Kolumnit

Salvini ja Johnson kärsineet tappioita – po­pu­lis­mi­aal­to ei ole silti vielä taittunut

Kolumnit 8.9.2019 9:00
Kyösti Karvonen

Mitä yhteistä on Matteo Salvinilla ja Boris Johnsonilla, muuta kuin se, että he ovat suustaan hyviä populistipoliitikkoja, jotka ovat pyrkineet valtaan kovilla keinoilla ja ottaneet Euroopan unionin yhdeksi maalitaulukseen?

Kalevan päätoimittaja Kyösti Karvonen.

Salvini ja Johnson ovat ensimmäisiä konkreettisia esimerkkejä siitä, kuinka kansalliskonservatismilla ratsastavat populistijohtajat ovat alkaneet kärsiä tappioita ja kuinka heidän käymänsä uhkapelit ovat lauenneet omille silmille.

Perinteinen liberaalidemokratia on ollut viime vuodet ahtaalla. Tapaukset Salvini ja Johnson osoittavat kuitenkin, että liberaalidemokratiaa kannattavien ei suinkaan pidä nostaa käsiään pystyyn ja että populismiaalto on taitettavissa.

Kaksikon kokemat tappiot eivät ole luonnollisestikaan pysyviä. Heidän edustamaansa politikointilajia ei ole suinkaan kukistettu. Sen ykkösnimellä, Yhdysvaltain presidentillä Donald Trumpilla, on hyvät mahdollisuudet tulla uudelleen valituksi ensi vuonna. Perussuomalaiset keikkuu gallupeissa ykkösenä.

Tätä kirjoitettaessa Johnsonin käymä uhkapeli vetää Britannia ulos EU:sta ilman sopimusta on vielä kesken. Joka tapauksessa hän on joutunut nopeasti suuriin vaikeuksiin.

Italiassa edellisen hallituksen sisäministerinä ollut Salvini pelasi upporikasta ja rutiköyhää vetämällä äärioikeistolaisen Lega-puolueensa koalitiohallituksesta.

Gallupeissa ykköseksi nousseen Legan johtaja tähtäsi siihen, että hallituskriisiä seuraisivat uudet vaalit, joissa hän nousisi pääministeriksi.

Kävikin aivan toisin: tuntemattomuudesta Legan ja Viiden tähden liikkeen hallituksen pääministeriksi noussut professori Giuseppe Conte päihitti Salvinin tämän omassa pelissä.

Conte kieltäytyi eroamasta. Viiden tähden liike ja keskustavasemmistolainen Demokraattinen puolue PD löysivät toisensa ja perustivat uuden hallituksen. Salvini ja Lega joutuivat opposition penkille.

Italian politiikka on nopealiikkeistä eikä hallitussopu kestä välttämättä kauan. Uusi hallitus kelpaa siitä huolimatta malliksi siitä, että voi rakentaa liittoja niiden kesken, jotka haluavat pitää politiikan edes jollakin tavalla ennustettavana.

Britanniassa poliittinen kriisi velloo entistä syvempänä. Kriisi tuskin loppuu uusilla vaaleillakaan. Saarivaltakunta ei pääse hevillä selvemmille vesille ennen kuin löytyy ratkaisu siihen, miten suhtautua kolmen vuoden takaiseen EU-kansanäänestyksen kiisteltyyn tulokseen eli eropuolen voittoon.

Ruotsissa kävi viime vaalien jälkeen hieman samalla tavalla kuin Italiassa. Sinne saatiin enemmistöhallitus vasta ylittämällä siellä perinteisesti ylittämätön politiikan blokkiraja. Näin hallitus välttyi jäämästä ruotsidemokraattien tuen varaan.

Perussuomalaiset ei päässyt kevään vaaleissa himoitsemaansa ykköspuolueen asemaan, josta se olisi ponnistanut hallitukseen. Sen kanssa ei käyty vakavahenkisiä hallitusneuvotteluja.

Kokoomus ja perussuomalaiset kävivät kyllä puheenjohtaja Petteri Orpon kesällä Kalevalle kertoman mukaan jonkinlaista keskustelua siitä, voisivatko ne mennä samaan hallitukseen, jos pääministeri Antti Rinteen (sd.) yritys olisi epäonnistunut.

Jussi Halla-ahon johtamien perussuomalaisten tavoite on voittaa seuraavat eduskuntavaalit ja nousta pääministeripuolueeksi. Taktiikka näyttää olevan välttää kaikin keinoin virheitä, jotka voisivat tärvellä päätavoitteen. Halla-aho näyttää seuraavan tarkkaan Salvinin ja Johnsonin vaiheita.

Selvä todiste taktiikasta on Halla-ahon pysyttely eduskunnassa rivimiehenä. Hän ei lähtenyt ulkoasiain- tai hallintovaliokunnan puheenjohtajaksi, koska se olisi voinut rajoittaa hänen politikointimahdollisuuksiaan.

Halla-aho olisi voinut menetellä toisinkin. Perussuomalaisia aiemmin johtanut Timo Soini hankki tärkeää kokemusta ulkoministerin tehtävään toimimalla nimenomaan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana.

Seuraavien vaalien jälkeen voi edessä olla tilanne, jossa katsotaan, mitkä puolueet, jos mitkään, ovat valmiita hallitukseen perussuomalaisten kanssa. Vai solmitaanko hallituskoalitio, joka jättää perussuomalaiset rannalle, ruotsidemokraattien ja Legan tapaan?

Suomessa voi olla edessä samanlaisia kiemuroita kuin Italiassa, Britanniassa ja Ruotsissa on nähty.

MAINOS

Kommentoi

Vaikuttaa siltä, että Johnson on vain ns. front man Cummingsille, joka pyrkii ajamaan Britannian jonkinlaiseen neofasistiseen diktatuuriin. Cummingsin käytös ja äänenpainot ovat silmiinpistävän rumia ja tylyjä. Häntä ei kukaan ole äänestänyt ja aika , jonka hän vietti Venäjällä herättää oikeutettuja kysymyksiä. Kenen laskuun hän punoo juoniaan? Maltilliset tory-puolueen edustajat ajetaan tarkoituksellisesti puolueesta, jonka jälkeen puolue muokataan lähinnä uudeksi UKIP-lahkoksi. Demokratia on oikeasti vaarassa. Kansalaiset Eivät äänestäneet ns. kovan brexitin puolesta ja demokratiassa mieltään voi muuttaa huomattuaan erehtyneensä. Johnson ja Cummings tietävät, ettei kova brexit ole suosittu ja siksi he eivät anna kansan äänestää uudestaan. Synkät ajat saarivaltiossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ennen oli politiikkakin oikeaa ja hyvää. 60- ja 70-luvuilla kannatettiin sosialismia, jopa kommunismia. Suomessakin tämän aatteen kannattajat reuhasivat joka elämän alueilla. Joissakin Euroopan maissa vasemmisto teki poliittisia murhia, jopa Saksassakin.

Mutta onneksi ei ollut populismia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britanniassa kuitenkin keskustellaan ihan kunnolla, ja siellä ei ole itseään laatumedioiksi kutsuvien tahojen liittoa joka monopolin tavoin hallitsee tiedotusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kirjoitus. Voisi kuitenkin kysyä miksi populisti saavat kannatusta tänä päivänä esim Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kai jokainen tietää nämä populistit , niitä on melkein joka puolueessa. Kummasti niputetaan Johnsson , Salvin ja Halla-aho.
Ainakin viimeksimainittu edustaa maltista linjaa , eikä voi vertailla ko henkilöitä jonkun populismin mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmettelen tätä kirjoittelua demokratian kannattajana, että aina syy ikäänkuin haetaan populisteista, kuten tässäkin kirjoituksessa. Päätoimittajakin tiettää varmasti, että populisimia on ollut aina ja se kuuluu politiikkaan. Tietenkin tässä kiinnostavat politiikan kiemurat, mutta tässä kontekstissa ne esitetään aina niin, että populismi on aina vahingoksi. Onko se aina sitä todella? Olen sellainen demokratian kannattaja, että eri politiikan teon menetelmät kuuluvat mielestäni demokratiaan kuten populismikin (populus, 'kansa').

Onko se populismin vika, että ns. vanhat puolueet käyttävät sitä työkaluna kuten Britanniassakin on tehty viime aikoina? Suomessakin Harri Harkimo perusti Nyt-liikkeen, joka toteuttaa täysin populismin ideaa, mutta kun se ei vielä keiku galluppien kärjessä niin siitä ei kannata kirjoittaa uhkana. Annetaan demokratian puhua, eikä mennä säheltämään ja syyttelemään populisteja. Siinä vaiheessa kun heitä syyttää, kannattaa energia keskittää siihen, että yrittää selvittää, että miksi tätä populismia syntyy ja näinkin laajasti. Olisiko myös muillakin puolueilla siinä jotakin tekemistä? Yleensä on, koska politiikassa reaktioon syntyy aina vasta reaktio!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhat puolueet ovat eu.ssa yhteistuumin torpanneet "populistipuolueet" vallasta, sekö on demokratiaa että suurimmiksi puolueiksi kansanäänestyksissä nousseet suljetaan ulkopuolelle blokeilla!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos jonkin puolueen näkemykset ovat sellaisia, että niitä eivät muut puolueet hyväksy, niin tietenkin on mahdollista liittoutua tällaista puoluetta vastaan. Kannattaisi muuttaa toimintaa, jotta ei ajaudu pysyvästi oppositioon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja ”niillä muilla puolueillako” on hallussaan se lopullinen oikea totuus ja näkemys ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Demokratian henki on siinä, että noudatetaan äänestyksen tulosta, eikä päinvastoin. Äänestyksen tuloksen noudattamista ei ole se, että demokraattiset viralliset puolueet tai puolue siirretään syrjään vaalien jälkeen kuten esimerkiksi Ruotsissa on tehty. Juuri tämänmuotoisessa toiminnassa demokratian olemus rapautuu, joka ei ole koskaan hyvä asia ja aiheuttaa turvattomuutta yhteiskunnassa. Tällaisesta toiminnasta voi tulla pahaa jälkeä pitemmällä ajalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tarvi liitoutua ketään vastaan. Hallitukseen on mennyt pääsäntöisesti puolueet, jotka kykenevät sopimaan yhdessä asioista ja ne on niissä puolueissa hyväksyttävissä. Aina opositioon jäävät meukkaavat siitä, että nyt poljetaan demokratiaa. Niin nytkin niin kokoomus kuin perussuomalaisetkin. Eikä kukaan äänestäjä äänestä puoluetta, että se menisi oppositioon. Tällä perusteella esim. RKP:n pitäisi olla aina oppositiossa. Media vain ruokkii vastakain asettelua, jotta saa myyviä lööppejä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

”Kannattaisi muuttaa toimintaa, jotta ei ajaudu pysyvästi oppositioon.”

Siis lopettaa toiminta ja liittyä näihin ”oikeassa” oleviin puolueisiin. Sitäkö tarkoitat ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image