Kolumnit

Sikun palveluverkon vaihtoehdot tänään julki

KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Kolumnit 5.2.2018 12:00
Kari Sankala

Sivistys- ja kulttuuripalveluiden palveluverkkoselvitys tulee Oulussa tänään julki puolilta päivin.

Selvityksessä tuodaan esille rakenteellisia kehittämisvaihtoehtoja, missä Oulun kaupungin koulujen, päiväkotien, museoiden ja kulttuuripalvelujen, asukastupien, kirjastojen ja liikunta- sekä nuorisopalvelujen pitäisi sijaita ihan fyysisesti.

Iltapäivällä palveluverkkoselvitys on jo kaupunginhallituksessa merkittävänä tiedoksi. Kaupunginjohtaja Päivi Laajala esittää, että kaupunginhallitus pyytäisi sivistys- ja kulttuuripalvelujen viranhaltijoiden esityksestä lausunnot liki koko poliittiselta koneistolta.

Lausuntopyynnön saa itseoikeutetusti sivistys- ja kulttuurilautakunta, jonka pitäisi kyetä ottamaan kantaa, miten Oulussa järjestetään opetus. Tähän olennainen vastaus ovat koulurakennukset.

Lausunnon antajiin Laajala on listannut myös hyvinvointilautakunnan, yhdyskunta- ja ympäristölautakunnan, liikelaitosten johtokunnan ja kaupungin henkilöstötoimikunnan.

Palveluverkkoselvitys on herättänyt Oulussa jo useiden viikkojen ajan keskustelua ja epätietoisuutta. Asiantuntijoita ja varmoja tietoja on riittänyt.

Oulun raadeissa on ruodittu alueellisesti, millaisia palveluja eri puolille Oulua pitäisi sijoittaa.

Raatien pohjapapereita on pidetty varsinaisena esityksenä, vaikka raadit voi nähdä testilaboratorioina, joissa voi ehdottaa erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja haettaessa parhaita ratkaisuja.

Raadeille on esitetty, että rakennetaan uusi koulu tuonne ja lopetetaan täältä. Tai sitten ehdotus on ollut ihan päinvastoin.

Nämä testaukset eivät ole menneet ihan putkeen, sillä niissä esillä olleet esitykset on koettu täydeksi todeksi, että näin tehdään.

Testaus on läpäissyt osin poliittiset päättäjät, jotka ovat innostuneet ja riehaantuneet yhdessä kansalaisten kanssa taistelemaan omien nurkkakuntiensa puolesta.

Puolesta päivästä lähtien pitäisi käsillä olla sellainen tieto, johon päättäjät joutuvat oikeasti ottamaan kantaa. He pääsevät valitsemaan vaihtoehdoista tai keksimään itse paremmat ratkaisumallit.

Viikko sitten valtuusto merkitsi tiedoksi Muutosohjelma Oulu 2020:n. Siihen sisältyy se varsinainen vaihtoehto.

Jos säästöjä ei saada rakennuksista, niin sitten se otetaan toiminnasta. Tämä merkitsee henkilöstön vähentämistä, luokkakoot suurenevat, päiväkotiryhmiin tulee enemmän lapsia.

Sitten on tietenkin olemassa se kolmas, usein käytetty malli. Mennään niin kuin ennenkin eikä tehdä mitään. Tässä mallissa toivotaan, että kaikki menee tuurilla ja hyvin.

Neljäs malli olisi nostaa veroprosenttia, jotta jokaisen valtuutetun tukijoukko on vara pitää koko kaupungin alueella tyytyväisenä.

Jos minun pitäisi veikata, niin veikkaisin vaihtoehto kolmosta. Meuhkataan tässä tuleva kevät, sitten ryhdytään valmistelemaan vuoden 2019 talousarviota, pidetään budjettiseminaaria ja tuodaan ongelmakohdat päätettäväksi budjettikokouksen jälkeen tammi-helmikuussa 2019.

Aivan ensimmäinen riita saadaan aikaan siitä, kuka saa päättää sivistys- ja kulttuuripalvelujen verkosta.

Tekeekö päätöksen valtuusto, kaupunginhallitus vai onko sivistys- ja kulttuurilautakunnalla mahdollisuus päättää?

Tämä selvittely vie vähintäänkin pääsiäiseen.

Hallintosäännössä sanotaan, että palveluverkkosuunnitelmasta päättää kaupunginhallitus kaupunginvaltuuston linjausten mukaisesti.

”Puolesta päivästä lähtien pitäisi käsillä olla sellainen tieto, johon päättäjät joutuvat oikeasti ottamaan kantaa. He pääsevät valitsemaan vaihto-ehdoista tai keksimään itse paremmat ratkaisumallit.”

MAINOS

Kommentoi

Erinomaista keskustelua. Toivottavasti päätöksentekijät lukevat tämän ketjun mukaan ja Kari Sankalan kirjoittaman kolumnin. Nimimerkit "Samaa mieltä, Faktahomma ja Beeman" erittäin hyvää analyysia vallitsevasta tilanteesta. Toivottavasti Ouluun saadaan takaisin konsensuspolitiikka. Täältä punainen kortti ja jyrkkä EI kyläpolitikoille ja kyläpolitiikalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kolmas vaihtoehto, kuten Kari toteaa, on houkuttelevin vaihtoehto, mutta samalla äärettömän paljastava. Se nimittäin kielii sekä valmistelu- että poliittisen päätöksentekokulttuurin jähmettymisestä, mitä lie brezhneviläisyyttä, josta on tullut osa pysähtyneisyyden diskurssia. Pitää uskaltaa tehdä rohkeita ja samalla kauaskantoisia ratkaisuja periaatteella "parempi kertarutina kuin ainainen kitinä". Tai jos tähän ei kyetä, on tyydyttävä kolmanteen vaihtoehtoon ja säädettävä linnarauha viideksi tai mieluummin viideksitoista vuodeksi koko opetustoimelle: mitään muutoksia ei hyväksytä! Sekin on tietysti rohkeutta, jolle löytynee tässä tapauksessa kyllä kuvaavampiakin nimiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei missään nimessä voi antaa autakunnan päätettäväksi ainoastaan, koska esittelijä voi olla ainoa
sanelija miten päätetään. Yhden miehen valtaa tulee karsia. Demokratiaa pitää olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokaisen asukkaan pitää tehdä omalta kohdaltaan palveluverkkoselvitykset kun miettii mihin muuttaa asumaan. Nyt syrjäseudulla asujat näkevät realismin kun säästöjä pitää tehdä. Oulunsalo on aikanaan elänyt yli varojen eikä kauan olisi tällaista löysää palvevuverkkoaan pystyneet ylläpitämään. Viimeistään nyt on kaikille pItänyt tulla selväksi että syrjäseudulle on mahdotonta saada kaupunkikalveluita. Koko Oulun kannalta palveluverkon hyväksyminen on ainoa oikea vaihtoehto...vaikka se on kipeä päätös

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kari Sankala, hyvin kirjoitettu. Kaikki haluavat parempia palveluita, mutta kukaan ei halua maksaa niistä yhtään nykyistä enempää. Vaikeiden asioiden tai ongelmien kohdalla ihmiset vastaavat siten, kun on soveliasta. Osaamme vastata haluavamme ilmaisia palveluita, parempia kulkuyhteyksiä, lähikouluja tai muuta sellaista, jos meidän ei tarvitse tuossa tilanteessa ottaa huomioon siitä koituvia lisäkustannuksia.Kun rahaa on jatkuvasti vähemmän, on päätöksiä pakko tehdä
Taitaa olla mahdoton yhtälö päästä kyläpolitikoinnista eroon. On hyvä muistaa, että kuntaliitoksessa kanta-Oulun veroäyri nousi eli me vanhat oululaiset maksamme siitä, että saamee eteemme riitaisen Oulun aiemmin hyvin toimineen konsensuspolitikoinnin tilalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

119
Sirkkaleipää leivotaan nyt myös Oulussa – Fazerin sirkkajauho tulee Hollannista, koska kotimainen hyönteistuotanto ei riitä
79
Joka kymmenes työtön aktivoitui, kun aktiivimalli leikkasi etuutta, kertoo Kela
52
Aftonbladet: Ruotsissa pidätetty autojen tuhopoltoista epäiltyjä
49
Nuorten maailmantuska voi synnyttää uuden luonnonsuojelubuumin: "Ilmastonmuutos on vaarallisempi kuin ydinsota"
43
Uusi pienpanimotuotteisiin erikoistunut pub avataan Rotuaarille perjantaina – Mallaskellari haluaa laajentaa Oulun oluttarjontaa
34
Myllytullin entinen Oulun seudun ammattiopiston kortteli uusiutuu täysin - suurin osa rakennuksista puretaan ja tilalle nousee asuin-, liike- ja toimistorakennuksia
33
Uusi taksilaki voi tuoda ongelmia koulutakseihin – harvaan asutuilla alueilla kela-kyytien ajo saattaa houkutella yrittäjää enemmän

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

kallis maahaanmuutto?

On hyvä muistaa se, että Suomi käyttää yli 11 miljardia euroa vuodessa ulkomaalaisiin, jotka elävät sosiaalietuuksilla. ... Lue lisää...
jokavuotiset menot

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image