Kolumnit

Suomi on taas suuren murroksen äärellä – vanheneminen muuttaa työmarkkinat

Kolumnit 8.2.2019 20:00
Risto Murto
Risto Murto

Työn muutoksesta on kirjoitettu ja keskusteltu viime aikoina paljon. Yleensä keskustelu on yhdistetty teknologian kehittymiseen. Esimerkiksi digitalisaation ja tekoälyn käytön laajentumisen odotetaan muuttavan työtehtäviä.

Teknologinen kehitys tulee vaikuttamaan työmarkkinoihin. Kehitystä on kuitenkin vaikeaa ennustaa. Muutoksia on tapahtunut aikaisemminkin. Suomalaiset ovat muuttaneet maatiloilta maa- ja metsätalouden töistä kaupunkeihin teollisuuden ja nykyisin entistä enemmän palveluiden töihin. Monen ammatin merkitys on pienentynyt, ja uusia tehtäviä on jo tullut ja mennytkin.

Suomalaisessa yhteiskunnassa on kuitenkin tapahtumassa teknologista murrosta vielä voimakkaampi muutos, joka on meille myös ainutkertainen. Tämä muutos on vanheneminen. Ensimmäistä kertaa historiassa ainut kasvava väestöryhmä on eläkeikäiset. Suomi vanhenee nopeasti.

Muutos on tuoreimpien lukujen mukaan myös kiihtymässä. Tämä johtuu syntyvyyden nopeasta laskusta. Viime vuonna Suomeen syntyi noin 47 000 lasta. Tämä on noin 13 000 vähemmän kuin vuonna 2010. Olemme siirtyneet pienten ikäluokkien aikaan.

Pian myös pienenemme kansankuntana. Viime vuoden lopulla päivitetyn Tilastokeskuksen väestöennusteen mukaan Suomen väestö alkaa runsaan 15 vuoden päästä jo vähentyä, jos maahanmuutto ja syntyvyys säilyvät nykytasolla.

Yksi vanhenevan Suomen vaikutuksista on työmarkkinat. Jos ja kun työikäisten määrä pienenee ja elinikä pitenee, paineet eläkeiän nostamiselle säilyvät. Jo nykysäännöillä eläkeikä on nousemassa. Tänä vuonna syntyvälle odotettu eläkkeelle jäämisen ikä nykyisillä oletuksilla on jo vajaat 69 vuotta.

Pidempään työskentelevät ihmiset haastavat myös suomalaisen työelämän. Suomalaisten työnantajien ja työtekijöiden on muutettava asennetta vanheneviin työntekijöihin. Hyvä esimerkki on koulutus.

Jos tulevaisuudessa 60-vuotialla on vielä lähtökohtaisesti työuraa jäljellä melkein 10 vuotta, lisäkoulutukseen ja ammattitaidon ylläpitoon pitää suhtautua nykyistä kunnianhimoisemmin. 60-vuotias ei ole jäähdyttelijä, vaan työntekijä, joka voi ja jonka täytyy oppia vielä uutta työuransa aikana.

USA antaa tästä hyvän esimerkin. Maassa noin joka viides 70-vuotiaista osallistuu työelämään.

Toinen vaatimus on työkuorman jakaminen. Etenkin raskaissa fyysisissä töissä on haastavaa jatkaa eläkeikään asti, mikä pitää ottaa huomioon työuria suunnitellessa. Työelämässä tarvitaan joustoja ja osa-aikaisuutta, jotta entistä pidemmät työurat ovat mahdollisia.

USA antaa tästä hyvän esimerkin. Maassa noin joka viides 70-vuotiaista osallistuu työelämään. Vanhemmilla työntekijöillä osa-aikainen työ on hyvin yleistä ja yleisempää kuin nuoremmilla ikäluokilla. Yhdysvalloissa korkeaan töissä käyntiin vaikuttaa Suomea hajanaisempi eläketurva.

Suomessa meillä on kohtuullinen vanhuuseläketurva. Ikääntyneiden työssä jatkamiseksi tarvitsemme motivointia ja arvostusta. Mikä olisikaan sen parempaa motivointia kuin mahdollisuus oppia ja tehdä uutta?

Suomen vanheneva väestö vaatii myös itse hoivaa. Käytämme erityisen paljon hoiva- ja terveydenhuoltopalveluita elämämme aivan viimeisinä vuosina. On odotettavissa, että suurten ikäluokkien edelleen vanhetessa hoivapalveluiden kysyntä kasvaa. Kyseessä on pitkäaikainen muutos. Väestöennusteiden mukaan seuraavan kahdenkymmenen vuoden aikana yli 85-vuotiaiden määrä tuplaantuu Suomessa.

Hoivan kysynnän kasvu nostaa kysyntää arjen työntekijöistä, kuten vanhustenhoitajista. Robotit ja automaatio etenevät hitaasti hoiva-alalla. Teknologian kehitys auttaa, mutta ennustettavassa tulevaisuudessa robotit eivät korvaa lähihoitajaa ja hoiva-avustajaa.

Ajankohtainen keskustelu suomalaisesta vanhustenhoidosta konkretisoi myös kehitystä. Jos hoitajamitoitusta nostetaan, tämä nostaa henkilöstötarvetta edelleen. Nyt keskustelussa oleva hoitajamitoituksen nosto lisäisi nopeasti hoitajien tarvetta yli 4 000 henkilöllä.

Suomessa hoivatyön tulevaisuuden haasteita on myös väestörakenteen eriytyminen kaupunkien ja maaseutujen välillä. Kun Helsingissä vanhusten ja työikäisten suhteen odotetaan pysyvän käytännössä tulevaisuudessa liki nykytasolla, maaseudulla ja pienissä taajamissa tilanne on täysin toinen. Pohjois-Suomessa Oulu ja sen lähiseutu erottuu nuoremmalla väestöllä.

Elämme pidempään ja olemme terveempiä kuin aikaisemmin. Tämä mahdollistaa meille myös pidemmät työurat, mutta tähän tarvitaan myös asennemuutoksia työpaikoilla. Tarvitsemme joustoja ja jatkuvaa oppimista myös työuran loppupäässä.

Elämämme loppuvuosina tarvitsemme paljon hoivan ja terveydenhuollon palveluita. On helppo ennustaa, että hoivatyöhön tarvitaan jatkossa enemmän tekijöitä. Tämä tapahtuu riippumatta siitä, mitä ajankohtaisessa hoitajamitoitusta koskevassa keskustelussa käy.

Risto Murto on työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja.

MAINOS

Kommentoi

Murrolla ja muilla eläkepomoilla ei ole rohkeutta puhua kipeimmin täysremonttia vaativasta järjestelmästän puutteista. Toki se kyseinen järjestelmä maksaa heidän palkkansa... Suomalainen eläkejärjestelmä ei ole kestävä pitkällä tähtäimellä kun vertaamme sitä tämänkin kirjoituksen tulevaisuudenkuvaan. Olisiko aika puhua asioista niiden oikeilla nimillä? Kuka nuori haluaa enää maksaa eläkemaksuja järjestelmään, joka takaa loputtoman eläkeiän ja maksujen noston ja joka ei tarjoa näkymää siihen, että rahoille tullaan saamaan vastinetta. Mitä johtajuutta tämä asioiden vierestä puhuminen on?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työelämästä totaalisesti vieraantuneen ihmisen puhetta.

Reaalimaailmassa ihmiset potkitaan pois töistä 45-50 vuotiaina, minkä jälkeen ei ole mahdollista saada uutta työtä, korkeintaan tilapäisiä tehtäviä palkkoja polkemalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asia pitää nähdä myös historian kautta. Maailma on muutunut ja se sinun sylissäsi. Mene nettiin ja lähde siipiveikoksi Portugaliin ja ties minne. Maksa verosi mielummin Thaimaahan. Ole hyvän tekijä. Osta pampumaja ja kenties 2. Politikko ja arvostele Suomea. Äänestä. Loppujen lopuksi mitä sinä oikein olet. Tekopyhä ja moraaliton pääsiäinen. Olet eronnut kirkosta, koska se verottaa. Et Anna liksaa köyhälle Suomessakaan. Vau eläkeläinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:03
Kärpät jatkaa tyylilleen uskollisena, ketjut täysin uuteen kuosiin kolmanteen liigafinaaliin – Manner: ” Haemme muutoksilla kollektiivista draivia” Tilaajille
11:51
VR voitti Tampereen ratikkakilpailun – liikenne alkaa vuonna 2021
11:17
Ruotsalaispoliitikon asumisesta taas kohu – oli kirjoilla äitinsä luona ja nosti korvauksia perheensä asunnosta
11:14
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät
10:58
Kainuun soten alueelta löydetty tavallista laajemmin VRE-bakteeria – seulonnoissa 25 löydöstä
10:51
Pesäpallo tuli Nivalan ykköspaikalle, kaupungissa viritellään uuden kentän myötä pesisbuumia – Kempeleen Kiri polkaisee kauden käyntiin Nivalassa Sotkamon Jymyä vastaan
10:33
Neuvottelut: Venäjän Putin ja Pohjois-Korean Kim yrittävät vakauttaa tilannetta Korean niemimaalla
35
Kiinnostus aurinkoenergiaan kasvaa, mutta kunnianhimoisten tavoitteiden toteutuminen epäilyttää – "Ilmastoteko se varmaan meille on"
32
Oikeusministeriön vaalijohtaja ei muista Oulun ennakkoäänestyspaikalla sattunutta vastaavaa virhettä – Seurauksena ainakin lain tulkinnan tähdentäminen vaalivirkailijoille
21
Harkimo: "Harkitsemme Liike Nytin rekisteröimistä puolueeksi" – Yhden edustajan puolue saisi valtiolta tukea 148 175 euroa vuodessa
18
Oulun rakennusvalvonta lisää vuorovaikutusta arkkitehtuurimatkoilla ja aamukahveilla – katso esittelyvideo oululaisesta kulttuuriympäristöstä
12
Jo lähes miljoona suomalaista täydensi viime vuonna veroilmoitustaan verkossa – Nämä asiat pitää ilmoittaa itse
9
Osa europarlamenttiin pyrkivistä kansanedustajista on vain keräämässä ääniä puolueelle – Asiantuntijan mielestä se on epärehellistä, mutta samaa tapahtuu ympäri Eurooppaa
9
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Siten, että pienituloisen työuransa aikana kartuttama euromääräinen eläkekassa ei riitä kustantamaan hänen tulevia eläke... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image