Kolumnit

Suomalaisten teloitukset yhä inventoimatta

Kolumnit 7.7.2015 12:00
Markku Salomaa

Suomalaiset ovat olleet hyvin tunnollisia etsiessään vanhoilta taistelupaikoilta viime sotien kadonneita vainajia ja palauttaessaan heitä haudattavaksi kotimaahan. Se on koettu kunnia-asiana. Kadonneiksi jäi maailmansodan päättyessä 5 319 sotilasta.

Paavo Lipposen hallitukset teettivät valtioneuvoston kanslian projektina 1998–2003 perusteellisen inventaarion myös vuoden 1918 sotatoimissa kaatuneista ja teloitetuista punaisista ja valkoisista suomalaisista sekä muiden maiden kansalaisista.

Selvittämättä ovat jääneet Neuvostoliitossa teloitettujen suomalaisten kohtalot. Neuvostoliiton turvallisuuspalvelu OGPU teloitti vuosina 1935–1938 tiettävästi 11 066 suomalaista Leningradissa, Petroskoissa ja Moskovassa. Ammutuista 35 oli jopa entisiä SDP:n kansanedustajia. Neuvosto-Venäjälle 1918 paenneita kansanedustajia oli 68, joista reilu puolet palasi Suomeen tai siirtyi Ruotsiin ennen puhdistuksia. Teloitettujen määrä on merkittävästi suurempi kuin Suomen valkoisten teloittamien punaisten määrä, 7 263 punakaartilaista.

Punaiset puolestaan teloittivat 1 461 valkoisena pitämäänsä. Yhteensä laskienkaan suomalaisten keskinäinen kosto ei saavuttanut niitä mittasuhteita kuin rajan takainen ”iso viha”.
Kaikki suomalaiset tuomittiin Neuvostoliiton rikoslain valtiollisia rikoksia koskevan 58. luvun nojalla ja siitä seurasi aina rikoslain korkein rangaistustoimenpide, ”Vyšaja Mera Nakazanija” (VMN), kuolemantuomio. Sen käytäntöönpanotapa oli ampuminen. Tuomiot olivat salaisia.

Suomalaisia punapakolaisia tuomittiin ja teloitettiin protokolla- eli listamenetelmällä, jossa tuomio tuli saman protokollan henkilöille hallinnollisena päätöksenä ilman tuomioistuimen istuntoa, ilman syytetyn kuulemista, ilman puolustusasianajajaa ja ilman valitusoikeutta. Tuomioita langettivat laittomat ”troikat”, erityislautakunnat.

Troikan muodostivat paikallinen puoluesihteeri (NKP), sisäasiainkomissariaatin (NKVD) yleinen syyttäjä ja turvallisuuspalvelun (OGPU) paikallispäällikkö. Listan henkilöt päätyivät salaisiin joukkohautoihin ilman viimeisiä sanoja, ilman viimeistä savuketta ja ilman patruunoiden haaskausta.

Näitä tietoja ovat inventoineet ja julkaisseet vain venäläiset vapaaehtoiset Memorial-järjestöt ja niiden eurooppalaiset yhteistyöjärjestöt, joiden toiminta on nyt Venäjän syyttäjien tutkinnassa. Niitä toimi Venäjällä 65, Ukrainassa 7, yksi Saksassa, Italiassa, Ranskassa, Latviassa ja Kazakstanissa. Lisäksi vastaavaa toimintaa on ollut ainakin Valko-Venäjällä, Puolassa, Virossa ja Liettuassa. Moskovan yhdistys on nimeltään Kansainvälinen Memorial.

Moskovan Memorial on nykyään ulkomainen ”agentti”, koska se saa ulkomaista rahoitusta.

Memorialien työ on ollut sattumanvaraista, ja niiden kokoamissa tiedoissa on puutteita ja monenlaisia virheitä jo yksin suomen kielen taitamattomuudesta sekä Suomen henkilö- ja paikannimistön tietämättömyydestä johtuen.
Siksi Suomen valtion olisi käynnistettävä yhteistyössä Venäjän federaation kanssa tutkimushanke, jossa neuvostovallan suomalaisten uhrien kohtalot lopultakin selvitettäisiin. Osa teloitetuista on rehabilisoitu eli heidän tuomionsa on kumottu, mutta varmuutta ei ole, monenko osalta.

Suomen oma Katyn on inventoimatta, ja asialla on periaatteellista merkitystä. Kyse oli Suomen kansalaisista, ja vaikka monet olivatkin kommunisteja, heidät tuomittiin laittomasti. Heidän tuomioittensa kumoaminen ja hautapaikkojensa löytäminen ovat myös kansallisia kunniakysymyksiä.

Puolalaisten teloitukset Katynissa on inventoitu. OGPU:n johtaja Lavrenti Berija alisti puolueen pääsihteerin Josif Stalinin vahvistettavaksi syyskuussa 1939 vangittujen puolalaisten upseerien ja puolalaisen intellektuaalien teloituspäätöksen 5. maaliskuuta 1940 heti sen jälkeen, kun hän oli palannut Saksan Gestapon ja OGPU:n kolmannesta konferenssista Zakopanesta.

Katynin teloitukset käynnistyivät 3. huhtikuuta 1940. Vuonna 1990 avattujen venäläisten asiakirjojen mukaan teloitettuja oli yhteensä 21 857 henkeä. Aivan kaikkia joukkohautoja ei ole löydetty.

Stalinilla ei ollut sellaisia henkilökohtaisia ominaisuuksia kuin oikeudentunto tai sääli, vaan hän katsoi asiaa täysin tunteettomasti.

Ihmisten tajunta ja tietoisuus eivät olleet omalakisia ja itsenäisiä ilmiöitä. Minkäänlaista sielua ei ollut, vaan ilmiö oli yksinomaan materian heijastusta. Materiaa säätelemällä Stalin ymmärsi säätelevänsä yhteiskunnallista tajuntaa ja tietoisuutta, minkä välineenä salaiset suuret teloitukset palvelivat.

Stalinin ajattelussa ympäristötekijät määrittivät yhteiskunnallisen tajunnan. Jos joku oli elänyt muun kuin työväenluokan piirissä, hänet puhdistettiin – ei siksi, mitä hän edusti tai ajatteli vaan siksi, mitä hän voisi edustaa ja voisi ajatella, jos ympäristötekijät vulgaarin materialismin mukaisesti hänet siihen altistaisivat.

Kirjoittaja on Euroopan sotahistorian dosentti.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

jos suuri osa punakaartiaisista olisi päässyt rajan taakse Vuoden 1918 sota olisi jatkunut paljon pitempään ja sen palkaksi Stalin olisi teloittanut muutama kymmenentuhatta suomalaista enemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tule selvitystyö onnistumaan nykyisen Venäjän hallinnon aikana. Venäjän kansalliseen itsetuntoon ei kosketa ulkopuolisten toimesta. Siellä eletään paatoksellisen nationalismin aikaa ja kaikki tämän kaltainen toiminta estetään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

80
Lähes 200 metriä pitkä risteilyalus Amadea saapui Ouluun – aluksen lähdön voi nähdä Nallikarista
64
Hallikainen haluaa Oulun kaupungilta lievempiä ukaaseja torihotellin rakentamiselle – esittää vakuuden pienentämistä puoleen miljoonaan ja rakennusajan ehdollista pidentämistä
56
Nelostielle saadaan kauan kaivatut liikennevalot Iihin – sivutieltä liittyminen helpottuu kahdessa risteyksessä
53
Kolumni: Huono omatunto kalvaa lihansyöjää, mutta kasvisravintoon siirtyminen ei onnistu sormia napsauttamalla
32
Maria Ohisalo: "Jos pelkäisin, en olisi lähtenyt politiikkaan"
31
Ukko-Pekka sytytti kolme maastopaloa reitillään Ylä-Savossa  –  samanlaisia tilanteita on ollut aiemminkin
22
Suomen HX-hävittäjähankinnasta kilpailevat korottavat panoksia – Boeing löi pöytään Growlerin ja kolme miljardia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Juttutupaan kirjoittajat ovat ikävää porukkaa

Jos kirjoittajat ovat ikävää porukkaa niin on se källi homma että näitä kuiten luetaan. Mielipiteitä on niin monta kuin ... Lue lisää...
Ratiriti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image