Kolumnit

Sailas, Jaakonsaari ja virkamiesten neuvot – kans­lia­pääl­li­köi­den ja ra­ha­mi­nis­te­riön ohjeet päättäjille ovat politiikkaa

Kolumnit 9.2.2019 9:00
Pekka Mauno

Ovatko johtavat virkamiehet ryhtyneet politikoimaan, ottamaan itselleen sellaista valtaa, joka demokratiassa kuuluu poliitikoille?

Tämä kysymys on esitetty sen jälkeen, kun ministeriöiden kansliapäälliköt ja valtiovarainministeriö julkistivat "virkamiesnäkemyksensä", mitä seuraavan hallituksen pitäisi tehdä, ettei maan talous menisi hunningolle.

Ilmiö ei ole uusi. Sen isäksi löytää helposti valtiovarainministeriön pitkäaikaisen valtiosihteerin Raimo Sailaksen. Suomen suistuttua historiansa pahimpaan lamaan Sailas esitti 56 säästöehdotuksen listan työpaperiksi poliitikoille, jotka ehdotukset suurelta osin sitten toteuttivat.

Osa taloustieteilijöistä on sitä mieltä, että virkamiesten talouspoliittisissa neuvoissa kaikuu tietyn taloustieteellisen koulukunnan näkemys. Kun valitaan verojen, lainanoton tai leikkausten välillä, tehdään jo selvästi poliittisia päätöksiä.

Talouspolitiikan käsitteetkin ovat politiikkaa. Otetaan esimerkiksi kestävyysvaje, jota poliitikot viljelevät ja jonka varaan myös valtiovarainministeriö talouspoliittiset ohjeensa ripustaa. Käsitteellä on tarkoitus kuvata julkisen talouden velkakestävyyttä.

Pekka Mauno

Valtiovarainministeriön mielestä kestävyysvaje on 10 miljardia euroa eli lähes 4 prosenttia bkt:stä tämän vaalikauden lopussa. Onko se taloustieteellinen fakta?

Ei ole. Laskentaperusteita muuttamalla saa kestävyysvajeen näyttämään suuremmalta tai pienemmältä. Esimerkiksi valtiovarainministeriö on pidentänyt tuoreimmassa kestävyysvajelaskelmassaan ikäsidonnaisten menojen oletusta kymmenellä vuodella. Sen seurauksena vanhusten ja sairaiden määrä kasvaa ja kestävyysvaje näyttää pahemmalta..

Koko käsite on läpikotaisin poliittinen.

On hyvä, että ministeriöiden johtavat virkamiehet avaavat mahdollisia kehityskulkuja ennen vaaleja. Samalla pitäisi kuitenkin avoimesti kertoa, millaisiin oletuksiin ja taloustieteellisiin näkemyksiin ne perustuvat.

Esimerkiksi kestävyysvajeesta pitäisi kertoa, että sen laskenta sisältää runsaasti oletuksia. Nyt poliitikot käyttävät sitä kuin tarkkana ennusteena tulevaisuudesta.

Vaalien alla luvataan kaikenlaista hyvää, mutta ei vahingossakaan kukkarolle käyviä asioita.

Politiikan historia tuntee parikin tapausta, jossa ehdokas on säikäyttänyt äänestäjät epämieluisilla ehdotuksilla.

Tunnetuin näistä on Liisan listaksi nimetty, silloisen Sdp:n varapuheenjohtajan Liisa Jaakonsaaren leikkauslista. Jaakonsaari esitti laman kourissa olevassa Suomessa, juuri ennen eduskuntavaaleja, monien sosiaalietuuksien leikkaamista.

Puheita säikähtivät kuulijat, sitten Jaakonsaari itse: miten käy puolueelle ja hänen omalle vaalimenestykselleen. Hyvin kävi - molemmille.

Ehkä ehdokkaiden kannattaisi miettiä itse, miten Suomi tulisi paremmaksi. Virkamiesten neuvot näyttävät suuntaa, mutta niiden perusteisiin kannattaa ensin paneutua.

MAINOS

Kommentoi

Ettei vain olisi kysymys siitä, kuka saa ja kuka ei saa esittää leikkauslistoja? Jos hallitus olisi esittänyt vuonna 1995 yhtä rankkoja leikkauksia kuin Jaakonsaari, se olisi noiduttu alimpaan ahjoon, mutta kun sen teki opposition edustaja, se tulkittiin ikään kuin ratkaisuna vaikeuksiin. Samaan sarjaan kuuluu esim. W. Churchillin lupaus "verta, hikeä ja kyyneliä", kun taistelu Hitlerin Saksaa vastaan yltyi. Politiikassa ei ole kysymys tosiasioista, vaan mielikuvista. Ketkä onnistuvat puhumaan uskottavimmin höpöjä, he pärjäävät. Täysin eri asia tietysti on, että he joutuvat valitsemaan vaalien jälkeen erittäin prakmaattisen linjan ja pelaamaan niillä merkeillä, jotka ovat saatavissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ymmärtää tai huolehtia taloudesta tai muustakaan korkeampaa koulutusta vaativista asioista. Riittää kun mato pannaan koukkuun ja Ahti nappaa madon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei virkamiesten näkemyksessä mitään väärää ole. Kolmas valtiomahti eli lehdistö syytää omia hapatuksiaan koko ajan, miksi virkamiehet eivät saisi.

On poliitikoiden heikkoutta, jos eivät osaa viestittää omia tavoitteitaan kansalle. Toisaalta on kansan tyhmyyttä, jos eivät osaa itse päättää ketä äänestävät ja mihin tiedot perustuvat.

Kansan kannattaa seurata politiikkaa pitkän aikaa, silloin selviää, että mitkä ovat minkäkin puolueen pitkäaikaiset tavoitteet. Näin joidenkin vihaama populismi ei pääse sekoittamaan äänestäjien mielipiteitä liikaa. Populismistakin on tehty myrkkyä ja viimeksi Juha Sipilä syytti EU-parlamentissa populismia, mutta miksi. Olisiko syy niissä puolueissa, jotka ei osaa viestittää kansalle tavoitteistaan, eikä populismissa. Totta kai puoluekartalla täytetään heti tyhjiö, jos siellä on tilaa, ja joita vanhat puolueet eivät ole osanneet täyttää. Puolueet tulee kääntää katse itseensä ja miettiä, että mikä meni vikaan. Tyhjästä nämä Liike nyt -liikkeet eivät nouse, vaan niille on ollut tilausta.

Hyvä esimerkki on tämä vanhustenhoito. Tästä on ollut puhetta kohta kymmenen vuotta, jos ei pidempääkin, mutta mitä saatiin aikaan, kun asioita ei selvitetty ja luotu tiukempaa lainsäädäntöä. Saatiin kriisi vanhustenhoitoon, jonka hankinta ja valvonta on pettänyt todella pahasti. Sipiläkin sanoo, että valvonta toimii. Ei se ole toiminut, jos näitä asioita tulee eteen jo kymmeniä ja aina vain enemmän, kun asioita kaivetaan vähän syvemmältä.

Totuushan on se, että Suomella ei ole varaa tähän sosiaaliturvaan, joka meillä on. Tämä tulee tiensä päähän jossakin vaiheessa, se on varma. Valtion kukkarolla on liikaa väkeä ja varsinkin ne, joita ei työnteko kiinnosta, koska tuet ovat liian hyvät. Fiksu maa huolehtii vanhuksista, vammaisista ja lapsista ja työkyvyttömistä, mutta ei niistä tarvitse huolehtia, jotka pystyvät tekemään töitä, mutta elävät toisten siivellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

1. Miksi ylestä tehtiin kaikkien vihaama "MAINOS TV. hirveine parkumisiin. 2. Miksi ylen lähettämät muuten mielenkiintoiset ohjelmat on aina varustettu puheen sotkevilla "määkyjillä, vinguttajilla, hakkaajilla tai inisevillä tarpeettomilla älyttöman kovaa huutavilla ns. musiikkkki räminöillä. Sama on tilanne elokuvissa. Onneksi joihinkin esim. suomalaisiin vanhoihin elokuviin saa puheen sijasta tekstityksen, jolloin on mahdollista asua myös kerrostalossa. 3. Miksi kaikki lääkärinlausunnot on Latinaksi, joita ei tavallinen elävä ymmärrä. Moni elävä mahdollisesti jatkais elinaikaansa saatuaan asian tietoonsa suomessa SUOMEKSI:

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
22
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
21
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
20
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
19
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen
17
Nelostiellä liikenneonnettomuus Oulussa Haarakankaan levähdyspaikan kohdalla – tilanteessa neljä loukkaantunutta, liikenne kulkee paikalla normaalisti
16
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta huomenna, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Kyllä maailma on paljon parempi paikka, kun meitä demareita on. Lue lisää...
Äärettömän hyvältä ä...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image