Kolumnit

Sananvapaus on demokratian perusta

Kolumnit 23.10.2019 20:00
Olli Immonen

Eduskunnasta

Niin kutsuttu vihapuhe on noussut viime aikoina osaksi yhteiskunnallista keskustelua. Keskustelussa on kuitenkin usein unohdettu, kuinka ongelmallinen käsite vihapuhe on oikeustieteen näkökulmasta. Lainsäädännössä vihapuhetta ei ole määritelty, eikä sitä ole rikoslaissa. Näin ollen sitä ei ole laissa säädetty rangaistavaksi teoksi. Vihapuhe on käsitteenä hyvin tulkinnanvarainen.

Laki kieltää muun muassa kiihottamisen kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisen. Kansalaisten on kuitenkin vaikeaa hahmottaa, missä kulkee sallitun ja kielletyn puheen raja. Kyseiset lait ovat ongelmallisia, koska lainsäädännön tulisi olla selkeää, täsmällistä ja tarkkarajaista.

Puheen rangaistavuus riippuu nykyisin vahvasti sen motiiveista. Motiiveista erityisesti ulkomaalaisiin kohdistuva suvaitsemattomuus tekee puheen rangaistavaksi. Se, mikä taas on suvaitsematonta, on tulkinnanvaraista. Yhteiskunnassa olisi saatava keskustella maahanmuuton ongelmista ilman pelkoa joutumisesta rikosoikeudelliseen vastuuseen.

Euroopassa ollaan menossa väärille raiteille, kun sananvapauden rajoitusperusteisiin suhtaudutaan jatkuvasti yhä sallivammin. Sama vääristynyt suuntaus on nähtävissä oikeuskäytännössä, jossa tuomiot esimerkiksi kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ovat arkipäiväistyneet. Vihapuhehysteria on kääntänyt sananvapauskeskustelun täysin päälaelleen. Kun aikaisemmin sananvapauden rikosoikeudelliset rajoitukset koettiin uhaksi demokratialle, niin nykyisin rajoituksia vaaditaan yhä kovempaan ääneen.

Suomalaisten on perusteltua olla huolissaan oikeusvaltiokehityksestä. Sananvapaus on kansalaisille kuuluva perustuslaillinen oikeus ja demokraattisen oikeusvaltion perusta. Sananvapauden rajoittamispyrkimykset sotivat oikeusvaltioperiaatetta vastaan.

Demokraattisessa yhteiskunnassa on oltava tilaa myös kiistanalaisille ja provokatiivisille mielipiteille. Sananvapauden oikeutetut rajoitukset eli suoja herjauksilta, kunnianloukkauksilta ja uhkauksilta ovat täysin perusteltuja, mutta mitään muita rajoituksia lainsäädäntöön sananvapauden suhteen ei tarvita. Suomessa tulisi olla sama käytäntö kuin Yhdysvalloissa; siellä tunnistetaan viharikokset, mutta sananvapaudella on vahvempi asema kuin Suomessa.

Kaikki yhteiskunnalliset asiat tulee saada asettaa julkisen keskustelun kohteeksi. Ilman kriittistä kansalaiskeskustelua yhteiskunnan sivistyksellinen kehitys pysähtyy. Sananvapauden sensuurimainen rajoittaminen vihapuhepelottelun varjolla johtaa myös pahimmillaan kansalaisten katkeroitumiseen, kansan kahtiajakoon ja yhteiskunnalliseen epävakauteen.

Kirjoittaja on perussuomalaisten kansanedustaja Oulusta.

MAINOS

Kommentoi

Kieroillaan oikein isossa porukassa, toisinsanoen eduskunnassa. On vain oikein, jotta törkypuheille saadaan jonkinlainen raja miten saa puhua ja kirjoittaa. Tämän tulee koskea myöskin Perussuomalaisten kansanedustajia ja jäseniä, yhtä lailla kuin muitakin rasistisesti ajattelevia ihmisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä olet nähnyt rasisteja eduskunnassa? Taidat itse nyt puhua aivan puuta heinää. Totta kai eduskunnassa saa sanoa maahanmuutosta ja muuttajista ja kritisoida heitä, miksikäs ei saisi. Sehän on juuri sananvapautta, mutta se ei ole rasismia. Voisit tutustua rasismi-sanaan, että mitä se oikein tarkoittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olli on aivan oikeassa, Suomessa ja eu.ssa oikeusvaltiokehitys menee aivan vastakkaiseen suuntaan mitä Suomi puheenjohtajamaana hehkuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa vain ollaan menossa siihen suuntaan että sananvapaus koskee tiettyjä mutta tiettyjä ei...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laissa ei ole suoranaista vihapuheen määritelmää tai kieltoa. Se johtuu siitä, että aikaisemmin ei mikää suuri puolue ole ajanut asioitaan pelottelemalla ihmisiä saadakseen heidät pitämään suunsa kiinni. Kieltoa ei tarvita jos perussuomalaiset lopettavat tämän demokratian vastaisen toiminnan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olli on täysin oikiassa nykyisin saa pelätä ns. ilmiantajia ja heidän vainoa meillä rehellisillä vanhan Kristillisen kasvatuksen saaneilla ja Ylpeitä siitä..Nyt ihannoidaan anarkistisia ilmiöitä, ja pyritään siitä tekemään uusi normaali !?!?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet Olli ihan oikeassa siinä, että sananvapaus on demokratian perusta. Sananvapaus tarkoittaa sitä, että sinä voit kirjoittaa ylläolevan tekstin ja minä minä voin sitä ilman ennakkosensuuria kommentoida. Sananvapaus ei kuitenkaan poista vastuuta kirjoitustemme sisällöstä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haluatko avata tuota vastuuta? Saat sanoa mielipiteesi, mutta sinua rangaistaan, jos se on jonkun muun ihmisen arvojen vastaista? Mikäs vapaus se sellainen on?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20.11.
Postin työriitaan ei saatu keskiviikkona ratkaisua – PAU: keskeiset asiat yhä ratkaisematta
20.11.
Voitot kiersivät ravilegenda Pekka Korpea juhlakilpailussa – toisen juhlalähdön voittoon ajoi poika Janne Korpi
20.11.
Tähtitodistaja: Trump vaati Ukrainalta vastapalvelusta vierailusta Valkoiseen taloon
20.11.
Uutissuomalainen: Omistajaohjausministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista
20.11.
Kun professori Vesa Puuronen pyysi Mannerheimin kuvan poistamista kasvatustieteilijöiden kiltahuoneelta, oli lopputuloksena valtava myrsky
20.11.
Kaleva Live: 22-Pistepirkon Oulun-keikka keskiviikkona Tilaajille
20.11.
Pudasjärven lentokentän vuokrakiistan taustalla lukion ilmailulinjan oppitunnit – Suviseurojen järjestäjät odottavat oikeuden päätöstä lentokentän käytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kovapalkkaisimmat ammattityöntekijät kuuluu ammattiliittoon. Nytkin itselleni maksetaan 25% enemmän kuin TES määrää. Amm... Lue lisää...
FAKTAA.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image