Kolumnit

Silti Suomi nousee

Kolumnit 20.12.2017 10:00 | Päivitetty 2.1.2018 13:41
Juha Pylväs

Eduskunnasta

Keskusta on luvannut laittaa Suomen kuntoon. Vaalikauden alussa tiedossa oli raskaita päätöksiä, jotta julkiset menot saataisiin pienemmiksi.

Noista päätöksistä johtuen maamme talouden käänne on tapahtunut. Satavuotisjuhliaan viettävä Suomi on Euroopan kovimmassa nousussa ja työllisyys paranee koko maassa. Lokakuussa työttömiä oli yli 54 000 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Kun julkinen talous on kunnossa, kaikki on helpompi saada mukaan kasvuun. On tunnettu työläisten lausahdus, että köyhän paras turva on vahva julkinen talous. Tällä vahvuudella siihen voidaan jo alkaa panostaa.

Perusturvaa on parannettava uudistaen sitä samalla kannustavaksi ja yksinkertaiseksi. Samalla on hyvä pitää mielessä, että työ on parasta sosiaaliturvaa. Työllisyyden parantaminen onkin hallituksen ykköstavoite.

Yhteiskunnan parempiosaisten solidaarisuusveron alarajan alentamista jatketaan ensi vuonna keskustan vaatimuksesta. Ostovoiman ja työllisyyden varmistamiseksi tehdään 270 miljoonan tuloveronalennukset.

Olemme jo aiemmin keventäneet pieni- ja keskituloisten ja eläkeläisten verotusta, mikä näkyy kasvussa.

Keskusta on pitänyt huolta, ettei tiukasta taloudesta huolimatta peruspalveluista tingitä. Eriarvoistumiskehitys on pysäytettävä, mikä edellyttää myös palveluiden uudistamista.

Sote- ja maakuntauudistus on nyt saatava valmiiksi, jotta kaikkien suomalaisten tasa-arvoiset palvelut myös tulevaisuudessa pystytään turvaamaan.

Työllisyyden parantaminen vaatii toimia myös seuraavalla vaalikaudella. Tavoitteena on oltava, että vähintään 100 000 työtä vailla olevaa ihmistä saa töitä seuraavien vuosien aikana. Työmarkkinoita on kyettävä uudistamaan. Se vaatii poteroihin kaivautumisen sijaan ennakkoluulotonta ja kauaskatseista yhteistyötä.

Hallitus on toteuttanut monia suuria uudistuksia, kuten liikenneuudistuksen ja valtavan määrän turhan byrokratian purkamista.

Uudistuksia pitää kuitenkin vielä jatkaa ja turhia normeja purkaa. Riittävä väylärahoitus pitää turvata tulevaisuudessa ja se tulee vaatimaan rahoituksen uudistamista. Väylien kunto on taloutemme perusta, joten niistä on pidettävä huolta. Ensi vuonna väyliä korjataan ennätysmäärä erillisten korjausvelkahankkeiden kautta. Perusväylänpitoon lisätään ensi vuoden budjetissa 1,4 miljardia euroa.

Kunnostuksen ohella rahoitusta pitää löytyä myös kesä- ja talvikunnossapidon parantamiseen. Ihmisten sietokyky huonoon tienpitoon alkaa olla täynnä ja toimia tarvitaan.

Jouluna rauhoitutaan kuitenkin jopa politiikassa. Toivotankin kaikille rauhallista joulunaikaa ja tekemisen iloa vuodelle 2018!

Kirjoittaja on keskustan kansanedustaja Ylivieskasta.

MAINOS

Kommentoi

Jälkiterveisinä arvoisille kommentaattoreille! Ryhtykää mukaan politiikkaan. Joudutte tosin aikamoisen työn tekemään, sillä mutu-tuntumalla politiikassakaan ei pitkälle pärjää eikä varsinkaan jatkuvalla parjaamisella ja heittelyllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Punavihreillä hätä kun suomi tuleekin kuntoon, nehän on vaatinu suureen ääneen päinvastaista politiikkaa, sitä mitä ne teki edellisessä hallituksessa suomi alas ja työttömyys ylös!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella vailla totuutta oleva kirjoitus; kannattais välillä jalkautua tavallisia kansalaisia kuuntelemaan, eikä vain omia kannattajia!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työllisiä ei ole montaakaan tuhatta enemmän, sillä hallitus on onnistunut hömppätyöllisyyskurssituksilla ja karensseilla luomaan tilastoilluusion työttömyyden laskusta. TE-toimiston ja Tilastokeskuksen luvut ovat kuin eri maailmasta (Tilastokeskus lähempänä totuutta).

Rehellisyyden nimissä on silti myönnettävä, että jonkun verran työttömyys on pienentynyt, mutta tämä ei johdu hallituksen päätöksistä mitenkään, vaan maailmantalouden positiivisesta kehityksestä, jonka kelkkaan Suomikin on lopulta päässyt teollisuutemme ansiosta (mm. laivavarustamot yms.).

Hallitus on leikannut voimakkaasti tukia mikä heijastuu kulutuskäyttäytymiseen ja rankaisee ankarasti kivijalkakauppojen myyntiä, koska sosiaalituista suuri osa valuu takaisin kiertoon.

Haluaisin olla samaa mieltä kirjoittajan lainaaman fraasin kanssa, että vahva julkinen talous on köyhän ystävä, mutta en kykene täysin yhtymään mielipiteeseen nykymaailmassa, jossa oikeistolaisen ideologian ja talousteorioiden taakse piiloutuen nämä julkiset säästöt on edelleenjaettu hyväosaisille ja erittäin vauraille 1%-kansanosalle.

Toivon silti parempaa kehitystä ja hyvää joulua kaikille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvää joulua kaikille, Faktaa työllisiä on nyt 50000 enemmän kuin tämä hallitus aloitti, elykeskus on tyhjentänyt työttömyyskortistosta työstä saaneet, opiskelijat , äitiyslomalla olleet työtä saaneet ja lehden mukaan kortistossa ollut jopa kuolleita. Suomalaisten luottamus talouteensa on huippulukemissa, yritykset investoivat ja kehittävät toimintaansa dikitalisaation/tekoälyn avulla, hallitus uudistaa Suomea vauhdilla ja normipurkutalkoon jatkuu. Sipilä laittaa Suomea kuntoon. Ottakaa ihmiset itsestänne vastuuta, älkää jääkö kotiin makaamaan, harrastakaa kävelyä ilmaista liikuntaa, nukutte paremmin , ajatus luistaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Uudistuksia pitää kuitenkin vielä jatkaa ja turhia normeja purkaa." Ulottuisipa tämä normienpurku kaikkiin yhteiskuntaluokkiin, vaan ei. Köyhille tehdään vaan uusia, kuten tämä niin kutsuttu "aktiivimalli" työttömyysturvaan joka ei edes säästä pennin jeniä valtion kassasta raskaan byrokratialisänsä vuoksi. Suomi nousee vaikka hallitus parhaansa mukaan koettaa estää.

No, saatiinpa sentään yksi hyvä päätös tällekin vaalikaudelle tehtyä, elikkäs tuo uusi alkoholilaki. Sillä kelpaa sitten ratsastella menemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se kyllä kumma miten kovaa vastustusta saa edes pieni oma panostus työttömältä. Vastikkeetonta rahaa pitäisi vaan saada. Mitä ryökäleen hylkiöitä me työssäkäyvät ja yrittäjät sitten ollaan? Joka päivä on vaan pakko lähteä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työttömän homma on hakea niitä töitä, "aktiivimallin" leikkaus rangaistuksena siitä että töitä ei ole löytynyt taikka ei ole päässyt työkkärin kursseille (joista suuri osa on esimerkiksi korkeakoulutetulle työttömälle hyödyttömiä) nyt on sangen typerää. Varsinkin kun tuon toteutus vaatii sellaista byrokratiaa ettei siitä tule edes pennin jeniä säästöä, eli luotiin turhakenormi ihan vaan kiusaamisen ilosta.

Joskus olen työttömänäkin ollut, yhteensä reilun vuoden elämästä, ja tuollaisten syyllistyskommenttien lukeminen siinä kohtaa kun on kymmeniä tuloksettomia hakemuksia lähetetty ei varsinaisesti kannusta jatkamaan työnhakua vaan enemmänkin miettimään päiviensä päättämistä. Työttömyys- tai sosiaaliturvan taso yleensäkään ei ole sellainen että sillä nyt kovinkaan moni haluaisi tarkoituksella päivänsä viettää, jostain poikkeusyksilöistä on turha tehdä suurta haloota. Melko ahdistavaa se eksistenssi on kuukaudesta toiseen peeaana olla, kun tulevaisuudeltakin voi odottaa parhaimmillaankin vain sitä samaa ankeaa oleskelua mikäli töitä ei löydä. No, onneksi nyt on asiat paremmin, vaan en kyllä elä sellaisessa illuusiossa etteikö joskus saattaisi vielä joutua työttömyysturvaan turvautumaan. Toivoisi että silloin tulisi kohdelluksi ihmisenä, vaan näiltä porvareilta taitaa olla liikaa pyydetty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nähdäkseni keskusta on vain pettänyt ja pettänyt. Terveisin täyttä työpäivää tekevä yliopisto-opiskelija.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin sinäkin yliopisto-opiskelija pääsit yleisen asumistuen piiriin eikö se ole hyvä asia. Pojan pojalta (lääkiksessä) kysyin kun hallitus on leikannut opiskelijoilta, miten vaikuttanut hänen talouteensa, vastasi noin 10€. Niin keskusta pettänyt? Hallituksessa on siniset ja mitä ilmeisemmin sinun tuleva puolueesi kokoomus? Yhdessä tehdään päätökset ne on aina kompromisseja. Lue Sipilän plagiaatista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kehtaakin...sipilä ja berner on alusta asti olleet kurjistamassa heikompiosasia ja rikkaille on ajettu etuuksia kono ajan!höpöttää ja antaa harhaanjohtavan kuvan!!esim.yksityinen kulutus, johon hallitus ei myöskään ehtinyt tuolloin vaikuttaa. Kulutusta tukivat matala korkotaso, olematon inflaatio sekä pankkien lyhennysvapaat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi ei nouse mihinkään ennen kun hallitus vaihtuu ja Huhtasaaresta tulee presidentti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työttömiä on vähemmän siksi että tilastot eivät laske kuntouttavassa työtoiminnassa olevia työttömiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Jos eläkekatto tulee voimaan nyt, siis nyt. Se vaikuttaa ensimmäisenä tällä hetkellä 17-18v työuraansa aloittelevilla. I... Lue lisää...
öö ei...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.10.

Fingerpori

18.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image