ja mitä jättää julkaisematta.

Presidentti Richard Nixon ei olisi joutunut eroamaan ilman Washington Postin Bob Woodwardin ja Carl Bernsteinin paljastuksia. Anneli Jäätteenmäki (kesk.) olisi tuskin joutunut eroamaan pääministerin paikalta ilman toimittaja Pekka Ervastin paljastuksia.

Vuotoja on paikallistasollakin. Jos tietoa oululaisen koulun stipendirahaston väärinkäytöstä ei olisi vuodettu Kalevalle, asia olisi voinut jäädä paljastumatta.

Tiedotusvälineet ja poliitikot ovat ottaneet Tikkakoskigateen hyvinkin erilaisia kantoja. Esimerkiksi presidentti Sauli Niinistö on selvästi alkanut valaa öljyä laineille ja arvioinut vuodon tuomia pelättyjä vahinkoja ulkosuhteisiin jo maltillisin sanakääntein.

Tikkakoskigatessa käydään rajanvetoa yhtäältä sananvapauden ja lähdesuojan sekä toisaalta asiakirjasalaisuuden välimaastossa. Vuotajasta on puhuttu vähän verrattuna HS:ään.

HS:n emerituspäätoimittaja Janne Virkkunen kirjoitti tiistain HS:ssä, että median tehtävä on lakien puitteissa palvella lukijoitaan, katselijoitaan ja kuuntelijoitaan ja että pitää olla varuillaan, jos päättäjät alkavat kiittää mediaa vastuullisuudesta. Ja sitten: ”Toimitustyössä joudutaan jatkuvasti miettimään, mitä julkaisemisesta seuraa. Vielä enemmän pitää miettiä, mitä seuraa siitä, jos jotakin kirjoitusta ei julkaista.”

HS arvioi tietonsa julkaisemisen arvoisiksi ja kantaa siitä vastuun. Kaleva ei olisi julkaissut juttua sellaisena kuin HS sen julkaisi.

Kuten sanottu, Tikkakoskigaten jatko on viranomaisten käsissä. Viikko sitten tuntui kuin taivas olisi pudonnut niskaamme. Ei ole pudonnut.

Hyvää ja rauhallista joulua kaikille.

MAINOS

Kommentoi

Tässä tapauksessa ei ole kyse siitä, mitä HS:n julkaisemat tiedot tarkkaan ottaen sisälsivät. Kyse on siitä, että ne olivat selvästi salaiseksi julistettuja tietoja. Asiansa osaavat ihmiset olivat tämän luokituksen tehneet. Selittelemällä se ei miksikään muutu. HS ja jotkut se toimittajat, päätoimittaja mukaan lukien ovat siis syyllistyneet rikolliseen toimintaan. Toimintaan, jonka motiivina ei ollut minkään epäkohdan tai laittomuuksien paljastaminen, vaan yksinomaan lehden levikin lisääminen.

HS:lla on mennyt pahemman kerran puurot ja vellit sekaisin. Kyse on valtion kannalta vahingollisesta toiminnasta, ilmeisesti jopa maanpetoksesta. Toivon, että tuomioistuin ottaa tähän asiaankuuluvan tiukan kannan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoittajan tekemillä vertauksilla ei mitään tekemistä toistensa kanssa. Toimittat ylentäneet itse itsensä olemattomalle jalustalle ilman tekoja samalla tavalla kuin poliitikot, molemmat etääntyneet kansasta ja arvostus sen mukaista - vuosikymmenien aikana rakentunut luottamus ja arvostus valunut hiekkaan viimeisen kahden vuoden aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalevan päätoimittaja puolustelee vastuutonta journalismia. No korppi ei korpin silmää noki. Kalevan luotto katoaa ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parahin Kyösti,
Kiitoksia varsin asiallisesta pääkirjoituksestasi. Hieman jäi mieltäni kaivelemaan se, että rinnastit salaisten paperien vuotoa vuotoihin joissa vuodettiin tietoa rikollisesta toiminnasta medialle. Tässähän vuodessa ei ollut kysymys siitä. Vuodettiin sisältöä erittäin salaisista asiakirjoista ja toiminnoista joiden laatimiseen tai suorittamiseen ei liity mitään rikollista. Mielestäni HS:n artikkelin julkaiseminen oli tekona epäisänmaallinen ja ehkäpä rikollinen ja maanpetoksellinen sekä vähintäänkin häpeällinen.
Toisin olisi ollut jos lehti olisi julkaissut tietoja henkilöstä joka lainvastaisesti luovuttaa kansakuntamme turvallisuuden kannalta salaista tietoa niille, jotka eivät ole oikeutettuja saamaan kyseistä tietoa. Näin ei lehti tehnyt vaan lähti mukaan operaatioon, jonka rikollinen toimija oli suunnitellut. Toivon todella, että poliisitutkinta paljastaa rikolliseen toimintaan syyllistyneet ja he saavat lainmukaisen tuomion. Salaiseksi ei tutkinnan tulos saa jäädä sillä emmehän kaipaa uutta ”Tiitisen listaa”.
Oikeassa olet Kyösti siitä ettei taivas vielä tipahtanut. Se saattaa kuitenkin tipahtaa silloin äkillisesti kun sotilastiedustelumme ei ole ollut ajan tasalla vihamielisitä aikeista maatamme kohtaan. Antakaamme siis työrauha niille, jotka valvovat puolestamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun luin tuon Hesarin jutun lehdestä itsestään, ennen kohun nousua, niin ihmettelin miksi Hesarin toimitus oli nähnyt tärkeäksi tuoda niin vahvasti esille salaisen materiaalin saamisen käsiinsä. Itse jutussahan ei ollut juuri kummempaa salaista asiaa kuin mitä wikipediasta saa lukea. Ja jokainen aliupseerikurssin käynyt tietää mitä Tikkakoskella tehdään, todennäköisesti iso osa miehistöäkin. Hesarin päätoimittajan kommentit yön yli nukuttuaan taas kertovat siitä, että Hesarin toimitus oli mennyt halpaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

KESKISUOMALAINEN, 18.12.2017, päätoimittaja Pekka Mervola:

"Aivan turhaa salaisten paperien liehuttelua" -[otsikko]

..."Tämän salaisten paperien liehuttelun sivuillaan lehti teki aivan turhaan, sillä juttu ei tuonut esille mitään oleellista uutta tiedustelusta tai Tikkakoskesta. Sensaatiojournalismi vain heikensi median uskottavuutta, kun jutun ulospano ja sisältö eivät vastanneet toisiaan."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin juttu paljasti vakavan rikoksen: salaisten paperien toimittamisen ulkopuolisille.

Toivottavasti tekijä saadaan kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan hyvin sanottu.

Kyseisessä uutisessahan ei paljastettu mitään väärinkäytöstä, virhettä tai laittomuutta, millä uutisointia voisi puolustaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutinen paljasti tapahtuneen väärinkäytön, laittomuuden/rikoksen.

Rikos on se, että salaisia asiakirjoja on toimitettu ulkopuoliselle taholle. Kyse ei siis ole pelkästään siitä mitä on paljastettu. Harvempi näyttää tämän ymmärtävän.

Toivottavasti tämä asiakirjat vuotanut myyrä napataan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Odotamme, koko Suomi, viranomasten ratkaisua millainen rikos on tullu tehtyä HS-jutun pohjalta ja millainen rangaistus tulee ja kuinka laajalle joukolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Jos eläkekatto tulee voimaan nyt, siis nyt. Se vaikuttaa ensimmäisenä tällä hetkellä 17-18v työuraansa aloittelevilla. I... Lue lisää...
öö ei...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.10.

Fingerpori

18.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image