Kolumnit

Sivilisaatio voittaa – ennemmin tai myöhemmin

Kolumnit 27.5.2019 11:35
Pekka Sauri

Sivilisaatio kitisee taas kerran liitoksissaan. Kommunikaation vallankumous on työntänyt ihmiskunnan uuteen epävarmuuden aikaan. Maailma näyttäytyy sekavana ja ylivoimaisen monimutkaisena, ja pelko oman elämän hallinnan menettämisestä on avannut portit yksinkertaisten ratkaisujen populismille.

Helsingin yliopiston työelämäprofessori Pekka Sauri.

Uudet viestintäalustat – sosiaalinen media etunenässä – tarjoavat jokaiselle mahdollisuuden monenkeskiseen, kaksisuuntaiseen ja reaaliaikaiseen viestintään ja vuorovaikutukseen. Tämän kommunikaation vallankumouksen historiallisuutta ei ole vieläkään yleisesti ymmärretty: toisaalta meillä jokaisella on taskussaan pääsy kaikkeen maail-massa digitaalisena julkaistuun tietoon, toisaalta meillä jokaisella on samassa taskussa vahva media-alusta. Jokainen voi olla oman mediansa päätoimittaja, ja yhä useammat ovatkin.

Jokaisen pääsy kaikkeen tietoon on vallankumouksellista siksi, että ensimmäistä kertaa ihmiskunnan historiassa viranomainen, päättäjä tai hallitsija ei voi määrätä, mitä tietoa kansalaisille annetaan ja erityisesti mitä ei anneta. Jokainen voi muutamalla näppäyksellä hakea verkosta haluamaansa tietoa.

Tiedon luotettavuuden varmistaminen vaatii entistä parempaa mediakriittisyyttä – nyt voidaan manipuloida jo liikkuvaa kuvaa ja ääntä niin, että väärennetyn erottaminen aidosta käy yhä vaikeammaksi. Yhä useammin kansalaiset ovat tiedon tai uutisen äärellä kauan ennen viranomaisia. Jokaisen päätoimittajuus omassa mediassaan on vallankumouksellista siksi, että ensimmäistä kertaa ihmiskunnan historiassa viranomaisella, päättäjällä tai hallitsijalla ei ole mahdollisuutta viestinnän ennakkosensuuriin. Ainoastaan minä päätän, millaista sisältöä tuotan sadalle tuhannelle Twitter-seuraajalleni. Tietenkin voin joutua oikeudelliseen vastuuseen, jos olen esimerkiksi loukannut jonkun kunniaa, mutta se on jälkiseuraamus eikä ennakkosensuuria.

Eikä kyse ole pelkästään tiedon saatavuudesta ja välityksestä. Kaikilla elämänalueilla perinteiset toimintatavat kyseenalaistuvat. Vanhat liiketoimintamallit joutuvat alttiiksi yhä uusille, digitaalisille haastajille. Arjessa törmäämme tähän yrittäessämme hankkia kyytiä taksiuudistuksen jälkeen tai varatessamme majoitusta viikonloppumatkalle: tuttu hotelli vai AirBnB?

Ei ole hämmästyttävää, että monen kansalaisen mielestä ennen oli kaikki paremmin. Vanha maailma oli ennustettava ja luotettava, ja sääntely edusti pikemminkin turvallisuutta kuin turhaa byroslaviaa.

Uuden maailman ydin on se, että se tarjoaa enemmän vaihtoehtoja ja valinnanvaraa. Tämä edellyttää uutta kansalaistaitoa: on opeteltava kilpailuttamaan palveluja. Jos haluat luotettavaa ja ammattimaista kyytipalvelua, sinun kannattaa tilata se luotettavaksi ja ammattimaiseksi osoittautuneen taksiyrityksen sovelluksesta. Jos haluat oikein korkeatasoista palvelua, tarjolla on Premium-luokka – maksaa enemmän, mutta on korkeatasoista. On todennäköistä, että osa ihmisistä oppii kilpailutuksen taidon nopeasti, osa hitaammin ja osa ei opi koskaan.

Sama pätee politiikkaan, jossa Euroopan maiden vuosisatainen puoluekenttä pirstaloituu kovaa vauhtia. Britannian europarlamenttivaalien asetelmat ovat tästä ehkä ääriesimerkki, mutta todennäköisesti kansalaisten poliittiset valinnat perustuvat tulevaisuudessa yhä enemmän kulloinkin pinnalla ja kohun kohteena oleviin ilmiöihin. Liikkuvien äänestäjien osuus kasvaa ja sen mukana politiikan epävarmuus ja ennustamattomuus.

Digitaalista viestintää ja etenkin sosiaalista mediaa on hanakasti syytetty keskustelun polarisoinnista ja kärjistämisestä. Kannattaa muistaa, että teknologia ainoastaan tarjoaa mahdollisuuksia, joita homo sapiens käyttää parhaaksi katsomallaan tai parhaiten osaamallaan tavalla omia valintojansa tehden.

On helppo estää tai vaientaa ikävät kommentit omasta some-virrasta, mutta samalla rakennetaan polarisaatiota: omalta reviiriltä suljetaan ulos epämiellyttävät toimijat, ja sisäpuolelle jätetään samanmieliset ja -tyyliset. Täällä sisäpuolella me sitten keskustelemme ”niistä” tuolla ulkopuolella – määriteltyämme heidät ensin ”niiksi”.

Demokratian tulevaisuus ratkaistaan reviirien raja-alueilla. Voisinko ehkä sietää tuota ikävää kommentoijaa vielä vähän aikaa ja antaa hänelle mahdollisuuden? Hyväksynkö hänet yhteisyyden piiriin vai luokittelenko hänet provokaattoriksi? Päätöksiä teemme koko ajan niin virtuaalisilla kuin reaalimaailmankin foorumeilla. Teknologia ei päätä puolestamme.

Ihmiskunnalla on meneillään avoimen viestinnän harjoitteluvaihe. Monimutkaistuvassa ja pirstaloituvassa maailmassa on kyettävä rakentamaan yhteisyyttä ja ylläpitämään yhteisesti hyväksyttyä kulttuuria.

Tämä tapahtuu epäilemättä niin kanta- kuin kyynärpäänkin kautta, mutta sivistys tulee voittamaan tämänkin kamppailun. Ellei ennemmin, niin vähän myöhemmin.

Pekka Sauri on työelämäprofessori Helsingin yliopistossa.

Kommentoi

Mitä jos monimutkaiseksi kutsuttu todellisuus, onkin vain kaoottinen? Hei nyt mä ymmärän, se on tarkoituskin. eheh! Hukkukaa kohinaan!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Orville-scifisarjan yhdessä jaksossa visioitiin maailmaa jossa asioiden totuudellisuus määräytyi kansan tykkäysten perusteella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.8.
Tältä näytti ilmakitaransoiton MM-kisoissa vuonna 2019, voittaja tuli tällä kertaa Yhdysvalloista
23.8.
Tihkusade ei vienyt virettä ilmakitaroista Oulussa – vuoden 2019 voittaja on yhdysvaltalainen The Marquis
23.8.
Lumijokinen Elian Web hurjassa vauhdissa Ruotsissa – murskasi sekä oman ennätyksensä että Bergsåkerin rataennätyksen
23.8.
Lapin kesästä on vaikea kehittää talven veroista sesonkia, joten Markku Inkilä antoi Revontulikylälleen myös oman kesänimen
23.8.
Haikarat Lukijalta
23.8.
Suomi yrittää vaikuttaa Brasiliaan naudanlihan kautta – S-ryhmässä ja Lidlissä brasilialaislihaa myydään vain nimeksi
23.8.
Mika Nurmela oli Kaleva Cupin tähtijuniori 1983 – Video näyttää, kuinka tuleva ammattilainen ampui ratkaisevan rankkarin ylänurkkaan Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula?

Jos olisit tuossa edessäni vetäisin turpaan. Todellakin...nuorilla on eri arvot. Heitä ei haittaa vaikka vanhukset makaa... Lue lisää...
Vai ei ole pula

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image