Kolumnit

Taiteiden Yök ja muuta kivvaa niille, jotka kaipaavat vaihtelua perinteisiin ke­sä­ta­pah­tu­miin

Janne Nevala.
Kolumnit 1.3.2018 19:00
Janne Nevala

Vaikkei heti uskoisikaan, niin kesä on täällä kohta. Ja kesätapahtumat joita meidän kaikkien iloksi taas järjestetään. Tai ehkä ei sittenkään ihan kaikkien.

Tasapuolisuuden nimissä myös näille ihmisille pitäisi olla tarjolla varjotapahtumia. Vaikkapa tällaisia.

TAITEIDEN YÖK – KAUHEIMMAT KULTTUURIKOKEMUKSENI. Torin laidalla on valkoisehko teltta. Sisällä istutaan lonksuvilla muovituoleilla ja kerrataan vapisevalla äänellä kuinka ala-asteen musiikkitunnilla piti soittaa luokan edessä nokkahuilulla Ukkonooaa ja kuinka loppuelämä onkin mennyt siitä sitten toipumiseen. Tai kuinka naapuri kuvittelee edelleen olevansa Jyväskylän Kiri Te Kanawa.

STUCK. Urbaanin jähmeähkö kaupunkifestari, jossa ei toimi niin kun mikään. Mifu on loppu, tofu on loppu, eikä vaahtokylvyssä ole vaahtoa. Pääesiintyjä on kanadalainen marsu. Joka on myöhässä.

SODANKYLÄN VALOKUVAFESTIVAALI. Martti ja Esteri Koivula esittelevät diaotoksensa Mallorcan lomiltaan vuosilta 1985 – 2013. Ihan kaikki. Mukana myös Lastemme kehitysvaiheet -kategoria. Festivaalin kesto arviolta 3 – 4 kuukautta. Ensiapu päivystää.

PUOLANGAN OPTIMISTIPÄIVÄT. Paikallisen harrastajateatterin jäsenet on palkattu (tai no siis palkattu ja palkattu, mutta pullaa ja kahvia saa) hokemaan äänekkäästi Kyllä se hyvejää!- ja Rahnaahan on että ranteet notkuu! – sloganeita kaikille vastaantulijoille ja karkuunjuoksijoille. Kunnantalolla järjestetään kaikille pakollinen improvisaatio- ja positiivisuuskurssi. Vetäjänä Roope Salminen. Tai Marco Bjurström. Taikka vaikka molemmat jos rahaa löytyy! Ja sitähän löytyy! Eipä ahdista enää!

UKONKANTOKILPAILUT, SONKAJÄRVI. Sarjat alle sata, yli sata ja miesflunssaa samanaikaisesti potevat. Valitusaste (molempien osapuolien) vaikuttaa suorituspisteisiin.

Onneksi kesä ei Suomessa kestä kovin pitkään. Mutta ei talvellakaan suinkaan tapahtumitta jäädä.

TODELLISET KESKIAJAN MARKKINAT, MÄLSÄ. Sudet ulvovat linnanraunioiden liepeillä. Kohtalaisen kylmä, ei vessaa.

Mahdollisuus pelata yllättävän todentuntuista Nälänhätä ja kulkutaudit -roolipeliä. Tai ei se oikeasti ole peli, mikä selviää yleisölle siinä vaiheessa, kun portit suljetaan. Varsinaisen paniikki iskee kuitenkin vasta kun osallistujat tajuavat, ettei älypuhelimia tulla keksimään vielä tuhanteen vuoteen.

Antijuhlavuoden kruunaakin sitten PASKIAISTIISTAI. Tosi kiva koko perheen liikuntatapahtuma jonkun takapihalla. Kahden metrin pulkkamäki on hiekoitettu, kelkasta puuttuu toinen jalas, makkara on puoliksi jäässä ja ylihintainen. Bajamajan ovi on lukossa. Osallistujien kesken arvotaan etelänmatka. Kempeleeseen.

Kirjoittaja työskentelee Limingan kirjasto- ja kulttuurijohtajana sekä kirjoittaa kirjoja ja lauluja.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

41
Metsäkanalintujen jahdissa on saatu saalista Oulun riistakeskusalueella – "Teerikannat paikoin todella hyvällä mallilla"
30
Hajuhaitta Oulussa johtuu häiriöstä tuotantoprosessissa Stora Enson sellutehtaalla
27
Raahelaisyrityksen sukelluspallo odottaa yhä vientilupaa – miljoonasopimuksen solmimisesta Kiinaan on jo vuosi
24
Oulun kaduille kylvetään vuodessa tonnikaupalla hiekkaa, liukkaudentorjunta aloitetaan yleensä marraskuun ensimmäisellä viikolla
23
Kärkkäisen maahantuoma klapikone määrättiin poistettavaksi markkinoilta – Tukes löysi testissä vakavia turvallisuuspuutteita
17
Kenelle antaisit kunnian uusista työpaikoista? Sipilän hallituksen ansio on suurempi kuin nolla mutta pienempi kuin 120 000
11
Liigan kurinpitodelegaatio otti kärppätähden lauantain taklauksen tarkempaan syyniin – Kuparille tulossa pelikieltoa?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Hallitusvalittelijat ovat tyytymättömiä omaan elämäänsä samoin kuin ay-valittelijat, jotka avaavat joka päivä ainakin yh... Lue lisää...
miksi aina haukutaan...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image