Kolumnit

Syväkurkun paljastukset panevat Trumpin ahtaalle – sääliksi käy Zelenskyiä

Kolumnit 29.9.2019 9:00
Kyösti Karvonen

Monet muistavat edellisen kuuluisan syväkurkun. Hänen Washington Post -lehdelle vuotamansa tiedot presidentti Richard Nixonin hallinnon laittomuuksista johtivat presidentin eroon vuonna 1974 – ennen kuin hänet olisi erotettu.

Kalevan päätoimittaja Kyösti Karvonen.

Syväkurkku paljasti henkilöllisyytensä vuonna 2005; hän oli keskustelutiedustelupalvelu CIA:n entinen apulaisjohtaja Mark Felt. Kaikki hänen antamansa tiedot pitivät paikkansa.

Reilut 45 vuotta myöhemmin on mahdollista, että uuden syväkurkun liikkeelle panema vyöry johtaa samaan tulokseen kuin Watergate-skandaalissa.

Presidentti Donald Trump on selviytynyt skandaalista toiseen kohta kolme vuotta. Jopa Trumpin omista kommenteista päätellen presidentti itsekin aistii, että nyt on tiukka paikka.

Mistä on tällä kertaa kyse?

Ilmeisesti samaisessa CIA:ssa työskentelevä henkilö, mies, raportoi esimiehelleen epäilyistään Trumpin syyllistymisestä laittomuuteen pyytäessään "palvelusta" Ukrainan uudelta presidentiltä Volodymyr Zelenskyiltä.

Trump oli pysäyttänyt asetoimitukset Ukrainaan ja pyysi puhelinkeskustelussa Zelenskyin apua saada kompromettoivia tietoja Trumpin mahdollisesta tulevasta vastaehdokkaasta, ex-varapresidentti Joseph Bidenista ja hänen poikansa Ukrainan kaasubisneksistä.

Ilmiantajan kovin väite on siis, että Trump kiristi Zelenskyiä hinnaksi aseavusta kaivamaan esiin lokaa hänen poliittisesta vastustajastaan.

Väitteitä on muitakin. Niiden mukaan Trump pyysi Zelenskyiä osoittamaan, että vuoden 2016 Yhdysvaltojen vaaleihin olisi sekaantunut, Yhdysvaltain demokraattisen puolueen avustuksella, Ukraina eikä Venäjä. Hän pyysi myös Zelenskyiä pysyttämään virassa syyttäjän, joka on esittänyt väitteitä Bidenin perheen Ukraina-bisneksistä.

Bidenin ja pojan jauhot eivät ole välttämättä nekään puhtaita. Yhdysvalloissa on raportoitu, että Biden yritti varapresidenttinä lopettaa poikansa liiketoimia koskevat tutkimukset Ukrainassa. Väitteitä ei ole osoitettu oikeiksi.

Olen lukenut Trumpin ja Zelenskyin puhelinkeskustelun ja ilmiantajan ilmoituksen. Niiden molempien perusteella ilmiantajan väitteet ovat vahvalla pohjalla.

Lisäksi kaikki julkisuudessa jo aiemmin olleet tiedot ovat samansuuntaisia. Esimerkiksi Trump sanoi kesällä, että hän ottaisi toiselta maalta vastaan omia poliittisia vastustajiaan vahingoittavaa tietoa. Nyt hän sitten pyysi.

Ilmiantajan puolesta puhuu sekin, että hän on pannut kaikkensa peliin tekemällä niin kuin teki.

Trump kysyi retorisesti Yhdysvaltain YK-edustustossa otetulla videolla, mitä "teimme vanhoina päivinä... vakoojille ja maanpetokselle". Trump kutsuu hänestä kriittisesti uutisoivia toimittajia "eläimiksi" ja "eräiksi pahimmiksi ihmisiksi joita voi ikinä tavata", Bidenia "tyhmäksi kuin saapas" ja ilmiantajaa "feikiksi".

On silti eri asia, joutuuko Trump satimeen ja itse asiassa vahvistaako vireille pantu virkarikossyyte hänen asemaansa.

Jos uusia paljastuksia ei tule, Trump saattaa jopa hyötyä jupakasta ja varmistaa sillä voittonsa ensi vuoden presidentinvaalissa. Luvassa on ainakin paljon julkisuutta, ja se voi kääntyä Trumpin eduksi.

Emme toisaalta tiedä, mitä jupakassa tulee vielä julki. Valkoisen talon julkaisema versio puhelinkeskustelusta ei ole sanatarkka ja siitä on karsittu jotakin.

Sekin on mahdollista, että ilmiantaja tulee jollakin konstilla kongressin kuultavaksi. Torstaina edustajienhuoneessa grillattu kansallisen turvallisuuden johtaja Joseph Maguire sanoi, että näin voidaan tehdä.

Julkiset kuulemiset ovat Yhdysvaltain järjestelmän suola. Niissä supervalta pui pahimpiakin skandaalejaan armottoman julkisesti. Esimerkiksi Maguiren kuulustelun seuraaminen oli kuin jännitysnäytelmä.

Jos jotakuta käy kohussa sääliksi niin presidentti Zelenskyiä. Noviisipoliitikko, Kansan palvelija -televisiosarjan sankari, on joutunut kokemattomuuttaan Yhdysvaltain sisäpolitiikan nyrkkeilypalloksi.

Zelenskyi teki puhelimessa kaikkensa saadakseen kutsun Valkoiseen taloon ja vahvistaakseen näin Ukrainan heikkoa asemaa Venäjän kainalossa. Taisi käydä päinvastoin.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Trump ei ole ollut yhtään huonompi pressa päätöksissään vaa jopa parempi kuin edeltäjänsä sotahullut, jotka oikein odottivat pääsevänsä pullistelemaan Lähi-itään tekaistuilla raporteilla. Siinä mielessä erikoista, että nykyään voi syväkurkku löytyä vaikka sisäpiiristä ja se ei olekaan väitettyä ulkovaltojen vaikuttamista, kuten Venäjän viime presidentinvaaleissa haitallisten dokumenttien vuotaminen kilpailijasta oli. Minun syväkurkku taas kertoi, että tämä on Yhdysvaltain demokraattien tekaistua juonittelua päästä takaisin valtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trumpilla on vastassaan rakenteisiin syvälle juurtunut negatiivinen eliitti, joka omistaa "kaiken", mukaanlukien median. Heillä on oma agenda ja ihmiskunta on heille karjaa.
Suon kuivatus eli tämän "syvän valtion" kitkeminen ja paljastaminen on iso urakka ja siinä yksi vaalikausi on lyhyt aika.
Syvä valtio ulottuu myös mm EU:hun ja Suomen hallinto on yksi satelliitti monen muun joukossa.
Tämä on pitkä prosessi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen ollessa eu:n puheenjohtajamaa hallitus tekee arvokasta työtä oikeusvaltioperiaatteiden vahvistamiseksi koko unionin alueella. Lyhyesti tämä tarkoittaa toimeenpanovallasta riippumatonta lainsäädäntöä, oikeuslaitosta ja mediaa. Esillä olleiden tietojen mukaan asiat etenevät positiiviseen suuntaan, koska yksikään jäsenmaa ei ole asettunut vastustamaan eu-rahoituksen kytkemistä tähän kehitykseen. Diktatuurin alla olleissa valtioissa kehitys etenee lyhyemmin askelin, mutta tärkeintä on kääntää suunta oikeaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä tämä eliitti oikein on? Siitä paljon puhutaan, mutta nähtävästi siihen voidaan nimetä kuuluvaksi kuka tahansa rikas/vaikutusvaltainen henkilö, joka ei ole Trumpin kanssa samaa mieltä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

totean, että eikö ole hyvä että Trump ja Putin tulevat juttuun keskenään. Sehän tässä on joidenkin mielestä se surullinen pointti. Nämä muut hilut ovat vain sitä kohinaa todellisen ongelman ympärillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei se ainakaan Suomelle ole hyvä. Putinille ja Trumpille ehkä, mutta tuskin kellekään muulle

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käy todella sääliksi Zelenskyä ja Ukrainaa, kun Trumpin lähipiiri on nyt pakkomielteen omaisesti tekemässä Ukrainasta syyllistä v. 2016 vaalihäirintään. Ottaen huomioon kaiken sen mitä häirinnästä on laajoissa tutkimuksissa selvinnyt, väite on absurdi. Mutta tämän juonen jäljet taitavat johtaa sylttytehtaalle. Vanhaa kommunistien tunnetuksi tekemää menetelmää noudattaen syyllinen löytyy, kun selvitämme tässä tapauksessa, kuka hyötyy Ukrainan leimaamisesta syylliseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nixonia vastaan tehdyt paljastukset, kuten Woodwardin ja Bernsteinin, sekä ennenkaikkea Daniel Ellsbergin julkisuuteen tuomat "pentagonin paperit" ovat enemmän verrattavissa Edward Snowdeniin. Snowden joutuu tosin olemaan esikuvistaan poiketen luultavasti loppuelämänsä maanpaossa, sen verran huonompaan suuntaan on sananvapaus Nixonin ajoista USAssa mennyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta unohdetaankohan tässä nyt se, että Yhdysvaltojen hallinto julkaisi tuon mainitun puhelun kokonaisuudessaan ja ei siinä kyllä ollut yhtään mitään mitä on väitetty. Samaa sanoi myös Ukrainan presidentti lausunnossaan eli Trump ei painostanut häntä millään tavoin.

Sanoisin, että tässä valtamedia aavistuksen venyttää totuutta antamalla painoarvoa kuulopuheille vaikka kova todiste - julkaistu puhelu - on kaikkien käytettävissä. Muistuu mieleeni Harvardin lakiprofessorin Alan Dershowitzin lausunto toissaviikolta, että demokraatit eivät voi voittaa Trumpia vaaleissa, joten virkarikossyyten on heidän ainoa vaihtoehto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On liikuttavaa, kuinka nämä persut löytävät aina syyn valtamediasta oli sitten kyseessä Trump, Putin, Orban tai joku meidän omista hakkaraisista ja huhtasaarista. Se, että valtion päämies kristää toisen valtion presidenttiä omien valtapyrkimyksien edistämiseen tai kansanedustaja ahdistelee ja pahoin pitelee kolleegaansa on vain valtamedian valeuutisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä, Trump ja Putin vain nauramme, kun jotkut liikuttuu. Tietysti Huhtasaari, Hakkarainen ja mitä niitä nyt oli - me olemme liikuttavan vapaita luurangoista kaapissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä vika esim Orbanissa?? Maassa lähes täystyöllisyys(3,3 % työttömiä).Omat kansalaiset voivat kulkea OMASSA maassaan turvallisesti ja mitä valta/valhemedia ei kerro,sinne muuttaa turvaan esim saksalaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

USA:ssa tällaiset tuppaavat kuitenkin paljastumaan ja ehkä laittomuuksiakin on tapahtunut. Venäjän tämänhetken tapahtumista ehkä meidän jälkeläisemme saavat 50 v päästä tietää mitä kaikkea Putinin hallinnossa on todella tapahtunut, ja Kiinasta ei koskaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä suomessa ollaan todella katkeria kun Trump on presidenttinä. Ja tottakai tänne suomeen asti tulee "uutiset" ainoastaan demokraattien puolella olevien medioiden lähteistä. Se on helppo todeta; CNN, Washington Post, NYT tässä esimerkit näin alkuun. Verrattavissa suomeen; haukutaan PS sää ja Halla-ahoa joka viikko. Ja KK on niin pihalla. Ja valehtelee joka tahallisesti tai tietämättään, jos perustaa "juttunsa" näihin demokraatti puolueen lähteiden "tietoihin".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos olet noinkin eri mieltä, niin erittele, mikä esim. tämän kolumnin tiedoista on virheellistä. Ei kannata sokeasti seurata ns. vaihtoehtoisia totuuksia. Netistä voit katsoa presidentin lakimiehen esiintymistä Fox News-kanavalla, joka ei taatusti ole demokraatteja lähellä. Viihdettä kerrakseen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voin paikan päällä asuvana kertoa että tämä henkilö joka kirjoitti tämänkin ei tiedä sitten yhtikäs mitään vaan toistaa juuri CNN:ää & kumppaneita. Tulisi pitkä kirjoitus oikoa juttu kokonaan mutta silmiin pisti ensinnäkin asia mistä koko homma lähti alulle eli Bidenin ja hänen pojan Ukraina diilit. Kirjoittaja totesi ettei väitteitä ole osoitettu oikeaksi.
Väärin, sillä tästä on olemassa video vuodelta 2018 jossa Biden kerskuu että sai pois viralta syyttäjän Ukrainassa joka tutki poikansa firmaa uhkaamalla lopettaa USA:n avut Ukrainalle. Video kyllä löytyy netistä joten kukin voi nähdä itse kuka se todellinen syyllinen on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En voi ymmärtää mitä suomalaisilla on Trumpia vastaan. Hän ei vaikuta mitenkään elämäämme täällä. Paljon lähempänä olevista Venäjän, Turkin ja Kiinan presidenteistä ei puhuta mitään negatiivista. Kaipa se vasemmistoaate, kommunismin ihailu ja demokratian ja vapaan tiedonvälityksen pelko on vielä voimissaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai ei Venäjän, Turkin ja Kiinan presinenteistä puhuta mitää. Näistähän juuri puhutaankin lähes joka päivä ja sävyyn että ovat maailman suurimpia pahiksia. Näin ainakin Suomessa. Trump on päässyt vähällä siihen verrattuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yllättävän paljon muuten vaikuttaa Trump elämäämme täällä. Ilmeisestikään et ole töissä, ainakaan monikansallisessa yrityksessä, jossa on kollegoita esim. maista, jotka ovat USAn pakotteiden alaisia? Ilmeisesti et myöskään harrasta sijoitustoimintaa? Esimerkkejä löytyy. Hiiteen tuommoinen kekkuli ovaalitoimistosta ja nopeasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta hyvä mies, jos asia on niinkuin väität, miksi sitä ei ole oikeusministeriön tai itsensä Barrin toimesta tutkittu ja syytteitä laitettu liikkeelle? Aikaahan tässä on ollut pian kolme vuotta. Sen sijaan hallinto käyttää Guilianin kaltaista yksityishenkilöä penkomaan pakonomaisesti todisteita Ukrainasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

0:07
Kreikka järjesti myöhäisillan ottelussa yllätyksen – voitto Liechtensteinista riittää Suomelle EM-kisapaikkaan
15.10.
Kun yksi meni sisään, Teemu Pukki päätti tehdä toisen maalin samalla tavalla – Huuhkajat on nyt voiton päässä EM-kisapaikasta Tilaajille
15.10.
Mika Nurmela hehkui tyytyväisyyttä Huuhkajien voiton jälkeen, mutta kiisti tuhonneensa päävalmentaja Kanervan lippalakin
15.10.
Apuja ei tullut Ranskastakaan, Kärpät Skellefteå-voitosta huolimatta ulos Mestarien liigan pudotuspeleistä – Manner: ”Emme pystyneet parempaan, joten emme jatkopaikkaa ansainneetkaan”
15.10.
Oulun Kiviniemeen tulee pätkä uutta raidetta, jota pitkin malmijunat ajavat Kainuusta suoraan etelään – Heikkilänkankaalle rakennetaan kilometrin pituinen sivuraide
15.10.
Kärppien ja Skellefteån kohtaaminen ratkesi vasta voittolaukauskilpailussa – katso kuvia ottelusta
15.10.
Säveltäjäkonkari Kaj Chydenius: "Jos teen sata laulua, ja niistä vaikkapa neljä ovat hyviä, loput 96 huonoa eivät haittaa tippaakaan"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yön aikana Kainuun maakunnassa ja Koillismaalla sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio, Kemijärvi, Salla, Pelkosenniemi ja Savukoski lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kenelle ilmainen ruokakassi kuuluu ?

Ilmainen ruoka kuuluu jokaiselle joka kehtaa sellaisen käydä noutamassa. Se on kuitenkin selvää säästöä vaikka rahaa ruo... Lue lisää...
Dick Nordic

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image