Kolumnit

Seksiasioista alkaa tulla osalle kirkkoa pakkomielle

Kolumnit 30.10.2014 0:00
Minna Akimo

Väsynyttä. Erittäin väsynyttä.

Se on ensimmäinen ajatus, joka nousi mieleen uutisesta, jossa kerrottiin tikkurilaisen seurakunnan lähtevän yhdessä Vantaan seurakuntien perheasiainneuvottelukeskuksen edustajien kanssa erotiikka-alan messuille. Sinällään seksimessuissa ei ole mitään ihmeellistä.

Messut siinä missä muutkin messut.

Ymmärrettävää sekin, että tämänkin kirkko perustelee sillä, että kirkon on mentävä sinne, missä ihmiset ovat. Kansan pariin jalkautumisesta kirkolla ja seurakunnilla onkin vino pino hyviä esimerkkejä.

On tultu ryminällä alas kirkontorneista ja tavattu tavallista kansaa ja etsitty erilaisia ja uusia toimintamalleja. On puhuttu kipuillen, mutta rohkeasti sellaisistakin asioista, joista tähän asti on vaiettu.

Sitä tietä on syytä jatkaa eteenpäin.

Siltikin herää kysymys, miksi juuri erotiikka-alan messuille? Mikä on yksittäisen seurakunnan osaston ja sitä kautta koko evankelisluterilaisen kirkon rooli siellä?

Ovatko seurakunnan työntekijät juhlistamassa siellä pornon ilosanomaa ja sen hyvää tekevää vaikutusta ihmisen seksuaalisuudelle ja parisuhteelle?

Kannustavatko perheasianneuvottelukeskuksen koulutetut terapeutit pariskuntia hankkimaan aina vain avoimempia ja lihallisempia iloja pariskuntien keskinäisen intiimielämän parantamiseksi?

Vai ajattelevatko kirkon työntekijät, että siellä samalla, kun esiintymislavalla esitellään ihmisen genitaalialueita kaikin mahdollisin ja mahdottomin tavoin, käydään myös keskustelua uskonasioita ja ihmissielun herkistä virityksistä?

Että juuri seksimessuilla pariskunnat rohkaistuvat käsittelemään oman parisuhteensa tai jopa seksielämänsä kiemuroita?

Jos näin on, tilaisuus on onnistunut ja todellinen kohtaaminen on tapahtunut. Silloin pyörrän kaikki onnettoman vanhanaikaiset ennakkoluuloni oitis.

Jotenkin ajatus kirkosta esittelemässä omaa toimintaansa seksimessujen esiintymislavan vieressä kuulostaa vain siltä, että nyt on mielikuvitus loppunut kesken kaiken. Eikö mitään muuta paikkaa enää keksitty, jotta saataisiin enemmän julkisuutta ja enemmän keskustelua ja tiettyjen piirien ärsyttämistä?

Ei voi välttyä myöskään ajatukselta, että jääkö kirkolle loppupeleissä käteen vain sormenheristäjän rooli, haluttiinpa sitä tai ei. So, so, ei saa tehdä näin, vaan tehkää näin ja muistakaa kunnioittaa itseänne ja toista!

Niin tai näin, seksimessut ovat kirkon työntekijälle vaativa paikka, aivan kuten arkkipiispa Kari Mäkinen Ylen haastattelussa totesi.

Kallion seurakunnan kirkkoherra Teemu Laajasalo totesi Kotimaa24 -verkkolehdessä, että seksistä puhuminen vie ”kirkosta kaiken hapen”. Laajasalo on asiassa aivan oikeassa.

Tuntuu, että kirkon (julkiset) seksipuheet jakautuvat kahteen äärilaitaan.

Osalle se on asia, jossa on otettava seksipoliisin rooli. Heille ihmisen seksuaalisuus on näyttää olevan tuomittavaa ja paheksuttavaa. On normit, joita ei pidä ylittää.

Sitten on se toinen ryhmä, jolle seksistä on tullut itsetarkoitus. Seksipuhetta seksipuheen vuoksi. Vähän kuin teini-iässä, kun se on niin jännää ja kiellettyä.

Keskitien löytäminen tässäkään asiassa ei olisi pahitteeksi.

Siinä, että kirkko haluaa puhua seksistä ja kohdata myös seksiviihteen tuottajia ja kuluttajia, ei ole mitään pahaa. Päinvastoin.

Kun nämä kaksi maailmaa kohtaisivat toisensa, siitä voisi avautua monen monta kipeää ja kepeää näkökulmaa seksuaalisuuteen ja sen monivivahteiseen maailmaan.

Tällaisille tapaamisille lienee kuitenkin olemassa paljon armollisempia paikkoja kuin seksimessut.

Jääkö kirkolle loppupeleissä käteen vain sormenheristäjän rooli, haluttiinpa sitä tai ei.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

En pidä hirveän pahana, jos kirkolla on erilaisia kantoja. Kyse on myös siitä, tarkoitetaanko kirkolla piispoja, pappeja, seurakuntien maallikkoaktiiveja vai tavallisia kirkon jäseniä vai kristillisen vakaumuksen omaavaa ministeriä. Kirkon piirissä toimii myös jäsenten muodostamia liikkeitä, joilla on omat kantansa.

Toisaalta kirkkoa vastaan hyökätään nimen omaisesti seksillä, koska se on sen heikko kohta. Kirkko halutaan mukaan jollain tapaa seksikeskusteluihin, ja yleensä pakotetaan siinä konservatiivien edustajaksi. Sinänsä kirkon konservatiivit haluavatkin saada ääntään kuuluviksi ja moni maallikkokin saattaa pyrkiä puhumaan suulla suuremmalla, usein jopa tarkoituksella hyökätä liian liberaaliksi kokemaansa kirkkoa kohtaan.

Lehdistöhän päättää, mistä puhutaan ja kuka saa puheenvuoron.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seksi tuntuu olevan elämän tärkein asia tässä maailman ajassa. Kaikki intiimitkin asiat pitää esitellä koko kansalle.
Kirkkolta puuttuu selkäranka. Seksi asiat kuuluu parisuhteeseen. Surullista että siitä on tehty halpamainen harrastus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:04
Metsänomistajille on suunnitteilla ensimmäinen valtiontuki täysin ja ainoastaan ilmastolähtökohdista – kompensaatioiden taustalla hiilinielujen vahvistaminen
19:00
Arvio: Televisio leviää Suomeen, mutta sopiiko se vanhoillislestadiolaisten uskovaisten olohuoneeseen? – SRK:n historiankirjoituksessa on edetty 1960- ja 1970-lukujen vaikeisiin kysymyksiin Tilaajille
19:00
Konsultin Oulun kaupungin pöytään lyömät madonluvut ihmetyttävät entisiä valtuutettuja – "Mihin on kadonnut se oululaisten poliittisten ryhmien yhdessä tekemisen malli" Tilaajille
18:42
Riskintorjunta voi mennä Suomessakin uusiksi, jos tieto Wuhan-viruksen tarttuvuudesta osoittautuu merkittäväksi
18:32
Omakotitalon yhteydessä olevassa automaalaamossa syttyi tulipalo Pateniemessä, paloa sammutetaan parhaillaan
18:16
Iijokea soudetaan ja melotaan ensi kesänä kahdessa tapahtumassa samaan aikaan – Perinteisen Iijokisoudun rinnalle nousee Elävä Iijoki -melonta- ja soututapahtuma
18:00
Oulujärven saarihakkuiden kiellolla voi olla ennakkopäätöksen luonne – "Aikaisemmin Metsähallitus ei juuri suojelijoita kuunnellut" Tilaajille
50
Onko juniorivalmentajien osaaminen heikkoa? "Liian moni lapsi kokee kiusaamista ja epäasiallista käyttäytymistä urheiluseurassa"
39
Metsäteollisuus vastaa lakkoon kolmen päivän työsululla, sovintoa haetaan valtakunnansovittelijan toimistolla
27
Pohjantiellä jopa 160 kilometrin tuntivauhtia ajanut henkilöauto kiinnitti poliisin huomion – kortiton kuljettaja kaahasi humalassa
27
Kiina puolustautuu koronavirukselta: rajoituksia joukkoliikenteeseen, villieläinten kauppa seis – kuolonuhreja yli 50
23
Manner tuskaili Kärppien johtoasemassa pelaamista – Kolmanneksen kauden tehopisteistään turkulaisia vastaan tehnyt Jokinen laittoi TPS-tehot sattuman piikkiin
22
Ulkoministeri Haavisto suunnitelmasta tuoda Al-Holin naiset oikeuden eteen Syyriassa: "Mielellään kuulemme, mitä kurdit suunnittelevat"
18
Kiinalaisryhmät peruvat Lapin matkoja tai etsivät niille uutta ajankohtaa – "Meillä on tietoja yksittäisistä nuorisomatkailuun liittyvistä ryhmistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

187 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ay-liike mahdollistaa sen, että voin ylipäätään kulkea töissä

Onneksi monet tajuavat Ay-liikkeen tarkoituksen ja sen antaman todellisen suojan työntekijöille kuten aloittajakin. En ... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image