Kolumnit

Saksa aloittaa hiilettömän aikakauden

Arja Mikkola
Kolumnit 5.2.2019 16:58
Arja Mikkola

Konkreettiset toimet ilmastonmuutoksen torjumiseksi ovat harvassa, joten esimerkiksi Berliinissä ja Belgiassa on nuoriso alkanut järjestää Fridays for Future -mielenosoituksia. Koululaisilla on hätä ja hoppu: ”Ilmasto muuttuu. Miksi emme me?”

Jonkun täytyy näyttää suuntaa.

Viikko sitten Saksassa julkaistiin käänteentekevä raportti, jonka mukaan Saksa sulkee ruskohiilikaivokset ja luopuu kaikista hiilivoimaloista viimeistään 2038 mennessä.

Arja Mikkola

Ilmastonmuutos on niin iso uhka, että liittohallituksen asettama hiilikomissio löysi puolessa vuodessa rakennemuutokselle laajan konsensuksen. Komissioon on osallistunut niin talouselämän, ammattiliittojen, politiikan, tutkijoiden kuin ympäristöjärjestöjenkin edustajia.

Vain yksi 28:sta varsinaisesta jäsenestä vastusti esitystä.

Ilmastoekspertit vaativat nopeampia toimia, ja aikataulua saatetaankin vielä kiristää. Muutoksen sujuvuutta aiotaan tarkistaa ja varmistaa 2023 alkaen useita kertoja.

Vaikka kriitikot valittavat, ettei Saksa pysty yksin pelastamaan maailmaa, antaa kompromissi energiateollisuudelle kaivatut raamit. Liittohallitus taas pystyy täyttämään päästövähennyslupauksensa 2030 mennessä.

Kun Itä-Saksa avautui, oli ruskohiilen löyhkä se, joka tulijaa tervehti ensimmäisenä. Kerrostaloasunnon pienimmässä huoneessakin saattoi olla valtava uuni, jota lämmitettiin harakoille, ikkuna selällään. Tunkkainen käry tarrasi vaatteisiin.

Avolouhokset ovat puhaltaneet pölyä ilmaan ja kaivertaneet ympäristöön järkyttäviä kuumaisemia 1800-luvulta alkaen, mutta hiili on tarjonnut myös varman leivän ja turvallisen yhteisön.

Niin sanotuista hiilireviireistä kolme sijaitsee itäisessä Saksassa, missä talous on yhä neljänneksen heikompi kuin lännessä. Epävarmuus on saanut oikeistopopulistit nostattamaan kapinahenkeä.

Lännessä taas ilmastonsuojelijat taistelivat vielä syksyllä katkerasti Hambachin metsästä. Komission esitys pelastanee Kölnin ja Aachenin välisen viherkaistaleen katoamasta kaivoksen alle.

Neljällä seudulla – Brandenburgissa, Saksinmaalla ja Sachsen-Anhaltissa sekä Rheinland-Westfalenissa – on pian jätettävä taakse käytännössä kaikki se, minkä varaan seutukunnissa on rakennettu elämää ja elinkeinoja sukupolvien ajan.

Suomessa tilannetta voisi ehkä verrata siihen, että paperitehtaat suljettaisiin.

Ratkaisu on kipeä ja kallis.

Helmstedtin, Lausitzin, Keski-Saksan ja Reininmaan kaivosreviirien myötä katoaa suoraan 20 000 työpaikkaa. Energiakonserni RWE on ennakoinut, että alasajo vähentäisi työpaikkoja jo 2023 alkaen. Fortumin omistaman Uniperin uusin kivihiilivoimala Dattelnissa ei ole vielä ehtinyt edes verkkoon.

Korvausten ja innovatiivisten hankkeiden arvioidaan maksavan jopa 80 miljardia euroa. Investoinnit käynnistettäisiin nopeasti. Osa tuesta ohjattaisiin työttömille ja eläkkeisiin. Työtä syntyisi uudenlaisen energiatutkimuksen piirissä.

Sähköä riittäisi, vaikka ydinvoimakin irrotetaan verkosta jo 2022. Verkostoa on kuitenkin kehitettävä tuuli- ja aurinkovoiman vaihtelujen varalta. Hinnannousuilta suojauduttaisiin tukemalla siirtomaksuja.

Liittohallitukselta odotetaan huhtikuussa tarkempia suunnitelmia.

Hiilivoiman parissa on hyvä harjoitella, sillä jatkossa eteen tulee Saksan isoin pyhä lehmä: yhä kasvavat liikenteen päästöt. Autolobbyn oikeuksiin puuttuminen vasta vaatii kanttia. Edes nopeuksia ei voi rajoittaa, sillä vapaat moottoritiet ovat autoteollisuuden vientivaltti.

“Suomessa tilannetta voisi ehkä verrata siihen, että paperi-tehtaat suljettaisiin.“

MAINOS

Kommentoi

Saksalaiset antavat vain hiilivoimalle uuden nimen siinä jutun ratkaisu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
22
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
21
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
20
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
19
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen
17
Nelostiellä liikenneonnettomuus Oulussa Haarakankaan levähdyspaikan kohdalla – tilanteessa neljä loukkaantunutta, liikenne kulkee paikalla normaalisti
16
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta huomenna, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Kyllä maailma on paljon parempi paikka, kun meitä demareita on. Lue lisää...
Äärettömän hyvältä ä...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image