Kolumnit

Sivistys kuuluu kaikille

Kolumnit 31.10.2019 20:00
Mikko Kinnunen

Eduskunnasta

Sivistys on ihmisenä olemista, kasvamista omaan täyteen mittaansa, tapa elää yhteisössä. Se on taito ymmärtää itseä ja muita. Sivistys jää jäljelle, kun ihmisestä riisutaan kaikki muu pois. Siihen tarvitaan kasvatusta ja ohjausta.

Kirkko huolehti pitkään kansan kasvattamisesta. Elettiin moraaliyhteiskunnan aikaa. Sodan jälkeisessä suunnitteluyhteiskunnassa luotiin peruskoulu ja hyvinvointivaltio. Viime vuodet olemme eläneet nopeatahtisessa ja kansainvälisessä kilpailuyhteiskunnassa, joka vaatii meiltä jatkuvaa oppimista.

Historia opettaa paljon. Vuoden 1865 kansakouluasetus määritti kansanopetuksen. Kirkko huolehti uskonnonopetuksesta. Tieteestä tuli kouluopetuksen perusta. Snellman korosti sivistystä velvollisuutena, Cygnaeus puolestaan kansan oikeutena oppia. Sivistys on meille sekä oikeus että velvollisuus.

Helsingin suomenkielisen alkeisopiston perustaminen vuonna 1871 oli suomalaisen koulun läpimurto. Kansalaiset keräsivät varat ja perustivat myös Oulun lyseon ja kuusi muuta koulua. Opettajiin luotettiin. Sivistys levisi, kun Suomeen syntyi 400 yksityistä oppikoulua.

Vuonna 1876 Tukholmaan perustettiin Euroopan ensimmäinen yhteiskoulu, johon tytöt otettiin mukaan. Malli saatiin Yhdysvaltojen Bostonista. Yhteiskoulu rantautui Suomeen vuonna 1884. Forssaan perustettiin ensimmäinen maaseutuoppikoulu. Naiset saivat opettajan paikkoja. Tasa-arvo otti harppauksia.

Venäjän sortokaudella Snellman painotti, että väkivallalla ei voiteta mitään. Aitoa sivistysajattelua ei voitu nujertaa. Suomi itsenäistyi ja nousi sivistyksen avulla jaloilleen. Äänioikeus annettiin myös naisille. Sisällissota pysäytti kuitenkin koulun kehittämisen. Henkinen ilmapiiri jyrkkeni. Oppikoulu koettiin voittajien kouluksi.

Vuonna 1921 saatu oppivelvollisuus eheytti kansakuntaa ja vahvisti kansallistunnetta. Ministeri Soininen vaati kansakoulun joka niemeen ja notkelmaan. Soinisen mielestä sota johtui kansalaisten oppimattomuudesta. Suomi saikin tiheän kouluverkon. Kaikki pääsivät kouluun. Suomi seisoi yhtenäisenä talvisodan syttyessä.

Sotien jälkeen suunniteltiin huolellisesti ja toteutettiin vaiheittain kaikki mukaan ottava peruskoulu, kolmantena Euroopassa. Epäluulot voitettiin. Kansanopistot toivat sivistystä harvaan asutulle seudulle.

Haasteiden keskellä katse kääntyy aina kouluun. Niin nytkin. Oppivelvollisuutta pidennetään. Kansanopistot toteuttavat sitä muiden mukana. Työn murros johtaa jatkuvaan oppimiseen. Rakennetaan sujuvia koulupolkuja.

Meillä on tällä hetkellä samanlainen kouluverkko kuin Venäjän vallan aikana. Lähikoulut eivät saa karata kauas. Kyläkouluja ei saa lakkauttaa niin kauan kuin riittää lapsia.

Sivistys on vuorovaikutusta. Se vaatii aikaa. Eletään ihmisiksi, tehdään yhdessä, välitetään, annetaan ja kannetaan vastuuta, kunnioitetaan toisia, pidetään kaikki mukana.

Edistämme sydämen sivistystä kohtelemalla toisia hyvin, olemalla ihminen. Sitä tulee oppia jokaisessa koulussa.

Kirjoittaja on keskustan kansanedustaja Reisjärveltä.

MAINOS

Kommentoi

Kirjoittaja vetää historian mutkat suoriksi ja voi sitä noinkin kirjoittaa. Niin se on, jotta sivistys kuuluu kaikille. Eikä sivistys tartu jokaiseen ihmiseen. Koskaan ei tässä maassa ole ihmiset olleet niin hyvästi koulutettuja kuin tänä päivänä. Samalla ihmisten moukkamaisuus on kasvanut sellaisiin mittoihin, ettei sitä ole ennen nähty. Koulusivistys ilman henkistä moraalia tuo yhteiskunnan, jossa ihmisten käyttäytymistä voi verrta susilauman sääntöihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä vertaus on ristiriitainen rakennustieteessä ja -taiteessa. Kysymys milloin tehtiin ilmiömäisiä rakennuksia ja uskomattomia ratkaisuja tai pohjolan risukotoja tai hometaloja. Onko Suomalainen edistynyt sivistyksen kanssa oikeaan suuntaan,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kirjoitus ja lyhyt oppimäärä suomalaiseen sivistykseen.

Mitä olisikaan, jos ei olisi ollut kirkkoa ja koululaitosta. Tänä päivänä esimerkiksi radion kulttuuriohjelmat ovat aivan täynnä ihmisten luonnon uskomusten korostamista ja kristinuskon vähättelyä. Tässä kontekstissa ei oteta ollenkaan huomioon sivistyksen rakentajia. Uskotellaan itselle, että maailma olisi aivan toisenlainen, jos sivistys ei olisi meitä kahlinnut. Miettikää nyt vähän. Mitä Oulun alueella olisi, jos ei olisi yliopistoa ja muita oppilaitoksia? Mitä olisikaan, jos meillä ei olisi oppivelvollisuutta? Sivistys on ainut kansakunnan pelastus ja hyvinvoinnin tae myös tulevaisuudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

..."Tieteestä tuli kouluopetuksen perusta. Snellman korosti sivistystä velvollisuutena, Cygnaeus puolestaan kansan oikeutena oppia. Sivistys on meille sekä oikeus että velvollisuus"...

Mielestäni sekä Snellman, että Cygnaeus, ovat harvinaisen viisaita, kun painottivat molemmat sivistyksessä velvollisuuden näkökulmaa ja olisi todella synkeää, mikäli tiede ei olisi kouluopetuksen perusta. Olisi mielestäni todella surullista, jos suomessa opetettaisiin esimerkiksi että, maailmankaikkeus, maapallo ja ihmiskunta, olisi alle 10 000 vuotta vanha.

Tieteen tehtävänähän on ennenkaikkea selittää ympäröivää maailmaa ja sen ilmiöitä. Ja että, tieteellinen tutkimus on järjestelmällistä ja järkiperäistä uuden tiedon hankintaa, mutta myös aikaisemman tieteellisen tiedon päälle rakentamista sekä selitysten ja ennustusten todentamista. Tarkoituksena tieteellä on kertoa ympäröivästä maailmasta varmoja totuuksia ja tieteen pyrkimyksenä on muuttaa maailma kielelliseen muotoon selittämällä todellisuutta tosien väitteiden avulla, jotta ihmiset voisivat ymmärtää todellisuutta ja siirtää tieteelliseen tietoon perustuvaa tietämystä toisilleen toden kommunikaation avulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten niin surullista? Olet näköjään varma, että miten maailma on syntynyt. Totta kai tulee kertoa, että miten maailmassa nähdään eri asioita, miten tiede asian näkee eli hyvin monella tavalla, miten uskonto sen näkee eli hyvin monella tavalla ja jne. Ei tiede ole vain monoliitti, vaan kyseenalaistaminen kuuluu siihen oleellisesti. Eihän tässä ole mitään ihmeellistä. Ei sivistys tarkoita, että opetetaan vain ja ainoastaan se, mitä itse halutaan tai sen mukaan, kuka on vallassa. Katsoppa vähän ympärille, vaikka Pohjois-Koreaan, niin mitä ykseys saa aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskonto ei ole tiedettä, mutta uskonnollisia käsityksiä voi tutkia tieteellisesti. On sinänsä hyvä tietää ainakin jossain määrin että millaisia käsityksiä maailmasta on ollut, mutta tiede on kehittyessään nimenomaan kyseenalaistanut ja kumonnut noita uskonnollisia käsityksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitettavasti sivistys alkoi, kun kirkko kuihtui. V. 500 - 1500 mikään ei edennyt uskonnollisuuden tähden. Inkvisiittio jos mikä, oli häpeällistä. Renessanssi toi antiikin hyveitä esille mutta vasta Isac Newton, Galilei ja kumppanit antoivat alun valistuksen viriämiselle, joka jatkuu vieläkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, kukaan ei tiedä, että mitä olisi seurannut ilman kristinuskoa eli siihen on turha aina palata. Silti maailman hyvin monet tiedemiehet ovat uskoneet ja tehneet tiedettä, että se siitä. Meillä on tässä lähellä erittäin hyvä esimerkki, että mitä uskontojen tuhoaminen sai aikaan Neuvostoliitossa. Ei kovin hyvää. Nyt he sitä palauttavat, miksikähän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20.11.
Postin työriitaan ei saatu keskiviikkona ratkaisua – PAU: keskeiset asiat yhä ratkaisematta
20.11.
Voitot kiersivät ravilegenda Pekka Korpea juhlakilpailussa – toisen juhlalähdön voittoon ajoi poika Janne Korpi
20.11.
Tähtitodistaja: Trump vaati Ukrainalta vastapalvelusta vierailusta Valkoiseen taloon
20.11.
Uutissuomalainen: Omistajaohjausministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista
20.11.
Kun professori Vesa Puuronen pyysi Mannerheimin kuvan poistamista kasvatustieteilijöiden kiltahuoneelta, oli lopputuloksena valtava myrsky
20.11.
Kaleva Live: 22-Pistepirkon Oulun-keikka keskiviikkona Tilaajille
20.11.
Pudasjärven lentokentän vuokrakiistan taustalla lukion ilmailulinjan oppitunnit – Suviseurojen järjestäjät odottavat oikeuden päätöstä lentokentän käytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kovapalkkaisimmat ammattityöntekijät kuuluu ammattiliittoon. Nytkin itselleni maksetaan 25% enemmän kuin TES määrää. Amm... Lue lisää...
FAKTAA.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image