Kolumnit

Suuret muutokset lähtevät liikkeelle pienestä – siksi pamppu heiluu Hongkongissa ja Moskovassa

Kolumnit 18.8.2019 9:00
Kyösti Karvonen

Kuvat Hongkongista ja Moskovasta ovat kuin kopioita: enimmäkseen nuoret ihmiset osoittavat pelottomasti mieltään, vaikka poliisi käyttää heitä vastaan säälimätöntä väkivaltaa.

Kalevan päätoimittaja Kyösti Karvonen.

Tyytymättömyys purkautui molemmissa miljoonakaupungeissa vähästä.

Hongkongilaiset lähtivät kaduille, kun kaavailtu lakiesitys olisi mahdollistanut sen, että etsintäkuulutettuja voisi luovuttaa Hongkongista Kiinaan, joka ei ole mallioikeusvaltio.

Moskovalaiset lähtivät kaduille, kun vallanpitäjät estivät todellista oppositiota edustavien asettumisen ehdolle Moskovan kaupunginduuman eli valtuuston syyskuisiin vaaleihin. Mieltä on osoitettu muuallakin, muun muassa Pietarissa.

Suuret muutokset ovat perinteisesti lähteneet liikkeelle pienestä. Muutosta haluavien alun perin asettamat pienet tavoitteet ovat joko paisuneet vanhan vallan kaataneiksi kansannousuiksi tai sitten vallanpitäjät ovat murskanneet mielenosoitukset.

Mustiin pukeutuneiden mielenosoittajien tavoitteet ovat kasvaneet Hongkongissa, mutta eivät Moskovassa, ainakaan vielä. Joka tapauksessa kaupungit mittaavat epädemokraattisia järjestelmiä, ovatko ne valmiit murtamaan vastarinnan hinnalla millä hyvänsä.

Massiivisen väkivallan käyttö on lähellä Hongkongissa. Kaikki järkisyyt puhuvat tätä vaihtoehtoa vastaan, mutta jos liikehdintä ei lopu, sekin voi olla edessä.
Nyt on menossa hermosota, jossa Kiina kerää joukkoja Hongkongin lähistölle salaamatta sitä mitenkään, päinvastoin.

Seurasin 30 vuotta sitten Tiananmenin mielenosoituksia Pekingissä. Tunnelmat olivat tosi tiheitä jo ennen verenvuodatusta. Ne näyttävät vielä paljon tiheämmiltä Hongkongissa.

Hongkongin liikehdintä on suurin haaste Kiinalle sitten Tiananmenin. Haaste vain kasvaisi, jos mielenosoitukset leviäisivät manner-Kiinaan. Tästä ei ole merkkejä, mutta kommunistihallinto ei varmasti halua värivallankumousta.

Moskovassa ja joissakin muissa kaupungeissa nähdyt ja varmaan nähtävät protestit ovat puolestaan suuri, ehkä jo suurin, haaste 20 vuotta vallassa olleen presidentti Vladimir Putinin hallinnolle.

Vielä Krimin valtauksen jälkeen suosionsa kukkuloilla olleen Putinin tähti on alkanut haalistua. Ensiksi suosiota söi kansalaisten vihaama eläkeiän korotus, vaikka Putin sitä pehmentelikin.

Hongkong siirtyi Kiinan hallintaan vuonna 1997, mutta sillä (ja Macaolla) on laaja autonomia Kiinan edesmenneen johtajan Deng Xiaopingin kehittämän "yksi maa, kaksi järjestelmää" -mallin mukaisesti. Hongkongissa pelätään aivan perustellusti, että luovutuslain perään Kiina vain tiukentaisi otettaan.

Hongkongissa ja Moskovassa on perimmiltään kysymys vapaudesta. Ensimmäisessä sitä ei haluta vähentää, jälkimmäisessä sitä haluttaisiin valedemokratian tilalle.

Mielenosoittajien menestys riippuu osaltaan siitä, onnistuvatko he pidättäytymään väkivallasta ja tuhotyöstä. Hongkongissa on lipsuttu tästä.

Tosin on aina mahdollista, että mielenosoittajien joukkoon on soluttautunut Kiinan provokaattoreita. Tämä on väkivaltakoneiston vakiokikka saada tekosyy väkivallan käyttöön. Lisäksi Kiina värittää mielenosoittajia propagandallaan rikollisiksi.

Demokratian kannalta toivoa herättävintä, ja vallanpitäjien kannalta huolestuttavinta, mielenosoituksissa on se, että liikkeellä näyttää olevan eniten nuoria.

Nuorten rooli on erityisen merkittävää Venäjällä, jonka aito oppositio on ollut pitkään heiveröinen ja sen päälle vielä hajanainen. Punaliput kourissa seissyt vanhempi väki on vaihtunut punaliputtomiin nuoriin, jotka eivät usko viralliseen propagandaan ja hankkivat tietonsa muualta.

Muu maailma ei ole tehnyt mielenosoituksista suurta numeroa. Jos veri alkaa virrata, etenkin Kiina on hankala kommentoitava. Uutta supervaltaa ei haluta ärsyttää. Tätä ei tee etenkään presidentti Donald Trump, joka hieroo kauppasopimusta Kiinan kanssa ja tykkää muutenkin epädemokraattisista johtajista.

Ei laimea reagointi olisi uutta Suomessakaan. Kun Kiina murskasi Tiananmenin demokratialiikkeen, Suomi lähetti ensimmäisenä länsimaana ministerin vierailulle Kiinaan, viisi kuukautta verenvuodatuksen jälkeen.

MAINOS

Kommentoi

Onneksi missään länsimaissa ei ole ollut viime aikoina poliisin väkivalloin tukahduttamia mielenosoituksia...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehtaan porukka on herkkänä. Moskovan "kevät" on juuri se mitä Kreml ja oligarkit eniten pelkäävät. Demokratia on itsensä paholaisen keksintöä diktatuurin mielestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo "Venäjän valedemokratia" on mainiosti kirjoitettu. Totuuden voi kertoa, kun sen osaa, parilla sanalla. Venäjähän on valedemokratia eli yhtä kuin putinokratia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perustana ja pohjana molemmissa maissa vanha Aatami kommunismi. Diktatuuri loppuisi ja demokratia- kansaksi Hong Kong+riistäjävallaksi. Putinikaan olisi monimiljonääri,joten kansa matalaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä näitä tarvitse kovin kaukaa etsiä. Eikö siellä Kataloniassa haluttu aivan samaa, mutta mitä teki Espanja ja Eu? Minkä ikeen alta katalonialaiset haluavat itsenäiseksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkien vapaan maailman toimijoiden on syytä tehdä kaikki voitava että tämä - Arabikevään jatkumot ''Venäjänkevät'' ja ''Kiinankevät'' - kehitys jatkuu ja vahvistuu kansojen ottaessa itselleen oman kohtalonsa ja vapautensa totalitaristien ikeestä vapautuessaan - vaikka sitten väkivalloin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arabikeväässä autettiin mielipuolisia islamisteja valtaan vanhojen autoritääristen hallitsijoiden tilalle. Ihmisiä on kuollut satojatuhansia tämän typeryyden takia. Egypti sai onneksi muslimiveljeskunnan pois vallasta ennenkuin pahempaa ehti tapahtua. Pahempaa tapahtui ja tapahtuu yhä esim. Libyassa ja Syyriassa. Täysin moraalitonta toimintaa koko "arabikevät" länsimailta. Toivottavasti saadaan vastuussa olleet poliitikot Haagiin tuomiolle ennenkuin kuolevat vanhuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päätoimittaja moittii poliisia ankarasta väkivallan käytöstä. Mikähän olisi se tapa, että mielenosoitukset saadaan loppumaan ennekuin ne ryöstäytyvät paikkojen rikkomiseksi ja yleiseksi ryöstelyksi? Hongkongissa ei ole vielä tapahtunut, mutta ei enää kauaa. Aivan erikoista on se, että kun vastustetaan yhtä aihetta, niin sitten kehitetään aina uusi tilalle. Tästä ei hyvää seuraa. Pitäisikö poliisin olla puuttumatta asioitten kulkuun kokonaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ymmärtääkö karvonen mitä se tarkoittaa jos nuo levottomuudet leviävät kiinassa tai venäjällä? Jos yhteiskuntajärjestys romahtaa, muutamien uhrien sijasta niitä voi tulla satoja tuhansia tai miljoonia. Esimerkkejä löytyy välimeren rannoilta kun Obaman amerikka ryhtyi ajamaa ”demokratiaa” lähi-itään ja afrikkaan. Ei näitä kansoja demokratialla hallita. Demokratia ei toimi. Esimerkkinä tämän hetken Suomi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

" Demokratia ei toimi. Esimerkkinä tämän hetken Suomi." Kuinka perustelet? Putinin hallinto pyrkii nujertamaan kaikki demokratiapyrkimykset. Herää kysymys mitkä tahot täällä huutelevat

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainoita oikeamielisiä aatteita mitä Suomessa toitotetaan medioissa kansalaisten oloista välittämättä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Tyytymättömyys purkautui molemmissa miljoonakaupungeissa vähästä."
Mitähän päätoimittaja tarkoittaa kys. lauseella ????

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta eihän Hongkongin ja Moskovat tapahtumilla ole mitään tekemistä keskenään. Niissä ei ole ensimmäistäkään yhtäläisyyttä. Ensinnäkin Hongkongissa osoitetaan mieltä äärivasemmistoa eli kommunisteja ja heidän tyranniaa vastaan. Toisekseen Hongkongin mielenosoitukset ovat nyt jatkuneet jo viikkoja eikä loppua näy.

Moskovassa puolestaan on kyse yksittäisestä globalisti-elitistien järjestämästä mielenosoituksesta joka kuihtui kasaan alta aikayksikön. Moskovassa ei osoitettu mieltä äärivasemmistoa vastaan, sillä Venäjällä ei enää ole vasemmistoa laisinkaan. Globalistit tasaisin väliajoin yrittävät koota rivejään horjuttaakseen Putinin hallintoa jotta voisivat sen korvata jälleen äärivasemmistolla (kommunismilla) aivan kuten Kiinassa on.

Hongkongin ja Moskovat tapahtumat ovat siis toistensa vastakohdat ja kukaan ei edes puhu Moskovasta, kun ei siellä tapahdu mitään. Youtubeen kun laittaa että 'Honkong live' niin näet 24/7 mielenosoituksen äärivasemmistoa vastaan. Kun laitat Youtuben hakuun että 'Moscow live' niin ei ensimmäistäkään mielenosoitusta, vaan muutama live-kuva löytyi Punaiselta torilta ja niin rauhallista että ei mitään rajaa.

Nämä valtamedian linjaukset ja tulkinnat alkavat olla päivä päivältä aina vain eriskummallisempia. Aivan kuin ne olisivat unohtaneet, että me voidaan itse laittaa hakusanoja Googleen ja Youtubeen ja katsoa omilla silmillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoittajalta jäi mainitsematta se tosiasia, että nämä viimeaikaiset ”arabikeväät” ovat olleet todellisuudessa pääosin ulkomailta johdettuja ja junailtuja...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heh heh.

Meinaatko että paha USA Hong Kongin tapahtumien taustalla?

Ihmiset ovat vieläkin katkeria itäjärjestelmän romahduksesta.

Hiljaiseksi vetää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisi ollakin - uusi maailman johtava talous - Kiina, on pudottanut jenkit valtaistuimeltaan. On heidän etujen mukaista kylvää pientä eripuraa ja lyödä keppiä Kiinan rattaisiin. Sama juttu venäjällä. Millään ”itäjärjestelmällä” ei ole näiden asioiden kanssa mitään tekemistä - joka sellaista viitsii edes väittää, paljastaa jämähtäneensä 70 -luvulle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä siellä honkkarissakin on setä Samuli takana kute aina muuallakin missä vain levottomuuksia ilmenee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:09
"Täyssähköinen rekkaveturi maksaa tuplat" – Onko tulevaisuus sittenkin kaasu- eikä sähkörekoissa? Raahelainen Korsu Oy hankkii kokemuksia kaasu-Scaniasta
8:00
Tulikorit ja -padat yleistyvät kotipihoilla, mutta mistä puut? Polttopuiden hinnoissa ja laadussa on isoja eroja
8:00
Mitä eroa on Italialla ja Espanjalla? Katso, kummassa kahvin tilaaminen ruokailun jälkeen on kuin kiroaisi kirkossa ja kummassa juodaan enemmän alkoholia Tilaajille
7:00
Luomupossu Hilla telmii kavereineen sikalan pahnoilla
7:00
Oulunsalolaisen kodin sisustuksessa punainen piristeväri symboloi voimaa ja rakkautta
7:00
Merinäköala rauhoittaa mielen rivitalokodissa Oulunsalossa – "Elämä on monesti levotonta ja työelämä kiireistä" Tilaajille
7:00
Näin poliisi pääsi oikean sarjamurhaajan jäljille – tosipohjaisessa rikosdraamassa parasta on loistava pääosan esittäjä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi et halua maksaa veroja?

Jos elät työmarkkinatuella, sinun veroprosenttisi on -100. Kaikki, mitä saat, on toisten maksamia veroja. Itse et maksa ... Lue lisää...
Backstreet Boys

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image