Kolumnit

Suuri sosialistinen kumous. Niin mikä?

Kolumnit 12.11.2017 12:00
Kyösti Karvonen

Keskiviikkona tuli kuluneeksi tasan sata vuotta siitä kun lokakuun suuri sosialistinen vallankumous alkoi nykyisessä Pietarissa, silloisessa Petrogradissa.

Niin, milloin ja mitä tapahtuikaan? Ei lokakuussa, vaan meikäläisen eli gregoriaanisen kalenterin mukaan 7. marraskuuta. Oliko se suuri? Ei, päinvastoin se oli poliittinen ja taloudellinen mahalasku. Oliko se sosialistinen? Hmhm... Oliko se vallankumous? Ei vaan pienen bolshevikkiklikin vallankaappaus.

Vuosipäivää joka tapauksessa juhlittiin hartaasti neuvostoaikoina. ”Onnittelen teitä lokakuun suuren sosialistisen vallankumouksen vuosipäivän johdosta! Uraa!” Avoautolla Punaisella torilla liikkunut Neuvostoliiton puolustusministeri tervehti näillä sanoilla paraatijoukkoja. Ne vastasivat huutamalla Uraa! useaan kertaan.

Korskeaa vallankumousäkseerausta ei nähty viime keskiviikkona. Myös presidentti Vladimir Putinin Venäjä tykkää mahtipontisista juhlista ja paraateista, mutta satavuotispäivän se ohitti matalalla profiililla.

Satavuotispäivässä ei olekaan mitään juhlimista. Ihmiskunnan traagisimpiin ihmiskokeisiin kuuluva, reilut 70 kestänyt ajanjakso vaati miljoonia kuolonuhreja, perustui valehtelevalle sanahelinälle sekä tuotti rujon ja välinpitämättömän neuvostoyhteiskunnan.

Asuin ja työskentelin Neuvostoliitossa yhteensä neljä ja puoli vuotta, vuosina 1986 ja 1987–91. Noina vuosina Leninin ja Stalinin luoma rumilus alkoi ensin avautua ja vapautua. Bolshevikkikuri höltyi, mutta neuvostoyhteiskunta näytti pahimmat puolensa. Kaupat ammottivat tyhjyyttään. Paras tuliainen neuvostoliittolaiselle oli saippuapala tai pyykinpesuaine.

Koska diktatuuria on äärimmäisen vaikea uudistaa, lopputulos oli se, että kun Neuvostoliittoa yritettiin varoen korjailla, se hajosi. Lopullisen sysäyksen antoivat vanhoilliset kommunistit yrittämällä vallankaappausta elokuussa 1991.

Savijaloilla seissyt neuvostovaltio joutui historian roskatynnyriin, mutta mikä on itse asiassa muuttunut? Itse asiassa ei paljon mikään.

Kommunistipuolueen tilalle on tullut yhtenäinen Venäjä, ja puolueen pääsihteerin tilalle presidentti – niin, Vladimir Putin. Brittiviikkolehti The Economist osuikin naulan kantaan Putin-kansakuvallaan, jonka teksti kuului A tsar is born.

Aito demokratia on yhtä kaukana kuin aina ennenkin. Muita puolueita sallitaan, mutta ne ovat kumileimasimia ja monesti Kremlin omia luomuksia.

Ihmisille on riittänyt, että kaupoissa on ruokaa, että palkat ja eläkkeet maksetaan ja ettei joudu vankileirille tai tule teloitetuksi pahimpien neuvostoaikojen malliin.

Lokakuun vallankaappaus oli aikansa värimullistus. Tämä on suora syy sille, miksi Putinin Venäjä ohitti satavuotispäivän vähin äänin. Nyky-Venäjä pelkää värivallankumouksia kuin ruttoa, ja siksi se korostaakin vakautta ja haluaa enintään vähittäisiä muutoksia, jos niitäkään.

Putin käsitteli vuosipäivää äskettäin silkkihansikkain.

”Meidän on kysyttävä: eikö todellakaan ollut mahdollista kehittyä, ei vallankumouksen (revoluution) vaan evoluution kautta, hävittämättä valtiota ja tuhoamatta armottomasti miljoonien kohtaloa vaan vähittäisellä edistyksellä askel askeleelta?”, hän sanoi.

Lokakuun lopussa Moskovassa paljastettiin neuvostoajan vainojen uhrien muistoksi rakennettu Surumuuri. Putin sanoi muistomerkillä, ettei hirvittävää menneisyyttä pidä pyyhkiä pois kansallisesta muistista eikä oikeuttaa millään. Stalinista Putin ei puhunut mitään, onhan tämä gruusialainen pankkirosvo, Putinin joskus ”monimutkaiseksi hahmoksi” kutsuma, yhä supersuosittu.

Surumuurilla kuultu oli Putinilta kuitenkin harvinaisen paljon sanottu. Sanoihan hän kerran jopa, että Neuvostoliiton hajoaminen oli mitä suurin katastrofi 1900-luvulla.

Sanat ovat kuitenkin sanoja ja teot tekoja. Putinin Venäjä on siepannut itselleen Krimin niemimaan ja pullistelee muutenkin sotilaallisesti. Onnitteluja sata vuotta täyttävälle Suomelle ei ole häneltä herunut.

Venäjän kulloinenkin valtias, myös Putin, hallitsee Venäjää säätelemällä sen historiaa.

Mihail Zygar päättääkin kehutun kirjansa Putinin sisäpiiri kirjoittamalla osuvasti: ”Venäjän historia on sairaus. Historiamme on tehnyt meistä kaikista sairaita.”

”Sanat ovat kuitenkin sanoja ja teot tekoja. Putinin Venäjä on siepannut itselleen Krimin niemimaan ja pullistelee muutenkin sotilaallisesti.”

MAINOS

Kommentoi

Tuo on yksi maailman historian synkimpiä hetkiä. Sosialismi on kylvänyt tuhoa ja kurjuutta ympäri maailman. Jokainen paikka missä sitä on kokeiltu, niin on ajautunut kurjuuteen ja sopa sotaan. Se on luonnotonta, että ihmiset luovuttavat vallan elämästään pienelle poliittiselle eliitille. Se ei pääty koskaan hyvin.

Parhaillaan silmiemme edessä avautuu näkymät Venezuelasta jossa sosialismi on toteutettu täydellisesti ja lopputolos on täydellinen kaaos ja kurjuus. Venezuelan työttömyys on maailman kovimpia ja töissä siellä on lähinnä enää valtion virkamiehet jotka ovat läpensä korruptoituneet. Sitä on sosialismi käytännössä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietääkseni Suomen suururuhtinaskunnan sortokaudet olivat tsaarien Venäjän aikaansaannosta venäistämisineen ja Bobrikoveineen. Neuvostoliitto taas myönsi Suomelle itsenäisyyden syrjäytettyään "verisen Nikolain". Kannattaisi ehkä joskus avata historiaa käsittelevä koulukirja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Neuvostoliitto ei todellakaan myöntänyt Suomelle itsenäisyyttä. Suomi itsenäistyi 6.12.1917

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Neuvostoliitto perustettiin vasta vuonna 1922 verisen sisällissodan jälkeen. Neuvostoliitto ei tästäkään syystä voinut "myöntää" Suomelle itsenäisyyttä.

Suomen itsenäisyyden tunnustuspaperin allekirjoitti Pietarin Smolnassa istunut paikallisten bolsevikkien muodostama ja Leninin johtama porukka, joka kutsui itseään "kansankomissaarien neuvostoksi". Bolsevikeilla ei edes ollut koko maata hallussaan, joten mandaatti oli epäselvä. Ulkomailla oli aivan yleinen uskomus, että bolsevikit eivät pysy ottamaan kaaoksessa valtaa itselleen.

Venäjän vallankumouksen tarina on aika pitkälle jälkikäteen luotu kertomus, johon on liitetty melkoinen määrä myöhemmin sepitettyjä tapahtumia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harvoja Neuvostovallan todellisia saavutuksia oli koulutusjärjestelmän luominen kansalaisille varallisuuteen katsomatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jossakin vaiheessa se kyllästyminen "evoluutio tuomaan kehitykseen" syntyy ja syttyy, ja jälki on rumaa. Kuten Venäjällä aina. Venäjällä helmitaulu on yhä edelleen käyttöesine, laskin. Ensin sen näkeminen esim. kaupassa saa hymyn huulille mutta kun sen näkee toisessa ja kolmannessa ja ....kaupassa, niin ymmärtää, että maa on museo. Kehittymättömyyden ja valheiden museo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa, missähän Venäjällä olet kauppoja kulkenut. Minun käymissä kaupoissa on kassakoneet, maksupäätteet ja kaikki muukin nylkyaikainen laitteisto. Kyllä Venäjällä osataan muutakin, kuin helmitauluilla laskea. Siellä kouluopetus on korkea tasoista ja hyvää. Venäjä tulee vielä nousemaan vaurauteen, kun meillä ryvetään natokiimaisessa köyhyydessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajatus paratiisista itänaapurissa ja kapitalistisesta kurjuudesta meillä taitaa itsessään olla museoesine. :)

Muusta maailmasta eristäytymällä Venäjä ei voi kuin köyhtyä. Nykymaailmassa vauraus syntyy kansainvälisellä yhteistyöllä ja kaupan esteitä purkamalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

riippumatta siitä, että kuka sitä hallitsee. Johtoporukka elää yltäkylläisyydessä repien vaurautensa kulloinkin minkäkin nimisessä ismissä eläviltä kansalaisilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän se on. Johtuu ihmisen ylisosiaalisesta luonteesta eläimenä ja evoluution vaikutuksesta. Evoluutio edellyttää, että ominaisuuksien hierarkiaa toimiakseen. Ominaisuudet voivat olla henkilökohtaisia, kuten vaikkapa älykkyys tai sosiaalisia kuten perheen verkostot. Sen hetkisessä ympäristössä hyödylliset ominaisuudet nostavat yksilön hierarkiassa ylös nauttimaan yltäkylläisistä resursseista (nykymaailmassa lähinnä raha, valta ja lisääntymismahdollisuudet). Oleellinen kysymys on tarjoaako järjestelmä yksilölle mahdollisuuden tavoitella parempaa asemaa omilla vahvuuksillaan. Demokraattisessa markkinataloudessa näin on, diktatuureissa tämä on harvinaisempaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Neuvostoliiton hajottua. Silloin yksilöt, jotka sattuivat olemaan sopivissa asemissa ja tarpeeksi röyhkeitä, saivat siirrettyä valtion omaisuutta omiin nimiinsä. Osa tuosta rikastuneesta porukasta pystyi ja pystyy rikastumaan Putinin lähipiirissä lisää. Muut rikkaat ja varsinkin oppositioon jääneet (= Putinin vastustajat) saattavat kohdata 'odottamattomia' vaikeuksia joutuessaan Putinin epäsuosioon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

28
Koiteliin suunnitellaan uutta rakennusta – mukana ravintola, kokous- ja juhlatilat sekä saunatilat
24
Oulun kauppahallissa vuodenvaihteen jälkeen alkava remontti venyy jouluun – hallissa odotetaan kiihkeästi ratkaisuja
19
Kysyimme: Miksi dieselin hinta on jo sama kuin bensiinin?
16
Menot halutaan yhdessä kuriin – Oulu ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri selvittävät kustannustehokkuuden lisäämistä
13
Kunnianpalautus ammatilliselle koulutukselle – nyt tarvitaan asialliset tasokorotukset oppilaitoksien rahoitukseen Lukijalta
6
Suorapuheinen Pippa Laukka ohjaa laihduttamaan – Esko Eerikäisen aamumunakas vaihtuu puuroon
6
Poliisilta lisätietoa Kalajoen kuolonkolarista: Mercedeksen mittari pysähtyi 165 km/h lukemaan, lähellä ollut maanjäristysmittari rekisteröi törmäyksen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tämä jupakka jää historiaan esimerkkinä jääräpäisyydestä ja kollektiivisesta tyhmyydestä.

Tenava, olisit lainannut tämänkin Korkmanin sanomasta: "työtaistelu- toimiin on ryhdytty kevyin perustein ja osin poliit... Lue lisää...
Demokratian tekijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image