Kolumnit

Supon M saamassa paljon valtaa – onko Supon valvonta vain kahvi ja voileipä?

Kolumnit 25.2.2018 9:00 | Päivitetty 25.2.2018 11:04
Kyösti Karvonen

M on tuttu Britannian salaisen palvelun päällikköhahmo kaikille Bond-elokuvien katsojille. Suomessa tosielämän vastaavassa elimessä eli Suojelupoliisissa M-tehtävää hoitaa nyt Antti Pelttari.

Suojelupoliisin päälliköstä tulisi tällä viikolla eduskuntaan tulleen tiedustelulainsäädännön hyväksymisen myötä melkoinen kulissivaikuttaja. Laaja lakipaketti lisäisi merkittävästi Suojelupoliisin ja sen päällikön valtaa.

Paketin merkittävyydestä kertoo sekin, että Supo ja Puolustusvoimat saavat yhteensä 150 uutta tiedusteluvirkaa. Vaikka tiedustelubudjetit pysyisivät yhä pieninä jo pelkästään pohjoismaisessa vertailussa, lakipaketin hyväksyminen kasvattaisi niitä voimakkaasti.

Harva kiistää, että Suomeen tarvitaan ajan tasalla oleva tiedustelulainsäädäntö. Eduskunnan, käytännössä SDP:n ryhmän, käsissä on, hyväksytäänkö se kiireellisenä vai lopullisesti vasta ensi eduskuntavaalien jälkeen.

Yhtä lailla on fakta, että Supo ja sen päällikkö saavat lainsäädännön mukana käyttöönsä nykyistä paljon suuremman työkalupakin katsoa kansallisen turvallisuuden perään.

Avainasemassa on Supon parlamentaarinen valvonta, josta nousi eduskunnassa kiivain keskustelu. Pertti Salolainen (kok.) kuvasi, että tähän asti valvonta on tarkoittanut kahvin ja voileivän nauttimista Supossa. Hän on kyllä valittanut tämän tästä eduskunnan huonoa tiedonsaantia.

Pikantti yksityiskohta liittyy perustettavaan eduskunnan tiedusteluvaliokuntaan. Supo tarkastaisi valiokuntaan tulevien kansanedustajien taustat. Kysymys, valvoisiko valiokunta Supoa vai Supo valiokuntaa, on enemmän kuin paikallaan.

On luonnollisesti hyvä, että eduskunnassa valaistaan paketin kaikki etenkin kansalaisvapauksien, parlamentaarisen valvonnan sekä kansalaisten ja median tiedonsaannin kannalta heikot kohdat ja että paljastuvat puutteet korjataan.

Paketin yli vaalien lykkäämistä harkitsevat joutuvat kuitenkin ottamaan huomioon, että vaikkapa uuden terrori-iskun sattuessa he voisivat joutua syntipukeiksi lakien hyväksymisen viivyttämisen takia. Tällainen tilanne olisi erityisen nolo perussuomalaisille, jotka hekin ovat arvostelleet lakipakettia.

Lainsäädäntö muuttaisi Supon roolia nykyisestä: siitä tulisi kotimaan turvallisuuspalvelun ja ulkomaan tiedustelupalvelun yhdistelmä. Suomi ei ole tähän asti, ei ainakaan laillisesti, tiedustellut eli suomeksi sanottuna vakoillut ulkomailla. Nyt se tulisi mahdolliseksi.

Päätökset ulkomaantiedustelusta kuten monesta muustakin asiasta tekisi Supon päällikkö. Suomi voisi tehdä rajojensa ulkopuolella yhteistyötä ja osallistua yhteisoperaatioihin sekä toimia myös ilman että isäntämaa olisi mukana. Ulkomailla toimittaisiin isäntämaan käytäntöjen mukaan.

Vastavuoroisesti ulkomainen tiedustelupalvelu voisi toimia Suomessa. Näin esimerkiksi Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA tai Britannian MI6 – mutta tuskinpa Venäjän turvallisuuspalvelu FSB – saisivat toimia Suomen rajojen sisällä Supon kaverina tai luvalla.

Jos taas toimittaisiin ”kolmannessa valtiossa” eli ilman sen hyväksyntää ja siltä salassa, suomeksi vakoiltaisiin, toimittaisiin Suomen käytäntöjen mukaan. Näin Supo voisi toimia välittämättä kohdemaan pelisäännöistä.

Kun eräältä asiantuntijalta kysyttiin, voisiko Suomi näin tehdä, hän antoi ymmärtää, että kohdemaan pelisääntöjä ei tarvitse ottaa huomioon. Samalla tavallahan toimivat jotkut Suomessa vakoilevat.

Tällaiset ovat tietysti ääritapauksia, ja ainakin länteen päin Suomesta turvallisuuspalvelut tekevät hyvää keskinäistä yhteistyötä. Ilman sitä esimerkiksi ulkoministeriössä taannoin tapahtunut tietovuoto ei olisi todennäköisesti paljastunut koskaan.

Tiedustelulainsäädäntöön liittyy myös puoluepoliittisia kytkentöjä. Kokoomuksella on vahva asema sisäisen turvallisuuden avainpaikoilla, ja sen ote on vain vahvistumassa niin, että voi puhua jopa kokoomuksen värisuorasta.

Pelttarilla on vankka kokoomustausta, ja sisäministerinä on Kai Mykkänen (kok.) Vaikka myös Pelttari on hakenut sisäministeriön kansliapäälliköksi, virkaan veikataan EU:n tilannekeskuksen johtajaa Ilkka Salmea (kok.) Viran täytön esittelee Mykkänen, ja hallitus tuskin poikkeaa esittelevän ministerin kannasta.

MAINOS

Kommentoi

Uusien lakien turvin toimivien organisaatioiden on yksiselitteisen ehdottomasti oltava Puolustusvoimien tapaan koko kansamme yhteinen - ja se asema saavutetaan vain yhdellä tavalla. Yhteisellä koko kansaamme edustavien meidän valitsemien edustajiemme joukosta valittujen valvomana.
Puoluetaustalla ja/tai poliittisella näkemyksellä ei täällä Suomessa ole mitään tekemistä sen kanssa kuinka sopiva henkilö tehtävään on - tai ei ole.

'' Isäni oli Mannerheimin lähin juristi Päämajassa, mutta arvosti kaikkia ihmisiä. Hän muistutti siitä minua vielä kuolinvuoteellaan: poika, älä osallistu mihinkään sellaiseen, mikä jakaa kansaa, kahtia jakautunut kansa on heikko. ''
- Martti Kekomäki, terveyden- ja sairaanhoidon hallinnon emeritusprofessori, Suomenkuvalehti 14.12.2014
_

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lentokentät ovat kansainvälisiä paikkoja ja kaikkea muuta kuin sulkeutuneita, vaikka lentokentälle mennessä on äärimmäisen tarkat turvatoimet. Ja ilman papereita lentokentälle ei ole asiaa. Kääntäen. Suomessa olisi helppoa ja turvallisempaa valvoa rajoja, kuin kaikkia rajojen sisällä, ihan kuten lentokentälläkin tehdään. Siten voinen väittää, että KOKO kansa halutaan verukkeella tarkempaan valvontaan, koska rajoilla ei valvontaa haluta aloittaa. Kiitos hallitus ja presidentti. Olemme yhä lähempänä Pohjois-Koreaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saamme lisää toisten valtioiden päämiehiä poliisien mustalle listalle. Nyt siellä ennestään oli Venäjän presidentti Putin. Parempi olisi siirtää lain hyväksyminen seuraavlle eduskunnalle, niin ehkä siinä nyt olevat valuviat korjattaisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi valvojan pitäisi olla kepulainen tai esim demari? Eikö tärkeintä ole koeteltu kansalaiskunto. No valtakuntaa johtaa kokoomuksen Niinistö, maan suurinta kaupunkia ja johtavaa aluetta kokoomuksen Vapaavuori, hallitusta tosiasiassa kokoomuksen Orpo. Ja maa on menossa parempaan suuntaan. Työttömyys pienenee, vientivetää, talous kasvaa ja kohta kaikki pääsevät sairaanhoitoon jonottamatta. Päätoimittajan olisi syytä ottaa kokoomuskaunan sijasta tosiasiat huomioon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyviä huomioita.

Kuka lopulta valvoisi toimintaa?
Miten tietoturva valmistetaan?
Poliisin systeemit on vuotaneet aiemminkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entäs kuka valvoo sitä joka valvoo? Politiikan systeemit on vuotaneet ennenkin ja poliitikot ovat lähinnä tavallisia asioista paljoa ymmärtämättömiä tallaajia ja oman edun tavoittelijoita, joita ohjaa enemmän mielipide kuin tieto.
Enemmän luotan SUPO:n johtoon kansalaisten etujen valvojana, kuin yhteenkään kansanedustajaan. Sori.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

39
Metsäkanalintujen jahdissa on saatu saalista Oulun riistakeskusalueella – "Teerikannat paikoin todella hyvällä mallilla"
29
Hajuhaitta Oulussa johtuu häiriöstä tuotantoprosessissa Stora Enson sellutehtaalla
25
Raahelaisyrityksen sukelluspallo odottaa yhä vientilupaa – miljoonasopimuksen solmimisesta Kiinaan on jo vuosi
20
Oulun kaduille kylvetään vuodessa tonnikaupalla hiekkaa, liukkaudentorjunta aloitetaan yleensä marraskuun ensimmäisellä viikolla
17
Kärkkäisen maahantuoma klapikone määrättiin poistettavaksi markkinoilta – Tukes löysi testissä vakavia turvallisuuspuutteita
15
Kenelle antaisit kunnian uusista työpaikoista? Sipilän hallituksen ansio on suurempi kuin nolla mutta pienempi kuin 120 000
10
Liigan kurinpitodelegaatio otti kärppätähden lauantain taklauksen tarkempaan syyniin – Kuparille tulossa pelikieltoa?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Hallitusvalittelijat ovat tyytymättömiä omaan elämäänsä samoin kuin ay-valittelijat, jotka avaavat joka päivä ainakin yh... Lue lisää...
miksi aina haukutaan...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image