Kolumnit

Singahtelua sinne tänne tai vain leppoisaa kotoilua – lomaa ei kannata tuhlata riitelyyn

Kolumnit 3.6.2019 10:00
Mirja Niemitalo

Lomaa ei kannata tuhlata riitelyyn, saati virittää omia toiveitaan toisten tekojen varaan.

Juuri nyt eletään niitä hetkiä, jolloin kesälomalle lähteviltä kysytään, mitä aiot tehdä lomalla. Syvälle lomakulttuurin on iskostunut, että lomalla pitäisi ehtiä suorittaa, kerätä elämyksiä ja matkustaa niin kotimaassa kuin ulkomailla.

Kirjoittaja Mirja Niemitalo.

Singahtelun vastapainoksi on lohdullista muistaa, ettei ole huono ihminen, jos nauttii vähän rauhallisemmasta vauhdista.

Valistavat jutut opastavat, miten kannattaa valmistautua varmistaakseen hyvän loman. Parisuhdeneuvoja suorastaan satelee. Tunnettu tosiasia on, että tunteet saattavat vapaan tullen ryöpsähtää ilmoille yllättäen ja pyytämättä.

Eräänkin kerran lomakohteen naapurihuoneistoon tuli suomalainen pariskunta. Kovaääninen möykkä kiihtyi alkoholin ryydittäessä menoa. Kumppania ruodittiin kielteisin sanakääntein. Haukkumisesta ja sättimisestä ei ollut tulla loppua. Toinen osapuoli kuului vannovan, että kotimaassa odottaa ensi töiksi avioero.

Aamupalalla pariskunta istui kärsineen näköisenä aurinkolasit silmillä, mutta samassa pöydässä. Myöhemmin heistä ei kuulunut enää mitään. Hyvä neuvo onkin, että lomaa ei kannata tuhlata riitelyyn, saati virittää omia toiveitaan toisten tekojen varaan.

Lomalle lähtöön on monia tapoja. Tulevat vapaat voi ohjelmoida tarkkaan niin, ettei yksikään hetki kesän kallisarvoisista pisaroista mene hukkaan. Toinen vaihtoehto on, ettei suunnittele mitään tarkasti, vaan ottaa asiat sellaisena kuin ne tulevat.

Vuosien varrella on tullut kokeiltua monenlaisia tapoja päästä lomamoodiin. Iän myötä odotukset ja vaatimukset muuttavat muotoaan. Joskus matkalaukut ovat odottaneet valmiiksi pakattuina iltavuoron jälkeen ja aamulla on ollut suora lento turkoosinsinisten vesien äärelle EU:n eri kolkkiin.

Tiesittekö muuten, että pyramideilla on pökerryttävän kuuma? Marokossa puolestaan voi saada yllättäen käärmeen kaulalleen. Kamelin kyydistä voi lennähtää nenälleen, kun eläin maahan laskeutuessaan taivuttaa ensin notkeasti etujalkansa.

Lomamatkalla voi kohdata myös menneisyytensä, kun risteilyalus paljastuu lapsuudesta tutuksi Bore Linen ruotsinlaivaksi. Hytin kyltissä varoitettaan tupakoimasta vuoteessa selvällä suomen kielellä.

Välillä taas eurooppalaiset kaupunkikohteet ovat tuoneet vaihtelua. Omista toiveistaan saattaa toisinaan joutua tinkimään. Eipä olisi arvannut, että Oxford Streetillä voi nuorison muotiliikkeiden edessä seisoskellessa kulua tuntikausia elämästä.

Suurkaupungissa pitkät kävelymatkat voivat kipeyttää paikkoja niin, että ”Berliinin jalka” muistuttaa äkillisellä kivulla vielä viikkoja jälkikäteen. Tukholman keskustassa voi pyörähtää vaikkapa juhlapyhien aattona nähdäkseen, miten vauraita, kauniita, hoikkia ja hyvin pukeutuneita ruotsalaiset ovat.

Lomaa voi ilman huonoa omatuntoa viettää myös kotona, ilman tiukkoja aikatauluja ja tavoitteita. On täysin sallittua nukkua pitkään, oleilla puutarhassa, käydä uimassa, lukea yömyöhään ja katsella elokuvia. Torilta voi käydä ostamassa mansikoita ja muikkuja ja kiiruhtaa nopeasti kotiin kotoilemaan.

Pohjoissuomalainen vaikuttajanainen kyseli vastikään Twitterissä sopivia kotimaan lomakohteita. Seurauksena oli vastausten ryöppy, kun eri puolilla Suomea asuvat yltyivät esittelemään kotiseutunsa matkailu- ja elämyskohteita.

Siinä sivustaseuraajakin sai uusia ideoita, missä kannattaisi käydä, jos päähän pälkähtäisi, että jossakin pitäisi käydä.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

23.8.
Tältä näytti ilmakitaransoiton MM-kisoissa vuonna 2019, voittaja tuli tällä kertaa Yhdysvalloista
23.8.
Tihkusade ei vienyt virettä ilmakitaroista Oulussa – vuoden 2019 voittaja on yhdysvaltalainen The Marquis
23.8.
Lumijokinen Elian Web hurjassa vauhdissa Ruotsissa – murskasi sekä oman ennätyksensä että Bergsåkerin rataennätyksen
23.8.
Lapin kesästä on vaikea kehittää talven veroista sesonkia, joten Markku Inkilä antoi Revontulikylälleen myös oman kesänimen
23.8.
Haikarat Lukijalta
23.8.
Suomi yrittää vaikuttaa Brasiliaan naudanlihan kautta – S-ryhmässä ja Lidlissä brasilialaislihaa myydään vain nimeksi
23.8.
Mika Nurmela oli Kaleva Cupin tähtijuniori 1983 – Video näyttää, kuinka tuleva ammattilainen ampui ratkaisevan rankkarin ylänurkkaan Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula?

Jos olisit tuossa edessäni vetäisin turpaan. Todellakin...nuorilla on eri arvot. Heitä ei haittaa vaikka vanhukset makaa... Lue lisää...
Vai ei ole pula

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image