Kolumnit

Suomi on taas suuren murroksen äärellä – vanheneminen muuttaa työmarkkinat

Kolumnit 8.2.2019 20:00
Risto Murto
Risto Murto

Työn muutoksesta on kirjoitettu ja keskusteltu viime aikoina paljon. Yleensä keskustelu on yhdistetty teknologian kehittymiseen. Esimerkiksi digitalisaation ja tekoälyn käytön laajentumisen odotetaan muuttavan työtehtäviä.

Teknologinen kehitys tulee vaikuttamaan työmarkkinoihin. Kehitystä on kuitenkin vaikeaa ennustaa. Muutoksia on tapahtunut aikaisemminkin. Suomalaiset ovat muuttaneet maatiloilta maa- ja metsätalouden töistä kaupunkeihin teollisuuden ja nykyisin entistä enemmän palveluiden töihin. Monen ammatin merkitys on pienentynyt, ja uusia tehtäviä on jo tullut ja mennytkin.

Suomalaisessa yhteiskunnassa on kuitenkin tapahtumassa teknologista murrosta vielä voimakkaampi muutos, joka on meille myös ainutkertainen. Tämä muutos on vanheneminen. Ensimmäistä kertaa historiassa ainut kasvava väestöryhmä on eläkeikäiset. Suomi vanhenee nopeasti.

Muutos on tuoreimpien lukujen mukaan myös kiihtymässä. Tämä johtuu syntyvyyden nopeasta laskusta. Viime vuonna Suomeen syntyi noin 47 000 lasta. Tämä on noin 13 000 vähemmän kuin vuonna 2010. Olemme siirtyneet pienten ikäluokkien aikaan.

Pian myös pienenemme kansankuntana. Viime vuoden lopulla päivitetyn Tilastokeskuksen väestöennusteen mukaan Suomen väestö alkaa runsaan 15 vuoden päästä jo vähentyä, jos maahanmuutto ja syntyvyys säilyvät nykytasolla.

Yksi vanhenevan Suomen vaikutuksista on työmarkkinat. Jos ja kun työikäisten määrä pienenee ja elinikä pitenee, paineet eläkeiän nostamiselle säilyvät. Jo nykysäännöillä eläkeikä on nousemassa. Tänä vuonna syntyvälle odotettu eläkkeelle jäämisen ikä nykyisillä oletuksilla on jo vajaat 69 vuotta.

Pidempään työskentelevät ihmiset haastavat myös suomalaisen työelämän. Suomalaisten työnantajien ja työtekijöiden on muutettava asennetta vanheneviin työntekijöihin. Hyvä esimerkki on koulutus.

Jos tulevaisuudessa 60-vuotialla on vielä lähtökohtaisesti työuraa jäljellä melkein 10 vuotta, lisäkoulutukseen ja ammattitaidon ylläpitoon pitää suhtautua nykyistä kunnianhimoisemmin. 60-vuotias ei ole jäähdyttelijä, vaan työntekijä, joka voi ja jonka täytyy oppia vielä uutta työuransa aikana.

USA antaa tästä hyvän esimerkin. Maassa noin joka viides 70-vuotiaista osallistuu työelämään.

Toinen vaatimus on työkuorman jakaminen. Etenkin raskaissa fyysisissä töissä on haastavaa jatkaa eläkeikään asti, mikä pitää ottaa huomioon työuria suunnitellessa. Työelämässä tarvitaan joustoja ja osa-aikaisuutta, jotta entistä pidemmät työurat ovat mahdollisia.

USA antaa tästä hyvän esimerkin. Maassa noin joka viides 70-vuotiaista osallistuu työelämään. Vanhemmilla työntekijöillä osa-aikainen työ on hyvin yleistä ja yleisempää kuin nuoremmilla ikäluokilla. Yhdysvalloissa korkeaan töissä käyntiin vaikuttaa Suomea hajanaisempi eläketurva.

Suomessa meillä on kohtuullinen vanhuuseläketurva. Ikääntyneiden työssä jatkamiseksi tarvitsemme motivointia ja arvostusta. Mikä olisikaan sen parempaa motivointia kuin mahdollisuus oppia ja tehdä uutta?

Suomen vanheneva väestö vaatii myös itse hoivaa. Käytämme erityisen paljon hoiva- ja terveydenhuoltopalveluita elämämme aivan viimeisinä vuosina. On odotettavissa, että suurten ikäluokkien edelleen vanhetessa hoivapalveluiden kysyntä kasvaa. Kyseessä on pitkäaikainen muutos. Väestöennusteiden mukaan seuraavan kahdenkymmenen vuoden aikana yli 85-vuotiaiden määrä tuplaantuu Suomessa.

Hoivan kysynnän kasvu nostaa kysyntää arjen työntekijöistä, kuten vanhustenhoitajista. Robotit ja automaatio etenevät hitaasti hoiva-alalla. Teknologian kehitys auttaa, mutta ennustettavassa tulevaisuudessa robotit eivät korvaa lähihoitajaa ja hoiva-avustajaa.

Ajankohtainen keskustelu suomalaisesta vanhustenhoidosta konkretisoi myös kehitystä. Jos hoitajamitoitusta nostetaan, tämä nostaa henkilöstötarvetta edelleen. Nyt keskustelussa oleva hoitajamitoituksen nosto lisäisi nopeasti hoitajien tarvetta yli 4 000 henkilöllä.

Suomessa hoivatyön tulevaisuuden haasteita on myös väestörakenteen eriytyminen kaupunkien ja maaseutujen välillä. Kun Helsingissä vanhusten ja työikäisten suhteen odotetaan pysyvän käytännössä tulevaisuudessa liki nykytasolla, maaseudulla ja pienissä taajamissa tilanne on täysin toinen. Pohjois-Suomessa Oulu ja sen lähiseutu erottuu nuoremmalla väestöllä.

Elämme pidempään ja olemme terveempiä kuin aikaisemmin. Tämä mahdollistaa meille myös pidemmät työurat, mutta tähän tarvitaan myös asennemuutoksia työpaikoilla. Tarvitsemme joustoja ja jatkuvaa oppimista myös työuran loppupäässä.

Elämämme loppuvuosina tarvitsemme paljon hoivan ja terveydenhuollon palveluita. On helppo ennustaa, että hoivatyöhön tarvitaan jatkossa enemmän tekijöitä. Tämä tapahtuu riippumatta siitä, mitä ajankohtaisessa hoitajamitoitusta koskevassa keskustelussa käy.

Risto Murto on työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja.

MAINOS

Kommentoi

Murrolla ja muilla eläkepomoilla ei ole rohkeutta puhua kipeimmin täysremonttia vaativasta järjestelmästän puutteista. Toki se kyseinen järjestelmä maksaa heidän palkkansa... Suomalainen eläkejärjestelmä ei ole kestävä pitkällä tähtäimellä kun vertaamme sitä tämänkin kirjoituksen tulevaisuudenkuvaan. Olisiko aika puhua asioista niiden oikeilla nimillä? Kuka nuori haluaa enää maksaa eläkemaksuja järjestelmään, joka takaa loputtoman eläkeiän ja maksujen noston ja joka ei tarjoa näkymää siihen, että rahoille tullaan saamaan vastinetta. Mitä johtajuutta tämä asioiden vierestä puhuminen on?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työelämästä totaalisesti vieraantuneen ihmisen puhetta.

Reaalimaailmassa ihmiset potkitaan pois töistä 45-50 vuotiaina, minkä jälkeen ei ole mahdollista saada uutta työtä, korkeintaan tilapäisiä tehtäviä palkkoja polkemalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asia pitää nähdä myös historian kautta. Maailma on muutunut ja se sinun sylissäsi. Mene nettiin ja lähde siipiveikoksi Portugaliin ja ties minne. Maksa verosi mielummin Thaimaahan. Ole hyvän tekijä. Osta pampumaja ja kenties 2. Politikko ja arvostele Suomea. Äänestä. Loppujen lopuksi mitä sinä oikein olet. Tekopyhä ja moraaliton pääsiäinen. Olet eronnut kirkosta, koska se verottaa. Et Anna liksaa köyhälle Suomessakaan. Vau eläkeläinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
22
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
21
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
20
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
19
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen
17
Nelostiellä liikenneonnettomuus Oulussa Haarakankaan levähdyspaikan kohdalla – tilanteessa neljä loukkaantunutta, liikenne kulkee paikalla normaalisti
16
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta huomenna, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Kyllä maailma on paljon parempi paikka, kun meitä demareita on. Lue lisää...
Äärettömän hyvältä ä...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image